ANMELDELSER

20-09-2022

Fra bogens bagside:

HANNE WILHELMSEN, der for længst er pensioneret fra politiet, har levet i indre eksil i sin lejlighed i en årrække. Da pandemien skyller ind over verden, og Norge lukkes ned, kan hun endelig indtage sin mennesketomme by igen.

Politiefterforsker Henrik Holme arbejder med et drab, som ingen interesserer sig særligt for, og han må ty til sin gamle mentor, Hanne Wilhelmsen.  

På Norges største forlag har den unge redaktør Ebba Braut kun været ansat i fire dage, da pandemien rammer. Hun bliver sat til at jagte et værdifuldt, forsvundet manuskript af en af forlagets bedst sælgende forfattere, og også Ebba må trænge sig på hos Wilhelmsen, der netop har afleveret manuskriptet til sin første kriminalroman.

DET ELLEVTE MANUSKRIPT er en historie om familiehemmeligheder og bedrag, om identitetstyveri og svindel, og om hvordan litteratur kan være livsfarlig. Bogstaveligt talt.   

Min anmeldelse:

”Det ellevte manuskrift” forgår i 2020, da corona-epidemien er brudt ud i Norge. Man hører om udgangsforbud, mundbind, forsamlingsforbud, krammeforbud osv.

Coronaen er hele tiden en medspiller i de tre sager, som indgår i handlingen.

Sagerne drejer sig om et forsvundet manuskript– ”Det ellevte manuskript” på Norges største bogforlag, et drab på en kvinde, som findes med bortfjernet ansigt og en gammel gravers meget spektakulære fund i forbindelse med en gammel kvindes begravelse i en fjernt beliggende norsk egn.

På skift følger man efterforskningen af de tre sager.

Den sag, man hører mest om, er sagen om ”Det ellevte manuskript”. Ud over at man følger den unge redaktør, Ebba Brauts ihærdige jagt på manuskriptet, får man en særdeles indgående beskrivelse af, hvad der sker på et bogforlag, og som ikke har noget med selve handlingen af gøre. Jeg synes, det fylder rigeligt.

Til gengæld synes jeg, at opklaringen af sagen med liget uden ansigt er spændende. Det samme gælder den gamle gravers fund i forbindelse med begravelsen af den gamle kvinde.

Hanne Wilhelmsen, som læsere af Anne Holts bøger, vil kende, er lammet i underkroppen, efter at hun er blevet skudt. Det faktum har man hørt om i tidligere bøger. Heldigvis har hovedet ikke taget skade.

Hanne Wilhelmsen har skrevet en krimi, som hun gerne vil have udgivet. Ebba Braut får til opgave at være hendes redaktør. Dette er årsagen til at Hanne Wilhelmsen bliver involveret i jagten på det forsvundne manuskript.

Beskrivelsen af Hanne Wilhelmsen er fremragende. Jeg synes ikke altid, hun er lige sympatisk. Alle skal rette sig efter hende, og det SKAL man bare.

En, der også skal rette sig efter Hanne Wilhelmsen, er politiefterforsker Henrik Holme, som hun var mentor for, da hun var ved politiet.

Beskrivelsen af Henrik Holme er også særdeles god. Henrik er en meget speciel mand. Han har ikke held i kærlighed, og sine kolleger har han kun arbejdsmæssige relationer til. At han tilmed ser lidt anderledes ud med et stort hoved, gør ikke hans tilværelse lettere, men han er særdeles dygtig til sit arbejde.

Da Henrik Holme bare VIL opklare sagen med det ansigtsløse lig, opsøger han Hanne Wilhelmsen, som selvfølgelig hjælper ham, men ind imellem spiller hun helt utrolig kostbar.

Beskrivelsen af redaktør Ebba Braut er ligeledes særdeles god.

Også den gamle graver er fint beskrevet. Ihærdigt forsøger han at finde ud af, hvad de fund betyder, som han har gjort i forbindelse med den gamle kvindes begravelse.

