25-08-2015

”Åbent hus” af Sofie Sarenbrant

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

Peoples’Press 2014 – 388 sider

 

Forlagets beskrivelse:

”Bekymrer du dig for, hvor mange der kommer for at se på jeres hus? Du burde bekymre dig for, hvor mange der går derfra.”

Familien Göransson har deres hus til salg, men morgenen efter et åbent hus–arrangement finder den seksårige datter sin far brutalt myrdet i gæsteværelset.

Der er ingen tegn på indbrud, og mordvåbnet er en af familiens egne køkkenknive. Har nogen gemt sig i huset efter fremvisningen? Eneste tegn på dette er datterens påstand om, at en fremmed har klappet hende på kinden i nattens løb.

Kriminalinspektør Emma Skjöld, som får ansvaret for efterforskningen, har mistanke til afdødes hustru. Og hemmeligheder, som afsløres, underbygger også denne teori. Men så vender flere mord i forbindelse med åbent hus-arrangementer op og ned på det hele.

For hvad er det egentlig, der foregår i det hyggelige boligkvarter? Og hvad er forbindelsen mellem ofrene?

 

Anmeldelse:

Miljøerne og personerne i ”Åbent hus” er udmærket beskrevet. Hvad personerne angår, er det især politikvinden Emma Skjöld, hendes søster Josefin og dennes veninde Cornelia og deres respektive kæreste/ægtemænd, vi hører om, men også Emmas tidligere kæreste spiller en væsentlig rolle i bogen.

Synsvinklen skifter mellem flere af disse personer, og det er med til, at man får et ganske udmærket indtryk af deres karakteristika. Tilmed følger vi med jævne mellemrum også morderens tanker.

Bogen indeholder en glimrende skildring af, hvad der sker med et menneske, der bliver sigtet for drab og i den forbindelse fængsles.

Selve motivet til de drab, der sker i bogen er OK, men morderens handlingsmønstre er noget søgte, og alting passer lidt for godt sammen til at være helt realistisk.

Krimiintrigen fylder selvfølgelig meget, men det gør beskrivelserne af personernes parforhold i særdeleshed også. Bogen er i den grad en femikrimi. Sjældent har jeg læst en bog, hvor man hører om så meget om knas i så mange parforhold som i ”Åbent hus”. Det gælder nemlig alle de tre parforhold, som bogens hovedpersoner er en del af. Her er ægtemanden, der har en kæreste, her er den drikfældige og voldelige ægtemand, og her er ægtemanden, der har for travlt med jobbet.

Også børn og graviditet – en anden kendt ingrediens fra femikrimierne – fylder i bogen.

”Åbent hus” tilhører den ”lette” del af krimigenren, og er for dem, der ind imellem bare lige skal have en gang underholdning. En krimimastodont er bogen bestemt ikke.