ANMELDELSER

05-01-2021

”Forårsoffer” er fjerde, selvstændige bog i Anders de la Mottes ”Skånekvartetten”. De tre første bøger er ”Sensommerjagt”, ”Efterårssorg” og ”Vinterild”.

Bogen foregår i et lille samfund, der er præget af generationers magtforhold og fordomme.

Herudover kommer man bl.a. også ind på disse temaer: børn og voksne, vold, druk, PTSD, ambitioner, kærlighed og svigt, rig/fattig.

Hovedpersonen lægen Thea Lind flytter sammen med sin mand David til Tornaby, hvor han er vokset op.

Thea skal være praktiserende læge, og David, som er kok, skal starte en førsteklasses restaurant på byens gamle Bokelund Slot, som er overgået til Bokelundsstiftelsen, hvis formål er at gavne og glæde borgerne i og omkring Tornaby.

Bogen er spændende, ind imellem uhyggelig, men også tankevækkende med en intrige, der tager sin begyndelse, da Thea gør et usædvanligt fund i et hult egetræ.

Fundet gør, at Thea finder ud af, at en 16-årig pige, Elita blev fundet dræbt i forbindelse med Valborgsnat 1986.

Sagen gør et meget stort indtryk på Thea. Hun begynder derfor at tale med de lokale indbyggere om den skæbnesvangre nat. Imidlertid føler hun ikke, at hun helt forstår den konklusion, som både politi og lokalbefolkning drogi forbindelse med den dræbte Elita.

Hun beslutter sig derfor selv til at forsøge at afdække, hvad der rent faktisk skete med pigen.

Theas indgående interesse for sagen afstedkommer, at hun opsøger lokale mennesker, der oplevede det, der skete dengang. Hun bruger endvidere nettet flittigt og læser, hvad hun kan få fat i om den forfærdelige hændelse.

Ikke alle i Tornaby synes om Theas interesse for sagen. Efterhånden har det udviklet sig til en ren efterforskning.

”Forårsoffer” er bygget op på den måde, at man har en nutidig handling, hvor man følger Theas jagt på sandheden, og samtidig bliver man også ført tilbage til 1986, og følger de begivenheder, der betød, at Elita blev dræbt.

På denne måde får man et indgående kendskab til personerne, som for de flestes vedkommende er med i de to handlingsforløb.

Man møder mange interessante mennesker, som kommer fra meget forskellige miljøer, og som også er meget fint beskrevet.

Med ”Forårsoffer” har Anders de la Motte afsluttet ”Skånekvartetten”. Jeg venter spændt på, hvad han herefter går i gang med. Jeg er helt overbevist om, at det bliver en bog, som også skal have fast plads i min krimireol.

Modtryk 2021 – 484 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-01-2021

At den lille vestjyske by, Hemmet, som jeg ofte er kørt igennem, har lagt scene til denne fantastik gode og makabre gyser af en spændingsroman, havde jeg bestemt ikke forestillet mig.

Pædagogen Eva og hendes IT-mand, Steen har haft den store sorg, at de lige har fået et dødfødt barn. Det tager utrolig hårdt på dem. Om det er årsagen til, at Steen umiddelbart efter barnets fødsel bliver totalt lammet fra halsen og nedefter, står hen i det uvisse, men sandsynligheden er til stede.

Eva må nu trods sin store sorg også passe og pleje sin lamme mand med alt, hvad det indebærer – bl.a. skal hun made ham og skifte ble på ham. Ingen af ægtefællerne havde ønsket, at han blev indlagt.

Evas søster, Klara, presser på, for at Sten skal indlægges; men det er nyttesløst. Eva har i forbindelse med det dødfødte barn på det nærmeste fået en fobi mod sygehuse.

Eva orker ikke at gøre rent i huset, og alle de ting, som Eva og Steen havde købt i forbindelse med, at de skulle være forældre flyder overalt både inde og ude.

Samtidig med at Eva og Steen har det ganske forfærdeligt, indtræffer der en række uhyggelige begivenheder på kirkegården, idet et lig bliver gravet op og forsvinder, og ikke længe efter bliver en lille pige kidnappet fra børnehaven i Hemmet. De eneste spor, der efterlades på de to gerningssteder er nogle kinesisk prægede spor.

Tidligt i bogen bliver man – ca. 30 år forud for den nutidige handling – præsenteret for en kinesisk familie, der er bosat i Hemmet. Hos denne familie indgår nogle børn i en rituel handling, og som læser må man lige må synke et par gange.

I den nutidige handling finder en række af mystiske tildragelser sted. Man er med på hos en gammel kinesisk kvinde på et plejehjem og tænker, at hun ikke er velforvaret. Man kigger ind ad vinduet på en smuk gammel vesterhavsgård ved Hvide Sande og føler virkelig, at uhyggen breder sig. Desuden bliver endnu et lig gravet op på kirkegården og forsvinder, og i en kælder foregår der noget, der er så makabert, at man har svært ved at forestille sig det.

Selvfølgelig foretager Midt- og Vestjyllands Politi en grundig efterforskning, men det er blot noget, man hører om perifert. Politiefterforskningen spiller ikke den store rolle i handlingen.

Til trods for alt det makabre, der foregår, føler jeg ikke, at Sarah Engell skriver ud fra devisen: jo mere makabert jo bedre. Det hele har – selv om det slet ikke ser sådan ud – en grum logik, når man får at vide, hvad der ligger til grund for alle tildragelserne.

Personbeskrivelserne er virkelig gode, og da synsvinklen jævnlig skifter mellem to af personerne, forstår man, hvorfor de er, som de er – og så måske alligevel ikke!

I øvrigt er der ikke mange personer i bogen, så man får godt kendskab til dem, der er.

Man kommer heller ikke indendørs hos ret mange af personerne, men alligevel får man en god fornemmelse af de miljøer, de kommer fra.

Jeg synes virkelig godt om ”Den kinesiske tvilling”, og efter endt læsning spørger man uvægerligt sig selv, om noget sådan ville kunne ske i virkeligheden. Ja, det tror jeg; men dog ikke helt så spektakulært som i bogen. Virkeligheden viser jo, at krinkelkrogene i den menneskelige hjerne kan anspore til de mest afsindige handlinger.

Dette er Sarah Engels første spændingsbog, og jeg ser med stor forventning frem til de næste.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2021 – 304 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog på MOFIBO

03-01-2021

”De forsvundne” er første del i en ny krimiserie.

Hvis man er til krimier af den voldsomme slags med brutale og modbydelige drab, skudepisoder og heftige slagsmål, så kan man roligt gå i gang med ”De forsvundne”.

En kvinde findes hængt i et træ ude i en skov i Nordsjælland, og en anden død kvinde graves op i samme skov. Det medfører en ihærdig efterforskning, som lægges i hænderne på de to efterforskere Mikkel Gomez og hans nye makker Henrik Tange.

Som handlingen skrider frem, får man især en udmærket indsigt i personen Mikkel, som er enkemand og alenefar med en datter.

”De forsvundne” er ingen måde en whodunnit-krimi, idet man meget hurtigt finder ud, hvem der står bag drabene.

I det hele taget er man ikke i tvivl om, hvem der er helte, og hvem der er skurke.

Blandt skurkene er en flok mænd, der på forskellig vis er tilknyttet en asatroende sekt. Andre af skurkene hører til i narkobander.

De asatroende har intet tilovers for mennesker med anden etnisk baggrund end den hvide race. De udtalelser og tanker de fremkommer med er grimme og væmmelige og karakteriser personerne på værste vis.

Uden at man ligefrem får en dybdegående psykologisk indsigt i bogens personer i øvrigt, kan man sagtens forestille sig dem rent typemæssigt.

Som handlingen skrider frem, erfarer man, at adskillige personer af anden etnisk baggrund er i fanget af de asatroende, hvor de er tvunget til at hjælpe med at fremstille narkotika. Forholdene for de tilfangetagne minder på det nærmeste om en kz-lejr.

Her oplever jeg, at handlingen kammer over og bliver for usandsynlig.

