06-07-2017

”Leon” af Mons Kallentoft & Markus Lutteman

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politikens forlag 2015 – 360 sider

 

”Leon” er Mons Kallentoft og Markus Luttemans 2. bog i serien om den unge svenske politiefterforsker Zack Herry. Han er en særdeles dygtig efterforsker, men han er fyldt med indre dæmoner, han har et misbrugsproblem, og han har en personlig sag, ”der hænger” fra før i tiden.

Efterforskningen drejer sig om at finde drabsmanden til en myrdet dreng, som findes draperet på toppen af en høj skorsten. Det viser sig, at han har siddet fanget i et bur, inden kidnapperen slog ham ihjel. Drabet viser sig at være filmet på en video, som sendes til pressen og politiet.

Under efterforskningen kidnappes på ny en dreng, som også indespærres i et bur og kun venter på at blive myrdet. Kidnapperen lader igen politiet og pressen vide -  også via en video – at drengen vil blive myrdet, når et ur har talt ned til 0.

Beskrivelserne af drengene i deres bure er ikke rar læsning.

De vigtigste temaer omhandler uledsagede flygtningebørn, fanatisk spillelidenskab, narkohandel, kærlighed, familieliv contra arbejdsliv, skyldfølelse og hævn.

De mangeartede miljøer er skildret virkelig godt.

Også personskildringerne er gode og realistiske. Selv om Zack Herry, er det vi på jysk kalder ”en stjærv”, har han også mange gode egenskaber, hvor næstekærlighed er en af dem.

Zacks nærmeste medarbejder er indvandrerpigen, den lesbiske Deniz. Hun er ligesom Zack en dygtig efterforsker, men evner alligevel – om end det af og til er en prøvelse af de helt store – at klare sig på trods af Zacks grænseoverskridende handlinger. I øvrigt kan hun være meget ”hård i filten”. For dem begge gælder det, at efterforskningsarbejdet fylder det meste af døgnets timer. Det gælder dog ikke, når Zack får trangen til stoffer. Så er det misbruget, der fylder.

Modsætningen til Zack og Deniz er kollegaen Niclas. En meget sympatisk politimand med kone og små børn. Han er dygtig og passer sit arbejde godt, men i forhold til Zack og Deniz betyder hjemmelivet overordentlig meget for ham.

Der er mange scener i bogen, som er temmelig barske. Måske nogle af dem erurealistiske, men det er samtidig med til at understrege, hvad der sker, når mennesker vil nå deres mål uanset midlerne, og desuden er det i den grad spændingsskabende.

Som det ofte gælder i spændende krimier, slutter bogen med en cliffhanger, som lægger op til den 3. bog i serien om Zack, som i øvrigt også er udkommet. Den glæder jeg mig meget til at læse.

5 krimihjerter af 5