09-08-2014

"Hævn" af Paul Cleave

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

Jentas 2014 – 352 sider

  

Forlagets beskrivelse

Edward Hunter har det hele - en smuk kone og datter, et spændende arbejde, en lys fremtid ... og en meget mørk fortid. For tyve år siden blev en seriemorder fanget, dømt og låst inde i ét af New Zealands mest voldelige fængsler. Den mand var Edwards far.
Edward har kæmpet hele sit liv medat komme over sin frygtelige barndom, og forsøge at komme videre. Men uge før jul, indtager volden igen en uønsket plads i hans liv, og hele hans verden falder sammen. Pludselig vil han få brug for hjælp fra sin far, en mand, som han ikke har set, siden han var dreng. Er Edward bestemt til at være ligesom sin far, at blive en mand med blod på hænderne? 

 

Selv om bogen på mange måder er en traditionel thriller, er den det alligevel ikke, idet den i al sin grusomhed og uhygge er tilsat underfundig humor. Det kommer især til orde i de tanker og indre monologer, som hovedpersonen Edward Hunter har med sig selv.

Bogen har tre vigtige temaer. Som titlen hentyder til, er et af temaerne, hævn.

Edward Hunters kone, Jodie nedskydes i forbindelse med et bankrøveri. Er det i orden at denne tragedie berettiger Edward til hævn? Og hvor langt kan han gå for at føre hævnen ud i livet?

Et andet tema er begrebet skyld. Er en person skyldig, hvis vedkommende ikke griber ind for at forhindre en forbrydelse?

Et tredje tema handler om arv og miljø. Hvad skaber en forbryder? Her i bogen stilles spørgsmålet, om Edward har arvet sin seriemorder-fars sind?

Både Edward og hans far har en psykose, hvor de hører stemmer, men om Edwards stemme så gør ham til en person, som hans far, skal ikke røbes her.

Personskildringerne er egentlig gode og realistiske. Dog synes jeg, at flere af forbryderskikkelserne er en smule for kliche-agtige.

Skildringen af efterforskningslederen Carl Schroder er også god. Også han må i løbet af bogen foretage nogle valg, som ind imellem kan være vanskelige at tage stilling til.

Bogen foregår i New Zealand, og i den spændende handling ligger der også en beskrivelse af det new zealandske retssystem, som ganske adskiller sig fra det amerikanske, idet man ikke straffer forbrydere nær så hårdt som i USA.

4 krimihjerter