27-03-2017

”Se ikke væk” Karen Strandbygaard

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 

 

 

Peoples’Press  2017 – 240 sider

 

Anmeldelse:

Nogle mennesker lider ganske forfærdeligt af angst. Et af de mennesker er Anna, som er hovedpersonen i ”Se ikke væk”. Hun er angst for at alting skal gå galt for hende og hendes lille familie, som består af ægtemanden Marco og tvillingebørnene Gorm og Maria på 5 år.

Handlingen er bygget op på den måde, at vi følger familien på en længerevarende ferietur til Thailand.

Ind imellem alt det man hører om ferieturen, dukker der glimt af en nutidshandling fra marts 2016 i form af en samtale mellem to. Den ene af samtalepartnerne er Anna. Man må til at begynde med gætte sig til, hvem den anden er. Det er nu ikke så svært.

Samtidig medatThailand-turen beskrives, får man et indblik i alle de angstformer Anna lider af. Hun er bange for at flyet til Thailand, skal falde ned. Hun er bange for, at tvillingerne skal komme i alvorlige problemer, fx drukne, når de bader fra stranden med deres far. Hun er bange for, at hun skal blive ramt af alle mulige slags sygdomme. Hun er bange for luftforurening. Hun er bange for at dø i en tsunami, og sådan kan man blive ved.

På deres ferietur når hendes angst uanede højder, da hun på et tidspunkt føler, at et ældre tysk ægtepar har fået kig på datteren Maria. Straks gør hun sig tanker om den lille pigeMadeleine McCann, som forsvandt i Portugal og aldrig er blevet fundet.

Anna får lidt efter lidt ægtemanden Marco til at indse, at hun måske kan have ret i sin frygt, så han er indforstået med, at de skal tage deres forholdsregler, hvilket medfører ikke forudset dramatik.

Bogen er velskrevet, og man føler i den grad med den angstfyldte Anna. Hun er fantastisk godt beskrevet og er bogens absolutte hovedperson.

Marco er en tålmodig sjæl og har til en vis grad lært at leve med Annas angst. Dog hører, man, at han trods alt ind imellemagerer modsat det, som Anna foreslår, når hun forsøger at komme sine dæmoner til livs.

De 5-årige tvillinger er på alle måder beskrevet realistisk.

Man hører om utrolig mange angstformer bogen igennem, så angstbeskrivelserne fylder en meget stor del af bogen. Det synes jeg, atman godt kan ”køre lidt sur i”.

Det til trods, synes jeg bestemt, at beskrivelserne af Annas angst gør stort indtryk.

Beskrivelserne af ferieparadiset Thailand er også fine.

Jeg kunne godt have tænkt mig at høre lidt mere om Anna og Marcos baggrund, og jeg forstår ikke helt, at Anna, der er så angst for næsten alt i sin tilværelse, vil tage på en ferietur til Thailand.

”Se ikke væk” er en spændingsbog af den psykologiske slags og ikke en krimi.

Jeg tror, at især kvinder vil synes godt om bogen.

3 hjerter af 5