ANMELDELSER

27-03-2020

Bogens hovedperson, efterlønneren Anne-Maj Mortensen arbejder som frivillig i genbrugsbutikken ”Genbrugsen” i Nykøbing Sjælland.

Beskrivelsen af interiøret i ”Genbrugsen”, som ligger i en nedlagt dagligvarebutik, er fuldstændig som i en genbrugsbutik i dagens Danmark. Jeg ved det fra mig selv, for utallige er de gange, hvor jeg har være med min kone i en sådan.

Personalet i butikken, tror jeg også er ramt lige på kornet. Jeg skal dog understrege, at jeg ikke har personligt kendskab til, hvordan personalet i de genbrugsbutikker, vi har besøgt, agerer over for hinanden.

Til gengæld er typerne velkendte i al almindelighed, og jeg synes, at Anna Grue beskriver dem virkelig godt.

Jeg holder i særdeleshed rigtig meget af beskrivelsen af den bredmåsede Anne-Maj, som er herlig og realistisk, og som elsker sin ruhårede gravhund Mortensen den Tredje meget højt.

I øvrigt fornemmer man tydeligt, at Anna Grue værdsætter området omkring Nykøbing Sjælland rigtig meget.

I løbet af bogen sker der tre dødsfald blandt personalet umiddelbart efter hinanden. Det synes Anne-Maj er temmelig mystisk, og hun begynder nu sin egen efterforskning og konkluderer, at der er tale om drab. Hun går til politiet med sin mistanke, men Roskilde Politis efterforskere mener til at begynde med, at Anne-Maj lader fantasien løbe af med sig men, men, men…. Ja, gæt selv.

Det er herlig læsning at følge Anne-Majs entusiastiske efterforskning, og selv om bogen betegnes som en hyggekrimi, er der også dramatik.

Jeg har læst krimier siden 60’erne. På dette tidspunkt var rigtig mange krimier af samme type som ”Mysteriet i Genbrugsen”, nemlig hyggekrimier.

For mig var det et hyggeligt gensyn med en genre, som det er meget længe siden, jeg sidst har læst, men det vil ikke blive den genre, jeg ligefrem vil kaste mig over. Jeg er mere til krimier med direkte spænding, intens realistisk efterforskning, psykologi og opfindsomme plots.

Jeg vil imidlertid helt sikkert læse den næste bog i serien om fru Mortensen, for Anna Grues forfatterskab har jeg altid sat stor pris på, både når det gælder hendes krimier om Dan Sommerdahl, ”Italiensvej” og ”De voksnes rækker”

4 krimihjerter af 5

 Lindhardt og Ringhof 2020 – 303 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Bogen kan læses som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

 

23-03-2020

Forlagets beskrivelse

København, forår, 1945.

Den danske modstandsbevægelse er i knæ. En række af de ledende danske frihedskæmpere sidder fanget i Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i København, hvor de dagligt udsættes for tortur. Med mindre englænderne løber den enorme risiko, det er at bombe midt i en venligtsindet storby, risikerer hele den danske frihedsbevægelse at bryde sammen. Nazisterne frygter, at Royal Air Force vil angribe, og har derfor placeret fangerne som menneskelige skjold øverst oppe på 6. sal – og dermed gjort angrebet næsten umuligt.
Den unge københavner Asta vil helst holde sig på afstand af krigen, leve sit liv med job, familie og veninder, og drømme om den store kærlighed. Men krigen presser sig på. Og en voksende følelse af skyld.
Modstandsmanden Harald har for længst valgt side. Harald er ikke nogen helt, men efter tyskerne skød hans bror, har krigen besat hans sind.
Langt væk – på den engelske østkyst – bliver den unge Royal Air Force-pilot Edward sendt på en mission, der er så kompliceret og risikabel, at den bliver betegnet som en af de vanskeligste under hele Anden Verdenskrig: bombningen af Shellhuset i København.
Og midt på Frederiksberg – på den traditionsrige franske skole – insisterer lærerinden Benedikte på, at krigens vanvid ikke skal fylde noget i skolens hverdag. Her hersker orden, bøn og disciplin – her er man endnu lykkeligt uvidende om, at skolen snart vil blive centrum for en af de største tragedier i nyere dansk historie.
Det er den 21. marts 1945. Krigen er slut om få uger. 26 modstandsfolk sidder fanget i Shellhuset. Over 500 mennesker er samlet på Den franske skole, heriblandt 34 katolske nonner, otte civile lærerinder og 482 børn. Og 1200 kilometer væk letter 51 engelske fly med kurs mod København – forude venter en af danmarkshistories mest afgørende dage.
Romanen bygger på en lang række interviews med mennesker, der havde de voldsomme begivenheder i foråret 1945 helt inde på kroppen – men er en fri gendigtning af katastrofen.

Anmeldelse

Jacob Weinreich har med ”Pigen fra Den franske Skole” skrevet en fantastisk god roman, som ikke kan undgå at blive stående i læsernes erindring i rigtig lang tid. Bogen er både elementært spændende, utrolig tankevækkende og meget medrivende og følelsesskabende. Sidst men ikke mindst giver den en virkelig god beskrivelse af, hvorfor bombardementet af Shellhuset var nødvendigt og hvilke tragiske konsekvenser, det fik for børn og voksne på Den franske Skole”.

Beskrivelserne af bogens fire hovedpersoner: den unge københavnerpige Asta, modstandsmanden Harald, den engelske Royal Air Force-pilot Edward og nonnen Bendikte er fabelagtig gode. Man kommer i den grad ind i hovederne på dem og føler med dem.

Man hører bl.a. om, hvordan Asta har en indre kamp med sig selv om, hvor vidt hun skal gå fra at forholde sig neutral under besættelsen eller til at blive aktiv i kampen mod nazisterne. Ligeledes hører man, at grunden til, at Harald blev modstandsmand, var at hans bror den 9. april 1940 var en af de danske soldater, der mistede livet. Vi får beskrevet, hvordan en engelsk pilot har det, når han er på bombetogt, og så får vi en god forståelse for, hvordan den katolske nonne, Benedikte har det, når hun begynder at tvivle på Gud.

Hver især foretager de sig handlinger, som kræver stort mod, og noget af det, de gør, er ind imellem meget dumdristigt, men ikke urealistisk.

Hvad angår selve bombningen af Shellhuset samt fejlbomningen af Den franske Skole, får man et uhyggelig godt indblik i, hvad der skete set ud fra modstandsmanden Holgers og nonnen Bennediktes synsvinkler. Harald er i Shellhuset, og Bendikte er på Den franske Skole, da bomberne falder. Hvad de hver især oplever er i den forbindelse forfærdeligt og grufuldt.

Ind imellem får man også korte indtryk af nogle af de danskere, der hjalp besættelsesmagten med at bekæmpe den danske modstandsbevægelse. Den slags mennesker var også en del af besættelsen.  

Handlingen ses bogen igennem fra de fire hovedpersoners synsvinkel, hvilke betyder, at man kommer rundt i meget forskellige miljøer. Også disse beskriver Jacob Weinreich fortræffeligt. Det betyder også, at man får beskrevet, hvordan livet formede sig for helt almindeligemennesker under besættelsen.

Skiftet mellem de forskellige hovedpersoner sker ofte på meget spændende steder, og det skaber stor intensitet i handlingen.

Med ”Pigen fra Den franske Skole” viser Jacob Weinreich, hvilkenutrolig dygtig og alsidig forfatter han er. Almindeligvis kender vi ham som den ene part i forfatterpseudonymerne A. J. Kazinski samt Anna Ekberg og som medforfatter afden historiske krimi ”H.C. Andersen morderen”.

5 krimihjerter af 5


Politikens forlag
2020 – 364 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

20-03-2020

Anmeldelse

KOBBERSLOTTET er andet bind i serien VENNER OG FJENDER, der udspilles i årene 1939-45.

I bogen følger vi et ungt dansk-jødisk søskendepar Kassandra og Alexander fra København. De bor hos deres far, som er enkemand og kommunist. Børnenes afdøde mor var af jødisk slægt og stammede fra Polen. Hun var desuden adelig, men hadede hvordan adelen – hendes egen meget rige far indbefattet – udnyttede bønder og arbejdere. Hun brød derfor med sin familie, rejste til København og giftede sig med en kommunist og fik Kassandra og Alexander.

De to ungebørn og deres far har et velfungerende liv i København, da der kommer en invitation fra deres rige morfar i Polen i anledning af hans 70-års fødselsdag. Deres kommunistiske far giver dem lov til hentet til Polen for at være med til at fejre morfaren.

Fejringen af morfarens fødselsdag skal foregå på hans slot, Kobberslottet. Det er på alle måder et helt andet liv, der udspiller sig på morfarens slot end det, børnene er vant til i København. Morfaren har bl.a. sin formue fra en kobbermine, hvor arbejdere må knokle dagen lang for ussel betaling.

På virkelig fin vis skildrer forfatterparret personerne. Det gælder høj som lav. Ret hurtigt inde i handlingen bliver Kassandra bogens hovedperson, og hende får man et fantastisk godt kendskab til. Hun er en ung pige,der ved, hvad hun vil, når hun møder livets udfordringer. Hun konstaterer hurtigt, at hendes morfar elsker hende højt.

