ANMELDELSER

13-11-2021

”Intet” er skrevet af den irske forfatter Catherine Ryan Howard. Hende har jeg ikke tidligere læst noget af. Jeg må sige, at det blev et rigtig godt nyt bekendtskab.

Det er længe siden, jeg har læst en thriller med en så spændende og genialt udtænkt opbygning.

Som 12-årig overlevede Eve Black som den eneste drabene på hendes mor, far og lillesøster begået af den berygtede seriemorder ”Intetmanden”.

Denne grufulde handling har selvfølgelig sat sig dybe spor i Eve, så hun beslutter sig for at skrive en true crime om ”Intetmanden”, som også har overfaldet og dræbt andre. Man hører nu, hvordan hun griber opgaven an. Bl.a. får hun et nært samarbejde med politiefterforskeren Ed Healy,

Allerede få sider inde i ”Intet” ved læseren, hvem ”Intetmanden” er. Han hedder Jim Doyle og er efterhånden blevet 63 år og har job som sikkerhedsvagt i et stormagasin efter at have arbejdet som politibetjent i 30 år. Siden drabene på Eves familie for næsten 20 år siden, har han ikke begået andre drab.

En dag opdager Jim til sin forfærdelse, at Eve har udgivet en bog, ”Intetmanden”, som fra ende til anden beskriver politiets efterforskning af drabene på hendes familiel, samt hvordan hendes liv har formet sig efterfølgende og hvilke tanker, hun har gjort sig, fra hun var 12 år til nu.

Jim får straks købt bogen og går i gang med at læse den.

Læseren læser nu Jim Doyle over skulderen, når han læser ”Intetmanden”. Samtidig hører vi om det liv, han lever både på sit arbejde og derhjemme med sin familie.

Han opdager hurtigt, hvor faretruende tæt Eve er på at finde frem til sandheden. Han indser, at hun ikke giver op, før hun har fundet ham. Han har intet andet valg end at stoppe hende, inden hun finder ham.

”Intet” er en barsk thriller. Det, Jim Doyle gjorde ved sine ofre, er ikke rar læsning, men jeg synes ikke, der svælges i beskrivelserne, som virker meget realistiske.

Personbeskrivelserne af både Eve og Jim Doyle er meget troværdige. De har jo hver især store problemer at kæmpe med, idet de begge vil finde frem til den anden – ganske vist med forskellige motiver.

Også bogens andre personer fremstår tydeligt.

Det er også meget let at forestille sig de forskellige miljøer og steder, der beskrives i bogen.

Opbygningen af ”Intet” med en bog i bogen vanskeliggør ikke læsningen, men gør, at den bliver yderst intens, og at man kommer rigtig godt ind i hovedet på både Eve og Jim Doyle.

Titlen på bogen ”Intet” og titlen på bogen i bogen ”Intetmanden” hentyder til, at Jim Doyle intet efterlader sig på gerningsstederne.

En virkelig fremragende thriller.

5 krimihjerter af 5

Forlaget Zara 2021 – 338 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

11-11-2021

Den 62-årige kriminalassistent Ringgaard fungerer ikke optimalt som drabsefterforsker i København. Han er udbrændt og savner sin kone, Ellen som døde for to år siden.

Han takker derfor ja til en nyoprettet stilling som landbetjent i Kongsvig - en fiktiv by - i Sydøstsjælland.

På god vis får man en meget fin beskrivelse af den lille by, og samtidig præsenteres man for nogle af dens indbyggere.

Umiddelbart tyder det ikke på, at jobbet som landbetjent kræver den helt store arbejdsindsats af Ringgaard. Arbejdet indebærer mest af alt forkyndelser af fx manglende betaling af vægtafgift, indkaldelser til at møde op i retten af forskellige årsager o.lign. Det er ikke så meget, man hører om møderne med de mennesker, som han aflægger besøg hos. Det savner jeg lidt.

En dag, hvor han er ude at lufte sin hund Vind, møder han byens særling, der ud af den blå luft opfordrer ham til at finde ud af, hvad er skete med den unge kvinde, Jenny Laursen, der forsvandt for 20 år siden.

Ringgaard bliver nysgerrig og opsøger lokalpolitistationen, hvor han får udleveret arkivmaterialet, der belyser sagen.

Jo, mere han studerer sagen, jo mere bliver han grebet af at komme til bunds i mysteriet. Han konstaterer også, at den efterforskning, der foregik for 20 år siden var meget mangelfuld.

Han opsøger de mennesker, der på den ene eller anden måde var impliceret i sagen. Disse mennesker beskrives på bedste vis.

Hans overordnede fra lokalpolitistationen synes, at Ringgaard bruger alt for meget tid på Jenny-sagen. Man betragter det nærmest som hans private efterforskning.

Det er virkelig interessant at læse om de betragtninger Ringgaard gør sig i forbindelse med granskningen af den gamle sag. Her mærker man til fulde, at Arne Woythal har 40 års erfaring som politimand. Man får virkelig generelt meget at vide om, hvordan politiet arbejder, når de efterforsker.

Man får også at vide, hvad der burde have været gjort, men ikke blev det, da Jenny Laursen forsvandt.

”Mysteriet om Jenny” er ikke en indviklet krimi. Den er lige ud ad landevejen. Der er ikke diverse forviklinger og fantasifulde handlingselementer. Jeg betragter bogen som en god politikrimi.

En del at bogen er også en fortælling om kærlighed mellem to lidt ældre mennesker, idet Ringgaard bliver forelsket i den midaldrende, alternative behandler Lærke Frost. Det er en lille sød fortælling.

I kølvandet på Jenny-sagen dukker flere tilfælde af forsvindingssager op fra fortiden. Jeg oplever dog, at det er lidt pudsigt, at netop som Ringgaard efterforsker de gamle sager, så forsvinder der igen en ung pige i lokalsamfundet.

Jeg synes også, at Ringgaard i sin efterforskning iværksætter nogle handlinger som jeg ikke tror, en landbetjent ville gøre uden, at det skete i meget nært samarbejde med sine overordnede.

Jeg synes, Arne Woythal har skrevet en særdeles god og spændende krimi.

”Mysteriet om Jenny” er første bind i serien om landbetjent Ringgaard i den lille by Kongsvig. Jeg venter spændt på bind to.

4 krimihjerter af 5

Byens Forlag 2021 – 334 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-11-2021

”Natrium Chlorid” er den niende i rækken af Jussi Adler-Olsens fremragende serie om Afdeling Q.

En 60-årig kvinde, Maja Petersen begår selvmord på grund af traumer i forbindelse med, at hun i 1988 mistede sin lille søn ved en meget voldsom eksplosion på det autoværksted, hvor hun havde sin bil til reparation. Også autoværkstedets mekanikere omkom.

Drabschef Marcus Jacobsen, som dengang var vicekriminalkommissær styrede efterforskningen og havde mistanke om, at eksplosionen skyldtes en bevidst handling. Det lykkedes ham ikke at opklare sagen. Han glemte den imidlertid aldrig.

I forbindelse med Maja Petersens begravelse kiggede han igen på efterforsknings­materialet fra den 32 år gamle sag og blev opmærksom på noget, som han dengang havde overset i kriminaltekniske rapport, nemlig at der uden for indgangsporten til bilværkstedet havde ligget en lille bunke køkkensalt.

Marcus Jacobsen henvender sig nu til Carl Mørck, fordi han husker, at Carl har haft en sag, hvori der også indgik køkkensalt.

Afdeling Q med Carl, Assad, Rose og Gordon bliver sat til efterforske, om der er flere lignende sager med køkkensalt – og det er der.

Flere af sagerne med køkkensalt er meget voldsomme drabssager – og der er mange af dem. Hvordan hænger det sammen? I Afdelings Q’s efterforskning tegner der sig efterhånden et billede af, at der en afsindig og hensynsløs morder på spil.

