09-07-2014

"Den betænksomme morder" af Kaaberbøl og Friis

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

People's Press 2013 - 283 sider

Forlagets beskrivelse

Det andet slag ramte Nina i nakken, lige hvor kraniet møder ryghvirvlerne. Midt i hendes tågede synsfelt faldt en genstand til jorden med en langstrakt metallisk klirren – et jernrør, mørkebrunt af rust, som om det havde ligget udendørs i årevis.

Nogen gik ned på knæ ved siden af hende.

“Sorry,” mumlede en blød, snublende stemme på accentpræget engelsk. “Sorry. It won’t take long, I promise.”

Nina Borg er på vej hjem fra en indkøbstur, da hun bliver slået ned på parkeringspladsen. Fortumlet og halvt bevidstløs hører hun sin overfaldsmand bede om tilgivelse. Det er først senere, hun forstår, at det ikke er for det, han lige har gjort, men på grund af det, han har i sinde.

Som Røde Kors-sygeplejerske er Nina mere vant til at redde andre end til at forsvare sig selv. Nu er det hendes eget liv, der er i fare, og langsomt går det op for hende, at sagen har forbindelse til tre unge mænd fra Manila og deres overraskende og farlige venskab.

Der er langt fra Viborg til Manila. Alligevel deler Nina og overfaldsmanden samme dilemma: Hvor langt vil de gå for at redde sig selv?

 

Bogen indledes med to forskellige handlingsforløb. Et forløb foregår i bogens nutid og med udgangspunkt i et overfald på Nina Borg, og et andet fire år tidligere i Filippinerne.

Læsere, der kender Nina fra tidligere bøger, vil kunne nikke genkendende til hendes gode sider, men også til hendes fejl og mangler. Nye læsere vil hurtigt kunne danne sig et indtryk af hende.

Ninas kæreste, Søren karakteriseres også godt. Det gør i det hele taget alle bogens personer.

Det andet handlingsforløb finder sted iFilippinerne fire år tidligere. Her følger man 3 unge filippinske mænd, Vincent, Victor og Vadim, som alle skal til at begynde på en lægeuddannelse. Vincent og Victor kommer fra rimeligt "almindelige" miljøer, og Vadim fra et rigt overklassemiljø, hvilket medfører, at der ind imellemopstår nogle spændte situationer mændene indbyrdes.

Vincent, som er den af de tre - hvis synsvinkel handlingen ses fra - viser sig at være en svag person, som mere eller mindre underlægger sig rigmandssønnen, Vadims tvivlsomme handlinger i forbindelse med et stort byggeri i Manilla. Det medfører massivt svigt fra Vincents side i forhold til hans familie og kæreste, og han bevæger sig ud i noget, han ikke kan komme ud af.

I og med at der er to handlingsforløb, kan det ikke undre, at de to handlingsforløb smelter sammen til ét, men der går en rum tid, inden man finder ud af sammenhængen.

Ud over et stort tema om svigt, kan også nævnes temaer om kærlighed, skilsmisseproblemer, alvorlig sygdom, magtbegær m.m.

Som sædvanlig finder jeg det uacceptabelt, når krimiforfattere ikke har styr på det politimæssige.

Caroline Westmann omtales som kriminalassistent ved Midt-og Midtjyllands Politi. Denne titel eksisterer ikke længere for yngre politifolk efter Politireformen fra 2007. I dag ville hendes titel være politiassistent

4 krimihjerter ud af 5