Morfaren er en hårdarbejdsgiver overfor minearbejderne. De ender derfor med at gøre oprør mod deres usle og fornedrende levevis.

Også bogens andre personer skildres virkelig godt. Nogle har udstråling og personlighed. Andre det stik modsatte.

Så bryder 2. verdenskrig ud. Som følge af en aftale mellem Hitler og Stalin er det i første omgang russerne, der besætter området, hvor de to unge børnopholder sig. Besættelsen medfører mange problemer, der afstedkommer diverse voldsomme handlinger.

På god og troværdig vis skildres disse begivenheder.

I det hele taget er der mange gode skildringer i bogen. Fx forholdet mellem de to danske børnog deres polske kusiner. Forskellen på rig og fattig. Beskrivelserne af arbejdet i kobberminen. Det forfærdelige når mennesker brutalt bliver slået ihjel. Forholdene mellem kønnene. Den første forelskelse m.m.

Beskrivelserne af steder og miljøer er særdeles gode.

Hitler og Stalins aftale holdtsom bekendt ikke og fra at være et russisk besat område, bliver området nu besat af tyskerne. Det afstedkommer at herværende jøder bliver sendt til Den Jødiske Ghetto i Warszawa. Det gælder også Kassandra og Alexander, hvis mor jo havde jødisk blod i årene, hvilket er ensbetydende med at de to søskende også betragtes som jøder. Børnenes videre skæbne hører man først om i den 3. bog i serien ”Venner og fjender”

Jeg synes ”Kobberslottet” giver et fantastisk godt indtryk af, hvordan forholdene var i Polen i tiden op til 2. verdenskrig og i krigens første år.

Lotte og Søren Hammer har planlagt i alt 8 bind i den historiske serie ”Venner og fjender” omhandlende menneskeskæbner 2. verdenskrig.

 5 krimihjerter af 5

 

Harper CollinsNordic 2020 – 266 sider

Findals krimiside

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

 

 

 

 

 

Harper CollinsNordic 2020 – 266 sider

 

Findals krimiside

 

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

Reklame:

 

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16-03-2020

Forlagets beskrivelse

KØBENHAVN ER RAMT AF HEDEBØLGE, da motionisten, Anders Hansen, gør et makabert fund i Frederiksberg Have. En studine er brutalt blevet stukket ned og efterladt døende ved havens børneattraktion suttetræet.

Den garvede efterforsker, Britt Østerby, sættes på sagen, og som makker får hun den unge efterforsker Oliver Lindberg. Sagen tager hurtigt en uventet drejning, da det viser sig, at Oliver gemmer på en tung hemmelighed, der kan koste ham pladsen i efterforskningen.
Inden længe befinder Britt sig i en drabssag, som med lynets hast udvikler sig kaotisk, da nye spor trækker tråde til en broget verden af sugardating¸ hvor kærligt selskab sælges og købes som en eftertragtet luksusvare.
Et par dage efter findes endnu en kvinde myrdet. Er der en sammenhæng mellem de to drab? Og hvorfor havner den tilsyneladende naive motionist, Anders, igen i begivenhedernes centrum?
Jorden brænder under Britt, der én gang for alle må revurdere sit pragmatiske syn på skyld og uskyld i en vanvidsefterforskning, der involverer alternative drabsmetoder og udspekuleret hævn.

Min anmeldelse

Som mange efterhånden ved, er jeg lidt af en politinørd, når jeg læser en krimi. For mig er det nemlig særdeles vigtigt, at det politimæssige i bogen er i overensstemmelse med fakta fra virkelighedens verden.

Jeg synes rigtig godt om, at Line Vester Larsen i ”Hvepsestik” beskriver alt det grundlæggende politiarbejde på god og helt realistisk vis. Det er lige fra, at Afdelingen for personfarlig Kriminalitet i København holder til på Teglholmen, og at det hedder Beredskabet og ikke Ordenspolitiet. Ja, og så alt det, der ligger midt imellem.

Bogens efterforskere er fint beskrevet. Allermest selvfølgelig bogens hovedperson Britt Østergaard, som er politiassistent og har 20 års erfaring. Man får et fint indblik i, hvad det vil sige, når man ønsker at gå 100 procent op i sit arbejde og samtidig skal have et familieliv med en datter, der er mongol, til at fungere.

Også hendes protegé den helt unge Oliver Lindberg kommer man til at kende godt. Han kan nærmest betegnes somfandenivoldsk, selv om han også ”bliver lidt tam”, da den dræbte studine bliver fundet i Frederiksberg Have.

Efterhånden som handlingen skrider frem, får man også mere og mere indblik i, hvordan de øvrige efterforskere er skruet sammen.

