ANMELDELSER

19-01-2018

H.C. Andersens eventyr ”Dyndkongens datter” har givet både titel og inspiration til amerikanskeKaren Dionnes usædvanlige og fantastiske thriller.

Bogens fortæller, Helena beretter om, hvordan hendes mor som meget ung teenager blev bortført af Jacob Holbrook til Michigans sumpede marskland og herefterholdt i fangenskab i 14 år. 2 år efter bortførelsen år blev hun gjort gravid og fødte Helena.

Bogen er bygget op på den måde, at man har en nutidig handling, hvor man følger Helenas gøren og laden. Samtidig tænker hun tilbage på sin fortid. Gennem denne tankerække følger man så det, Helena oplevede de første år af sit liv.

Det liv, de tre levede i Helenas første 12 leveår i marsken minder mest af alt om det liv, som nybyggerne levede i USA for over hundrede år siden. Af moderne hjælpemidler har dekun skydevåben og en motorsav til rådighed. De lever totalt afsondret fra andre, og indtil det lykkes Helena og hendes mor at flygte, taler de to ikke med andre mennesker end hinanden og Jacob.

Helenas opvækst ligner overhovedet ikke den, som jævnaldrende børn udenfor sumplandet får. Fra det øjeblik hun kan bevæge sig rundt, lærer hendes far, som er af indiansk oprindelse, hende alt om naturen, og hvordan man skal færdes i den. Hun lærer at spore dyr, aflive dyr i fælder, skyde dyr og i det hele taget klare sig i naturen.

Karen Dionne beskriver på fantastisk vis marsklandets fauna og viser med al tydelighed, at hun har en virkelig god indsigt i dette øde landskab.

På samme finemåde beskriver hun personerne, så man virkeligkommer til at deprimære hovedpersoner Helena og hendes far, Jacob. Naturligvis kommer lærer man også Helenas mor at kende, men hun spiller ikke helt så stor en rolle.

Skønt Jacob udsætter Helena for en overordentlig hårdhændet og brutal opdragelse, elsker hunsin far, fordi han på eminent vis lærer hende alt om at begå sig i og drage nytte af naturen.

Da Helena er 12 år, giver tilfældighederne hende og moren mulighed for at flygte fra marsklandet. Det benytter de sig af, og det lykkes dem at vende tilbage til civilisationen.

Efter deres flugt bliver Jacob fanget af politiet og idømt livsvarigt fængsel.

Som tiden går får Helena sig en god tilværelse. Hun bliver gift og får to døtre. Ægtemanden er naturfotograf og Helena bidrager til familiens økonomi ved at lave lækre marmelader, som hun sælger med stor succes.

Alt er faktisk idyl, indtil Jakob flygter fra fængslet efter at have dræbt to fængselsbetjente. Helena ved, at han nu vil jagte hende. Hun ser derfor ingen anden mulighed end til gengæld at jagte ham. En meget intens tvekamp tager nu sin begyndelse og kulminerer højdramatisk til allersidst i bogen.

Jeg tror ikke, at de, der læser denne bog, glemmer den lige med det samme. Den er spændende og anderledes. Jeg har ikke kendskab til andre bøger af Karen Dionne, men jeg læser gerne mere fra hendes hånd, hvis bøgerne har samme kvalitet som denne.

5 krimihjerter af 5

 

Lindhardt og Ringhof 2018 – 304 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

16-01-2018

 

Den canadiske forfatter Shari Lapena har gjort det igen – skrevet en isnende ond thriller. Allerede på bogens første sider tager dramatikken fart, da Karen Krupp ved aftenstide med høj hastighed og overskridende alle færdselsregler mister herredømmet over sin bil og hamrer ind i en lygtepæl.

Hun indlægges på hospitalet, hvor det viser sig, hun har fået hukommelsessvigt.Hun aner intet om, hvad der er gået forud for ulykken.

Politiet involveres,og efter diverse afhøringer og undersøgelser sættes Karen i forbindelse med et drab i et af byens skumle kvarterer.

Politiets efterforskning medfører, at man bliver præsenteret for forskellige personer, som på den ene eller anden måde har relationer til Karen. Også konen i genbohuset involveres, da hun er bedsteveninde med Karen.

Karens ægtemand har svært ved at håndtere alt det, som Karens ulykke afstedkommer, og de tos forhold sættes på en alvorlig prøve.

