ANMELDELSER

06-12-2022

Fra bogens bagside

Sveriges værste seriemorder er død, men det onde som er trådt i stedet for, kan vise sig at blive umuligt at overvinde.

En sen aften bliver Joona Linnas chef, Margot Silverman, skudt i ryggen på klos hold. Inden alt bliver sort, når hun at opfatte, at hun i raslende kæder bliver slæbt hen mod en bil.

En chokeret og dybt berørt Joona Linna bliver sat på sagen og indleder en hektisk eftersøgning efter sin overordnede, som måske stadig kan være i live. Men da der kort efter dukker en gummiforet, puppelignende sæk op på en nedlagt kolerakirkegård i skærgården, viser den sig at indeholde det syreopløste lig af Margot Silverman.

Få dage efter finder man en ny puppe med endnu et opløst lig, og denne gang følger en ledetråd med, som både varsler flere mord og indeholder en direkte trussel mod Joona selv.

Sagen begynder at vække uhyggelige minder om Jurek Walter, seriemorderen, som Joona satte en stopper for, men som stadig kaster lange og uafrystelige skygger over hans liv.

NETSPINDEREN er niende bind i Lars Keplers serie om kriminalkommissær Joona Linna.

Min anmeldelse

Jeg har læst alle bøger af Lars Kepler, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg synes, forfatterparret skriver fremragende thrillers.

Også Netspinderen er en supergod thriller, der levede op til mine forventninger

Jeg synes imidlertid, der er utrolig mange personer at holde styr på, efterhånden som handlingen skrider frem, Det er ikke noget problem, når det handler om de personer, man ofte læser om, men jeg synes, det er lidt besværligt, når man hele tiden støder på nye personer både fra nutiden og fortiden.

”Netspinderen” er virkelig spændende. Det er ikke for meget sagt, at jeg ind imellem havde lyst til at råbe og advare de personer, jeg vidste var i overhængende fare.

Og man ved virkelig, hvornår der er fare på færde, for man får en indgående beskrivelse af, hvad morderen har tænkt sig at gøre, når et offer jages.

Personerne er yderst velbeskrevne – de to hovedpersoner efterforskerne Joona Linna og Sara Bauer i særdeleshed. Selv om man kender dem godt fra de foregående bøger, hvor de også er hovedpersoner, er der sket nogle forandringer med dem – bl.a. er Saga midlertidigt fritstillet hos politiet – hvilket betyder, at de to efterforskere må kæmpe nogle indre kampe med sig selv. At de er dedikerede efterforskere, kan man ikke tage fra dem.

Selv om der myrdes adskillige personer i bogen er morderen ikke en seriemorder af den gængse slags. Forud for hvert mord får politiet nemlig et hint om, hvem næste offer er. Læseren kan herefter nøje følge, hvordan politiet agerer.

Det menneskelige sind kan være fyldt med mange krinkelkroge. Det gør sig også gældende for flere af personerne, så det psykologiske fylder også i bogen.

Efter endt læsning kan man selvfølgelig godt stille sig selv spørgsmålet, om det er realistisk med en morder som i ”Netspinderen”. Men spændende læsning er det.

Jeg tror dog, at det er muligt. Selv om vi heldigvis ikke har haft mange seriemordere i Danmark, har man jo hørt om nogle amerikanske seriemordere, der også har begået forfærdelige mord fx Jeffrey Dahmer, som der har været meget fokus på efter filmen om ham på Netflix.

Jeg glæder mig selvfølgelig til en ny Lars Kepler. Selv om jeg håber, den afdøde seriemorder Jurek Walter ikke fortsat skal kaste skygger over handlingen.

 4 krimihjerter af 5

Gyldendal 2022 – 570 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

03-12-2022

Fra bogens bagside

Barbara Larsen er bogblogger med speciale i krimi og særligt true crime. Når hun har fri fra sit job på Esbjerg Bibliotek, bruger hun det meste af tiden på at dykke ned i diverse forbrydelser, både i fiktionens og virkelighedens verden.

Men én sag optager hende mere end de andre: sagen om den såkaldte Blomstermorder – Danmarkshistoriens værste seriemorder, som er fanget, dømt og fængslet. For der er noget ved det seneste mord, der nager Barbara; noget, der ikke stemmer overens med Blomstermorderens tidligere drab.

Da Barbara dykker ned i sagen og skriver om den på sin blog, begynder truslerne at komme – men er truslerne reelle, eller er der tale om en dyster spøg?

Samtidig bliver Barbara inddraget i sin bedste venindes problemer. Veninden, som er graverjournalist, er i gang med at afdække en potentiel storskandale i toppen af medieverdenen, og før Barbara ved af det, er hendes fredelige liv i provinsen blevet lige så dramatisk og farligt som de fortællinger, hun elsker at skrive om på sin blog.

DET FORKERTE MORD ER første bind i krimiserien om den elskelige bibliotekar og bogblogger Barbara Larsen fra Esbjerg.

Min anmeldelse

Når man som jeg i lighed med bogens hovedperson Barbara selv er bogblogger, var jeg naturligvis spændt på, om jeg kunne genkende noget fra bloggerverdenen. Det kunne jeg, når det gælder om at anmelde bøger og være til bloggermøder. Jeg synes dog, at de bloggermøder jeg er med til er mere afslappede, og at bloggerne kender hinanden bedre end tilfældet er i denne bog.

Idéen med at lade bogbloggeren Barbara Larsen være privatdetektiv er god. Jeg tror bare ikke en kvinde af hendes type – hun sveder ustandseligt – vil være i stand til at udføre alt det, hun gør.

Barbara involverer sig i to parallelle efterforskninger. Den ene er sagen om Blomstermorderen, en seriemorder, der har tilstået ti drab. Barbara har studeret sagen ved at læse om den alle mulige steder.

Hendes efterforskning drejer sig om, at hun vil modbevise, at Blomstermorderen har begået præcis ti drab. Hun mener, at han ”kun” har begået ni drab, da det tiende mord adskiller sig fuldstændig fra de ni andre. Hun sætter sig derfor for at ville opklare det tiende drab.

Den anden sag, hun involverer sig i udspringer i en skandalesag, der har med MeToo at gøre. I sagen arbejder hun sammen med sin veninde, som er journalist.

Bogens personer er godt beskrevet, og man kan sagtens leve sig ind i det, de står for, idet bogen er velskrevet.

Desværre fangede den mig ikke rigtig. Jeg har også lidt svært ved at se, hvorfor Barbara skal involvere sig i to forskellige efterforskninger, som overhovedet intet har med hinanden at gøre.

Bogen henvender sig nok mest til dem, der især holder af bøger, hvor følelser spiller en stor rolle frem for intens spænding, dramatik og grundig efterforskning.

3 krimihjerter af 5

People’s 2022 – 307 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

25-11-2022

Fra bogens bagside

Uret tikker, og der er varslet blodmåne over Oslo.

Harry Hole er taget til Los Angeles for at drikke sig ihjel.

Han har fået husly, selskab og et skræddersyet jakkesæt hos den aldrende skuespiller Lucille til gengæld for at have hjulpet hende med at flygte fra en gæld på en million dollar til et narkokartel.

I Oslo er to unge kvinder forsvundet, og lederen af Drabsafdelingen, Katrine Bratt, har brug for sin gamle kollega og Norges fremmeste ekspert i seriemord, men for hendes chefer er det udelukket at tilkalde Harry Hole. Da en mistænkt vil hyre Harry som privatdetektiv i den sag, Bratt efterforsker, havner Harry alligevel i Oslo, for klienten er parat til at betale en million dollar for at blive renset, nok til at løse Lucille fra gælden til narkokartellet.

Harry Hole samler et efterforskningshold bestående af en kokain­sælgende barndomsven, en korrupt politimand og en kræftsyg psykolog. De har ti dage til at opklare sagen.

Min anmeldelse

”Blodmånen” er Jo Nesbøs trettende bog i serien om Harry Hole.

Jeg har læst samtlige Jo Nesbøs krimier, som alle har været fremragende. Derfor var det med store forventninger, at jeg gik i gang med ”Blodmånen”, og jeg blev bestemt ikke skuffet. Den er virkelig god.

”Blodmånen” indeholder alt det, en krimi skal. Den er fyldt med direkte spænding, der er barske scener, og læseren bliver snøret godt og grundigt, når det drejer sig om at finde ud af, hvad der er op og ned.

Harry Hole er ikke længere ved politiet i Oslo. Han bor i Los Angeles og lever en alkoholiseret tilværelse der. Alligevel hyres han af en norsk rigmand til at opklare to kvindedrab i Oslo.

Sammen med et noget usædvanligt efterforskningshold bestående af tre meget specielle mænd, som Harry kender fra sin tid ved politiet, går deres efterforskning i gang parallelt med Oslo Politis.

Harry Holes alkoholisme til trods, er han stadig en dedikeret efterforsker, der kan sit kram.

Ud over at være en fremragende krimi er bogen også så meget andet, idet den indeholder mange alment menneskelige temaer. Det er alkoholisme foruden narkomisbrug, homofili, forældre/børn, børnemisbrug, dating, ægteskab, kærlighed m.m.

Et biologisk tema om parasitter indgår også i bogen.

Personbeskrivelserne er fremragende. Man får et særdeles indgående kendskab til bogens fremtrædende personer.

Jo Nesbø gør også meget ud af at beskrive steder i især Oslo og omegn. Det nye Munch-museum er Nesbø ikke den helt store beundrer af.

De forskelligartede miljøer, der indgår i handlingen, er beskrevet på allerbedste vis.

Jeg håber selvfølgelig, at Jo Nesbø vil fortsætte med at skrive om Harry Hole, selv om han også skriver andre gode krimier.

5 krimihjerter af 5

 Modtryk 2022 – 478 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

16-11-2022

Fra bogens bagside

UNIFORM er første bind i Thomas Rydahls nye krimiserie ”Den københavnske nat”.

Salma er 23 år og studerende og frustreret. Hvor hun end ser hen, bliver København værre og værre. De unge er voldelige, de gamle er kyniske, og alle andre har givet op. Også i hendes egen familie er tingene ved at gå i opløsning efter lillesøsterens tragiske død.

Da Salmas eneste veninde udsættes for et utilgiveligt overgreb, får hun nok. Hun søger hemmeligt ind på politiskolen og trænger ind i sagen indefra. Nogen skal jo gøre noget. Også selvom det kommer til at koste hende alt, hvad hun elsker.
Fuzzy lever under radaren lidt uden for Dragør. Han er biavler, far til to og hærdet kriminel.

Da han ved et tilfælde opdager en falsk pengeseddel i byttet fra et røveri, ved han, at hans storstilede plan om snart at stikke af fra det hele er i fare. Han er tvunget ud af sit skjul for at finde den skyldige og redde sig selv. Hvis han kan.

Min anmeldelse

”Uniform” er en spændende og interessant krimi, der tager læseren med ind i et muslimsk familiemiljø, hvor man følger, den unge kvinde Salma på 23 år.

Den anden person, som man også følger, er danske, kriminelle Fuzzy, som er en barsk fyr, der til tider optræder meget voldeligt.

På virkelig interessant vis oplever vi, hvordan det er at være ung moderne muslimsk kvinde. Det religiøse spiller en rolle for familien, men ikke på den fanatiske måde, og ind imellem agerer de også ”u-muslimsk”. Man kan vist godt sige, at der er tale om en dansk familie med muslimsk baggrund.

Salma er under uddannelse til sosu-assistent, men da en nær veninde bliver overfaldet og får sprøjtet syre i ansigtet, bekræfter det hende i, at København er præget af vold og overfald.

Hun søger uden familiens viden ind på Politiskolen. Hun forsøger ad den vej på privat initiativ af efterforske overfaldet på veninden. Det er absolut ikke uden problemer, og hun kommer da også ud for lidt af hvert.

Interessant er det, at Salma overfor en lærer på Politiskolen giver udtryk for, at hun som ”politier” – ja, det er faktisk det udtryk nogle politifolk i virkelighedens verden bruger om sig selv – ikke vil være bevæbnet men, men, men….

Gennem sin efterforskning kommer hun i forbindelse med Fuzzy. Han lever en barsk tilværelse i den københavnske underverden, og da læseren møder ham, er han involveret i noget med falske pengesedler foruden en masse andet kriminelt.

Han og Salma udvikler efterhånden gensidig sympati for hinanden, så Fuzzy beslutter sig for at ville hjælpe Salma.

At man som læser kan lide Salma kan ikke undre, men man kan heller ikke undgå at kunne lide Fuzzy, selv om han kan være meget brutal overfor sine fjender, og dem har han en del af.

Det er ikke småting, Salma og Fyzzy kommer ud for, mens de forsøger at finde ud af, hvad der er sket med veninden og – viser det sig – en anden ung kvinde, der også har fået syre sprøjtet i ansigtet. Har det måske noget med had til muslimer generelt at gøre? Er det fanatiske muslimske mænd, der straffer kvinder, de opfatter som frafaldne? Eller er det mænd, der generelt hader kvinder?  Der er er teorier nok.

”Uniform” er fyldt med meget velbeskrevne, interessante og forskelligartede miljø­skildringer.

Også personerne får man et rigtig godt kendskab til.

I forbindelse med personerne kunne jeg virkelig godt ønske mig, at der havde været en personliste, dels fordi der er mange fremmede navne i de muslimske miljøer, og dels fordi der er mange personer fra det kriminelle miljø, som tillige med har øgenavne.

Efter at have læst ”Uniform” vil jeg glæde mig til at læse den næste bog i Thomas Rydahls nye serie ”Den københavnske nat”.

4 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2022 – 504 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

13-11-2022

Fra bogens bagside

Norges statsminister bliver kidnappet. Terroristen stiller kun ét krav. At politikerne, som sidder ved magten, spiller et parti skak om statsministerens liv. Brikkerne repræsenterer personer fra statstjenesten eller samfundstoppen. Hver gang terroristen tager en brik, må også et menneske lade livet.

Inden det første træk stopper en trailer ved det norske parlament, Stortinget. Overdækningen trækkes af og afslører statsministeren i et glasbur. Spillet er i gang, og skakuret tæller ned. Det samme gør uret på bombedisplayet, som hænger om statsministerens hals.

Stortinget står over for et umuligt valg. Skal de ofre statsministeren for at redde flere liv? Leder for politiets aktionsstyrke, Anton Block, må kæmpe en næsten umulig kamp mod tiden for at finde skakterroristen, stoppe mordene og redde det norske demokrati.

Min anmeldelse

EN NATION HOLDT I SKAK er en meget spektakulær spændingsroman, som skildrer et gidseldrama, som udspiller sig på en helt anderledes måde end de gidseldramaer, man almindeligvis hører om i spændingsromaner og fra virkelighedens verden.

Man får et godt kendskab til de personer, der er involveret i at spille skak med gidseltageren. Taber de trækket og dermed mister brikken, som repræsenterer en person fra statstjenesten eller samfundstoppen, betyder det, at den pågældende mister livet. Da der tilmed er sat tid på, hvor lang tid de må tage om hvert træk, er der en intens spænding og masser af action.

Jeg røber ikke noget ved at fortælle, at det ikke er alle af de menneskelige skakbrikker, som jo repræsenterer personer fra statstjenesten eller samfundstoppen, der klarer skærene.

Som høreapparatbruger i over 60 år hæftede jeg mig især ved et af drabene.

Der er utrolig mange personer at holde styr på. Det forstyrrer lidt min læsning.

Det kan jo ikke undre, at der gøres en del ud af selve skaktrækkene. Det gik jeg nu meget let hen over.

Bogen er delt op i tre dele. I anden og tredje del får man på indgående vis helt styr på brikkerne og hvordan, det hele hænger sammen – at det var den sammenhæng, havde jeg ikke lige set.  

EN NATION HOLDT I SKAK er Johan Høsts debutroman – en virkelig spændende en af slagsen. Jeg er meget spændt på at se, hvad Johan Høst finder på i sin næste bog.

4 krimihjerter af 5

People’s 2022 – 427 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO