17-07-2015

"Bjørnedansen" af Anders Roslund og Stefan Thunberg

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 Modtryk 2015 – 525 sider

 

Forlagets beskrivelse

Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen Jasper. De fire skal bruge våben til deres plan: at røve banker og skaffe sig så mange penge, at de bliver uafhængige for altid. Alt er planlagt til mindste detalje, sekund for sekund, bevægelse for bevægelse. Mange år tidligere svejses de tre brødre sammen, mens deres familie er ved at gå i opløsning. Deres far lærer dem at slå fra sig, deres mor orker ikke mere. De tre brødre har kun hinanden, og intet kan komme imellem dem.

BJØRNEDANSEN er en spændingsroman om den mest opfindsomme forbryderbande, Sverige nogensinde har set. Om broderkærlighed, der er stærkere end alt andet, og om fædre og sønner."

 

Anmeldelse

”Bjørnedansen” bygger på virkelige begivenheder i Sverige, hvor 3 brødre og en ven til den ældste bror begik adskillige meget spektakulære røverier.

Stefan Thunberg, som er den ene af bogens forfattere, er bror til de tre røvere, så bogen må betragtes som yderst autentisk, selv om der selvfølgelig også er tilsat elementer fra spændingsbogsgenren.

At arv og miljø spiller en stor rolle i et menneskes udvikling, vidner bogen i høj grad om. Det, som de tre drenge har været igennem som børn med en voldelig far og en mor, som intet har kunnet stille op over for manden, har i høj grad præget dem.

Storebroren Leo, som er lederen i ”Militærligaen”, som røverbanden kaldes i folkemunde, eftersom de våben, de bruger, stammer fra et våbentyveri fra et militært depot, er en utrolig dygtig planlægger. Planlægningen af de enkelte røverier bliver udførligt beskrevet, og det bliver røverierne også.

Selv om røverierne er brutale og rummer megen vold og brutalitet, som for altid vil præge de ofre, der er involveret, kan man ikke sige, at bandemedlemmerne er usympatiske og afstumpede i alle andre sammenhænge.

Personkarakteristikkerne af de fire bandemedlemmer er godeog troværdige, og man konstaterer, at et godt sammenhold i begyndelsen af ”karrieren” godt kan smuldre, efterhånden som forbryderkarriererne udvikler sig.

Jagten på ”Militærligaen” ledes af politimanden John Broncks, som er en meget dygtig efterforsker. Også han har sine ”lig i lasten”, som han må kæmpe med, bl.a. har han et 10 år gammelt og ikke længere eksisterende kærlighedsforhold til polititeknikeren, Sanne. Desuden har også han barndomstraumer at skulle forholde sig til. En typisk ”ensom ulv”, som vi kender mange eksempler på i krimilitteraturen. Hvorvidt han er en forfatterskabt person, skal være usagt.

Der er meget i bogen, som gør indtryk især skildringen af ”barndommens land”.

Bogens titel referer til, at de 3 brødres far introducerer den ældste bror for ”bjørnedansen”, som er den måde bjørne kæmper på, når dens modstander skal bekæmpes. I overført betydning benytter banden også bjørnens ”finter og undvigelser”, når et kup skal begås.

Bogen er bestemt god, men jeg synes dog, at de mange beskrivelser af planlægning og kuppene fylder meget, og det samme gør mange af personernes diverse overvejelser af dette og hint. Jeg følte, at bogen var meget lang.