I den forbindelse synes jeg dog, man kender typerne fra andre krimier – lidt stereotypiske og ind imellem med et lidt komisk skær.

Jeg synes dog generelt, at personbeskrivelserne er fine i ”Hvepsestik”. Man føler med de sympatiske og væmmes ved dem, der agerer modbydeligt overfor deres medmennesker.

Selve beskrivelsen af politimiljøet på Teglholmen virker troværdig. Det samme gør de andre miljøer, der beskrives i bogen, og her er vi rundt både upstairs og downstairs. 

Jeg synes selve krimiintrigen, som tager sit udgangspunkt i sugardating, er virkelig god. Man får et rigtig godt indblik i, hvad sugardating handler om – uha, uha. Utroligt, hvad visse unge piger vil gøre for penge.

Beskrivelser af alt lige fra personer og miljøer, til følelser, tanker og ageren kan gøres på mange måder. Nogle forfattere bruger metaforer. Det gør Line Vedel Larsen i rigtmål, men der er efter min smag for mange af dem.

Jeg synes, at Line Vester Larsen har debuteret på fineste vis med ”Hvepsestik”, og jeg vil håbe, at der kommer flere bøger fra hendes hånd.

4 krimihjerter af 5

Brændpunkt 2020 – 319 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som e-bog på MOFIBO

 

 

 

12-03-2020

Forlagets beskrivelse

I KRIG ER DET SVÆRT AT SKELNE VEN FRA FJENDE

I VEJEN TIL WARSZAWA følger vi Peter, der er dansker i Nordtyskland. Han opta­ges i Hitlerjugend og bliver medhjælper hos en lille gruppe journalister, der arbejder rundt om i Nazi-Tyskland og de besatte lande. Senere kommer Peter på junker­skole, hvor han uddannes til SS-officer og udstati­oneres i Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

VEJEN TIL WARSZAWA er første bind i serien VENNER OG FJENDER, der udspilles i årene 1939-45. Vi følger en ung dansk-jødisk kvinde fra København og en ung dansk-tysk mand fra Grænselandet under deres rejse gennem krigens brændpunkter.

 

Anmeldelse

Lotte og Søren Hammer har med ”Vejen til Warszawa” skrevet en bog, der på én gang er spændende, tankevækkende og oplysende og ind imellem også humoristisk.

Peter og Uwe er to værgerådsdrenge, der i midt-trediverne er anbragt hos Bonden. Her udnyttes de på groveste vis som billig arbejdskraft. De bliver pryglet, hvis ikke de nøje følger Bondens forlangender.

Beskrivelserne af både personer og bondemiljøet er særdeles gode. Peter, som er bogens hovedperson holdes hjemme fra skolen, så hans boglige færdigheder er lig med nul.

Skæbnens uransagelige veje – Peters ariske udseende bl.a. – gør, at Peter kommer i Hitler-jugend. Desuden tilknyttes han en pressegruppe, der skal fortælle om nazismens fortræffeligheder. Han får nye venner og kommer i helt andre miljøer end dem, han kender. Igen gør gode person- og miljøbeskrivelser sig gældende.

Selv om Peter er uden skolekundskaber, er han en intelligent dreng. Ved venner og voksnes hjælp erhverver han sig kundskaber og praktiske færdigheder, og i løbet af relativ kort tid er han under uddannelse på SS-junkerskole.

SS-uddannelsen ikke er for tøsedrenge. De prøvelser, eleverne må igennem, er ovenud barske, og de beskrives, så man virkelig føler med drengene.

Bogen igennem møder Peter mange interessante personer, og der opstår både venskaber og fjendskaber. Det er værd at lægge mærke til, at hvor nazister og SS-folk almindeligvis skildres som ”dumme svin”, beskrives flere nazister mere nuancerede, idet nogle også er ganske sympatiske.

Selvfølgelig spiller jødeforfølgelsen også en rolle i bogen, og man hører lidt om, hvad der foregår i Dachau Koncentrationslejren, men om Peter kommer til at deltage aktivt i forfølgelsen, ved man ikke endnu, og man fornemmer, at han inderst inde stiller spørgsmål ved rigtigheden i nazisternes holdning til jøderne.

Efterhånden som Peter går fra at være dreng til at blive ung mand, kommer det modsatte køn også på banen, og Peter finder ud af, hvad kærlighed er.

Jeg synes, ”Vejen til Warszawa” er en fantastisk god bog, man virkelig lever sig ind i, og jeg vil glæde mig til at gå i gang med ”Kobberslottet”, som er den næste bog i serien.

5 krimihjerter af 5

Harper CollinsNordic 2020 – 315 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som e-bog og lydbog på MOFIBO