08-08-2014

"Vinterlukket" af Jørn Lier Horst

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 Forlaget Punktum 2012 – 300 sider

 

Vinderen af den norske boghandlerpris 2011 

Efterårstågen ligger tæt ind over kystlandskabet og sommerhytterne står med tomme vinduer mod det blygrå hav. Ove Bakkerud har planer om at tilbringe en sidste stille uge i sit sommerhus, inden det skal lukkes ned for vinteren.

Men da han ankommer finder han en hytte i totalt kaos, hærget af indbrudstyve. Og i nabohytten finder han en mand, der er blevet mishandlet til døde.

Drabschef William Wisting har set groteske drab før. Men den desperation han er vidne til i Stavern dette efterår, er ny for ham. Som om nogen har alt at vinde, og meget lidt at tabe. Det er derfor mod hans vilje, at hans datter Line slår sig ned i en hytte ved havet.

Uroen bliver ikke mindre, som de finder flere ilde tilredte lig i den forladte skærgård – og så begynder der at falde døde fugle fra himlen …

 

Af uransagelige årsager har jeg først fået læst denne bog af norske Jørn Lier Horst her 3 år efter, at den er udkommet, da jeg tidligere har læst spændendebøger fra forfatterens hånd.

Og hvilken særdeles glimrende roman ”Vinterlukket” er. Jeg vil karakterisere den som en politiroman af høj kvalitet, idet en meget stor del af handlingen decideret handler om, hvordan en politiefterforskning foregår. Mit kendskab til opbygning og struktur af norsk politi er begrænset, men bogen virker utrolig troværdig.

Selv om meget af bogen drejer sig om efterforskningen af de indtil flere drab, der finder sted, er der også plads til privatlivsbeskrivelser. Selvfølgelig hører man især om drabschef William Wistings privatliv, hvor man møder hans kæreste Suzanne og hans datter Line.

Man kan måske sige, at det virker lidt for ”opdigtet”, at Lines privatliv trækker tråde ind til det kriminelle i bogen, men det er selvfølgelig en forfatters ret i bestræbelserne på at skabe en spændende handling.

Kendskabet til den private Wisting gør, at man lærer ham rigtig godt at kende. Skildringen af ham er yderst troværdig. Det gør sig også gældende, hvad angår bogens andre personer.

Efterforskningen af drabene trækker spor til de østeuropæiske bander, der gennem længere tid har begået kriminalitet i Skandinavien. Jørgen Lier Horst giver i bogen et glimrende bud på, hvorfor denne type kriminalitet foregår.

Selv om jeg har beskrevet bogen som en decideret politiroman, formår forfatteren på bedste vis alligevel at tilføje bogen et twist til sidst, som overrasker.

5 krimihjerter