29-08-2014

"Den 5. plage" af Lotte Petri

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 

 
 
Schønberg 2009 - 415 sider

 

Forlagets beskrivelse:

En ung kvinde myrdes på brutal vis og smides i Københavns havn. Kort efter modtager hendes kollega, forskeren Selma Eliassen, en mystisk mail og begynder at undersøge sagen nærmere. Inden længe bliver hun via sit arbejde på Epidemiologisk Institut involveret i en sag om potentiel biologisk terror i København, der kommer til at få kraftige indvirkninger også på hendes eget privatliv.
Sideløbende bliver hendes veninde Lisa Brodersen chikaneret af sin psykisk ustabile, voldelige eksmand, der tilsyneladende har sat sig for at vinde hende tilbage, koste hvad det vil.
Vil Lisa være i stand til at ryste sin voldelige forfølger af sig? Og er København virkelig truet af et forestående biologisk terrorangreb? Eller vigtigere endnu: Vil det lykkes Selma og hendes kollegaer at afværge det?
De to uafhængige og fandenivoldske veninder kastes begge ud i hæsblæsende udfordringer i et plot, der involverer mord, jalousi, islamistisk fanatisme, misbrug af psykofarmaka, biologisk terror, smitte med dødbringende bakterier… og meget mere...

 

Lotte Petri har indtil nu skrevet 3 spændingsromaner. "Den 5. plage" er hendes debutroman, som jeg først har læst nu.

Bogen er en meget flot og spændende debut. Læsningen glider let, da bogen også sprogligt set er i orden.

Bogens temaer er højaktuelle: Terrorisme og fanatisme samt bakteriologisk krigsførelse med deraf følgende smittefare.

Også medicinalindustriens forsøg og markedsføring er et tema i bogen.

Et mere hverdagsagtigt men ikke uvæsentligt tema er hustrumishandling.

Der er også lidt "tøseroman" i bogen med, hvad det indebærer af forelskelse, kærestesorg og utroskab.

Hvad personbeskrivelserne angår, kommer man godt ind under huden på bogens to hovedpersoner Selma og Lisa, og beskrivelserne af dem er bestemt troværdig, men om kærlighed kan gøre en så blind, som Selma - den højtuddannede læge og leder - bliver det i forholdet til kæresten Kim, er jeg trods alt lidt tvivlede overfor.

I bogen møder man mange forskellige mennesketyper. Der er alt fra gennemsympatiske mennesker til det stik modsatte, men fælles for dem er, er deer godt beskrevet.

Bogens beskrivelser af det, der foregår, når en bakteriologisk terrortrussel for alvor er over en storby - her København - er er tankevækkende. Den smittefare effekten af en bakteriologisk terrorhandling vil få, får uvægerligt en til at tænke på det, man netop nu ser i medierne om ebolaudbruddet i Afrika.

Måden, bogen beskriver imødegåelsen af truslen på, virker også sandsynlig. Her må Lotte Petri have foretaget en meget grundig research, hvilket i det hele tagetoveralt i bogen.

Bogen bringer læseren rundt i mange forskellige interessante miljøer.

Bogens handling er bygget op i to parallelle forløb. Terrortruslen som det ene og hustrumishandlingen som det andet.

Jeg synes, at terrortrussels-temaet godt kunne have været ”barberet mere ind til benet”. Man kan godt køre lidt træt i alle beskrivelserne af diverse teorier om mulige sammenhænge i terroren og bakteriers indvirkning på mennesker.

Til gengæld er temaet med hustrumishandling mere intenst spændende.

Jeg har indtil nu læst 2 af Lotte Petris bøger. Det er denne bog samt ”Sort død”. Begge har bakteriologisk terror som et meget væsentligt tema. Det samme har ”Vand til blod”, som jeg endnu ikke har læst.

Måske Lotte Petri skulle overveje at skifte tema. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl, at hun også vil kunne skrive endog særdeles spændende bøger med andre temaer.