20-07-2014

”Den sindssyge polak” af Lotte og Søren Hammer

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

Gyldendal 2014 – 406 sider

 

Forlagets beskrivelse

“Den sindssyge polak” er 5. bind i den populære krimiserie om efterforskningsteamet på Drabsafdelingen i København ledet af chefkriminalinspektør Konrad Simonsen.
Under en københavnsk kanalrundfart en solrig søndag sommerdag bliver fire mennesker dræbt. Båden kolliderer med Oslofærgen og Konrad Simonsen og hans team bliver sat på opgaven. Det viser sig, at også en af deres egne folk var et af ofrene.
Søskendeparret Lotte Hammer og Søren Hammers “Den sindssyge polak” er en del af en krimiserie, som fører tankerne tilbage til krigen i Eksjugoslavien i 1990′erne og opklaringen af sagen i “Den sindssyge polak” leder tilbage til en mørklagt mission i Bosnien i 1995.

 

På mange måder er "Den sindssyge polak" en meget spændende og medrivende bog, men jeg synes, den er lidt for lang og detaljeret.

Det er ikke en bog, man "skøjter let hen over" især ikke i den sidste del, hvor løsningen på bogens intrige kommer for en dag.

Bogen virker på mange måder yderst realistisk med sin beskrivelse af, hvad der foregår af fordækte handlinger i forbindelse med en stor og væbnet konflikt. I denne bogs tilfælde er det borgerkrigen i Ex-Jugoslavien.

Den forbrydelse, der forgår i nutidens Danmark, og som relaterer til borgerkrigen i Ex-Jugoslavien, kan synes noget voldsom og spektakulær, men desværre nok mulig. Det har man set eksempler på andre steder i verden.

Persongalleriet er for politiets vedkommende det kendte fra forfatterparrets foregående bøger, og personerne ligner sig selv på godt og ondt. De er troværdige omend flere af dem er noget excentriske, og måske er politimanden Arne Pedersens indtræden i et nyt parforhold noget urealistisk.

Selve beskrivelsen af politiarbejdet er egentligtogså i orden, men jeg synes i høj grad, det er generende og uforståeligt, at søskendeparret Hammer stadigvæk bruger de gamle titler fra før kriminalreformen, og selve det organisatoriske i Københavns Politi er heller ikke helt korrekt beskrevet.  

Bogen følger også en af tidens "krimi-trends", nemlig beskrivelsen af det dårlige forhold, der er mellem efterretningsvæsenerne og det almindelige politi.

I mange af tidens nye krimier og thrillere fokuseres der på den danske soldat, der er vendt hjem efter at have været udsendt fra Danmark til et af verdens brændpunkter. Det er også tilfældet i denne bog.

Selv om nogle af de handlinger, et par af de hjemvendte i denne bog udfører, kan forekomme noget "forfatterskabte", så virker andre af beskrivelserne meget troværdige.

 

3 krimihjerter