Man får en virkelig god beskrivelse af de steder, hvor handlingen foregår. Det gælder både naturen og de steder, hvor man kommer indendørs.

En spændende og interessant krimi uden voldsom dramatik.

En forklaring på de tre sager får man selvfølgelig til sidst – den er dog lidt indviklet.

4 krimihjerter af 5

Modtryk 2022 – 408 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

13-09-2022

”Kun vi kender sandheden” er Christina Lists debutkrimi i trilogien om Dødsenglens datter, hvor det psykologiske aspekt er det centrale emne.

Fra bogens bagside:

Da endnu et mishandlet barnelig bliver fundet lidt uden for Silkeborg, begynder tre mennesker hver deres søgen efter svar. Betjenten Michael, fordi hans hund fandt barnet. Journalisten Kevin, fordi han jagter en god historie, og den psykisk syge kvinde, Sarah, fordi morderen er hendes far. 
Da Dødsenglen, berygtet for at udskære englevinger på sine ofre, endelig fanges, kan omverdenen ånde lettet op. Men noget stemmer ikke. Et nyt lig dukker op – og pludselig involveres alle tre igen på den værst tænkelige måde. Der er stadig en morder derude, og morderen har fået øje på dem. 

Min anmeldelse

Jeg har det lidt ambivalent med hensyn til, hvad jeg skal mene om ”Kun vi kender sandheden”. På den ene side oplever jeg, at det er en rigtig god bog, og samtidig oplever jeg også, at den på nogle områder er noget usandsynlig og ind imellem alt for grum og barsk.

Jeg kan rigtig godt lide, når bogens grundhandling ikke foregår i en dansk storby, men i et mindre lokalsamfund.

Beskrivelserne af de tre hovedpersoner er virkelig gode. Da synsvinklen hele tiden skifter mellem dem, får man en yderst god indsigt i deres gøren og laden.

Betjenten Michael, som er tilknyttet beredskabet, er et eksempel på, at selv om man er en dygtig politimand, behøver man ikke også at være en tough guy.

Journalisten Kevin har stjernejournaliststatus, men da han samtidig er et meget hidsigt gemyt, kommer han tit i problemer. Det sker også, da han borer i sagen om ofrene med englevinger.

Den psykisk syge kvinde Sarah, er meget spændende at følge. På en meget spektakulær måde kommer man godt ind i hovedet på hende, idet hun fører en indre monolog med sit andet jeg, Lucy.

De nye drab, afstedkommer en meget intens efterforskning. Her synes jeg, at betjenten Michaels involvering ikke er helt realistisk. Jeg tror ikke, at en betjent fra beredskabet og hans makker vil kunne involvere sig så meget i en efterforskning både som betjente så vel som på det mere personlige plan.

Jeg vil lige indskyde, at forfatter Christina List har fint styr på alt det politimæssige - både med afdelinger og politikredse.

Der er gode beskrivelser af steder og miljøer.

I bogen omtales en skovridder, som samtidig ejer et savværk sammen med to skov­fogeder. Det har jeg lidt svært ved at tro, kan finde sted i virkeligheden.

Selv om jeg til fulde er klar over, at mennesker også i virkelighedens verden kan foretage sig det mest modbydelige, når det drejer sig om at mishandle et medmenneske, så er det logisk nok, at det også kan foregå i en krimi.

Når jeg læser om sådanne grusomheder i en krimi, lægger jeg ikke bogen fra mig af den grund, men jeg kan sagtens forestille mig, at for nogle læsere vil de modbydeligheder, der forekommer i bogen her dog opleves som værende for meget.

Bogen er virkelig spændende. Jeg synes dog ikke, at alting er helt realistisk, når alt kommer frem i lyset ved bogens afslutning.

Til trods for lidt kritikpunkter er jeg spændt på at læse de kommende to bøger i serien.

3 krimihjerter af 5

Lindbak og Lindbak 2022 – 323 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

10-09-2022

Leif Davidsen har skrevet en fremragende historisk spændingsroman. Han formår på eminent vis at forene historiske facts om tiden før, under og efter den russiske revolution med elementer fra den fiktive spændingsgenre – vel at mærkeelementer, som er yderst realistiske.

Hovedpersoner erOskar Madsen, en ung sønderjyde fra Sydslesvig, som Danmark mistede til Tyskland efter krigen i 1864.

Beskrivelsen af Oskar er helt utrolig god og realistisk hele bogen igennem. Også bogens øvrige personer kommer godt ind under huden på læseren.

I epilogen skriver Leif Davidsen, at Oskar Madsen-figuren er skabt ud fra en virkelig eksisterende person.

Vi møder i 1910 den 20-årige Oskar, da han efter fire år i USA er kommet tilbage til Danmark, for at besøge sin elskede storesøster i Aabenraa og for at pisse på sin forhadte fars grav.

De fire år i USA har budt på mange oplevelser af forskellig karakter. Han har været i den amerikanske hær, hvor han bl.a. har medvirket i nedslagtningen af indianerstammer. Ikke noget han er stolt af. Endvidere har han været vicesherif og har foretaget arrestationer af forbrydere.

Oskar vælger at bosætte sig i København. En russer bor på samme pensionat som Oskar. Ved tilfældighedernes spil redder Oskar russeren fra at blive slået ihjel. Senere viser det sig, at russeren er Lenin.  

Oskar bliver herefter uofficielt livvagt for Lenin, mens han er i København. En opgave han klarer til Lenins fulde tilfredshed.

På grund af Oskars nære forhold til Lenin kommer han på et tidspunkt i politiets søgelys og kommer til adskillige afhøringer for om muligt at få ham til at røbe noget om Lenin.

Beskrivelserne af det København, som Oskar befinder sig i er helt fantastiske. Det hele kører næsten som en indre film, hvor man præsenteres for mange miljøer i byen. Der indgår også fine beskrivelser af, hvad man dengang spiste.

Oskar vælger nu atrejse tilbage til USA, hvor han igen bliver vicesherif i en prærieby. Igen konstaterer man, at Leif Davidsen på allerbedste vis formår at beskrive byer, det være sig små som store. 

Oskar bliver forelsket og gifter sig. Alt synes at gå godt, lige indtil han bliver ramt af en stor sorg.

I 1917, hvor Den russiske Revolution er i fuld gang og 1. verdenskrig raser i Europa, bliver Oskar kontaktet af Lenin via nogle russere. Lenin ønsker, at Oskar rejser til Rusland for at blive hans livvagt.

Oskar indvilliger og rejser til Rusland. Man hører herefter om et land, der er fuld af menneskelige tragedier, vold og brutalitet, hvor kulminationen er drabene på Zar Nikolaj den 2. og hans familie i 1918.

Til sidst bliver voldsomhederne for meget for Oskar, hvilket får ham til at træffe en logisk og uundgåelig beslutning.

Jeg synes “Lenins bodyguard” er enfantastisk bog, som giver læseren en virkelig god indsigt i den grufulderussiske revolution.

Samtidig er der gode samfundsbeskrivelser af steder både i København, Rusland og USA, og når der så også er god realistisk spænding tilsat, så kan man ikke forlange mere.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2022 – 437 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

07-09-2022

Camilla Grebe har igen skrevet en fremragende, spændende psykologisk krimi, som også er en hyldest til en klassiker i krimigenren: det lukkede rums mysterium.

Hovedpersonen Lykke Andersen er redaktør på et bogforlag, mor til to teenage-drenge og gift med den 20 år ældre forfatter, Gabriel.

Da bogen tager sin begyndelse, er Lykke blevet arresteret for et drab begået i familiens hjem, Evigheden, som er en istandsat landejendom.

Læseren får ikke noget at vide om, hvem den dræbte er.

Lykke vil kun lade sig afhøre af politiefterforskeren Manfred Olsson. Politiet aner, at der kan være en sammenhæng med et otte år gammelt drab på en ung pige – også begået på Evigheden. Manfred efterforskede dengang drabet på pigen.

Handlingen skifter nu mellem nutiden og det, der skete for otte år siden. Det virker helt utrolig godt. Som læser får man tidligt at vide, hvad der skete for otte år siden. Er der en sammenhæng til det nutidige drab, som Rebekka er sigtet for at have begået?

Det, der skete dengang, gik hårdt ud over de involverede, og ikke alle mente, at politiet agerede korrekt, når demistænkte blev afhørt.

Camilla Grebe forstår på eminent vis at beskrive tilværelsen på Evigheden både før og nu.

Man hører om fx om familiens krebsegilder, hvor alkoholen flyder og stemningen er høj. Modsat hører man også, hvad der sker, når overordentlig alvorlige problemer opstår, når et drab finder sted på ens skønne landsted.

Personerne er beskrevet på allerbedste vis, og man føler i høj grad med dem, hvis nære familiemedlemmer involveres i drabet.

Kærlighed spiller en væsentlig rolle i bogen både mellem ægtefæller, den pludseligt opståede kærlighed mellem to, søskendekærlighed, forældres kærlighed til børn samt utroskab.

I forbindelse med Rebekkas arbejde som forlagsredaktør, hører man også en del om, hvad der foregår på et bogforlag, om hvordan man ikke kan få armene ned, når en bog bliver en bestseller, og hvordan man skuffes, når en bog ikke lever op til forventningerne.

Interessant er det også, når man i en nutidig krimi præsenteres fordet lukkede rums mysterium, som man kender fra adskillige klassiske krimier.

Jeg vil gerne give mine allerbedste anbefalinger til Camilla Grebes ”Velkommen til evigheden”.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2022 – 450 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

27-08-2022

Når man går i gang med at læse en krimi af Tess Gerritsen, ved man, at der venter en spændende pageturner.

“Hemmeligheden” er en barsk og til tider meget grum krimi.

En lille håndfuld unge mennesker findes i løbet af kort tid myrdet på de mest modbydelige måder, der viser sig at relatere til, hvordan nogle af den katolske kirkes helgener i sin tid kom af dage.

Tess Gerritsens sædvanlige efterforsker Jane Rizzoli leder efterforskningen. Som altid får hun god hjælp fra sin ven retsmedicineren Maura Isles.

De arbejder ud fra den teori, at de unge mennesker er blevet myrdet som hævn, fordi de i sag om børnemisbrug har vidnet, så det har kostet lange fængselsstraffe til dem, som blev anklaget for misbruget.

Hævndrabene er efter politiets teori blevet begået efter at en af de misbrugsdømte – en godt 40-årig mand er blevet løsladt efter at have udstået en fængselsstraf på 20 år.

Den løsladte holder fast i, at han i sin tid blev uskyldig dømt, og han påstår nu ved afhøringer efter løsladelsen, at han heller ikke har noget at gøre med de nyligt myrdede unge mennesker.

Er der mon noget om snakken? Jane begynder lidt efter lidt at arbejde ud fra denne tese.

Spændingen og dramatikken tager til.

Personbeskrivelserne er virkelig gode. Man kommer godt “ind i hovederne” på såvel de sympatiske som de usympatiske personer.

Naturligvis hører man særdeles meget om Jane Rizzoli og Maura Isles. De er impone­rende dygtige til deres arbejde.

Også gode og dygtige efterforskere kan have personlige problemer. Det har både Jane og Maura. Jeg synes, det er rigtig godt at vise, at også dedikerede personer ikke nødven­digvis går problemfrit gennem tilværelsen.

Jeg oplever dog, at Mauras kærlighedsproblem med sin præsteven er en smule er trivielt beskrevet. Det samme gælder Janes adoptivmors ægteskabelige problemer.

“Hemmeligheden” er en knaldhamrende god og spændende krimi.

4 krimihjerter af 5

Jentas 2022 – 314 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO