13-12-2015

”Seks år” af Harlan Coben

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

Gads Forlag 2015 – 300 sider

 

Forlagets beskrivelse:

Det er seks år siden, Jake Fisher var vidne til, at han livs kærlighed, Natalie, giftede sig med en anden mand. I seks år har Jake begravet sig i sit arbejde som universitetslærer. I seks år har han holdt sit løfte til Natalie om at lade hende være i fred, og i seks år har tanken om Natalie og hendes ægtemand, Todd, pint og plaget ham.Men de seks år har på ingen måde gjort kål på Jakes følelser for Natalie, og da han ved et tilfælde falder over Todds dødsannonce, kan han ikke nære sig for at deltage i begravelsen. Her får han et glimt af Todds enke, sådan som han havde håbet – men kvinden er ikke Natalie …Jake sætter sig straks for at opklare, hvad der er sket med Natalie, og inden længe er han viklet ind i et spind af løgne og bedrag, der er tæt på at koste ham livet

Anmeldelse

Harlan Coben forstår i den grad at bygge et krimi-plot op, hvilket ”Seks år” er et tydeligt bevis på.

Plottet er ikke umiddelbart gennemskueligt, men når bogen er læst færdig, forstår man, hvordan det hænger sammen, og som alle gode krimier er der en gedigen overraskelse til sidst.

Bogen er en ”jeg-fortælling”, og er fortalt af Jake Fisher, så det er udelukkende fra hans synsvinkel, handlingen ses, men da han er god til at beskrive de personer, han møder, gør det handlingen meget intens. Ydermere henvender Jake Fisher sig adskillige gange direkte til læseren, idet han afleverer sit ”budskab” med et ”du”.

Det er mange forskellige persontyper, der indgår i bogens handling. Her er universitetsprofessorer, universitetsstuderende, kontorfolk, en mafiaboss, andre kriminelle typer, politifolk, pensionister, dejlige damer m.fl., og i sagens natur er de udstyret med mange forskellige gode og dårlige egenskaber.

Hovedpersonen Jake er ”et ordentligt brød” af et mandfolk, en dygtig og populær professor. Selv om han kommer ud for indtil flere spektakulære begivenheder, er han ikke en overdreven heltetype, men et menneske af kød og blod.

Bogens overordnede tema er Jakes jagt på den forsvundne Natalie, og da jagten på hende skyldes kærlighed, har kærlighedstemaet også en overordentlig stor betydning.

Handlingen er særdeles spændende, og bedst som hovedpersonen og læseren tror, at nu har man fat i den rigtige ende, så er tingene ikke, som de ser ud til at være.

Der sker noget hele tiden, og selv om personerne i bogen kommer ud for diverse ubehageligheder, er der også plads til humor i bogen.

Dialogen mellem Jake Fisher og en ældre kontordame på universitetet, hvor Jake arbejder, er herlig.

Jeg er lidt skeptisk over for noget af det, der sker i bogen, men understreger, at den er drønspændende, og siderne næsten vender sig af sig selv.

af 5