Efterforskningen bliver mere og mere intens, og der opstår den ene dramatiske situation efter den anden, som handler om liv og død. Det hele kulminerer 2. juledag 2020.

2020 var også året med nedlukning af Danmark på grund af coronaen. Dette faktum indgår på helt realistisk vis i ”Natrium Chlorid”, og det er helt rigtigt af Jussi Adler-Olsen, at han lader coronaen spille en stor rolle i bogen.

Grundsubstansen i efterforskningen er realistisk. Det er også rigtig fint, at Teglholmen nu er blevet stedet, hvorfra Afdeling Q’s efterforskning foregår.

Jeg holder meget af Carl, Assad, Rose og Gordon. De er alle stadigvæk, som vi kender dem. Jeg oplever dog, at Carl har ændret sig til at blive et mere glad og positivt menneske, efter han er blev gift med kriminalpsykologen Mona og er blevet far til lille Lucia.

Samtidig med at Afdeling Q efterforsker ”saltmordene”, konfronteres Carl med sagen for år tilbage, hvor han selv var involveret, og hvor hans gode kollega Hardy blev ramt af skud og blev lam i hele kroppen, og hvor en anden kollega blev dræbt.

Det helt store tema i ”Natrium Chlorid” er opgøret med menneskers hensynsløshed over for deres medmennesker i hverdagen. Det er alt lige fra at overskride hastighedsgrænserne til at begå forbrydelser af værste slags.

Bogens andet store tema er selvtægt. Enhver form for selvtægt er forbudt

Beskrivelserne af personerne er gode, og efterforskningen er grundigt og godt beskrevet.

Igen en fremragende og superspændende bog fra Jussi Adler-Olsen.

Bogen slutter med en cliffhanger, og når Jussi Adler-Olsen er færdig med det tiende og sidste bind i serien om Afdeling Q, har vi også fået Carl Mørks liv og historie beskrevet. Jussi Adler-Olsen vil da være nået i mål med Afdeling Q-serien.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021 – 460 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

26-10-2021

Fra bogens bagside:

Dansk-grønlandske Pipaluk mærker uroen, og hun begynder at overveje noget, som tidligere var utænkeligt. Hun begynder at overveje at vende tilbage. Tilbage til Grønland. Det Grønland, hun som ung pige akkurat slap fra i live, men som aldrig har sluppet taget i hende.  

Hun er siden blevet elitesoldat og har været udsendt på skarpe missioner for den danske hær. Nu får hun brug for alle sine færdigheder, ligesom hun kommer til at trække på enhver soldats stærkeste våben: Loyalitet.  

Pipaluk kon­fronterer sin fortid og møder et Grønland, som næsten ikke er til at kende. Stormagterne lægger arm om den militære sikkerhed, og kapitalinteresser slås om undergrunden. Samtidig smelter isen, og gamle hemmeligheder dukker frem i lyset. 

 Min anmeldelse

Omdrejningspunktet i ”Mørket under sneen” er det faktum, at et amerikansk bombefly med fire atombomber styrtede ned i det nordlige Grønland i 1968. Man fandt resterne af tre bomber, men den fjerde var forsvundet.

Denne historie spinder Morten Hesseldahl en ende over. Han lader den tidligere elitesoldat dansk-grønlandske Pipaluk sammen med en tidligere god ven og soldaterkollega samt tidligere samarbejdspartnere forsøge at finde ud af, hvad der skete med den fjerde atombombe. Det fører adskillige dramatiske situationer med sig, da de kommer på sporet af skjulte hemmeligheder om – bl.a. at amerikanerne i al hemmelighed havde haft til hensigt at bevare et projekt om deres fortsatte tilstedeværelse på Grønland inkluderende atomvåben til trods for, at de påstår, det ikke havde været deres hensigt.

Pipaluk og det øvrige hold finder også ud af, at hemmelighederne på Grønland tidligere har ført til drab i Danmark. Da der finder et nutidigt drab sted, skærpes deres interesse yderligere for at komme til bunds i sagen.

