”Papa” af Jesper Stein

Politikens forlag 2017 – 410 sider

Bogens ene hovedperson, Axel Steen, den engagerede, ekstremt dygtige og skarpe politiefterforsker er blevet undercoveragent i PET og er sat ind i jagten på at fange den brutale og magtfulde russiske mafiaboss, Papa.

Jagten foregår i et meget snævert samarbejde med amerikanerne, som især er dem, der trækker i trådene.

På en medrivende og overordentlig spændende måde beskriver Jesper Stein, hvordan denne intense jagt foregår.

For at kunne trænge ind i de kriminelle kredse, som kan føre Axel frem til målet, må han bruge alle sine evner men også udføre handlinger, som absolut ikke er nogen, man almindeligvis forbinder med ”en lovens mand”. Den slags er noget, som tager meget hårdt på ham og adskillige gange (citat) ”mærker han trangen til at ryge hash eller drikke uroen væk dybt nede i sjælens forvitrede rodnet”.

Og hans sjæl er i den grad forvitret. Det er der flere årsager til. Han bekymrer sig for sin datter Emma, som er delebarn mellem ham og ekskonen Cecilie. Desuden er forholdet til Cecilie absolut ikke det bedste. En tidligere kæreste er blevet dræbt. Han er blevet nyforelsket. Hans relationer til PET-chefen Jens Jessen er ekstremt dårlige. Ja, og så er der alt det grænseoverskridende, han må foretage sig i jagten på Papa.

Bogens anden hovedperson og Axels tidligere kollega i Drabsafdelingen, Vicki Thomsen er sat ind i opklaringen af et kup, hvor 143 bankbokse er blevet tømt i Danske Bank ved Nørreport i København.

Af forskellige tvivlsomme årsager er Vicki blevet overført til Røveriafdelingen, hvor hun absolut ikke bryder sig om at arbejde. Her udsættes hun for meget grov chikane af især to mandlige kolleger. Det er lige før, man hidser sig op, når man læser, hvad hun udsættes for.

Desværre ledes Røveriafdelingen af en svag leder, der ikke evner at gøre noget ved chikanen.

Imidlertid er Vicki en yderst dedikeret efterforsker og finder frem til spor, som hendes mandschauvinistiske kolleger har overset.

Bogens to hovedpersoner Axel Stein og Vicki Thomsen er begge fremragende beskrevet. I det hele taget gør det sig gældende for alle personbeskrivelserne. Fx er PET-lederen Jens Jessen, som man tydeligt kan se for sig som den magtsyge og intrigante person, han er.

Vicki kommer ud for flere hændelser under efterforskningen, som virkelig sætter sig på sig spor i hendes indre, men det forhindrer hende ikke i at lave en fremragende efterforskning.

Efterforskningen af bokskuppet tyder på, at russiske kriminelle er involveret og viser sig at kunne trække tråde til Axels jagt på mafiabossen Papa.

Læseren præsenteres for mange forskellige miljøer i bogen. De beskrives alle på en måde, så de fremstår meget tydeligt.

Mange interessante temaer beskrives: Vold, had, svig og svigt, skilsmisse, forældre og børn, forelskelse og kærlighed, alkohol- og stofmisbrug, ledelsesproblemer inden for politiet m.m.

Jeg synes i den grad her er tale om en helt utrolig spændende og tankevækkende bog. Efter endt læsning tænkte jeg meget på, hvor meget af substansen i handlingen, der skal tillægges fiktionsforfatteren Jesper Stein, og hvor meget journalisten Jesper Stein har hvisket ham i øret.

Bogens forside viser væksthuset i Botanisk Have i København. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg, næste gang jeg hører om eller besøger haven, vil have ”Papa” i tankerne.

Jeg er meget begejstret for Jesper Steins forfatterskab og glæder mig til kommende bøger fra hans hånd.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2016 – 448 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...