03-05-2017

”Djævelens værk” af Lotte Petri

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lindhardt og Ringhof 2017 – 286 sider

 

Forlagets beskrivelse

Over 1000 skeletter skal flyttes fra den nordlige del af Assistens Kirkegård for at give plads til en ny metrostation ved Nørrebros Runddel. Det vækker ramaskrig, da mange mener, at gravfreden forstyrres. Men det er ikke nok til at standse metrobyggeriet.
Retsantropolog Josefine Jespersen leder gravrydningen, og samtidig har hun til opgave at studere knoglematerialet, som skal indgå i et forskningsprojekt, før de jordiske rester bliver genbegravet.
En aften bliver hendes kollega, arkæologen Rita Magnussen, brutalt dræbt og smidt ned i en åben grav med et kors ridset ind i kraniet. Senere findes også en anden ung kvinde med et indgraveret kors myrdet på åben gade i det indre København.

Alt tyder på, at en satanisk morder er på fri fod, og politiets efterforsker Alexander Damgaard beslutter sig for at konsultere en eksorcist. Den højtplacerede katolske præst er overbevist om, at Djævelen er på spil, og at årsagen er gravrydningen på Assistens, som han mener har åbnet en port til det onde.

 

Anmeldelse 

Lotte Petri har skrevet en krimi, som foruden at være særdeles spændende også vidner om, at forfatteren har foretaget en overordentlig grundig research. Den viden, som hun har erhvervet sig, formår hun på en meget kompetent måde at videreformidle til læseren.

Man får en meget fin indsigt i, hvordan retsantropologer er med til give os forståelse for vore forfædres tilværelse ud fra undersøgelser af knogler fra for længst afdøde mennesker.  

Ligeledes får man en meget fin indsigt i, hvordan de ogsåkan være retsmedicinernes og politiets nyttige medspillere ved en obduktion i forbindelse med drabssager.

Alle disse facts bygger Lotte Petri ind i en spændende krimiintrige, hvor vicepolitiinspektør Alexander Damgaard, kaldet Xander og retsantropologen Josefine Jespersens arbejder sammen om opklaringen af flere meget voldsomme drab.

I forbindelse med obduktionen af ofrene og undersøgelser på gerningsstedet, finder man ud af at gerningsmanden har sat sin signatur i form at et omvendt kors, som er et okkult symbol, som satanister benytter, når de vil udtrykke deres hån mod alt kristent. Måske skal drabene sættes i forbindelse med rydningen af Assistens Kirkegård?

Xander sætter sig for at undersøge den side af sagen, og det medfører, at han kommer i forbindelse med en dansk katolsk præst, som er blevet udnævnt til eksorcist af Paven.

Også Lotte Petris beskrivelser af, hvad en eksorcist foretager sig, viser hendes grundige research og giver læseren viden om og indblik i en - for de fleste - totalt fremmed verden.

En scene, hvor eksorcisten forsøger at uddrive Djævelen af den unge Belinda, er ikke en, man glemmer lige med det samme.

Da handlingen ses fra både Josefine og Xanders side, får man også en god beskrivelse af deres personligheder. Fx er Xander den type efterforsker, der ved, hvor meget det psykologiske spiller ind, når en person udvikler sig til at blive drabsmand, og for Josefines vedkommende, så bærer hun rundt på et traume, der har præget hende livet igennem.

I det hele taget er beskrivelserne af både hovedpersoner og bipersoner glimrende.

Det politimæssige fungerer også fint og troværdigt.

Og miljøbeskrivelserne er gode. Fx er beskrivelsen af det hjemlige miljø, som Josefines gamle og begyndende demente far lever i. Heri ligger der en fuld forståelig kritik af, at den kommunale hjemmepleje ikke fungerer lige godt alle steder.

Efter opklaringen af drabssagerne sidder Xander og hans assistent Jørgen og samler op på det hele. Herved kommer der et fint overblik over, hvordan hele intrigen hænger sammen. Den slags opsummering sætter jeg personligt stor pris på.

”Djævelens værk” tilhører på mange måder genren videnskrimi, men det er en vidensformidling, der er indgår i en på alle måder spændende og til tider meget dramatisk krimiintrige. Det er god læsning, at få både underholdning og viden i samme omgang. Hos Lotte Petri bliver det aldrig langsommelig, tør og kedelig læsning.

”Djævelens værk” lever helt op til sin titel, da meget af det, der sker i bogen i religiøs sammenhæng må betegnes som Djævelens værk.

”Djævelens værk” er den første af Lotte Petris bøger med knogleeksperten Josefine Jespersen i hovedrollen. Jeg glæder mig til at læse videre om hendes og efterforskeren Xanders nye sager i kommende bøger.

Håber at Lotte Petri allerede er i fuld gang med at researche til eller skrive på bog nummer to.

5 krimihjerter af 5