09-01-2015

”Det norske job” af Jeanette Øbro og Ole Tornbjerg

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 

 

Politiken 2014 – 336 sider

 

Forlagets beskrivelse:

Kriminalpsykologen Katrine Wraa venter sit første barn sammen med efterforskeren Jens Høgh. Hun er lige vendt tilbage fra sin suspendering, da der kommer efterretninger om, at en undsluppen dansk drabsmand og smugler, Jim Hellberg, er blevet set i Caribien.
For Katrine er Jim Hellberg ikke en hvilken som helst gangster. Han er skyld i, at hun måtte slå en mand ihjel i selvforsvar, da hun var med til at afsløre den kriminelle organisation, som Hellberg stod i spidsen for.
Jim Hellberg er flygtet til paradis: Seagrape Island, en lille ø i De Britiske Jomfruøer i Caribien. Men han savner sin seksårige søn, Lukas, og han ved ikke, om han nogensinde vil få ham at se igen.
Jorden brænder under ham, fordi en orkan har ødelagt det strandhotel, han har bygget, og politiet har beslaglagt hans pengereserver.
En dag ankommer en forførende norsk skibsrederdatter, og en ide, der involverer en brutal colombiansk narkohandler, tager form i Jim Hellbergs hoved. Men intet går som planlagt, og snart er Lukas i hænderne på colombianerne, der arbejder ud fra mottoet "tillid er godt, men et gidsel er bedre".
Det amerikanske narkopoliti jagter colombianeren, Jens Høgh jagter Hellberg, Katrine leder desperat efter Lukas, og britisk politi ønsker dem alle hen, hvor kokabladene gror.
En international magtkamp i krigen mod narko, og en ondskab, der synes at være af en anden verden, tørner sammen med jagten efter en forsvunden lille dreng og en gangster, der (måske) ønsker at blive et bedre menneske.
Dette er fjerde selvstændige bog i bestsellerserien om Katrine Wraa. Tidligere bøger i serien: Skrig under vand (2010), der i 2010 vandt Politikens Store Krimikonkurrence, Djævlens ansigt (2011) og Evas sidste nat (2013). Den anmelderroste serie er solgt til udgivelse i flere lande.

 

”Det norske job” må karakteriseres som en thriller/spændingsroman – og en af de gode af slagsen. Bogen kører flere parallelle handlingsforløb, som man fra starten ved, alle hører nøje sammen.

Efter min mening er disse forskellige handlingsforløb med til at intensivere handlingen, fordi man på den måde følger både en flygtet dansk kriminel, Jim Hellberg til Caribien, de politifolk med efterforskeren Jens Høeg i spidsen, der jager ham, Hellbergs efterladte hustru og søn i Danmark og hans colombianske samarbejdspartner i den kriminelle verden.

Personerne i bogen er skildret troværdige, og man møder mange typer. Her er politifolk, her er kriminelle, her er yogadyrkere, stofafhængige, sexafhængige o.a.

Her er undercover-agenter og her er modbydelige bødler, der forsøger at tvinge det, de mener, er sandheden ud af deres modstandere.

Et meget interessant twist i bogen er, at forfatterparret lader den efter søgte Jim Hellberg deltage i nogle yogasessions tvunget af omstændighederne. Det viser sig sidenheden, at han benytter sig at yogateknikker, når han bliver presset.

Jeg røber intet ved at beskrive Jim Hellberg som en forbryder af værste skuffe, men forfatterparret har også udstyret ham med en menneskelig side, når det gælder forholdet til hans lille søn og i en vis grad også til hans kæreste. Når det drejer sig om de to, så ser man et menneske, der i høj grad er udstyret med et ”bekymrings-gen”.

Det er også det fænomen, som Bent Isager Nielsen beskriver i sin bog fra den virkelige krimiverden: ”Man jager et bæst og fanger et menneske”.

”Det norske job”beskriver godt, hvordan skruppelløse forbrydere fra colombianske narkokarteller forsøger at sende narkotika til især USA, og ikke har samvittighedsnag ved at benytte modbydelige metoder for at få narkoen frem.

På bedste vis beskrives, hvordan narkoenheder i forskellige lande samarbejder, og også nogle gange, hvordan et lands narkopoliti går lige til og somme tider over stregeni forhold til samarbejdspartnere i andre lande.

Jeg var noget skeptisk, da jeg gik i gang med læsningen af bogen, da jeg påforhånd havde læst nogle knap så gode anmeldelser. Dem forstår jeg ganske enkelt ikke, jeg synes i den grad godt om bogen. Den er spændende, og jeg synes, den er yderst realistisk.

Afslutningen på bogen havde jeg ikke lige set komme. Den var for mig særdeles overraskende.

Helt klart 5 krimihjerter