På en meget overbevisende måde formår Shari Lapena at skildre, hvad der sker med mennesker, hvis hverdag med ét forandres brat. Man stilles bl.a.over for spørgsmålet om, hvor godt man egentlig kender dem, man omgås til daglig – altså også ens ægtefælle. Hvilke hemmeligheder er det, flere af bogens virkelig fint skildrede personer har?

Man er på Karens side og føler virkelig med hende, når hun konfronteres med dem, som hun mener, ikke vil hende det godt. Fx de to politifolk, der leder drabsefterforskningen.

Hvordan hænger det hele sammen? Jeg var helt sikker på, at jeg havde regnet sammenhængen ud, men så blev jeg alligevel snydt.

Jeg er meget begejstret for ”En fremmed i huset”, som er en drønspændende psykologisk thriller, ligesom Shari Lepenas foregående bog, ”Naboparret” også var det.

Jeg ser i den grad frem til den næste bog.

 

5 krimihjerter af 5

 

Gyldendal 2017 – 299 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

 

10-01-2018

 

Bogen er den anden fra Arne Woythals hånd. Den første var ”De dræbtes advokat”, som i lighed med ”Den hollandske forbindelse” har kriminalassistent Rasmus Berg fra Drabsafdelingen ved Københavns Vestegns Politi, som hovedperson.

I efterskriften fortæller Arne Woythal, at hans hensigtmed bogen er at gengive miljøet omkring Drabsafdelingen på Albertslund Politigård og selve efterforskningen så realistisk og troværdigt som muligt. Læseren får mulighed for at komme helt tæt på politiets efterforsknings- og opklaringsarbejde, som det kunne foregå i virkeligheden.

Det er netop den følelse, man får,når man følger Rasmus Berg og hans kollegers arbejde med at opklare fire drab, som er forbundet med hinanden, og som har udspring i indsmugling og videresalg af hård narkotika.

For mig, som er utrolig optaget af, at politiets arbejde er realistisk skildret, rammer ”Den hollandske forbindelse” lige i øjet. Andre vil måske mene, at bogen er for grundig i sine beskrivelser, og at spændingsniveauet og dramatikken derforikke når de helt store højder.

Jeg synes til gengæld, at det er afvekslende læsningi forhold til så mange andre krimier, at den spænding og dramatik, der bestemt ogsåer i bogen, skildres realistisk og tankevækkende.

Som det også gjorde sig gældende i Woythals første bog, lægger man mærke til, at politifolkene på politigården i Albertslund generelt har det godt med hinanden og med deres overordnede. I en del andre krimier er de overordnede politifolk ofte skildret med usympatiske træk.

Politifolkene er som folk er flest på en arbejdsplads, altså mennesker med forskellige karakter og mennesker af kød og blod.

Rasmus Bergs gamle makker Asger er gået på pension, og Rasmus har fået en ny kvindelig makker, nemlig Solmaz Pakzad, der er af iransk oprindelse. Hende får Rasmus et godt øje til, men han er 53 og hun er 15-16 år yngre, så…. Ja, intet skal røbes her.

Både politifolk, forbrydere og bogens personer i det hele taget er godt skildret. Selv om man så absolut ikke har sympati for forbryderne, tvivler jeg ikke på, at Arne Woythal har ret, når han her i sin bogciterer politiinspektør og tidligere leder af Rejseholdet, Bent Risager Nielsen, der siger: ”Man jager et bæst og fanger et menneske”.

Uden at vide det gætter jeg på, at Arne Woythal allerede nu er i gang med at skrive sin næste krimi om Rasmus Berg. Den skal jeg helt sikkert også læse.

4 krimihjerter af 5

 

Byens Forlag 2017 – 409 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

 

 

05-01-2018

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Stellas lille datter, Alice forvinder fra sin barnevogn. Alle eftersøgninger af Alice er forgæves, og hun erklæres for død. Stella tror bare ikke, at Alice er død.

Det lykkes for Stella at komme videre med sit liv til trods for, at hun også har nedture på grund af det, hun har været igennem.

20 år senere arbejder Stella som selvstændig psykoterapeut.

En dag dukker den unge kvinde Isabelle op for at være med på et hold, der går i gruppeterapi hos Stella. Da Stella ser Isabelle, er hun ikke i tvivl om, at hun er hendes forsvundne datter.