Det, som jeg synes bedst om i bogen, er de beskrivelser, der er af de kvinder og unge piger, der som følge af menneskehandel er havnet i det danske prostitutionsmiljø i København. Ud fra det man hører og læser om i pressen, er jeg sikker på, at det også forholder sig sådan i virkeligheden.

Bogen er ganske spændende og meget actionpræget, men visse tildragelser er temmelig usandsynlige – desværre.

3 krimihjerter af 5

EC EDITION 2020 – 303 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog på MOFIBO

26-12-2020

Igen har Tess Gerritsen skrevet en god og spændende krimi i serien om efterforskeren Jane Rizzoli og retsmedicineren Maura Isles. ”Den tavse pige” er nummer 11 i serien.

Denne gang udspiller handlingen sig især i Bostons Chinatown.

Det hele starter med, at der bliver fundet en afskåret hånd.

Herefter går det slag i slag. Efterforskningen viser efterhånden, at fundet af den afskårne hånd peger mod en massakre på en restaurant i Chinatown for nitten år siden, der krævede fem ofre.

Sagen er ikke umiddelbar til at opklare, men takket være et dygtigt efterforskningsarbejde finder man alligevel noget, som viser sig at være gode spor.

Det er interessant at blive ført ind i forskellige miljøer i Chinatown, hvor man kan se, at mange kinesere stadigvæk mindes tidligere tiders Kina, så man får også indblik lidt af Kinas gamle historie.

I ”Den tavse pige” præsenteres man for mange interessante personer. Det gælder både de personer, man møder i de kinesiske miljøer og i de sædvanlige amerikanske miljøer.

Beskrivelserne af personerne er glimrende, og som altid er det spændende at ”komme ind i hovedet på” på Jane og Maura.

Spændingen stiger gradvist bogen igennem. Ondskaben ligger og lurer lige om hjørnet.

Lidt spektakulært er det, at der tilsyneladende er et overnaturligt væsen, der blander sig i efterforskningen, men der kommer en forklaring.

Bogens slutning er et absolut højdepunkt.

Jeg har læst alle Tess Gerritsen-bøger, der er udgivet herhjemme, og jeg vil som altid glæde mig til den næste bog i serien.

4 krimihjerter af 5

Jentas 2020 – 340 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

4 krimihjerter af 5

23-12-2020

“Nådesløse kvinder” minder mig i størrelse om de lommeromaner, man i min barndom og ungdom kunne købe i kiosker. Den er til at overskue at læse med sine kun 190 sider.

Imidlertid er der overhovedet ikke tale om “kiosklitteratur”, men om en lille og særdeles spændende pageturner om tre kvinder, der hævner sig på deres mænd på grund af de grusomheder og svigt, som de udsætter dem for. I de enkelte kapitler følger man på skift de tre kvindelige hovedpersoner. På den måde får man et rigtig godt indblik i baggrunden for deres handlinger.

Ingrid har droppet en journalistkarriere for at koncentrere sig fuldstændig om moderrollen, så hendes mand kan hellige sig jobbet som en ledende og anerkendt journalist. Desværre for Ingrid er han hende utro med en yngre model.

Birgitte er en ældre lærer, der står foran sin pensionering. Hun har gennem hele livet været udsat for grov vold fra sin mand, der er revisor.

Viktoria er en ung russisk pige, som via en datingside, er blevet gift med en mand, som udvikler sig til at blive enmere og mere dominerende, bestemmende og ulækker type, der går i slaskede joggingbukser.

Selv om bogen ikke er særlig lang, er der heldigvis plads til gode personbeskrivelser. Som læser er man slet ikke i tvivl om, hvad der ligger til grund for kvindernes hævnlyst, idet man får en god indsigt i deres tanker.

Ud fra kvindernes tankesæt, får man også en meget klar beskrivelse af, hvordan deres mænd er.

Lige så snart man har fået indblik i de tre kvinders verden, tager handlingen for alvor fart, og det gør ens læsning også, for siderne vender sig næsten af sig selv.

Jeg følte mig rigtig godt underholdt og konstaterer igen, at Camilla Läckberg med sine sidste udgivelser har skiftet skrivestil fra de kendte Fjällbacka- bøger med Erica Falck.

4 krimihjerter af 5

2020 – 190 sider

Alpha

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO