01-07-2016

”Tik tak, tiden går” af Poul Erik Larsson

  Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

mellemgaard 2016 – 406 sider

 

Forlagets beskrivelse

En ukendt person er ude på at hævne sig på politikommissær Marcus Falck. Angiveligt for en uret, som personen mener, Falck begik for år tilbage. Denne person skyr ingen midler og bruger YouTube til at kommunikere sine krav, og en timer på videoen tæller ned fra 24 timer. Afdelingen for personfarlig kriminalitet arbejder på højtryk, men har ingen konkrete spor at gå efter. Marcus Falck, der er kendt og berømmet for sin enestående evne til at holde hovedet koldt i vanskelige situationer, er i takt med, at sekunderne ubønhørligt høvles af tiden, ved at gå i opløsning for øjnene af sit team. Pludselig tager sagen en uventet drejning.

Anmeldelse 

Den flittige forfatter Poul Erik Larsson har begået en spændende og velskrevet krimi, hvor det vigtigste tema er hævn.

Hvor langt vil man gå, hvis man føler, at en overordnet politiefterforsker er skyld i, at en, man mener, er helt uskyldig, bliver idømt en lang fængselsstraf?

Ifølge bogen, er der nogen, der vil gå endog meget langt.

Temmelig detaljeret og uden mange omsvøb beskriver ”Tik, tak, tiden går”, hvad en hævner kan finde på af grusomheder.

Både hoved- og bipersoner kommer man til at kende godt. Selvfølgelig især Marcus Falck, som udsættes for et umenneskeligt pres, som kun et fåtal ville kunne stå igennem. Når dette pres tilmed kan bevirke, at en forkert handling fra Falcks side kan resultere i, at hans allernærmeste mister livet, forstår man let, at Falck er ved at bukke under.

Bogen har nogle interessante betragtninger om, hvorvidt politiet må foretage efterforskninger, der normalt kræver dommerkendelser, og også betragtninger om, hvor langt vil politiet vilgå for, at få en mistænkt til at rykke ud med livsvigtige informationer.

Der er desværre ”pletter” undervejs i bogen, som forstyrrer troværdigheden lidt. F.eks. kan jeg nævne følgende:

Der er situationer, hvor der burde have været flere politifolk i aktion end blot selve efterforskningsteamet. Det er ikke sandsynligt, at der vil blive sendt hele tre efterforskere ud til en afhøring i et privat hjem. Ej heller er det sandsynligt at en efterforsker beder et vidne om lov til at ryge i hendes hjem. Falck har næppe 50 henlagte sager, snarere 50 arkiverede sager.

Det virker heller ikke troværdigt, at en viceinspektør/viceskoleinspektør/skoleleder - han benævnes på skift med alle tre titler – vil være så lidt imødekommende over for politiet, når der efterforskes omkring et forsvundet barn.

Uanset hvad, så er der et godt flow i bogen, og den er let og hurtigt læst.

4 krimihjerter ud af 5