29-03-2017

”Tørst” af Jo Nesbø

  Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 Modtryk 2017 – 524 sider

 

Anmeldelse

Igen har Jo Nesbø skrevet en helt fantastisk krimi. Det er en meget barsk og dramatisk krimi om en psykopatisk drabsmand, der på bestialsk og morbid vis dræber sine kvindelige ofre. Harry Hole har ikke arbejdet som politiefterforskerde sidste tre år. Han er nu lærer på politiskolen i Oslo.  

Efterforskningen af kvindedrabene viser, at den formodede drabsmand er en, som Harry tidligere har jagtet. Det lykkedes ikke Harry at fange ham dengang, så da han opfordres til at vende tilbage til efterforskningsjobbet for at tage del i jagten på den bestialske drabsmand, slår han til.

På meget troværdig vis skildres politiarbejdet. Det er dog ikke alle de politifolk, der er tilknyttet efterforskningen, der synes lige godt om at skulle arbejde sammen med Harry Hole igen, men han har et aldeles glimrende samarbejde med den unge efterforskningsleder Katrine Bratt og en helt ung, nyuddannet betjent Anders Wyller.

Jo Nesbø evner at beskrive personerne troværdigt. De står meget levende. Beskrivelsen af Harry er helt fantastisk. Han har stadig indre dæmoner, han skal bekæmpe.

De miljøer, hvor handlingen foregår, står også tydeligt beskrevet.

Der sker utrolig meget i bogen. Der er drama for alle pengene – både psykologisk og actionmæssigt.

Der er imidlertid også stille stunder i handlingen, hvor der både føres dybsindige samtaler og tænkes filosofiske tanker. Disse stille stunder har ikke nødvendigvis noget med selve handlingen at gøre, men er af mere almenmenneskelig karakter. Når man læser disse betragtninger, skal man koncentrere sig en del. Det skal man også, når man gennem samtaler og forklaringer får beskrevet, hvad der rører sig i sindet på sindssyge psykopater. Her er der i den grad tale om vidensformidling.

Også kærligheden spiller en rolle i bogen. Der er det smukke kærlighedsforhold mellem Harry og hans kone Rakel. Der er det afbrudte forhold mellem Katrine Bratt og kriminalteknikeren Bjørn. Der er den manglende kærlighed fra Anders Wyller til hans far. Der er nyetablerede kærlighedsforhold og der er den kærlighed, der dyrkes i utroskab.  

Jo Nesbø evner på mesterlig vis, at føre læseren bag lyset, så bedst som man tror, at nu har man fattet krimiintrigen, så sker der noget, så man må ændre opfattelse.

Et mesterværk af en krimi som på det varmeste kan anbefales.

5 krimihjerter af 5