25-02-2015

"Fighter" af Øystein Wiik

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 

People´sPress 2015 – 472 sider

 

Forlagets beskrivelse

Den gamle, norske skibsreder Herman Nordahl bliver fundet død i sin lejlighed efter en brand. Ved obduktionen viser det sig, at hans ædlere dele er blevet tortureret på en måde, man kun ser i afrikanske diktaturstater. Ikke længe efter omkommer rederifamiliens præst under mystiske omstændigheder efter at være blevet set sammen med et barn, der er meldt savnet.

Tom Hartmann befinder sig på samme tid ombord på et af familien Nordahls skibe efter endt opgave i Den arabiske Golf. Men den fredelige skibsrejse ændrer sig brat, da en flok somaliske pirater under ledelse af en skikkelse ved navn Den Tildækkede kaprer olietankeren og omdirigerer den.

Under politiets efterforskning dukker der grusomme hemmeligheder og skjulte sammenhænge op i den ødelagte rederifamilie. Hustyrannen og patriarken holdt alle i et jerngreb, men hvilken forbindelse er der mellem den tilsyneladende bundløse familietragedie i Oslo, drabene, det forsvundne barn og skibskapringen i Golfen? Hvad er piraternes ærinde? Hvorfor har tankeren kurs mod Grækenland? Og hvilken betydning har Toms tilstedeværelse på skibet?

FIGHTER er tredje bog i Øystein Wiiks krimiserie om journalisten Tom Hartmann og politiefterforskeren Cathrine Price. De øvrige, TENOREN og SLAGTEREN, er ligeledes udkommet på dansk og kan læses selvstændigt.

Igen har Øystein Wiik skrevet en særdeles spændende og medrivende bog, som jeg vil karakterisere som et rigtig godt mix mellem en spændingsroman og en krimi.

Jeg har før karakteriseret Øystein Wiiks bøger som ”drengerøvsromaner”, og det har været positivt ment.

I ”Fighter” er der en del elementer fra ”drengerøvsromanen”, idet der også her sker ”ting og sager”, som er temmelig urealistiske, men til gengæld er det drønspændende.

Jeg tænker her på det, der sker for Tom Hartmann, mens han er ombord på tankskibet, der er kapret af pirater.

Bogen rummer denne gang flere elementer, der tilhører den mere gængse krimigenre. Det drejer sig om efterforskningen i af den norske skibsreder Herman Nordahls meget grusomme død. Dette dødsfald efterforskes af Toms fraskilte kone Cathrine Price og hendes kollega Harald Falch.Efterforskningen virker troværdig. Samspillet mellem Cathrine og Harald er ofte skildret ret humoristisk.

Der er gode og interessante temaer i bogen. Nævnes kan et barndomstema, der fortæller, hvordan barndommen har meget indflydelse på, hvordan et menneske udvikler sig i voksenlivet.

Et andet tema er, når familieproblemer udvikler sig til noget helt uoverskueligt.

Skilsmisseproblemer, far/søn-forholdet, alkoholproblemer er andre temaer, der berøres.

Og så er der lige et morsomt tema om brugen og afhængigheden af en iPad.

Troværdigheden gør sig også gældende, når det gælder personbeskrivelserne, vel at mærke, når man følger deres tanker. For visse af personernes vedkommende gælder det, at deres ageren føles noget urealistisk i lighed med det, der sker for personerne i actionfilm. Kedeligt er det ikke.

Handlingen ses fra adskillige personers synsvinkel, hvilket er med til at gøre den endnu mere intens, idet man på denne måde kommer rundt til mange ”skuepladser”.

Selv om bogen er på 472 sider, er det en af den slags bøger, der bare læser sig selv. Hertil medvirker bl.a., at bogen er meget velskrevet og har meget korte kapitler.

Engang i mellem kan jeg godt lide at læse en actionpræget spændingsroman, hvor handlingen bare ”går derud ad”. Det er tilfældet for ”Fighter”.

5 krimihjerter