22-07-2016

"Lærlingen" af Tess Gerritsen

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

Jentas 2016 – 347 sider

 

Forlagets beskrivelse

Det er en bagende hed sommer i Boston. Byens plager forstærkes yderligere af en række chokerende forbrydelser, som ender i bortførelse og død. Fremgangsmåden peger på én mand – ’Kirurgen’, seriemorderen Warren Hoyt, der er berygtet for delvist at dissekere sine ofre, og som nyligt er blevet sat bag tremmer. 

Politiet kan kun formode, at en efterligner er på spil, en sindssyg person, der anvender de samme kirurgiskes teknikker, som den galning, han beundrer så højt, benyttede sig af. Det er i hvert fald det, Jane Rizzoli tror. Da hun igen tvinges til at stå ansigt til ansigt med den morder, der gav hende både fysiske og psykiske ar, er hun fast besluttet på at gøre en ende på Hoyt og hans grusomheder én gang for alle. 

Men pludselig bliver Rizzoli selv et mål, da Hoyt undslipper fra fængslet og slutter sig til sin mystiske blodbror i en ondskabsfuld vendetta …

 

Anmeldelse

Hvis man er til bloddryppende krimier, så er "Lærlingen" helt bestemt sagen. Man får en nærmest minutiøs gennemgang af gerningssteder samt en grundig beskrivelse af de myrdede. Desuden får man efterfølgende en intens indføring i, hvad der sker når offeret obduceres.

Man kan altid stille sig det spørgsmål, om denne udpensling nu også er nødvendig, men et er i hver fald klart, og det er, at alle disse grusomheder er en realistisk beskrivelse af det, som politifolk kan komme ud for i virkelighedens verden.

Krimiplottet i bogen er lige ud ad landevejen. Det går i al sin enkelthed ud på at finde en seriemorder, der nyder at bryde ind til ægtepar, hvor ægtemanden tvinges til at se på, at konen voldtages, hvorefter han bliver myrdet, og konen bortføres for senere også at blive myrdet.

Efterforskerne, der skal opklare bogens forbrydelser, er meget dårlige holdspillere. For flere af betjentenes vedkommende handler det meget om at være den, der står i spidsen for efterforskningen. Ligeledes er der store problemer, når FBI kommer ind over en igangværende efterforskning.

Tess Gerritsens beskrivelser af personerne er yderst troværdige. Bedst kommer man selvfølgelig til at kende Jane Rizzoli, som er en yderst dygtig ledende efterforsker, men hun har også "lig i lasten", som følge af hændelser, der er beskrevet i en bog forud for denne, hvor hun var tæt påat blive slået ihjel af den berygtede seriemorder, Warren Hoyt. Disse hændelser præger i høj grad hendes hverdag og er til tider ved at spænde ben for hende i opklaringsarbejdet.

Da det senere i bogen lykkes Hoyt at undslippe fra fængslet, hvor han afsoner, udsættes Rizzoli herefter for et voldsomt psykisk pres, da han vil hævne sig på hende, fordi hun var årsag til, at han blev fanget.

Bogen gør helt utrolig meget ud af at beskrive, hvordan retsmedicinere og kriminalteknikere arbejder. Det fylder meget, men det er interessant læsning.

Selve politiarbejdet beskrives også godt, men der er interne stridigheder politifolkene indbyrdes. Flere af de mandlige betjente ser også skævt til, at der findes kvindelige politifolk, som tilmed er efterforskningsledere.

Interessant er det også, at forfatteren lader Warren Hoyt føre nogle indre monologer, hvor han funderer over, hvad der efter hans mening, skaber mordere som ham. Dette uddybes yderligere med samtaler, han har med en psykiater.

”Lærlingen” er en meget spændende og dramatisk bog.

Jeg glæder til at læse kommende bøger fra Tess Gerritsens hånd.

5 krimihjerter af 5