ANMELDELSER

22-02-2021

”Natsangeren” er en fremragende krimi af svenske Johanna Mo.  Den er første bog i en ny krimiserie, Ölandsserien.

Den tager sin begyndelse, da den godt 30-årige politiefterforsker Hanna Duncker vender tilbage til sin barndomsø Öland til et nyt politijob efter at have boet i Stockholm i 16 år.

Hun bliver med det samme inddraget i efterforskningen af en tragisk sag, hvor en teenagedreng under mystiske omstændighederer fundet død ved øens store naturområde Alvaret.

Et er, at Hanna med det samme skal i gang med en efterforskning. Noget helt andet er, at hun også med det samme skal vænne sig til, at adskillige mennesker husker hende, fra da hun som barn og ung boede på Öland. Mange ved, at grunden til, at hun i sine tidlige ungdomsår forlod øen var, at hendes far blev idømt en langvarig fængselsstraf for drab, og at han efter udstået straf døde stærkt alkoholiseret.

Sagen med den døde teenager, Joel kan ikke undgå at berøre Hanna dybt. Joel er nemlig søn af Rebekka, som i sin tid var Hannas bedste veninde. Det er bestemt ikke den nemmeste sag i verden for Hanna at afhøre sin gamle veninde Rebekka.

Det er straks nemmere for Hanna at afhøre folk, som hun ikke kender, men som på en eller anden måde har haft en forbindelse til den døde dreng. Det viser sig, at hun er en dygtig efterforsker.

Alt peger i retning af, at Joel er blevet myrdet. Efterforskningen kommer derfor om ad mange personer i forskellige aldersgrupper, som på den ene eller anden måde har været relateret til Joel. Nogle betragtes som mistænkte andre blot som vidner. Fælles for alle er, at de særdeles godt beskrevet.

Det at blive ansat hos Kalmar Politi – som også dækker Öland – er noget af en udfordring for Hanna, da de fleste politifolk har kendskab til den gamle drabssag med hendes far. Hvordan vil hun blive taget imod? Hanna får imidlertid oparbejdet et godt og positivt forhold til langt de fleste af sine kolleger – især til makkeren Erik Lindgren, som en rigtig rar fyr.

”Natsangeren” er en meget realistisk krimi og fyldt med mange interessante psykologiske aspekter fx forholdet mellem ægtefæller, utroskab, forældre-børn, forholdet mellem søskende, teenageliv, han-hun-hen, fortiden contra nutiden m.v.

Under Hannas efterforskning i forbindelse med den myrdede dreng, nages hun ofte af tilbagevendende tanker om hendes fars sag. Blev den efterforsket korrekt?

Jeg er meget begejstret for ”Natsangeren”. Den viser, at en stille og realistisk krimi kan være fyldt med intens spænding.

20-02-2021

”Inden skyerne kommer” er første del i Mari Jungstedts nye serie ”Malaga-serien”.

Handlingen starter med, at en kontroversiel anklager bliver fundet myrdet efter, at han er blevet skubbet ned i en dyb afgrund i bjergbyen Ronda ikke så langt fra Malaga.

En skilsmisseramt svensk kvinde, gymnasielæreren Lisa Hagel har købt en faldefærdig villa i en landsby i nærheden. Selv om hun har været igennem en svær skilsmisse, har hun mod på at etablere sig som svensk-spansk tolk. Hun er åbenbart også en rigtig handywoman, for hun går selv i gang med at renovere villaen nærmest samme dag, som hun flytter ind.

I løbet af mindre en uge i det spanske føler hun sig hjemme. Hun har et par veninder i området, og så begynder hun at gå til flamencodans. Her møder hun efterforskeren Hector Correa. Han er i gang med at efterforske drabet på anklageren, og vupti er Lisa også inddraget i efterforskningen som tolk.

Efterfølgende sker der endnu et drab, hvor der trækkes spor tilbage til blodige begivenheder i Franco-tiden i starten af 1970’erne.

Undervejs i den nutidige handling får man i glimt kendskab til begivenheder, der skete i de sidste år af Francos regeringstid.

At Franco-tiden kommer til at spille en stor rolle i handlingen er med til at gøre plottet spændende og interessant.

Beskrivelserne af personerne er udmærkede. Flere af dem har problemer at slås med – enkelte tynges af psykiske problemer.

Beskrivelserne af natur og lokaliteter, man befinder sig i, er aldeles fine. Også beskrivelserne af miljøerne, hvor personerne bor og lever er fine.

”Inden skyerne kommer” er på mange områder en decideret femikrimi. Man hører en mængde om boligindretning, madopskrifter, restaurantbesøg, venindesnak, flamencodans, kærlighed og utroskab, skilsmisse mv. - alt for meget efter min smag.

Krimiplottet er glimrende og opklaringen er klar og velbeskrevet, men jeg synes trods alt, det er lidt overdrevet, at det netop er Lisa, der får afgørende betydning for, at drabsmanden fanges.

“Inden skyerne kommer” er en typisk Mari Jungstedt krimi, og jeg er ikke i tvivl om, at mange – nok især kvindervil synes om den.

3 krimihjerter af 5

People’s 2021 – 000 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

18-02-2021

Hvis man er til en krimi af den actionprægede slags med voldsomme begivenheder som drab, skuddueller, eksplosioner, mishandling og heftige slagsmål, så vil ”Blod ved daggry” absolut være sagen.

Den kriminelle Hauge, som også er hovedperson i Palle Schmidts to foregående bøger, ”De efterladte” og ”Ulv blandt ulve”, er lige blevet løsladt fra fængslet, og hans kriminelle tavle er for så vidt blevet visket ren efter hans hjælp med opklaringen af et drab inden for murene. Det at komme ud i samfundet igen er imidlertid ikke nogen dans på roser. Kæresten har forladt ham, og han er hjemløs.

Sådan er status, da rockerbossen Jimmy samler Hauge op, og tager ham med ud til en hytte i en skov, hvor der ligger en ældre død rocker. Jimmy ønsker Hauges hjælp til at finde ud af, hvad der er baggrunden for drabet.

Som det også var tilfældet i ”Ulv blandt ulve” er Hauge – det generer migi øvrigt, atjeg ikke kender hans fornavn – en noget anderledes privat efterforsker end de gængse.

Der bliver nu rodet op i nogle sager mellem to rockergrupper, hvilket medfører, at en rockerkrig er ved at bryde ud. Hauge er den eneste, der kan standse en sådan krig.

Palle Schmidt evner på en god måde at beskrive bogens personer, som alle mere eller mindre er tilknyttet rockermiljøet. Det gælder bådede unge og ambitiøse fyre, der gerne vil gøre et godt indtryk på de etablerede rockere, samt også de rockere, som er kommet op i årene og er blevet rockerpensionister.

Selvfølgelig kommer man også godt ind i hovedet på Hauge, som, selv om han er en hård gut, også har et blødt hjerte. Det kommer bl.a. til udtryk, når han gør sig nogle tanker om hunden Mollie, som ligger skudt ved siden af den dræbte rocker i hytten.

Som bogens titel ”Blod ved daggry” mere end antyder, er der meget blod i bogen, men Palle Schmidt kommer også ind på flere samfundsrelevante emner som fx, hvor vanskeligt det kan være at forlade en kriminel rockergruppe. Der er også lige et hip til de sociale myndigheders vanskeligheder med at håndtere personer, som er løsladt fra fængslet.

Palle Schmidt beskriver også på fin vis steder og miljøer. Man er slet ikke i tvivl om, hvordan en ulækker opgang og en lejlighed i et dårligt socialt boligbyggeri fremstår.

Jeg fornemmer klart, at Palle Schmidt har sat sig godt ind ind i rockerlivet, men jeg spekulerer trods alt på, om al den vold, der beskrives, er helt realistisk.

Når der kommer flere Hauge-bøger, læser jeg gerne med.

4 krimihjerter af 5

Forlaget Avanti 2021 – 254 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

16-02-2021

Det er første gang, jeg har læst en krimi af den islandske forfatter Ragnar Jónasson, men det er bestemt ikke sidste gang.

”Mørket” har et overordentlig godt plot, som handler om 64-årige Hulda Hermannsdottirs sidste efterforskningsopgave ved Reykjavik Politi.

Hun er blevet tvunget til at gå på snarlig pension, eftersom hendes stilling som kriminalkommissær er blevet givet til en yngre efterforsker.

Da hendes chef giver hende mulighed for at vælge en cold case at fordrive den sidste tid med, er hun ikke i tvivl. Hun vælger en godt et år gammel sag, som drejer sig om en ung russisk kvinde, der havde håbet på asyl og beskyttelse på Island, men i stedet blev fundet død på en kold, mørk strand. Sagen blev henlagt som uopklaret og konkluderet som selvmord.

Hulda er en særdeles dygtig efterforsker, så hun finder hurtig en forbindelse til en anden forsvundet russisk kvinde. Sagen er kompliceret. Ikke alle Huldas kolleger bakker op om hendes efterforskning, og de vidner, som Hulda opsøger, siger ikke alle sandheden.

Der er adskillige temaer – visse er overordentlig tankevækkende – lagt ind i handlingen, og de er med til at gøre handlingen til noget mere end en krimi.

Eksempler på temaer er: en ung mor og hendes barn født uden for ægteskab, pædofili, asylansøgere med problemer, parforholdsproblemer, kvindelige efterforskeres status, forestående pension, kærlighed mellem pensionister m.v.

Temaerne er er også med til, at man får en rigtig god indsigt i mange personers liv. Det gælder både hovedpersoner såvel som bipersoner.

Jeg kom til at holde utrolig meget af 64-årige Hulda Hermannsdottir, som man i den grad lærer at kende. Hendes tilværelse har ikke altid været en dans på roser. Hun har også måttet konstatere, at det at være kvindelig efterforsker i et politimiljø med mange mandlige kolleger ikke just er den nemmeste sag i verden.

Handlingen foregår på Island, og Ragnar Jónasson formår på allerbedste vis at skildre dette smukke land.

Krimiplottet er perfekt. At den dødfundne russiske kvinde ikke havde begået selvmord kan jo ikke undre, men hvordan tingene hænger sammen, finder man først ud af til allersidst – og så kommer chokket.

Jeg vil glæde mig til de to kommende krimier med Hulda Hermannsdottir som hovedperson. Her går man tilbage i tiden og hører om Huldas tidligere liv og karriere.  

5 krimihjerter af 5

Gads Forlag 2021 – 322 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

NYT PÅ FINDALS KRIMISIDE

Læs min anmeldelse af islandske Ragnar Jónassons fremragende og tankevækkende krimi med en chokerende afslutning.

13-02-2021

Inden man går i gang med ”Ni liv”, er det efter min mening absolut nødvendigt, at man har læst de fem foregående bøger i Emelie Schepps serie om anklageren Jana Berzelius.

I bøgerne bliver man præsenteret for de hændelser, der ligger til baggrund, for at Jana har udviklet sig til den komplicerede person, hun er i dag.

Hvis man kan acceptere den præmis, at anklageren Jana Berzelius, som har haft en meget modbydelig opvækst, fortsat dræber folk, som efter hendes mening, har fortjent det, så kan man roligt gå i gang med denne serie. Den er knaldhamrende spændende.

I ”Ni liv” tager handlingen sin begyndelse, da der på YouTube vises en video af en ung mand, der sidder fastbundet til en stol med sprængladninger fæstnet på sin krop. I kommentarfeltet under videoen står der, at sprængningen vil bringes til eksplosion om 20 minutter, og det er, hvad er sker.

Nu går en stor efterforskning i gang. Den ledes af efterforskeren Mia Bolander, som man også vil kende fra tidligere bøger i serien. Efterforskningen tyder på, at sprængningen har noget at gøre med drab på tre medlemmer fra det kriminelle netværk, Komados, som består af ganske unge mennesker. Den dræbte var også medlem af Komados.

Jana Berzelius kobles på sagen i sin egenskab af anklager. Uheldigvis for Jana viser det sig, at sagen får direkte forbindelse til hende selv.

Det altoverskyggende og yderst relevante tema i ”Ni liv” er bandekriminalitet. I politiets ihærdige forsøg på at efterforske miljøet, opstår den ene spændende og nervepirrende situation efter den anden

Jeg synes, Emelie Schepp på absolut bedste vis evner at skildre bandemiljøet, samt hvor forrående et sådant kan være, til trods for at den her skildrede bande består af ganske unge mennesker.

Jeg synes også, at beskrivelsen af de forskellige miljøer på alle fronter er i orden.

Da man følger både efterforskere, en kone og børn til en efterforsker, medlemmer af Komados, en mor og lillesøster til et bandemedlem m.v. får man et rigtig godt indblik i de forskellige personers karakterer.

Jeg glæder mig til den næste bog om Jana Berzelius. En sådan kommer der helt bestemt, for ”Ni liv” slutter med en cliffhanger.

4 krimihjerter af 5

Hr Ferdinand 2021 – 345 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO