23-01-2015

”I et vægtløst sekund” af Kim Juul

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

Forfattergruppen Brænderiet 2013 - 367 sider

 

Forlagets beskrivelse

En musikalsk krimi med efterforskningsleder Lars Norholm, der går under tilnavnet "Guitaristen." Lars Norholm leder efterforskningen af drabet på en ung tyrkisk kvinde - og nærmer sig en drabsmand, der ved alt om ham og hans familie.

 

Da ”I et vægtløst sekund”handler om efterforskningen af drabet på ung tyrkisk kvinde, får man samtidig med drabshistorien også et godt indblik i de forhold, der hersker i indvandrermiljøet.

Man møder den unge pige, der bryder ud af miljøet, man møder hendes far og mor, som stadig lever efter de regler, de kender fra Tyrkiet, og man møder brødrene, som heller ikke billiger søsterens ”farvel” til det, hun kommer fra.

Desuden hører man også om æresdrab, tvangsægteskaber og indvandrerbander. Alt virker meget troværdigt beskrevet.

Samtidig med at man bevæger sig rundt i indvandrermiljøet, følger man også morderen, som man fra bogens start ved er en lejemorder, der kommer fra et kristent, libanesisk miljø, og som hader alt, hvad der har med islam at gøre. Også han er godt og realistisk beskrevet, og via ham tilføjes hævnmotivet som et af bogens væsentlige temaer.

Realismen er også fremherskende i selve efterforskningen med efterforskningsleder Lars Norholm i spidsen; men jeg konstaterer desværre, at nogle væsentlige detaljer omkring politiets organisation er helt forfejlet. Ifølge bogen er Norholm tilknyttet NEC’s drabsafdeling. En sådan drabsafdeling under NEC (Nationalt Efterforskningscenter), findes ikke i virkeligheden. Ligeledes findes der heller ikke længere noget, der hedder kriminalpolitiet.

Efter min mening mindsker det bogens troværdighed, når det politimæssige ikke er i orden.

Hvis forfatteren havde gjort rede for, at der her i denne krimi var oprettet en drabsafdeling under NEC, der havde samme funktion som det gamle Rejsehold, havde tingene set anderledes ud, set fra mit synspunkt, da det så ville komme under kategorien ”digterisk frihed”.

Personskildringerne er fine og troværdige. Dejligt for en gangs skyld at møde en efterforskningsleder, der har det godt med sine kolleger.

Efterforskningen af drabet foregår ikke kun i indvandrerkredse, men også i andre miljøer. Også her er realismen fremherskende.

På et tidspunkt i bogen involveres PET også i efterforskningen, idet den israelske efterretningstjeneste Mossad får en rolle i bogen. Hvorvidt det, der her beskrives, er realistisk skal være usagt, men spændende er det.

Der er mange forskellige teorier i bogen om, hvorfor den unge tyrkiske kvinde er blevet dræbt, men efter endt læsning er man ikke i tvivl om, hvordan og hvorledes det hele hænger sammen.

Bogens afslutning er en af de mere barske og tankevækkende af slagsen.

Korrekturlæseren burde have været mere omhyggelig med gennemlæsningen. Der er ganske enkelt alt for mange ”slåfejl”, og kommer man først til at fokusere på det, går det ud over læsningen.

 

4 krimihjerter