ANMELDELSER

21-02-2020

I ”Når det mørkner” er en såkaldt ”prequel” – med andre ord en bog, der fortæller om tiden der er gået forud for den første bog i norske Jørn Lier Horsts serie om efterforskeren William Wisting.

Vi skruer derfortiden tilbage til 1983, hvor Wisting er nyuddannet politibetjent og også er blevet far til tvillingerne Line og Thomas.

Wisting havde tidligt ambitioner om at blive efterforsker. Skæbnen hjælper ham på vej. Mens han har travlt med almindeligt politiarbejde som husspektakler, færdselsulykker, biltyverier, indbrud o.l. kommer hanpå sporet af en uopklaret drabssag.

Den er relateret til en veteranbil, som han har hjulpet en ven med at finde. Bilen står i en faldefærdig lade, hvor den i over 60 år har været gemt under en presenning. Det viser sig, at der er flere skudhuller i bilen.

Wistings nysgerrighed er vakt, og han begynder på egen hånd en efterforskning, men da han kommer dybere ind i efterforskningen, må han nødvendigvis gå til sin overordnede. Alt tyder på en drabssag. Ud fra Wistings oplysninger, fornemmer den overordnede, at han her har meden politibetjent at gøre, som har talent for efterforskning, så Wisting får derforofficiel status af midlertidig efterforsker.

Man følger nu, hvordan Wisting søger tilbage i fortiden. Flere af de personer, som vil kunne kaste lys over sagen, er døde. Der er dog nogle fåtilbage, og dem aflægger Wisting besøg og får snakket med, foruden athan læser gamle avisartikler og kigger i politistationens arkiver.

En temmelig spektakulær sag udvikler det hele sig nutil at blive.

Som sædvanlig gør Jørn Lier Horst meget ud af at fortælle, hvad en efterforsker foretager sig, og det er for mig altid interessant.

Man får også et glimrende indtryk af, hvordan det er at være politibetjent med skiftende arbejdstider og samtidig være ægtemand til Ingrid og far til et tvillingepar. Faktisk svigter Wisting ind imellem familien, når han glemmer aftaler som følge af politiarbejdet.

De forskellige steder og miljøer, der skildres i ”Når det mørkner”, er yderst velbeskrevne.

Samtidig med, at veteranbil-sagen efterforskes, er Wisting også med til – som almindelig politibetjent – at hjælpe til med jagten på et par bankrøvere, som har tømt en døgnbox for et meget anseligt beløb.

Beskrivelsen af dette politiarbejde er også fin. Man kan konstatere, at meget siden 1983er blevet anderledes både med hensyn til teknik og til forholdene på politistationen, hvor fx rygning var en naturlig integreret del af hverdagen.

Jeg kan ikke sige noget negativt om ”Når det mørkner”, men jeg synes ikke, at den når helt op på siden af de øvrige bøger, jeg har læst af Jørn Lier Horst.

Jeg vil se frem til de kommende bøger, hvor vi følger den dygtige, anerkendte og sympatiske William Wisting.

4 krimihjerter af 5

 

Modtryk 2020 – 196 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

08-02-2020

En maltrakteret død ko driver i land på Gilleleje Strand. Det viser sig, at den på snedig vis har været brugt til indsmugling af et stærkt LSD-lignende stof.

En efterforskning bliver sat i gang med politiassistent Lars Winkler som efterforskningsleder.

Det er syvende gang Jakob Melander har Lars Winkler som hovedperson i en krimi.

Lars Winkler er en dygtig efterforsker, men han har også lig i lasten, idet han gennem mange år har haft et stofmisbrug. Han har også problemer med kærligheden og med forholdet til sin datter, Maria.

På absolut god vis skildrer Jakob Melander Lars Winkler, så han står helt klar for læseren.

Det samme gælder bogens anden hovedperson politiassistent i indbrudsafdelingen på Bellahøj Politistation, Nanna Christoffersen. Hun har absolut ikke rent mel i posen, idet hun stjæler fra anholdte personer og fra de indbrudssteder, hun rykker ud til. Hun bruger bl.a. pengene til at købe narko for, idet hun bl.a. er stofmisbruger.

Under anholdelsen af to klatretyve stjæler hun således en lille meget værdifuld statue, som visse kriminelle er meget interesserede i.

Hun vil gerne være en god mor for sin voksne søn Martin og en god partner for sin kæreste June, men det er svært med det liv, hun fører.

Bogen indeholder andre fine personbeskrivelser og også gode skildringer af de mange forskelligartede miljøer.

Da de to indbrudstyve, hvis sag Nanne Christoffersen har efterforsket, findes dræbt på brutal vis, krydser hendes og Lars Winklers veje hinanden. Det viser sig nemlig, at der i de dræbte tyve findes spor af det stærke narkotiske stof, som også findes i den dræbte ko.

Det bliver en meget kompliceret efterforskning, som afstedkommer mange spændende situationer. Man får også en fin fornemmelse af, hvordan narkosmugling kan foregå, og hvordan kyniske bagmænd udnytter svage sjæles trang til narko og diverse former for ulovligt spil.

I lighed med mange andre krimier hører vi også i ”Ind i den hvide nat” om de problemer det almindelige politi og PET har med at samarbejde.

Ind imellem synes jeg, at visse dele af efterforskninger er noget langstrakt skildret. Der kunne godt være strammet op på handlingen.

Jeg synes også, at nogle forbindelser personerne imellem passer for godt sammen og virker lidt for søgte.

Jeg synes, politiarbejdet skildres godt og grundigt. Der er mange facts, som efter min mening er præcise og korrekte.

Selv om Jakob Melander i sit efterord fortæller, at det København og den verden, der portrætteres i bogen, ikke er identisk med virkeligheden, synes jeg ikke om, at han ændrer på nogle politimæssige facts. Hvorfor skal nogle facts være i orden og andre ikke?

Faktum er, at ”Afdelingen for personfarlig kriminalitet” ikke er hjemhørende på Politigården, men på Teglholmen. PETs hovedkvarter ligger i Søborg og ikke i Herlev.

Der er i øvrigt ikke noget, der hedder ordenspolitiet længere. Det hedder beredskabet.

Selv om jeg ikke synes om alt i bogen, skal der ikke herske nogen tvivl om, at jeg fortsat vil læse kommende bøger af Jakob Melander.

4 krimihjerter af 5

People’sPress 2020 – 541 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

25-01-2020

”Hvor flodkrebsene synger” er en anderledes, men helt fantastisk spændende og tilmed smuk krimi, som tager sin begyndelse i 1952. Selv krimihadende kvinder, som til min store forundring ikke mener, at krimier er litteratur, vil efter min mening kunne glædes over at læse bogen.

Bogens hovedperson Kya Clark, kaldet marskpigen lever en alenetilværelse i sumpskoven ved North Carolinas kyst. En efter en har hendes søskende og moren forladt hende på grund af familiefarens brutale adfærd. Ingen har gjort sig overvejelser om at tage Kya med, så hun overlades til faren, som efter nogle år også forlader hende.

Hurtigt får man et særdeles godt indblik i Kyas tanker og overvejelser. Hun foretrækker ensomheden frem for at omgås andre mennesker. Hun elsker marsken med al dens spændende dyre- og fugleliv og dens forskelligartede vækster. Det hele beskrives med grundighed og kærlighed af Delia Owens.

I hele sit liv har Kya kun gået i skole én dag, men takket være en af sine få venner, drengen Tate lærer hun at læse og skrive. Tate har også en enorm interesse for naturen, så de to går rigtig godt i spænd.

Det viser sig, at Kyas skrivefærdighed efterhånden udvikler sig eminent. Et faktum som får står betydning for hende gennem hele livet.

Senere, da Kya har voksetsig til at blive en køn ung pige, efterstræbes hun af den lokale skørtejæger Chase Andrew. De indleder et forhold, som de kun dyrker i marsken umiddelbart fordi Kya fortsat er menneskesky, men det viser sig også, at Chase har sine grunde til det hemmelige forhold.

Både Tate og Chase og bogens andre personer beskrives fantastisk godt.

Man konstaterer hurtigt, at det at være anderledes, ikke er noget, der værdsættes af beboerne i den landsby, der støder op til marsken. De sorte i landsbyen diskrimineres, hvilket der jo ikke er noget nyt i; men det gør pigen fra marsken i særdeleshed også.

I lighed med naturbeskrivelserne er miljøbeskrivelserne også særdeles fine.

Selv om det at være anderledes, samt kærlighed til naturen og kærlighed mennesker imellem fylder meget bogen – og det gør bestemt ikke noget – så sker der i høj grad også noget på krimifronten. Skørtejægeren Chase Andrew findes pludselig død ude i marsken, og de lokale mistænker Kya for at være involveret i dødsfaldet. Herefter udspiller der sig et meget spændende drama, hvor man følger sheriffen og hans vicesherifs efterforskning.

”Hvor flodkrebsene vender” er Delia Owens første roman og hvilken debut.

5 krimihjerter af 5

Gyldendal 2019 – 373 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog- og lydbog MOFIBO

14-01-2020

Den debuterende forfatter Walther Rebernik har med ”Jæger” skrevet et brag af en spændingsroman. Det er godt at opleve, at en debutant har evnet at skrive på en måde, der gør ham ligeværdig med mange af tidens gode spændingsbogs- og krimiforfattere.

Som det står på bogens bagside, er ”Jæger” en rå fortælling om forbrydelse og hævn – og om kærlighed, der opstår de mest uventede steder. Handlingen starter i København, tager os til Sverige og ender i et blodig opgør i Norditalien.

Bogen har fire hovedpersoner: Hannah, som er specialkonsulent for Københavns Politi, Markus, som lever på samfundets bund, Patrick, som er anklager i København og Rato – ekssoldat fra Balkan og den, der har taget magten i Københavns underverden.

Bogens handling ses i mere eller mindre grad fra disse fire personers synsvinkel, hvilket gør, at man som læser får en fantastisk indsigt i deres tanker og handlingsmønstre.

Man får ligeledes en meget fin beskrivelse af de miljøer, som personerne dels kommer fra og dels færdes i. I den forbindelse læste jeg med stor interesse beskrivelserne af Markus’ barndomsmiljø i Særslev og hans relationer til Bogense. Det er steder, jeg ofte kommer.

Bogens meget store tema er hævn, hvilket afstedkommer, at ”Jæger” ofte bliver meget voldsom og brutal samtidig med, at der hele tiden sker noget i bogen.

Handlingen sættes i gang ved et voldsomt drab på en serbisk gangster på herretoilettet i Københavns Byret. Man følger nu politiets efterforskning i bestræbelserne på at finde drabsmanden. Samtidig følger man forbrydernes jagt på samme gerningsmand, så de kan få hævn.

Jeg kan sagtens forestille mig, at meget af det, man præsenteres for i bogen sagtens kunne sket i virkelighedens verden. Når det så er sagt, mener jeg også, at visse handlingselementer trods alt får en ekstra gang kulør, men som jeg ofte skriver i mine anmeldelser, så kan velskrevne spændingsbøger nemt rumme det.

Den usædvanlige kærlighedshistorie, der forekommer, får en stærk indflydelse på bogens handling.

”Jæger” er et pletskud af en debut-spændingsroman. Jeg er helt sikker på, at Walter Rebernik har flere skud i bøssen.

5 krimihjerter af 5

Byens Forlag 2019 – 366 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som e-bog på MOFIBO

09-01-2020

3 timer” indgår i serien om den svenske politikommissær Ewert Grens og civilagenten Piet Hoffmann.

De to første bøger i serien var ”3 sekunder” og ”3 minutter”. Jeg mener godt, man kan læse denne bog uden at have læst de to foregående. Der, hvor det er nødvendigt, får man oplysninger, der relaterer til de to foregående bøger i serien.

Temaet i ”3 timer” er bådflygtninge fra Afrika. På forbilledlig vis beskrives, hvordan kyniske bagmænd tjener styrtende med penge på først opsamle flygtninge i Afrika og dernæst sejle dem over Middelhavet til Europa.

Handlingen tager sin begyndelse, da man i Stockholms havn finder en container med over 70 døde flygtninge. En efterforskning med politikommissær Ewert Grens i spidsen tager nu sin begyndelse.

På allerbedste vis får man en karakteristik af Ewert Grens, som en meget dygtig efterforsker, men også som en mand, som må føre nogle indre kampe med sig selv.

For at forsøge at komme til bunds i baggrunden for tragedien med de mange døde menneskeri containeren, tager Ewert Grens kontakt til civilagenten Piet Hoffmann, som dog ikke længere arbejder som civilagent, men nu som sikkerhedsvagt for de fødevaretransporter, som FN foretager i hungersnødsramte områder af Afrika.

En lige så god karakteristik får man af Piet Hoffmann. Hans kriminelle baggrund og hans arbejde som civilagent til trods, er han også en mand med dybe følelser. De kommer især frem, når han er sammen med sin kone Zofia og deres to drenge, og når han langt fra hjemmet i Sverige tænker på dem.

Man følger, hvordan efterforskningen skrider frem. Det er yderst spændende læsning.

Man får også et særdeles fint indblik i, hvordan de bagmænd er, der på modbydelig vis organiserer flygtningestrømmen til Europa.

Miljøbeskrivelserne er fremragende. Man kan sagtens køre en indre film og forestille sig hvordan der ser ud i de forskellige miljøer.

Mange steder i er handlingen intens spændende. Det er lige før, man bider negle. Samtidigmå jeg dog erkende, at bogen flere steder må siges at være urealistisk, men i en bog af denne kvalitet, betyder det ikke noget, for det er kun med til at understrege alt det forfærdelige, der sker.

Ud over den voldsomme handling beskriver Anders Roslund også, hvordan mennesker må hele følelsesregistret igennem, når de udsættes for umenneskeligt pres.

Jeg tror ikke, mange vil kunne forestille sig bogens afslutning.

Jeg ser meget frem til at skulle læse Anders Roslunds næste bog ”Hun skal leve”, hvor også Ewert Grens og Piet Hoffmann er hovedperson.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2018 – 382 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses både som lyd- og e-bog på MOFIBO