ANMELDELSER

07-12-2018

 

Efter at jeg har læst Thomas Rathsacks bog ”Djævlens døtre” kan jeg konstatere: Den er drønspændende, den er fuld af action, den er utrolig barsk, og den er grufuld. Almindeligvis er det ikke ofte, at bøger af denne type også er tankevækkende, men det er den.

Hovedpersonen er som sædvanlig den tidligere jægersoldatMichael Plessner – kaldet Pless. I denne bog er han tilbage i København, hvor han hyres som livvagt for en stenrig ukrainsk forretningskvinde ved navn Yulia, mens hun opholder sig i her.

Jobbet tager en uventet drejning, og pludselig er Pless involveret i både en planlagt terroraktion ogmenneskehandel med unge piger til prostitution.

I sin lækkerbisken af sin Audi i millionklassen kører Pless og Yulia rundt i Danmark, Tyskland og Ungarn for at rede trådene ud.

Det giver anledning til dramaer på liv og død. Når det gælder om at beskrive, hvad der sker i disse meget actionprægede handlingselementer, fornemmer man i den grad, at Thomas Rathsack er på hjemmebane. Fra sin egen fortid som jægersoldat ved han præcis, hvordan personer agerer i kampsituationer, og hvilke våben og andre midler, der skal bruges, når der kæmpes.

Det er da nok muligt, at Pless skildres som lidt af en superhelt, men man fornemmer også tydeligt mennesket bag helten. Et menneske, som i høj grad har haft sit at kæmpe med.

Bogens anden hovedperson, Yulia viser sig til trods for sin enorme rigdom – som ikke er steget hende til hovedet – at være en kvinde med ben i næsen, men også en med ”lig i lasten”.

Beskrivelsen af, hvad der sker, når unge kvinder bliver indfanget af skruppelløse bagmænd for så blive solgt som prostituerede, ergrufuld læsning. Ikke nok med at de havner på bordeller, men de risikerer også at blive sendt til genopdragelse, hvor de udsættes for voldsomme seksuelle overgreb og vold, hvis der kommer klager over dem, eller hvis de ikke makker ret.

Hvis det er sådan, det foregår, så må man i den grad korse sig. Det er virkelig noget, der giver stof til eftertanke. Det samme gør også den planlagte terroraktion, der på meget spændende vis indgår i handlingen. Man ser her samarbejdspartnere, man normalt ikke forbinder med hinanden, men målet helliger åbenbart midlet.

Thomas Rathsack gør meget ud af at beskrive både steder og personer, og det gør, at det man læser, fremstår meget tydeligt. Der er noget filmisk over det.

Et par steder i bogen må man også konstatere, at det, som de mennesker, man ”holder med”, ind imellem foretager sig, ikke altid er glorificerende. Sådan er det jo også i virkeligheden.

Hvis man har de kritiske briller på, kan man godt indvende, at Pless er for meget en superhelt, og også at nogle af handlingselementerne passer lidt for godtsom fod i hose, men jeg var i den grad underholdt og kom meget hurtigt gennem bogen.

Så er man til en spændingsbog af denne type, og det er jeg, er jeg ikke i tvivl om, at den skal have

5 krimihjerter af 5

 

Politikens forlag 2018 – 000 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her:

Plusbog: Thomas Rathsack: DJÆVLENS DØTRE

 

 

01-12-2018

  

To af Norges dygtige krimiforfattere Jørn Lier Horst og Thomas Enger har sammen skrevet en aldeles fortræffelig krimi, ”Nulpunkt”.

Atletikstjernen og kendissen Sonja Nordstrøm forsvinder sporløst. Politikommissær Alexander Blix og hans team får til opgave at finde hende. Det er absolut ikke let, for mens eftersøgningsarbejdet pågår, sker der adskillige drab på flere andre kendisser.

Drabene er planlagt af en seriemorder efter et spektakulært koncept, hvilket afstedkommer adskillige meget dramatiske situationer.

Blix må udover at bruge kræfter på efterforskningen også kæmpe sine kampe med sin nærmeste overordnede Gard Fosse. Heldigvis har Blix gode kolleger, og især sammen med sin helt nye kollega Sofia Kovic ydes der ihærdig efterforskning.

En anden spændende og interessant person, der også har en vigtig rolle i handlingen, er bloggeren Emma Ramm, som skriver om kendisser. Det er derfor helt naturligt, at hun følger med i og inddrages i efterforskningen.

Selv om Brix må trække pistolen i et par scener, er der overhovedet ikke noget helt over ham. Han er menneske af kød og blod. En traumatiserende handling, han foretog sig som ung betjent, har fulgt ham gennem livet. Også Emma er et menneske med en fortid, der har præget hende.

