13-03-2017

”Hjemløs” af Jakob Knudsen

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 

Peoples’Press 2017 – 440 sider

 

Anmeldelse

Mon ikke de fleste har set en hjemløs stå i gadebilledet og sælge ”Hus forbi”, men ingen kender sandsynligvis grunden til, at sælgeren er kommet i den situation.

Netop de hjemløse spiller, som titlen mere end antyder, en meget stor rolle i Jakob Knudsens nyeste krimi ”Hjemløs”.

Vi befinder os i Aalborg, hvor en hjemløs findes brutalt dræbt. Fra myndighedernes side frygter mange, at det har sammenhæng med et stort EU-arrangement, der skal finde sted i det område i byen, hvor de hjemløse holder til. Derfor tilkaldes der hjælp fra Rigspolitiets Drabstaskforce under ledelse af politiinspektør Kristian Swane.

Som anmelder har jeg adskillige gange kritiseret, når nutidige krimiforfattere ikke har styr på det politimæssige, så jeg haster med at skrive, at Rigspolitiets Drabstaskforceer en ikkeeksisterende enhed. I bogen fungerer det som Rejseholdet i sin tid gjorde. Rejseholdet blev nedlagt i 2007. MEN jeg accepterer fuldt ud, at Jakob Knudsen har ”oprettet” denne enhed. I ”Tak” til sidst i bogen fortæller han også selv, at enheden er fiktiv. Jeg kunne dog god have ønsket mig, at han i bogens start havde gjort opmærksom på, hvorfor Rigspolitiet har oprettet en sådan enhed.

Jeg synes, at det efterforskningsmæssige i bogen virker yderst realistisk og for en sjælden gangs skyld, er der ingen nævneværdige uenigheder mellem overordnede og ”dem i marken”. Det er et ”krydderi”, som mange forfattere ellers benytter.Til gengæld har vi igen en krimi, hvor samarbejdet mellem politi og PET ikke er det allerbedste - et ”krydderi”, der også ofte benyttes.Gad vide, hvordan det samarbejde egentlige fungerer i virkelighedens verden?

Gennem efterforskningen skildres meget troværdigt, hvilke forhold hjemløse lever under og også de tiltag, der gøres for at afhjælpe de hjemløses problemer. Det er bestemt ikke altid noget, der lykkes lige godt. De fleste af de hjemløse i bogen har fx meget store alkoholproblemer. Det er også en kendsgerning, at der blandt de hjemløse findes en del grønlændere. Aalborg er det sted, hvor der bor flest grønlændere uden for Grønland.

Efterforskningen løber ind i en del vanskeligheder, som bl.a. også involverer serbiske lejemordere, og situationen tilspidses, da der sker flere drab på hjemløse.

En af de hjemløse går under navnet Soldier Boy. Han er en af de få, der ud over en joint om aftenen, ikke er hverken alkoholiker eller narkoman. Han er tidligere udsendt soldat, er intelligent og har evner, som gør, at han foretager sin egen private og ikke ufarlige efterforskning parallelt med Swanes drabstaskforce.

Man møder mange interessante og godt beskrevne karakterer. Det gælder både hjemløse, politifolk, militærfolk, erhvervsdrivende, kommunale embedsmænd m.m.

Der er gode beskrivelser af forskelligartede miljøer. Især gør steder, hvor de hjemløse holder til, stort indtryk.

Jeg kan også godt lide de beskrivelser, der er af byen Aalborg og synes godt om, at en krimi ikke nødvendigvis behøver at foregå i København.

Gennem bogen får Jakob Knudsen vist et stort samfundsengagement og ind imellem kommer der også nogle filosofiske betragtninger.

Bogen er ikke en, man ”skøjter henover”. Man skal koncentrere sig under læsningen.

4 krimihjerter af 5