ANMELDELSER

20-06-2021

Forlagets beskrivelse

En sommeraften i 1999 blev den 17-årige Tone Vaterland dræbt på vej hjem fra arbejde. Sagen blev hurtigt opklaret. Skylden blev tildelt, straffen udmålt, og dommen afsonet.

Glemslens slør har lagt sig over sag 1569, indtil William Wisting modtager et brev, der kun indeholder en speciel talkombination, der peger på andre løsninger end den etablerede sandhed. 

SAG 1569 er fjerde og sidste bog i Jørn Lier Horsts cold case-kvartet, hvor politiefterforsker William Wisting fra Larvik genåbner gamle sager, der kan synes umulige at løse. Bogen kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

 

Min anmeldelse

Som altid, når jeg går i gang med at læse en krimi af Jørn Lier Horst, er forventningerne høje – og de blev indfriet.

At Jørn Lier Horst selv har arbejdet som politiefterforsker, ser man meget tydeligt i den måde, som bogens hovedperson politiefterforskeren William Wisting er skildret på. Det er meget troværdigt.

”Sag 1569” har en krimiintrige, hvor politiefterforskerne ind imellem ikke ved, hvad der er op og ned i sagen. Tilmed er sagen jo en cold case, hvilket ikke gør efterforskningen lettere.

De politifolk, der medvirker i efterforskningen, er meget velbeskrevne.

Der foretages mange interessante og troværdige afhøringer.

Selv om sagen med arkivnummer 1569 er 17 år gammel, og fra en tid, hvor trafikken på cyberspace ikke var helt så fremherskende som nu, fortager efterforskerne søgninger i massevis i cyberspace for at finde ud af, hvordan både vidner og mistænkte har kommunikeret, idet fortid og nutid ikke kan skilles fra hinanden.

Der gøres også meget ud af at beskrive, hvordan man via elektronikken kan få indblik i, fx hvor personer har indfundet sig på bestemte tidspunkter.

Alt i alt ligner den beskrevne efterforskning den, som fortages i virkelighedens verden. Det er netop det, der kendetegner den virkelig gode politiroman.

En politimand har også et liv uden for tjenesten. Jørn Lier Horst evner at beskrive den side af William Wistings liv virkelig godt. Man hører om det gode forhold, han har til datteren, journalisten Line og også om, hvor højt han elsker barnebarnet Amalie.

Hvordan den indviklede sag 1569 hænger sammen klart og tydeligt frem til slut i bogen.

Hvilke planer Jørn Lier Horst har med sin næste krimi, ved jeg ikke, men uanset om det måske alligevel bliver en cold case, en krimi han skriver sammen med Thomas Enger, eller om det bliver en ”almindelig” Wisting-krimi, ja, så skal den bare læses.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2021 – 341 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

10-06-2021

Forlagets beskrivelse:

I “Opløst” følger vi beboerne i den lille by Tommerup på Fyn. Her er skolelæreren Charlotte, der er mor til to små børn og gift, på vej på arbejde, da hun forsvinder sporløst. Alle kender hinanden i Tommerup, og man passer på hinanden i lokalsamfundet. Derfor er Charlottes mand også desperat, da han tropper op hos politiet i Odense, for nogen må da have set noget? Vicepolitiinspektør Liam Stark og politikommissær Dea Torp tager det mere roligt og venter nogle timer før de sætter en eftersøgning i gang. Da Charlotte fortsat ikke er dukket op næste morgen, begynder det at gå op for dem, at der er tale om en forbrydelse. Sagen eksploderer, og snart er hele Fyn involveret i Charlottes forsvinden, for hvad hvis de selv var den næste? Sagen udvikler sig til at være et kapløb med tiden for Dea og Liam, der endnu ikke har fundet morderen og fortsat får anmeldelser om forsvundne borgere. Finder de mon frem til vedkommende, før det er for sent? “Opløst” er en hæsblæsende krimi om dødsfrygt og vigtigheden i et stærkt lokalsamfund. Det er den første bog Sara Blædel og Mads Peder Nordbo skriver sammen.

Min anmeldelse

Når man som jeg flere gange har været i Tommerup, følte jeg mig straks på hjemmebane, da jeg læste ”Opløst”. Jeg holder særdeles meget af at læse bøger, der foregår i områder, jeg kender. Når ”Opløst” så tilmed er en utrolig spændende, velskrevet og tankevækkende krimi, kan jeg ikke forlange mere.

 Det politimæssige er tilmed også yderst realistisk, og det sætter jeg meget stor pris på.

Den forbrydelse, der sker i ”Opløst”, er af en sådan slags, at man ikke har set noget, der ligner den i Danmark, men det betyder ikke, at den ikke ville kunne ske. Omstændighederne skal bare være til stede.

Vicepolitiinspektør Liam Stark og politikommissær Dea er dem, der leder efterforskningen, og uden der på nogen måde svælges i deres privatliv, er man ikke i tvivl om, at også politifolk har en privat tilværelse ved siden af jobbet. De to beskrives virkelig godt og troværdigt.

I det hele taget formår Blædel og Nordbo at beskrive alle personerne, så de fremstår tydeligt for læseren.

”Opløst” kommer om ad mange temaer. Blandt andet indgår den kristne og islamiske tro i bogen. Det samme gør forholdet mellem ægtefolk og også forholdet børn og forældre. Pressens interesse for forbrydelser er også med. Og så er der alt det, der sker i et lille samfund, hvor alle kender hinanden og også har en mening om hinanden.

Da politiets arbejde spiller en stor rolle i ”Opløst” – som jeg også vil betegne som en politiroman – hører man naturligvis også en del om, hvad der foregår i kulisserne på politigården i Odense, hvorfra efterforskningen styres.

Jeg håber, at Sara Blædel og Mads Peder Nordbo vil fortsætte samarbejdet om kommende krimier. De er særdeles gode forfattere hver for sig, men deres fælles projekt med ”Opløst” er eminent.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021 – 336 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

08-06-2021

Hovedpersonerne i Walther Reberniks ”Offer” er: politikommissær Lene Jespersen, karateinstruktør og tidligere specialkonsulent for politiet Hannah Bengtsson samt tidligere fremmedlegionær Markus Larsen, som gerne påtager sig diverse opgaver, der kræver våben og muskler.

Disse tre personer mødte man også i Walter Reberniks debutbog ”Jæger”, og deres veje krydser hinanden igen.

Man skal ikke mange sider ind i bogen, før de tre bliver involveret i opklaringen af bortførelsen af Østre Landsrets præsident. I forbindelse med bortførelsen er han blevet udsat for en voldsom forgiftning.

En endnu værre forbrydelse finder sted, da en stjerneadvokat forsvinder midt under en igangværende retssag – en forsvinden, som munder ud i noget, som politiet og medierne frygter er et terroranslag.

Walther Reberniks skildringer af forbrydelserne er barske, men realistiske.

Som handlingen skrider frem, følger man politiets forsøg på at opklare forbrydelserne. Efterhånden får man også mere og mere indsigt i det, der ligger til grund for forbrydelserne, idet man også følger gerningsmændene på nærmeste hold.

Ud over den nutidige handling, føres man også tilbage til slutningen af 1980’erne, hvor man hører om to sjetteklasseelever Charlie og Luis’ venskab.

Skildringen af disse to børn gøres på fantastisk god vis. Man får et virkelig fint indblik i deres børneverden. De får meget tid til at gå med spille brætspillet Stratego, gå på genbrugspladsen, sjæle flasker m.m.

Luis bor sammen med sin enlige far. De er chilenske flygtninge. Luis får mange tæv af sin far.

Som barn af et par hippieagtige forældre har Charlie et langt bedre bardomsliv.

Som voksne kommer Charlie og Luis til at spille en væsentlig rolle i den nutidige handling.

Walther Reberniks beskrivelser af bogens personer er særdeles gode. Det samme gør sig gældende, hvad angår steder og miljøer,

Jeg synes på mange måder virkelig godt om bogen, som er særdeles spændende og tankevækkende og ikke så lidt af en pageturner. Efterhånden som handlingen skrider frem, synes jeg dog, at jeg følte mig for meget som tilskuer til en action- og til tider science fiction-film.

Sproglig set kan en metafor være med til at beskrive mangt og meget på god vis i en handling, men i ”Offer” synes jeg, at Rebernik har været lidt for rundhåndet. De greb for meget forstyrrende ind i mit læseflow, idet de hele tiden ”poppede op” som billeder på min nethinde. Dem skulle jeg jo også ”se”.

Bogen slutter med en cliffhanger, så jeg er ikke i tvivl om, at der kommer en efterfølger til ”Jæger” og ”Offer”, og den skal helt bestemt læses. Det vil jeg glæde mig til.

MOFIBO 8. juni 2021

30-05-2021

Fra bogens bagside:

Signe Brask har det svært med sin nye chef. For at ydmyge hende har han sendt hende til Klitmøller, hvor hun skal vikariere som patruljebetjent. 

Men der går ikke længe, inden Signe står med en ny sag. Præstens unge, smukke kone er sporløst forsvundet. Snart viser det sig, at der under overfladen ulmer en voldsom religionskrig i det lille samfund af fiskere og surfere. 

Opklaringsarbejdet med den lokale betjent Dennis er tungt. Samtidig bliver Signe konfronteret med sin egen fortid på en måde, der ændrer hendes liv for altid. ”Undergravet” er andet bind i serien om Signe Brask.

Min anmeldelse:

Lone Theils er en krimiforfatter, der kan sit kram. Det viser hun gang på gang. Denne gang i ”Undergravet”.

Jeg sætter stor pris på, at en krimi ikke altid foregår i en større by som fx København eller Aarhus. Det er godt en gang imellem også at komme ud, hvor kragerne vender. Det gør man i ”Undergravet”, hvor man bogen igennem befinder sig et eller andet sted ved den jyske vestkyst, dog hovedsageligt i Klitmøller.

At handlingen foregår her betyder ikke, at bogens personer er mere fredsommelige end i storbyerne. Det ser man i den store uenighed, der er mellem to nabopræster, der har en ret så forskellig opfattelse af, hvordan en sand kristen skal være.

Da den yngste præsts unge kone pludselig forsvinder, præger det i høj grad det lille samfund.

Lone Theils beskriver nu efterforskningen af den unge præstekones forsvinden – en efterforskning som Signe Brask bliver en stor del af. Hun ryster gang på gang på hovedet over, hvordan nogle af politifolkene, som er tilknyttet politistationen i Thisted, gebærder sig. Thisted er den lokalpolitistation, hvor Klitmøller er tilknyttet. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke tror, at det er sådan i virkeligheden. Det håber jeg i hvert fald ikke.

Bogens personer er virkelig spændende og interessante, og de er ikke sådan uden videre lige til at gennemskue.

Politistationen i Thisted er underlagt hovedpolitistationen i Holstebro, og her forfølger og chikanerer lederen af Personfarlig Kriminalitet på det kraftigste Signe på grund af en hændelse på et tjenestested i København, som de begge var tilknyttet. Signe hader ham, og hadet til ham bliver ikke mindre, da han har sendt hende til politistationen i Thisted som vikarierende patruljebetjent.

Klitmøller er for mange et surferparadis og et sted, hvor man tænker på sommer, sol og ferie. Det er der ikke meget af i ”Undergravet”. Her er stemningen ofte uhygge i mørket, hvilket understreges, da liget af en surfer med et knust baghoved dukker op. Mørket og uhyggen til trods er stemningen af det friske og barske Vestjylland hele tiden til stede.

Jeg synes virkelig godt om bogen, som er både spændende og uhyggelig.

4 krimihjerter af 5

People’s 2021 – 324 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

26-05-2021

Hvis man er til en krimi, der foregår ved den jyske vestkyst, vil jeg anbefale, man læser Helle Mogensens ”Malstrøm”.

Hovedpersonen er psykologen Anne Lebæk, som også var hovedperson i Helle Mogensens debutkrimi ”Havunger”

Krimien foregår i den fiktive by Hvertsund. I huset, der tilhører Anne Lebæks veninde, indretningsarkitekten Erika, finder Anne liget af den myrdede unge kvinde, Betinah.

Anne kender Betinah fra sit job som psykolog, idet Betinah har haft behov for professionel hjælp til at bearbejde hændelser fra sin barndom.

Annes venskab med Erika gør, at hun begynder sin egen efterforskning. Hun håber derved, at hun kan hjælpe Erika til at komme over det traume, det er, at der er fundet en myrdet kvinde i Erika og ægtemanden Lars’ seng.

Den private efterforskning, som Anne går i gang med, gør, at hun møder mange forskellige mennesker, som på en eller anden måde har relation til Betinah.

Politiet foretager naturligvis også deres efterforskning, og på et tidspunkt bliver Anne tilknyttet politiet som en slagskonsulent.

Hvem har haft interesse i at slå Betinah ihjel? Det viser sig, at der er flere at mistænke.  Da der bliver myrdet endnu en ung kvinde, vender og drejer man mulighederne for at finde drabsmanden. Flere af personer har potentiale til at være den mistænkte. Der er derfor rige muligheder for læseren til at gætte med.

Helle Mogensen evner på særdeles fin vis og med stor psykologisk indsigt at beskrive personerne, som kommer fra mange forskellige miljøer, og som er velbeskrevne.

At Helle Mogensen har stort kendskab til den jyske vestkyst fremgår meget tydeligt. Hav, klitter og strand og en gammel tyskerbunker er med til at sætte stemningen i bogen.

Selv om den fiktive by Hvertsund på fin vis beskriver en vesterhavsby, holder jeg mest af bøger, som foregår på steder, der findes på landkortet. Et kompromis kunne være, at der blev tilknyttet eksisterende steder til Hvertsund, så man fx vidste, hvilket stort sygehus, det er, der omtales. Hvis man også vidste, hvilken politikreds det er, der har med efterforskningen at gøre, ville politiarbejdet også være blevet mere realistisk. En lille lokal politienhed som den i Hvertsund ville aldrig stå alene med en drabsefterforskning.

Uden at jeg ved det, håber og tror jeg, at Helle Mogensen ikke er færdig med Anne Lebæk og Hvertsund. Hvis jeg har ret, vil jeg glæde mig til at læse bogen.

4 krimihjerter af 5

Alpha 2021 – 339 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO