27-07-2014

”Effekten af Susan” af Peter Høeg

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 Rosinante 2014 – 330 sider

 

Forlagets beskrivelse:

Susan Svendsen har en effekt på folk, som ingen andre: Hun er nærmest et sandhedsserum i sig selv, og alle mennesker betror sig til hende.
Peter Høeg står bag spændingsromanen “Effekten af Susan”, der fører den ellers helt almindelige Susan ud på noget af en mission.
Susan kommer til at slå en skuespiller ned i et indisk kasino, og nu får hun brug for en hurtig redning, hvis hun ikke skal ende i et indisk fængsel. Med én klar betingelse, tilbyder en tidligere dansk embedsmand, at hente hende hjem. Hun skal bruge sine særlige evner, til en særlig mission.
Men det er en kompliceret mission, og det står hurtigt klart, at Susan er endt lige i centrum af en magtkamp, som hun ikke kan vinde.

 

En forunderlig og fantasifuld bog, der foregår i en meget nær fremtid. Den er en spændingsbog fyldt med poetiske beskrivelser og indviklede videnskabelige forklaringer og fuld af finurlige bemærkninger og humor.

Det er ikke småting hovedpersonen, fysikeren Susan Svensen kommer ud for, men som det kloge og fysisk stærke menneske hun er, formår hun at redde sig ud af mange dramatiske situationer. Og drama er der meget af i bogen. På netop dette område er bogen en spændingsbog ligesom mange andre – nemlig noget urealistisk og selvfølgelig meget spændende.

Til gengæld skiller bogen sig ud fra andre spændingsbøger ved, at dens sprog ligger på et meget højt niveau. Hvor andre forfatteres beskrivelser ofte er meget enkle og ligefremme, bruger Peter Høeg et væld af ord for at skabe så nøjagtig en beskrivelse som mulig. Det gælder både, når det er noget følelsesmæssigt, og når det er noget videnskabeligt, der skal beskrives.

Personerne i bogen står meget tydeligt. Igen er det de mange ord og vendinger, der gør sig gældende. I særdeleshed kommer man til at kende Susan Svensen, hendes mand, komponisten Laban og deres børn Thit og Harald. Det er i sandhed en familie, der ikke ligner andre.

Bogens øvrige personer er også godt beskrevet, og flere af dem er mere eller mindre særprægede og ikke som folk er flest.

Når det drejer sig om Peter Høegs spændingsromaner, har han åbenbart en svaghed for stærke kvindelige hovedpersoner. Her er det Susan, og så er der den berømte frk. Smilla.

Også miljøbeskrivelserne er aldeles glimrende. Man ser tydeligt for sig, hvordan der er der, hvor handlingen foregår.

Selv om bogen er fuld af elementær spænding, er den også en særdeles seriøs bog med aktuelle temaer lige fra verdenspolitik til klima og miljø

Og så rummer den også temaet om, hvor vidt alt det, som videnskaben og diverse kommissioner finder ud af også kommer frem i offentligheden, eller om magthaverne af forskellige årsager ikke lader alt komme for en dag.

Man skal i den grad være oppe på mærkerne for at få det fulde udbytte ud af Peter Høegs beskrivelse af følelser og fysiske ting og fænomener. For mig var det nødvendigt med et opslag en gang imellem. Peter Høeg besidder en kolossal viden om det, han formidler.

Jeg synes, at bogen ikke er så let tilgængelig rent sprogligt, og handlingen er også ret indviklet. Man skal give sig god tid til læsningen for at få det fulde udbytte af bogen.

4 krimihjerter