11-05-2015

”Genstart” af Claus M. Lohman

Klik HER og se alle mine anmeldelser 

 

 

 

 

 

 

Forlaget Proportion  2013 – 462 sider

 

Forlagets beskrivelse

Da den unge retsgenetiker, Sarah Bermann foretager en tilsyneladende rutinemæssig DNA-analyse i forbindelse med opklaringsarbejdet af et brutalt drab i Philadelphia, gør hun en sensationel biologisk opdagelse. Som konsekvens, bliver Sarah ført ind i amish-folkets isolerede og primitive livsførelse i Lancaster County, Pennsylvania, der står i skærende kontrast til hendes eget overfladiske og materialistiske liv. Hendes opdagelse bliver fulgt tæt af FBI, og før Sarah ved af det, er hun viklet ind i et net, hvis tråde når ud til planetens fjerneste afkroge. Hun føler sig draget af drabssagens hovedmistænkte, den 23-årige amish, David Stoltzfus og erfarer, at hendes egen far har holdt en hemmelighed skjult for hende, som for altid vil forandre hendes liv. Konspiratorisk og faktuel spændingsroman med stænk af krimi og science reality.

 

Det er første gang, jeg læser en bog, der tilhører kategorien science reality, som er en genre, hvor indholdet i bogen tager et stort afsæt i videnskab. I ”Genstart” handler det i særdeleshed om gener og mutationer.

Det er ikke en genre, som har min store interesse, men når jeg alligevel finder bogenganske interessant, er det fordi den samtidig giver et godt og grundig indblik i amish-kulturen.

Claus M. Lohman formår at knytte genforskning sammen med tildragelser blandt amish-folket og ganske perifert også til andre isolerede befolkningsgrupper. Det, der sker blandt amish-folket i den forbindelse, er noget spektakulært, og en del forekommer temmelig usandsynligt.

FBI spiller også en meget stor rolle i bogen, idet en FBI-leder involverer sig personligt i en ”opdagelse” i amish-samfundet.

I øvrigt hører man også, at FBI skulle have foretaget aktioner i udlandet. Efter min bedste overbevisning vil det ikke kunne finde sted i virkelighedens verden, da FBI kun opererer indenrigs. Aktioner i udlandet foretages af CIA.

Bogens personer er alle glimrende beskrevet. Jeg synes imidlertid, at nogle af personrelationerne er mere forfatterskabte end helt realistiske.

Også beskrivelserne af bogens miljøer er gode. Beskrivelsen af amish-miljøet, som er det miljø, hvor langt det meste af bogens handling foregår, er aldeles glimrende.

Jeg tillader mig at kalde bogenfor en ”sejtrækker”. Utrolig mange af denssider er beskrivelser af dette og hint, uden at der sker ret meget – især ikke i den første halvdel af bogen.

Til gengæld sker der langt mere handling i bogens sidste del, og en del af det, der foregår, er meget barsk og brutalt.

Det er i øvrigt sjældent, at en dansk forfatter – som det er tilfældet her – skriver en bog, der udelukkende foregår i udlandet, og hvor ikke en eneste af bogens personer er dansk.

Selv om der er meget undervejs i bogen, som ikke har min interesse, er der helt klar tale om en forfatter, der har foretaget en ovenud stor research og gerne øser af sin viden.

Bogen slutter helt uforløst, men da der er udkommet en efterfølger til deni form af Claus M. Lohmans bog nr. 2, ”Genspejl”, må man formode, at der kommer en forløsning her, hvis den da ikke først kommer i den 3. bog, som også er planlagt i serien.

Den læser, der gerne vil læse om videnskabelige teorier og også konspirationsteorier med deraf følgende dramatik, vil uden tvivl finde bogen mere interessant, end jeg gør.

 

3 krimihjerter