På fantastisk vis formår den nye svenske krimiforfatterElisabet Norebäck nu at skildre, hvad Stella går igennem, når hun forgæves prøver at overbevise både sin mand, Henrik, myndighederne og andre, som mener, at Alice er død, om, at Isabelle er hendes forsvundne datter. Ingen tror på Stella, og hun er ved at bukke under for det pres, hun udsættes for.

Samtidig med, at man oplever hvilke tanker og overvejelser, Stella gør sig, følger man også, Isabelles tanker. Også hun udsættes efterhånden for et stort pres, da det går op for hende, at Stella tror, at hun er hendes datter.

Synsvinklen skifter også til en tredje person, nemlig Isabelles mor, Kerstin, som selvfølgelig også oplever et voldsomt psykisk pres, da hun finder ud af, hvilke tanker Stella gør sig om Isabelle, og hvordan Stella i den forbindelse agerer over for Isabelle og Kerstin.

Elisabeth Norebäck evner på yderst troværdig vis at skildre personerne.

Også de steder, hvor handlingen foregår, er velbeskrevne. –  det lige fra Stellas up-to-date hjem til et forladt feriested.

Som handlingen skrider frem, aner man mere og mere, hvordan tingene hænger sammen. Man kan kun konstatere, at når ”ledningerne i den menneskelige hjerne ikke er korrekt forbundne”, så kan der ske noget, som kan få uoverskuelige konsekvenser. Det gør på mange måder bogen til både grufuld og tankevækkende læsning.

Det overordnede tema i ”I mit blod” er mor/barn-forholdet, som skildres på fantastisk vis.

En meget overbevisende debutbog. En psykologisk thriller af format.

Jeg ser med stor forventning frem til Elsebeth Norebäcks næste bog.

5 krimihjerter af 5

 

Politikens forlag 2017 – 378 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

02-01-2018

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

På Syddansk Universitet i Kolding findes et parteret lig af en kvinde. Politiets Flexgruppe – en efterforskningsenhed – som forfatter Robert Zola med digterisk frihed har opfundet – tilkaldes for at hjælpe Kolding Politi med efterforskningen.

Man følger nu især efterforskeren Bent Kastrups deltagelse i efterforskningen, men selvfølgelig er man også omme ad hans kolleger både dem fra Flexgruppen og dem fra politiet i Kolding.

Samarbejdet efterforskerne imellem er ikke altid lige godt, og Bent Kastrup tænker i den forbindelse sit om kollegerne. Bent Kastrup har i sit liv haft grimme oplevelser, som har præget ham, og under efterforskningen sker der også tildragelser, som vil påvirke ham resten af livet.

Efterforskningsarbejdet virker ganske troværdigt, men i virkelighedens verden ville det være Sydøstjysk Politi i højere end lokalpolitiet fra Kolding, der ville have være inde over efterforskningen. Mig bekendt der heller ikke noget længere, der hedder politimester, og havde der fortsat været det, ville en sådan ikke være med til at løbe efter en mistænkt, hvad der er tilfældet her i bogen.

Efterforskerne kommer vidt omkring, og man møder mange interessante og forskellige mennesker, som alle virker realistiske. Det er mennesker på godt og ondt og mennesker med forskellig livsopfattelse.

Robert Zola Christensen evner også at beskrive bogens forskellige miljøer godt og troværdigt.

Hvor er det også godt at læse om helt andre steder end København og Aarhus, hvor mange af tidens krimier foregår. Her er det især i Kolding og omegn det meste af handlingen foregår.

Der sker hele tiden noget i bogen. Den er meget spændende, men den indeholder også interessante temaer som fx kærlighed, utroskab, adoption, svigt, hemmeligheder og løgne, kristendomsopfattelse, sindslidelser m.m. 

Da sagen efter hårdt arbejde langt om længe opklares, får man som læser en klar indsigt i motivet.

Jeg kunne godt have ønsket mig, at bogens personer fra start af blev præsenteret med både et fornavn og et efternavn. Det gør dem for mig mere personlige.

Ligeledes vil jeg gerne have haft en mere grundig orientering om Flexgruppens oprettelse og funktion. 

Om der kommer en efterfølger til ”Gæsten”, kan jeg ikke umiddelbart fornemme, men uanset om der gør det eller ej, så vil jeg gerne læse en ny krimi af Robert Zola Christensen.

4 krimihjerter af 5

 

Gyldendal 2017 – 336 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget