14-03-2018

”Kold angst” af Mads Peder Nordbo

 

Forlagets beskrivelse:

”Kold angst” er den selvstændige fortsættelse af Mads Peder Nordbos bestseller ”Pigen uden hud”, som er solgt til oversættelse i 17 lande.
Den grønlandske kvinde,Tupaarnaq er vendt tilbage til Nuuk for at hjælpe sin eneste ven, journalisten Matthew Cave med at finde hans halvsøster, Arnaq, som er forsvundet under en weekendtur til den afsides beliggende og forladte by Færingehavn. Blodsporene i et af de faldefærdige huse taler deres tydelige sprog, men det er først, da Arnaqs mor får et opkald fra den skrækslagne og afkræftede Arnaq, at det for alvor står klart for alle, at der er ved at ske en forfærdelig forbrydelse.
Matthewog Arnaqs far, Tom var som ung soldat på Thulebasen en del af et hemmeligt eksperiment, der endte fatalt. Tom blev mistænkt for dobbeltdrab og tvunget til at flygte og leve i skjul. I forbindelse med Arnaqs forsvinden vækkes den gamle Thule-sag til live, og det går op for Matthew, at han selv er en brik i et spil, der handler om liv og død, magt og kontrol, og han mærker et støt stigende pres fra både Grønlands politi og det amerikanske militær, der også vil have fat i hans farTom.
Tilligemed at Matthew i blinde kæmper for Arnaqs liv, forsøger han samtidig at tale Tupaarnaq til fornuft, så hun ikke gør op med sin egen fortid på en måde, der kan ende med overlagt mord.

Anmeldelse:

”Kold angst” er både en fantastisk spændende thriller og en uhyggelig gyser. Samtidig giver den en særdeles fin beskrivelse af den grønlandske natur, foruden atman på bedste vis ogsåfår beskrevet forskellige grønlandske miljøer. Man mærker Grønlands sjæl igennem Mads Peder Nordbos dybe fascination af landet.

For at få det fulde udbytte af ”Kold angst” er jeg af den klare mening, at man først bør læse ”Pigen uden hud”, selv om ”Kold angst” bliver beskrevet som en selvstændig fortsættelse. Meget af det, der sker i ”Kold angst” tager nemlig udgangspunkt i ”Pigen uden hud”.

Hovedpersonen Matthew Cave, som vi kender fra ”Pigen uden hud”, leder efter sin forsvundne halvsøster Arnaq – ja og også deresamerikanske far, der har været soldat på Thulebasen.

I ”Kold angst” mixer Mads Peder nordbo fortid og nutid. Handlingen, der foregår i fortiden – nærmere bestemt 1970 – beskriver nogle medicinske forsøg med menneskernetop på Thulebasen. Forsøgene forløber bestemt ikke som forventet.

På meget skræmmende vis beskrives, hvordan skruppelløse mennesker vil forsøge at drage egen fordel af demedicinske forsøg.

En del af handlingen i 1970 foregår i underjordiske gange og lokaler underden forladte by, Færingehavn.  Hernedeviser hensynsløse mennesker sig fra deres absolut værste side. Hvad de udsætter andre menneskerfor er uhyggeligt og modbydeligt ud over alle grænser.

De samme underjordiske lokaliteter indgår også i den nutidige handling fra 2014, hvor fortid og nutid kommer til at hænge sammen.

Mads Peder Nordbos beskrivelser af bogens personer er virkelig gode, man kommer godt ”ind i hovederne på dem”. Det gælder bl.a. hovedpersonen Matthew, som virkelig får sit at se til, når han skal finde hoved og hale i de tildragelser, der sker omkring ham.

Flere af personerne er absolut ikke, som folk er flest, men interessante er de. En af dem er   Tupaarnaq, den grønlandske pige, som Matthew lærte at kende i ”Pigen uden hud”. Hun gør stort set, det der passer hende og ofte blæser hun på konsekvenserne.

Religiøse kristne fanatikere spiller også en væsentlig rolle. Bestemmende politiske personer med ikke rent mel i posen bliver man også præsenteret for.

Interessant er det også at læse om Kinas interesse for at få mulighed for råstofsudvinding i Grønland.

Meget af det, der sker i bogen, kan i høj grad være med til at skabe KOLD ANGST den ene eller anden måde.

Jeg synes, der er en del tråde at holde rede i, men hvis man arbejder på sagen, så går det.

Der er mange voldsomme, barske og actionprægede elementer i bogen, men jeg synes, de indgår på god vis i handlingen, og så er de i den grad spændingsskabende.

Jeg er meget spændt på at læse den næste bog fra Mads Peder Nordbos hånd. Bogens titel ligger allerede klar.

5 krimihjerter af 5

 

Politikens forlag 2018 – 366 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

På KRIMIMESSEN i Horsens I DAG kan man få lejlighed til at møde Mads Peder Nordbo, hvor han taler med Anette Hyllested om "Kold Angst" kl. 13.20 på SORT SCENE