Et meget interessant element i handlingen er det, der sker i forbindelsen med TV-reality-showet ”Værdig vinder”. Hvis man ser realityshows, er jeg sikker på, at man vil kunne nikke genkendende til beskrivelsen af den form for underholdning.

Det vil nok være en påstand, at handlingen er helt realistisk, men det gør ikke noget, for bogen er helt utrolig underholdende, og som nævnt er personerne troværdige.

En af scenerne fik mig til at tænke på en meget kendt Alfred Hitchcock film. Ja, uhyggen er bestemt til stede i ”Nulpunkt”.

De mange korte kapitler, som alle har en tendens til at slutte med cliffhangere for så at skifte til et kapitel med en anden scene, som også slutter et spændende sted, gør, at man haster igennem bogen, som derfor er hurtig læst.

Mon ikke Jørn Lier Horst og Thomas Enger vil fortsætte deres forfattersamarbejde? Det tror jeg, men jeg håber også, at Jørn Lier Horst en gang imellem vil gå enegang og fortsætte sin egen serie om William Wisting.

5 krimihjerter af 5

 

Modtryk 2018 – 391 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her:

 

 

Plusbog: Thomas Enger og Jørn Lier Horst: NULPUNKT

 

23-11-2018

Michael Katz Krefeld tager i sin vanvittig spændende krimi "Mørket kalder" et meget vedkommende og alvorligt emne op - nemlig selvtægt.

Med udgangspunkt i en fatal handling udførtaf den nyudnævnte politikommissær Cecilie Mars føres man ind i et drama, hvor modbydelige forbrydelser kommer frem i lyset.

Fælles for disse forbrydelser er, at gerningsmændene ikke er blevet straffet.

En anonym person, som kalder sig for Lazarus, har sat sig det mål at komme de ustraffede gerningsmænd til livs.

Han øjner en unik mulighed for at få en hjælper til sine planer, idet han har overværet Cecilies fatale handling og har derfor en klemme på hende. Hjælper hun ham ikke, vil han fortælle politiet, hvad Cecilie har gjort. Det vil medføre afskedigelse og en langvarig fængselsstraf.

Vi følger nu Cecilies desperate kamp for at komme ud af klemmen, for godt nok hader hun også, at ustraffede personer, skal gå frit omkring og mener også, de skal stoppes, men hvordan – det er spørgsmålet

I og med at Cecilie bærer rundt på et alvorligt traume fra sin ungdom, som kommer op til overfladen som følge Lazarus' skræmmende agenda, gennemgår hun en skrækkelig – ja man kan godt kalde det en slags lidelseshistorie, alt imens hun udfører efterforskningsarbejde sammen med især sin makker Lasse.

På virkelig god vis får Michael Katz Krefeld givet en overbevisende beskrivelse af Cecilie. Også de personer, som Cecilie på forskellig vis omgås, er karakteriseret virkelig godt.

Som læser kommer man rundt på mange velbeskrevne steder og i forskellige miljøer i København, bl.a. i Bellahøj området. Noget af det, som hænder her, tilføjer et tema til bogens handling, nemlig unge indvandrerbanders hærgen i boligområder.

Det altoverskyggende tema er selvtægt. Man får virkelig noget at tænke over, når der argumenteres både for og imod. Jeg ved ikke, hvor meget selvtægt, der finder sted i virkelighedens verden, men en eller anden form for noget sådant tror jeg finder sted både i det store og i det små.

”Mørket kalder” er en københavnsk storby-thriller, og som titlen mere end antyder af den mørke slags, men Michael Katz Krefeld tilføjer også et twist i form af klassisk whodunit.  

Jeg er meget begejstret for Michael Katz Krefelds forfatterskab. Efter at have læst "Mørket kalder", som er en standing alone krimi, konstaterer jeg, at han igen har nået det absolutte topniveau.

5 krimihjerter af 5 

 

Lindhardt og Ringhof 2018 – 353 sider

 

Findals krimiside

 

Kik HER og se alle mine anmeldelser

 

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her:

 

 

Plusbog: Michael Katz Krefeld: MØRKET KALDER

 

18-11-2018

 

   "Den sporløse" er en politiroman.

Man følger teamet fra Understøttende National Efterforskningsenhed forkortet til UNE, der skal opklare et meget spektakulært drab på krimiforfatteren Malene Zetterblad i et sommerhus på Sjællands Odde.

I virkelighedens politiverden findes der ikke nogen politienhed, der hedder UNE, men i min optik er det helt okay, at Morten Remar har opfundet en sådan. Man får nemlig en fyldestgørende forklaring på årsagen til enhedens oprettelse.

Enheden fungerer som et rejsehold. Det betyder, at politifolkene kan tage rundt om i Danmark og opklare forbrydelser.

Den måde, som enheden arbejder på, virker ganske troværdig.

Der er ikke så meget at sige om handlingen udover, at flere krimiforfattere kommer i farezonen.

Hovedpersonen er politikommissær Martin Rømer. Han er dygtig, men han har sine problemer på det personlige plan. Han er enkemand med to små tvillingepiger. Han er ulykkelig forelsket. Hans mor har psykiske problemer. Hans svigerfar får en hjerneblødning. Hans nabokone vil i lag med ham. Han bryder sig ikke om sine overordnede. Han har problemer med Forsvarets Efterretningstjeneste - hvorfor går ikke op for mig.

Martin Rømer er i det hele taget en mand, der har problemer nok at slås med i hverdagen.

Når Morten Remar udsætter sin hovedperson for alt dette, så er det for at vise mennesket bag politimanden - fint nok med det.

Men jeg synes, alt dette fylder for meget. Jeg mangler noget mere spænding. Ganske vist kommer man med politifolkene rundt om i forskellige interessante miljøer blandt andet i forlagsbranchen og bliver præsenteret for mange forskellige mennesketyper, men generelt synes jeg, handlingen er lidt stillestående.

Bortset fra Martin Rømers problemer med FE, synes jeg ikke, der er uklare punkter med hensyn til selve krimiintrigen og opklaringen.

3 krimihjerter af 5

 

Egolibris 2018 – 249 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

 

08-11-2018

 

 

 

 ”Ghostwriter” er den 5. i rækken af spændingsbøger med ægteparret privatefterforskeren Michael Sander og kriminalinspektøren Lene Jensen i hovedrollen.

De to efterforskere forsøger – ad hver sit spor og at opklare en sag med dødelig udgang for to personer. De to afdøde er direktøren for et dansk medicinalfirma – et af verdens førende – og en ghostwriter, som skal til atskrive direktørens biografi.

Den afdøde direktør er i besiddelse af en dagbog, som rummer afslørende oplysninger om medicinalindustrien. Dagbogens indhold er planlagt til at indgå i biografien. Hvis disse oplysninger kommer frem, kan det være til ubodelig økonomisk skade for medicinalindustrien. Stærke kræfter vil af al magt vil undgå at de skjulte hemmeligheder kommer for dagens lys. Derfor sætter de en såkaldt ”operatør” på sagen, dels for at få tilvejebragt dagbogen og dels for udrydde dagbogens forfatter.

Da en del af handlingen også ses fra ”operatørens” synsvinkel, får man en god indsigt i vedkommendes overvejelser og tankegang.

Det samme gør sig også gældende for både Michael Sanders og Lene Jensens vedkommende, når synsvinklen skifter til dem. Skiftende synsvinkler, synes jeg, altid er godt.

Der sker noget hele tiden. Der er fart og tempo. Der er massevis af ”tju-bang”. Om man er til det, er jo en smagssag. Generelt har jeg ikke noget imod det, men jeg synes ind imellem, der trods alt går lidt for meget urealistisk action i handlingen.

Jeg sætter også stor pris på, at det politimæssige i en bog skal være i orden. Det er det ikke i denne. Jeg mangler at have fået flere oplysningerom den i virkeligheden ikke eksisterende afdeling, som Lene Jensen arbejder i. Jeg har ikke noget imod, at der er tale om en ikke eksisterende politienhed, bare jeg ved nok om den. Jeg synes også, der burde have været flere politifolk involveret i efterforskningen end beskrevet.

Ud over selve hovedhandlingen, hvor temaet er medicinalindustriens bestræbelser for at skabe profit, indgår der også et tema om selvtægt. Uden at komme nærmere ind på dette, kan man ikke undgå at føle afsky for det, der ligger til baggrund for selvtægten og gøre sig nogen overvejelser om resultatet af denne.

Via den efterstræbte dagbog indgår der også gode og spændende beskrivelser af hændelser, der foregår på Afrikas Horn.

Michael Sander var for år tilbage elitesoldat, som var udsendt på mange farlige missioner, men i modsætning til mange andre udsendte soldater, lider Michael ikke af posttraumatisk stress. Han er mand for at kunne klare enhver farlig situation, og hans kone Lene ligger heller ikke på den lade side.

Forholdet mellem Michael og Lene er nok ikke helt realistisk beskrevet, men netop deres indbyrdes forhold er på den anden side set også med til at øge spændingsniveauet.

Jeg følte mig virkelig godt underholdt, da jeg læste bogen og finder de to nævnte temaer yderst relevante og accepterer, at der er steder i handlingen, der er noget urealistiske, for drønspændende læsning – det er det.

Bogen afsluttes på god vis og lægger hel klart op til en fortsættelse, som jeg absolut ogsåskal have læst.

4 krimihjerter af 5

 

Lindhardt og Ringhof 2018 – 351 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her:

Plusbog: Steffen Jacobsen: Ghostwriter