ANMELDELSER

14-01-2020

Den debuterende forfatter Walther Rebernik har med ”Jæger” skrevet et brag af en spændingsroman. Det er godt at opleve, at en debutant har evnet at skrive på en måde, der gør ham ligeværdig med mange af tidens gode spændingsbogs- og krimiforfattere.

Som det står på bogens bagside, er ”Jæger” en rå fortælling om forbrydelse og hævn – og om kærlighed, der opstår de mest uventede steder. Handlingen starter i København, tager os til Sverige og ender i et blodig opgør i Norditalien.

Bogen har fire hovedpersoner: Hannah, som er specialkonsulent for Københavns Politi, Markus, som lever på samfundets bund, Patrick, som er anklager i København og Rato – ekssoldat fra Balkan og den, der har taget magten i Københavns underverden.

Bogens handling ses i mere eller mindre grad fra disse fire personers synsvinkel, hvilket gør, at man som læser får en fantastisk indsigt i deres tanker og handlingsmønstre.

Man får ligeledes en meget fin beskrivelse af de miljøer, som personerne dels kommer fra og dels færdes i. I den forbindelse læste jeg med stor interesse beskrivelserne af Markus’ barndomsmiljø i Særslev og hans relationer til Bogense. Det er steder, jeg ofte kommer.

Bogens meget store tema er hævn, hvilket afstedkommer, at ”Jæger” ofte bliver meget voldsom og brutal samtidig med, at der hele tiden sker noget i bogen.

Handlingen sættes i gang ved et voldsomt drab på en serbisk gangster på herretoilettet i Københavns Byret. Man følger nu politiets efterforskning i bestræbelserne på at finde drabsmanden. Samtidig følger man forbrydernes jagt på samme gerningsmand, så de kan få hævn.

Jeg kan sagtens forestille mig, at meget af det, man præsenteres for i bogen sagtens kunne sket i virkelighedens verden. Når det så er sagt, mener jeg også, at visse handlingselementer trods alt får en ekstra gang kulør, men som jeg ofte skriver i mine anmeldelser, så kan velskrevne spændingsbøger nemt rumme det.

Den usædvanlige kærlighedshistorie, der forekommer, får en stærk indflydelse på bogens handling.

”Jæger” er et pletskud af en debut-spændingsroman. Jeg er helt sikker på, at Walter Rebernik har flere skud i bøssen.

5 krimihjerter af 5

Byens Forlag 2019 – 366 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som e-bog på MOFIBO

09-01-2020

3 timer” indgår i serien om den svenske politikommissær Ewert Grens og civilagenten Piet Hoffmann.

De to første bøger i serien var ”3 sekunder” og ”3 minutter”. Jeg mener godt, man kan læse denne bog uden at have læst de to foregående. Der, hvor det er nødvendigt, får man oplysninger, der relaterer til de to foregående bøger i serien.

Temaet i ”3 timer” er bådflygtninge fra Afrika. På forbilledlig vis beskrives, hvordan kyniske bagmænd tjener styrtende med penge på først opsamle flygtninge i Afrika og dernæst sejle dem over Middelhavet til Europa.

Handlingen tager sin begyndelse, da man i Stockholms havn finder en container med over 70 døde flygtninge. En efterforskning med politikommissær Ewert Grens i spidsen tager nu sin begyndelse.

På allerbedste vis får man en karakteristik af Ewert Grens, som en meget dygtig efterforsker, men også som en mand, som må føre nogle indre kampe med sig selv.

For at forsøge at komme til bunds i baggrunden for tragedien med de mange døde menneskeri containeren, tager Ewert Grens kontakt til civilagenten Piet Hoffmann, som dog ikke længere arbejder som civilagent, men nu som sikkerhedsvagt for de fødevaretransporter, som FN foretager i hungersnødsramte områder af Afrika.

En lige så god karakteristik får man af Piet Hoffmann. Hans kriminelle baggrund og hans arbejde som civilagent til trods, er han også en mand med dybe følelser. De kommer især frem, når han er sammen med sin kone Zofia og deres to drenge, og når han langt fra hjemmet i Sverige tænker på dem.

Man følger, hvordan efterforskningen skrider frem. Det er yderst spændende læsning.

Man får også et særdeles fint indblik i, hvordan de bagmænd er, der på modbydelig vis organiserer flygtningestrømmen til Europa.

Miljøbeskrivelserne er fremragende. Man kan sagtens køre en indre film og forestille sig hvordan der ser ud i de forskellige miljøer.

Mange steder i er handlingen intens spændende. Det er lige før, man bider negle. Samtidigmå jeg dog erkende, at bogen flere steder må siges at være urealistisk, men i en bog af denne kvalitet, betyder det ikke noget, for det er kun med til at understrege alt det forfærdelige, der sker.

Ud over den voldsomme handling beskriver Anders Roslund også, hvordan mennesker må hele følelsesregistret igennem, når de udsættes for umenneskeligt pres.

Jeg tror ikke, mange vil kunne forestille sig bogens afslutning.

Jeg ser meget frem til at skulle læse Anders Roslunds næste bog ”Hun skal leve”, hvor også Ewert Grens og Piet Hoffmann er hovedperson.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2018 – 382 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses både som lyd- og e-bog på MOFIBO

02-01-2020

”Pitbull” er Anne Mette Hancocks tredje selvstændige krimi med journalisten Heloise Kaldan og drabsefterforskeren Erik Schäfer som hovedpersoner. De to foregående bøger er ”Mercedessnittet” og ”Ligblomsten”.

 

I forbindelse med sit arbejde som dagbladsjournalist i København skal Heloise skrive en artikel om frivilligt vågearbejde hos Røde Kors. For virkelig at kunne sætte sig ind i vågearbejdet bliver hun selv vågekone hos den døende Jan Fischhof.

 

De episoder, der flere steder i bogen fortæller, hvad vågekoner foretager sig i forbindelse med vågearbejdet er fint beskrevet

.

Heloise kommer til at synes rigtig godt om Jan Fischhof, som også kommer til at sætte pris på hende.

 

En dag fremkommer Jan med nogle usammenhængende ytringer om bibelske sanktioner og blod og alt muligt andet spooky. Han mere end antyder, at han engang har været indblandet i drab.

 

Hermed er krimiplottet sat i gang, idet Heloise sætter sig for at finde ud af, hvad der er op og ned på Jans ind imellem forblommede udsagn.

 

Med hjælp fra drabsefterforsker Erik Schäfer, der har sine forbindelser i orden, peger sagen i retning af Gråsten- og Sønderborg-området.

 

Heloise tager derfor til Sønderjylland, hvor to forsvindingssager – eller er der tale drab? – bliver omdrejningspunktet for hendes videre arbejde. Det bliver dog ikke et nemt arbejde for hende, når både politi og de pårørende lyver, så det bliver en farlig sag, der er meget mere kompliceret end først antaget.

 

Selv om mange, der læser ”Pitbull”, i forvejen kender Heloise og Schäfer, er beskrivel­serne af dem fortsat fine og vedkommende, og nye læsere vil hurtigt lære dem at kende og sætte pris på dem.

 

I den sønderjyske landsdel møder hun mange forskellige personer, som er yderst velbeskrevne.

 

Heloise udsættes for mange forskellige og troværdige situationer, hvoraf nogle er meget spændingsfyldte og dramatiske.

 

Jeg værdsætter meget, at Anne Mette Hancock lader den største del af handlingen forgår i det sønderjyske område, idet mange krimier foregår i storbyer.

 

Miljøbeskrivelserne er  særdeles fine.

 

Det politimæssige er i orden. I øvrigt er det interessant, at en efterforskning i Sønderjylland er anderledes end en efterforskning i København. Det, at så mange mennesker i et efterforskningsområde kender hinanden, betyder rigtig meget.

 

Adskillige kapitler slutter med en form for cliffhanger, som bevirker, at bogen kan være svær at lægge fra sig. Man skal bare videre!

 

Jeg er meget begejstret for bogen med dens spændende handling og overraskende plot.

 

Anne Mette Hancocks ”Pitbull” bider sig fast i haserne på læseren og bliver hængende der til sidste side.

 

5 krimihjerter af 5

 

Lindhardt og Ringhof 2020 – 340 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som lyd- og e-bog på MOFIBO

26-12-2019

Med ”Askehave – Forbandet blod” viser Jakob Melander igen en anden side af sit forfatterskab. Første gang var, da han i samarbejde med Bibelselskabet udgav krimien ”Elektra”, som er inspireret af fortællingen om Kain og Abel. Denne gang er der tale om et thrillerdrama. Almindeligvis er Jakob Melander kendt for den internationalt anerkendte serie om politiefterforskeren Lars Winkler.

”Askehave – Forbandet blod” er på samme tid et familiedrama og en thriller om truende vinde, der blæser ind over det internationale danske shippingfirma Askehave Shipping i form af faldende aktiekurser. Begge dele har relation til den truende klimakrise.

Handlingen tager sin dramatiske begyndelse den dag Askehave Shippings direktør og storaktionær Magnus Askehave skal fejre sin 60-årsdag.

Hans to børn den 27-årige Malin og hendes lidt ældre bror Robert har besluttet sig for at deltage i fødselsdagen. De har ikke haft noget med deres far og mor at gøre i 8 år i protest mod, at Askehave Shipping er en af de virksomheder, der bl.a. på grund af olieindvinding er en trussel mod klimaet. Både Malin og Robert har været stærkt engagerede i kampen for at redde klimaet

Robert arbejder i Clima Action Network for bæredygtighed, og Malin er forsanger i det kendte band Gaia 5, som agiterer for det samme.

Lige inden fødselsdagsfesten begynder, begår faderen selvmord, og der udspiller sig efterfølgende et drama af dimensioner.

Malin står til at indgå i firmaet. Hvad gør hun nu – hende der jo repræsenterer det stik modsatte af det, som Askehave Shipping står for? Hvordan håndterer firmaets bestyrelse de næsten uoverskuelige problemer for at imødegå aktiefald? Hvordan håndteres de interne kampe om magten i Askehave Shipping? Hvem er ven, og hvem er fjende i firmaet.  Hvordan redder man et mor/datterforhold? Hvordan forholder man sig til familiehemmeligheder?

Også et tema om kærlighed, parforhold og utroskab har Jakob Melander fået med i bogen.

Læseren får et virkelig godt kendskab til bogens personer. Malin er hovedpersonen og særdeles velbeskrevet på samme måde som bogens andre vigtige personer.

Også miljøerne fremstår tydeligt for en, uanset om man befinder sig indendørs eller udendørs.

Jeg synes nok – selv om det er utrolig spændende læsning – at antallet af problemer er lige lovlig mange til, at handlingen opleves helt realistisk. Næppe er et problem løst, før det næste opstår. Man sidder hele tiden og tænker, at på næste side opstår der igen et problem. Man overraskes ikke helt, da problemerne kommer i en lind strøm.

Uanset dette, så synes jeg, at det er interessant og vedkommende, at Jakob Melander lader et thrillerdrama tage sit udgangspunkt i den herskende klimakrise.

 ”Askehave – forbandet blod” er første bind i serien om sangerinden og klimaaktivisten Malin Askehave. og jeg skal selvfølge også læse efterfølgeren.

4 krimihjerter af 5

People’sPress 2019 – 448 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses både som lyd- og e-bog på MOFIBO

23-12-2019

”Røgslør” er den anden bog i serien om politikommissær Alexander Blix og journalisten Emma Ramm. Den første bog hed ”Nulpunkt”.

Også denne gang har det norske forfatterpar Lier Horst og Thomas Enger skrevet en virkelig god og spændende krimi med et fremragende plot.

Nytårsaften er tusindvis af mennesker samlet på Rådhuskajen i Oslo. Klokken 12 sprænger en anbragt bombe og dræber fire af de tilstedeværende.

Alexander Blix er tilstede for at være med til at holde styr på nyårsfestlighederne. Ved bombeeksplosionen slynges en kvinde, der har stået klos op ad sprængningstedet, i havnen. Blix får hende reddet op i meget hårdtsåret tilstand og stærkt forbrændt i ansigtet. 

Blix er ikke utilbøjelig til at mene, at bomben var planlagt netop til at ramme den reddede kvinde, for et betalingskort i hendes lomme viser, at den hårdtsårede er Ruth-Kristine Smepass, som for 10 år siden var i rampelyset, fordi hendes to år gamle datter, Patricia blev kidnappet.

Ud fra denne synsvinkel går han i gang med sin efterforskning til trods for, at politiledelsen mener, der er tale om regulær terror.

Blandt de tilstedeværende på Rådhuskajen er også journalisten Emma, som med journalistisk tæft finder ud af, hvem den hårdtsårede kvinde er.

På tragiske vis viser det sig nu, at Emmas danske kæreste Thomas også er dukket op på Havnekajen og er blandt de omkomne. Indirekte kommer dette dødsfald til at spille en mindre, men meget væsentlig rolle i handlingen.

Naturligvis rammes Emma hårdt af kærestens død, men for ikke at lade sorgen omslutte sig fuldstændig, begynder hun gradvis ud fra en journalistisk synsvinkel at researche på Blix’s teori.

På forbilledlig vis skildres Blix´s politimæssige efterforskning og Emmas journalistiske research. I den forbindelse kommer de to i forbindelse med mange interessante og forskellige mennesker, som er virkelig godt beskrevet. Det gælder også på det følelsesmæssige plan.

At den ene af forfatterparret nemlig Jørn Lier Horst er politimand fornægter sig ikke, så jeg er sikker på, at det, som det norske politi foretager sig i bogen, er 100 % i orden.

Man kommer rundt på mange steder og i forskellige miljøer. Man er indenfor i et fængsel, man er i ensomt beliggende huse, i politihovedkvarteret, på en nyhedsredaktion, i et dansk parcelhus m.v.

Alt virker troværdigt. En lille, men meget vigtig del i handlingen foregår i Horsens. Gad vide, om det ikke er en indirekte hilsen til Krimimessen, som Jørn Lier Horst jo har besøgt.

Jeg vil bestemt glæde mig til flere bøger af Lier Horst og Enger.

Jeg er også meget glad for at erfare, at forlaget MODTRYK udsender både nye og ikke i Danmark tidligere udkomne bøger af Jørn Lier Horst i løbet af 2020.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2019 – 322 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som lyd- og e-bog på MOFIBO