29-11-2016

”Håndlangeren” af Gabriella Ullberg Westin

 Klik HER og se alle mine anmeldelser 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik på Harper Collins 2016 - 397 sider

 

Forlagets beskrivelse:

Dagen efter sin dimissionsfest bliver den attenårige Tindra Edvinsson fundet på Köpmansberget, stukket ihjel. Mordet minder om en sag fra tyve år tidligere, hvor en anden ung kvinde forsvandt sporløst fra sin dimissionsfest.
Johan Rokka får sagen på sit bord. Men den vækker smertefulde minder, den forsvundne kvinde, fra tyve år tidligere, var Rokkas kæreste Fanny. Rokka kan ikke undgå, at han sideløbende med opklaringen – begynder at grave i den gamle sag. Det varer ikke længe før han er i kontakt med hårdkogte kriminelle og pludselig står Rokka ansigt til ansigt med en person, som han helst vil glemme alt om. Men hvor langt skal han gå, for at kunne lægge sit tidligere liv bag sig?

Bogen er den anden i serien om Johan Rokka. Den første i serien hedder ”ENSOMmerfugl”. Bøgerne kan læses uafhængig af hinanden.

 

Anmeldelse

Det jeg især hæfter mig ved, er de gode personbeskrivelser. Jeg synes, man får utrolig god indsigt i bogens personer. Selvfølgelig mest i hovedpersonerne, men bipersonerne er bestemt også godt beskrevet.

Politimanden Johan Rokka er en dygtig og barsk betjent, men samtidig er han også meget følsom og har det ikke altid godt rent psykisk. Desuden føler han, at han har et ansvar over for en 17-årig ung kriminel, Eddie Martinsson som har krydset hans vej adskillige gange. Ingen tvivl om, at hans ansvarsfølelse skyldes, at den unge mand minder ham om ham selv, da han var ung, og hvor han også selv var kriminel. Det lykkedes ham imidlertid at bryde med miljøet og stik imod al logik, er han blevet politimand.

Rokka plages meget af, at han for over 20 år siden mistede sin kæreste, der pludselig forsvandt under mystiske omstændigheder. Sagen minder meget om den sag, han arbejder med nu, hvor en ung nybagt studine bliver myrdet den aften, hvor hun skal fejre sin eksamen. Det, at de to sager minder så meget om hinanden, er stærkt medvirkende til, at han har nogle indre kampe, der skal kæmpes.

Den unge mand Eddie Martinsson, som Rokka føler et vist ansvar for, går med drømmen om at bliveen hård, brutal og beundret fyr i det kriminelle miljø i gruppen White Pythons. Det er yderst interessant at følge hans bestræbelser for at få drømmen opfyldt. Spørgsmålet er dog, om han i virkeligheden er så barsk, som han selv tror, han er. Hans møde med kærligheden er også godt beskrevet.

I øvrigt hentyder bogens titel ”Håndlangeren” netop til Eddie.

Umiddelbart har politiet - med Rokka i spidsen - svært ved at finde ud af motivet til drabet på den unge studine, men efterhånden begynder tingene at hænge sammen, som følge af ihærdig politiarbejde.

Jeg synes måske nok, at dele af det, der kommer frem under opklaringen, kan virke en smule konstrueret.

Politimiljøet er godt beskrevet. Ikke alt samarbejde i opklaringsteamet fungerer lige godt. Fx har Rokka og den ledende politiinspektør Ingrid Bengtsson det ikke specielt godt med hinanden. Til gengæld har han det godt med den lesbiske Janna Weissmann, som er kriminaltekniker.

Politianklageren Melinda Aronsson samarbejder Rokka også godt med – især på det erotiske område, idet de har et hemmeligt kærlighedsforhold.

Ud over ”håndlanger-temaet” fylder kærlighedstemaet også meget.

Bogen er både spændende og tankevækkende og har et socialrealistisk præg.

4 af 5 krimihjerter