Selv om Pipaluk ikke har noget ønske om at vende tilbage til Grønland, gør hun det alligevel i håbet om at få klarlagt, hvordan tingene hænger sammen.

Grønland er ikke længere det Grønland, som Pipaluk i sin tid forlod. Kræfter fra USA, Sovjet og Kina forsøger hver især at få indflydelse i landet til egen fordel. Magthaverne i disse lande lover til gengældbedre velstand til grønlænderne.

Jeg har ikke svært ved at forestille mig Pipaluk og de andre personer. Miljøerne synes jeg også fremstår tydeligt.

I ”Mørket under isen” hører man, at et nyt grønlandsk parti gerne vil sige ”ja tak” til de goder, som tilbydes fra udlandet, mod at grønlænderne accepterer indflydelse herfra. Samtidig vil partiet bryde med Danmark.

Jeg er helt sikker på, at visse kræfter både på Grønland og i udlandet i virkelighedens verden arbejder herpå ihukommende Donald Trumps tilbud om at købe Grønland.

Morten Hesseldahl evner på god vis at blande fakta og fiktion og på den måde skabe en bog, som i høj grad giver stof til eftertanke.

4 krimihjerter af 5

Modtryk 2021 – 333 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

13-10-2021

Fra bogens bagside:

Ravn kontaktes af advokat Miriam Østergaard, der vil hyre ham til en helt speciel sag: Den skandaleombruste rigmandsdatter Christiane Saxenholm er blevet kidnappet, og Ravn skal overbringe løsesummen på 3 millioner. Snart bliver Ravn og Miriam inddraget i en blodig magtkamp om kontrollen over et finansimperium til en værdi af 3,5 milliarder kroner - en kamp, der truer med at styrte Saxenholm-familien i grus og Ravn og Miriam i graven.

Min anmeldelse:

”Imperiet” er Michael Katz Krefelds syvende bog i serien om privatopdageren Thomas ”Ravn” Ravnsholdt. 

Michael Katz Krefeld evner på allerbedste vis at lade sine Ravn-bøger foregå i forskellige miljøer. Et bestemt sted er dog altid med i alle bøgerne om Ravn, nemlig området omkring Christianshavns Kanal, hvor Ravn bor på sin båd ”Bianca”.

I ”Imperiet” foregår en stor del af handlingen i finansimperiet Saxenholm med tråde til steder, der på forskellig vis er forbundet til Saxenholm.

Ravn og advokaten Miriam engageres til at klare en mindre opgave for Saxenholm. Imidlertid udvikler opgaven sig til noget, der senere viser sig at være et meget spektakulært drab.

Efterfølgende sker der flere drab.

Det altoverskyggende tema i bogen er kampen mellem arvingerne – to søstre og to brødre. Hvem skal efter deres far død overtage magten i imperiet?

De fire søskende er meget forskellige, hvilket tydeligt kommer frem i de virkelig gode personbeskrivelser.

Jeg bryder mig faktisk ikke særlig meget om nogen af de fire søskende.

Det er er lidt uhyggeligt at læse om, hvordan nogle advokater formår at spille en meget afgørende rolle i, hvordan et finansimperium som Saxenholm styres.  

Når man ser bort fra de herlige mennesker omkring Christianshavn og den unge, smukke og sympatiske advokat Miriam, møder man temmelig mange usympatiske typer.

Ravn er Ravn som vi kender ham – stærk, stædig, intelligent, men også meget følsom, ikke mindst bliver han berørt, da hans hund Møffe bliver alvorligt syg.

Hverken Ravn eller Miriam havde på forhånd forestillet sig, at den opgave, deblev hyret til af Saxenholms advokat, Jesper Brokhus, ville udvikle sig så dramatisk og livsfarlig, som den gør.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Michael Katz Krefeld igen har skrevet en kvalitetskrimi.

Jeg synes dog, at der mangler lidt, hvad intensitet, overraskelser og spænding angår; men jeg er alligevel ”Vild med Michael Katz Krefeld”.

4 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2021 – 308 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO