ANMELDELSER

17-05-2022

Forlagets beskrivelse

Linda Castillo mister aldrig pusten. Med trettende bind i serien om Kate Burkholder beviser hun endnu en gang, at hun har en mesterlig indsigt i udkantens dramaer.
Politichefen Kate Burkholder er i chok. En ung kvinde findes brutalt myrdet på et rodet motelværelse, og hun genkender offeret som Rachael Schwartz: Rachael, den charmerende, men hårdt plagede pige, som forlod amishsamfundet for mange år siden. Hvorfor var hun tilbage i byen? Og hvem myrdede hende?
Kate husker Rachael som den eneste pige, der var lige så dårlig til at være amish, som Kate selv. Men jo mere kendskab Kate får til Rachaels liv, des mere overbevises hun om, at hun levede op til sit tvivlsomme ry. Som barn var Rachael en provokatør og regelbryder, hvis beslutning om at forlade amish samfundet knuste hendes forældre og bedste ven. Hendes grænsesøgende livsstil skaffede hende masser af kærlighed, men også mange fjender.
Efterhånden som sagen intensiveres, og gamle hemmeligheder kommer for en dag, hjemsøges Painter’s Mill igen af den koldblodige morder. Nogen vil gøre alt, for at mysteriet om Rachaels fortid ikke kommer frem i lyset, og da morderen slår til igen, er offeret en, der står Kate meget nær.

Min anmeldelse

Når man går i gang med en amish-krimi af Linda Castillo er forventningerne altid høje, og mine forventninger blev absolut ikke gjort til skamme.

I amish-samfundet har man nogle regler, der for de flestes vedkommende udspringer af en bestemt opfattelse af kristendommen. Langt de fleste amishfolk har ikke svært ved at leve efter disse regler.

Imidlertid er der nogle forholdsvis få, der ikke kan indordne sig, så de i stedet for beslutter at forlade amishsamfundet. Det er bl.a. tilfældet med den gennemgående person i samtlige Linda Castillos 13 romaner, nemlig politichefen i den lille by Painter’s Mill, Kate Burkholder.

Det er gået hende godt, og hun er en meget dygtig og dedikeret politichef.

En anden, der også har forladt amishsamfundet, er den unge Rachael Schwartz. Hun har også klaret sig, men på mere omtumlet vis end Kate Burkholder. Det har medført, at hun nu på meget voldsom vis er blevet dræbt.

Men hvorfor skulle hun dræbes på den måde? Det bliver Kate Burkholder og hendes politikollegers opgave at finde ud af.

Sagen er bestemt ikke ligetil, og jo mere der bliver gravet i Rachaels fortid, jo flere grumme sager kommer for dagens lys - ikke bare om Rachael, men også om de mennesker, hun har plejet omgang med i sit liv.

”Fortabt” er en temmelig barsk krimi, men samtidig evner Linda Castillo som sædvanlig på allerbedste vis at beskrive amish-samfundet. Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår, at der findes mennesker, der vælger at på den måde.

Bogens personer beskrives virkelig godt. De fleste er meget sympatiske, men enkelte er bestemt også det stik modsatte.

Jeg hæftede mig i øvrigt ved, at så at sige ingen af de mennesker, der lever i Painter’s Mill og ikke har tilknytning til amish-samfundet, omtaler amish-folket negativt.

Bogens krimiintrige er virkelig god og er slet ikke til at gennemskue.

Jeg har med stor glæde læst samtlige Linda Castillos 13 krimier og vil glæde mig til nummer 14 udkommer.

5 krimihjerter af 5

Hr Ferdinand 2022 – 341 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

05-05-2022

”Den røde glente” er en kærlighedsroman; men efterhånden som handlingen skrider frem, udvikler den sig mere og mere til også at blive en spændende krimi.

I bogen reflekterer Elsebeth Egholm også over kunstens betydning for mennesker, og hendes store kærlighed til hunde fornægter sig heller ikke i ”Den røde glente”.

Sally på 15 år og den lidt ældre Silas voksede op sammen på Djurslands yderste punkt, Helgenæs. Mellem dem spirede en ung kærlighed understøttet af deres fælles passion for naturen og for at tegne fugle.

En aften i forbindelse med en fest med unge mennesker blev Sally voldtaget og efterfølgende fundet nøgen i en grøft. Silas blev kendt skyldig i voldtægten og anbragt på en sikret institution.

Så går der 25 år. Sally er blevet jordemor, og hendes mand er lige død af corona.

I alle disse år har Sally og Silas intet haft med hinanden at gøre.

Silas er blevet en verdenskendt kunstner og har levet i Frankrig. Han vender nu tilbage til Helgenæs. Det uundgåelige gensyn mellem ham og Sally er ikke så ligetil, for mellem dem ligger store spørgsmål og presser sig på. For var det rent faktisk Silas, der var voldtægtsmanden? Sally har altid tvivlet, men har ligesom ikke vidst, hvad hun har skullet gribe og gøre i for at komme til bunds i sagen, og tiden er jo bare gået. Er der nogen, der kender sandheden, og er der nogen, der løjet i alle disse år?

Man får et virkelig godt indblik i Sallys liv dels gennem hendes tanker og dels gennem beskrivelserne af alt det, hun foretager sig i bogens nutid. Da der også er mange flashbacks til Sallys teenagetid blive kendskabet til Sally yderligere udbygget.

Beskrivelsen af de mange forskellige personer, som spiller og har spillet en rolle i Sallys liv er virkelig gode. Det samme gør sig også gældende, når man kommer rundt til de forskellige steder og miljøer. Man kan også sagtens forestille sig den smukke natur, der er på Helgenæs.

Det krimimæssige i handlingen kommer til at spille en større og større rolle ikke mindst, fordi der sker et drab og en mistænkt bliver anholdt.

Sally føler sig mere og mere foranlediget til på forskellig vis at prøve på at få styr på det, der skete for 25 år siden. Hun opsøger bl.a. den efterforsker, der i sin tid efterforskede voldtægten mod hende. Han hjælper og støtter hende i hendes bestræbelser på at finde ud af, hvad der skete.

Selv om kærlighedshistorien er hovedingrediensen i ”Den røde glente”, synes jeg slet ikke, at det føles som for meget. Jeg tror, at det skyldes, at der rigtig meget af tiden er en undertone af noget skjult, der ikke har set dagens lys.

Jeg er meget spændt på, hvad den næste bog af Elsebeth Egholm kommer til at handle om, Fakta er, at Elsebeth Egholm kan skrive en god historie, som totalt fanger læseren.

5 krimihjerter af 5

People’s 2022 – 407 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

21-04-2022

Forlagets beskrivelse

Anne-Maj Mortensen finder sin eksmands blodige lig i en luksuslejlighed ved Nykøbing Sjællands Lystbådehavn. Den ældre herre har tilsyneladende begået selvmord, men og ingen forstår hvorfor.

Til hendes store irritation må hun påtage sig at få solgt boligen, og det bliver en kamp med en lige lovlig smart ejendomsmægler – og alt for mange flyttekasser.

Midt i processen overrasker Anne-Maj et par, der på mystisk vis har skaffet sig nøgler til lejligheden for at have sex – og snart får hun mistanke om, at den lokale mægler står bag et organiseret misbrug af tomme ejendomme.

Politiets efterforskere tager som sædvanlig ikke Anne-Maj alvorligt – ikke engang, da man finder først ét, så et andet lig, der efter hendes bedste overbevisning har forbindelse til sammensværgelsen. Men de skal blive klogere ...

Min anmeldelse

Almindeligvis synes jeg ikke om, når beskrivelsen af en drabsefterforskning ikke er realistisk. Det er den ikke i ”Nøglen til mord”, og det er den heller ikke i Anna Grues to foregående krimier i samme serie ”Mysteriet i Genbrugsen” og ”Døden i kurbadet.

I virkelighedens verden vil en kvik efterlønner ikke kunne spille den efterforskningsmæssige rolle hos politiet, som tilfældet er med Anne-Maj Mortensen.

Imidlertid er de tre bøger særdeles velskrevne, spændende, underholdende og morsomme, så det vælger jeg helt at se bort fra.

Jeg synes, at ”Nøglen til mord” tillige med er yderst tankevækkende, idet bogens altoverskyggende tema er sugarbabes og sugardaddies, dvs. at helt unge teenagepiger indlader sig seksuelt med voksne mænd mod at de til gengæld modtager dyre gaver.

Flere andre altid aktuelle temaer er forholdet mellem teenagers, mobning, det at blive holdt udenfor, forholdet mellem forældre og børn samt afhængighed af sociale medier.

Selve krimiintrigen er også godt sat op. Både Anne-Maj Mortensen og de tre politiefterforskere får i den grad deres sag for.

Det kan nok ikke undre, at det er Anne-Maj Mortensen, der løser gåden om, hvordan tingene hænger sammen.

Ind imellem kan man ikke undgå at trække på smilebåndet, når man læser, hvordan Anne-Maj Mortensen agerer overfor sin datter Iben og sit barnebarn Didi og ikke mindst, når hun er sammen med sin ruhårede gravhund, Mortensen den Tredje.

Anna Grue kan virkelig sit kram, når det gælder om at beskrive personer og miljøer.

Bogens titel ”Nøglen til mord” er yderst velvalgt.

4 krimhjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2022 – 458 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

19-04-2022

For mig er der ingen tvivl om, at Anders Roslund hører til blandt toppen af svenske krimiforfattere.

I ”Stol på mig” er det overordnede tema organiseret prostitution og alt det forfærdelige, det efterfølgende kan betyde for disse kvinder.

En kriminel organisation skaffer unge kvinder til Sverige bl.a. fra Litauen med løfter om, at de som prostituerede hurtigt kan tjene mange penge. Imidlertid går det oftest sådan, at bagmændene påstår, at de unge kvinder skylder dem penge. En måde hvorpå de kan blive gældfri er, at de indvilliger i at blive organdonorer og få fjernet et organ. Operationen, hvor organerne fjernes, foretages af læger, som bliver betalt af de kriminelle, som herefter sælger organerne for høje priser til klinikker i udlandet, som har ventende patienter som fx skal have en ny nyre.

Kriminalkommissær Evert Greens kommer på sporet af organisationen. Efterforskningen resulterer ulykkeligvis i, at en kollega og nær ven mister livet. Det rammer Evert Greens meget hårdt.

Samtidig er der sket det forunderlige, at Evert, som er en enspænder, er blevet dybt forelsket i enken til en kollega. Noget han ikke har været, siden han mistede sin kone for mange år siden.

Efterforskningen afslører mange forfærdelige handlinger begået af organisationen og viser også, at selv personer, som virker sympatiske kan være det stik modsatte og ikke til at stole på.

Som i alle Anders Roslunds bøger spiller tidligere undercover-agent Piet Hoffmann også en vigtig rolle som Everts trofaste hjælper.

Personer og miljøer er skildret på fremragende vis.

Selv om bogen er højdramatisk og ind imellem modbydelig barsk, er jeg ikke i tvivl om, at bogens handlingen kan finde sted i virkelighedens verden.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2022 – 421 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

12-04-2022

Fra bogens bagside:

Fire generationer af kvinder forfulgt af den samme skæbne.

I 1967 flyder liget af en kvindekrop op til overfladen af Svartån-søen tæt på Örebro slot. Det er Mary Billbro, som har været tvangsindlagt på Västra Mark psykiatrisk hospital – en institution for sindssyge, asociale og seksuelt afvigende kvinder.

Over 50 år senere begynder Mary Billbros barnebarn, Eva Kulitz at grave i familiehistorien og beslutter sig for at finde ud af, hvad der egentlig skete med hendes mormor.

Eva Kulitz arbejder som sagsbehandler i Forsikringskassen, og nogle af dem, der er blevet nægtet sygedagpenge, begår efterfølgende selvmord. Kort tid efter begynder Eva at modtage dødstrusler, men fra hvem?

Politikommissær Kristoffer Bark bliver sat på sagen. Og det fører ham tilbage til de frygtelige gerninger, der engang blev begået på Västra Mark, og til en slægtshistorie, der spænder over fire generationer.

Min anmeldelse:

Det, der især i al sin gru står tilbage, når man har læst ”Danse, danse, dukke min”, er de beskrivelser, der handler om de tvangsindlagte kvinder på det nu nedlagte Västra Mark psykiatrisk hospital.

Ufatteligt, hvad de stakkels kvinder blev udsat for. Desværre er der ikke noget nyt i det. Også her i Danmark er samme skæbne overgået sindssyge, åndsvage, asociale og seksuelt afvigende kvinder.

Anna Jansson evner på allerbedste vis at lade disse barske kendsgerninger indgå i en spændende intrige, hvor hun lader et nutidigt drab samt to drab for år tilbage hænge sammen med begivenheder, der er foregået på Västra Mark psykiatriske hospital, dengang det fungerede som hospital.

Hovedhandlingen foregår i nutiden og knyttes til fortiden gennem dagbogsblade, som bliver fundet skjult i kroppen på en dukke, som ved en tilfældighed dukker op. Dukken har tilhørt den tvangsindlagte og myrdede Mary Billbro. Hendes datter samt barnebarn Eva Kulitz spiller en vigtig rolle i den nutidige handling.

Politikommissær Kristoffer Bark leder efterforskningen af det nutidige drab.

Man møder mange interessante og velbeskrevne personer.

Jeg synes, at der er for meget, der falder for nemt i hak, og så er der efter min smag også for meget ”føle-føle”, når handlingen foregår i nutiden.  Det forhindrer dog ikke ”Danse, danse, dukke min” i at være en drønspændende krimi.

”Danse, danse, dukke min” er det tredje uafhængige bind i serien om politikommissær Kristoffer Bark. De to foregående bind er  ”Datter savnet” og ”Skyggen bag dig”.

4 krimihjerter

People’s 2022 – 397 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget