26-11-2014

“Den stumme pige” af Hjorth & Rosenfeldt

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 

Hr. Ferdinand 2014 – 418 sider

Forlagets beskrivelse

“Den stumme pige” er Hjorth & Rosenfeldts 4. bog i succes-serien om den berygtede kriminalpsykolog Sebastian Bergman.
På sit arbejde bliver Bergman blandet ind i en horribel sag om mordet på to drenge og deres forældre; der er ikke mange spor i sagen og det e... Læs mere neste vidne, der måske kunne være essentielt at tale med, er forsvundet. Bergman finder vidnet, den 12-årige Nicole, som har gemt sig i den nærliggende skov – Og hurtigt står det klart, at hun har bevidnet hændelsen, men det står også klart, at hun er dybt traumatiseret.
Et personligt bånd knyttes mellem de kriminalpsykologen og Nicole i “Den stumme pige”, og det skal vise sig at blive en rodet affære og en svær, men spændende, sag at løse.

Så er han igen på banen, egotripperen, den arrogante, provokerende og sex-fixerede kriminalpsykolog, Sebastian Bergman i en særdeles spændende og interessant politiroman. Årsagen til brug af ordet ”interessant” skyldes, at man her præsenteres for Nicole, som pga. af den meget traumatiserende oplevelse, det er at overvære et firdobbelt drab, bliver stum. Vi hører om, hvordan Sebastian Bergman med en form for tegneterapi og omsorgsfuldhed forsøger at hjælpe pigen ud af hendestraumer.

Ud over Sebastian Bergman er der også gensyn med efterforskningsteamet fra det svenske politis Rejsehold, der består af lederen Torkel og assistenterne Vanja, Billy og Ursula.

Personskildringerne er gode. Politifolkene – både dem fra Rejseholdet og de lokale, som Rejseholdet assisterer, er mennesker af kød og blod.  De har nemlig også deres problemer både de mere hverdagsagtige, men også nogle dybere liggende fx på det følelsesmæssige og samlivsmæssige område. Beskrivelserne af dette tager på ingen måde overhånd, men er med til at uddybe karakteristikkerne.

Som beskrevet ovenfor kan der siges meget negativt om Sebastian Bergman, men i denne bog viser han også en side af sig selv, som man ikke har set meget til, nemlig som den meget følsomme mand, som tilmed har let til tårer!

Også i denne bog spiller Sebastians faderskab til Vanja en stor rolle. Tilmed begynder Billy fra Rejseholdet også at granske i de tos forhold til hinanden. Ligesom man er spændt på, hvem gerningsmanden til drabene i bogen er, er man spændt på, om Vanja finder ud af, at Sebastian er hendes far.

Som bogen skrider frem, involveres man også i, hvad der sker, når et stort multinationalt firma kommer med tilbud til almindelige mennesker med henblik på erhvervelse af deres ejendom, idet en gruppe borgere mener, at et salg vil medføre meget store skader på miljøet, og en anden gruppe mere tænker på profitten.

Bogen er ”lige ud ad landevejen”. Den har ingen snirklede forviklinger, men har en logisk og realistisk opklaring af de fem drab, for ud over det firdoblede drab, støder der et femte til. Det forhindrer dog ikke, at læseren alligevel kommer ud for nogle uforudsete overraskelser til sidst.

Som det altid gør sig gældende i Hjorth Rosenfeldts krimier, slutter bogen med en cliffhanger. Ja, der er hele to i denne bog. Så ingen tvivl om, der kommer en efterfølger.

5 krimihjerter