”Husdyret” af Camilla Grebe

Lindhardt og Ringhof 2018 – 496 sider

Forlagets beskrivelse

Som teenager fandt Malin liget af en lille myrdet pige i skoven omkring Ormberg, hvor hun voksede op. Sagen blev aldrig opklaret. Syv år senere arbejder Malin som kriminalassistent og bliver sendt tilbage til hjembyen Ormberg for sammen med nogle kolleger at grave i den gamle sag og finde nye spor. Men en aften forsvinder Malins ene kollega Peter, og Hanne, som er adfærdspsykolog fra Stockholm, og Peters kæreste, bliver fundet forkommen i skoven uden nogen som helst erindring om, hvad der er sket. Jake, en ung fyr med en stor hemmelighed, finder en dagbog tabt i skovbunden. Og så sker endnu et mord …

Anmeldelse

Jeg forstår godt, at HUSDYRET er blevet kåret som ÅRETS SVENSKE KRIMI i 2017. Det er virkelig en krimi, der gør indtryk,både hvad krimiintrigen angår samt beskrivelsen af de menneskelige aspekter.

Krimiintrigen tager sit udgangspunkt i en cold case, hvor et efterforskningsteam sættes på opgaven at opklare, hvad der skete med en lille pige, som er blevet fundet dræbt 7 år før bogens nutidige handling i den lille fiktive svenske udkantsby, Ormberg.

I øvrigt kender man flere af efterforskerne fra Camilla Grebes første selvstændige krimi, ”Når isen brister”.

Efterforskningsarbejdet virker meget troværdigt, selv om jeg ikke ved, om det kan lade sig gøre, at Malin, der fandt den lille dræbte pige 7 år tidligere, nu kan være tilknyttet efterforskningen.

Malin er en af de tre personer fra hvis synsvinkel, vi på skift følger handlingen bogen igennem. Udover at deltage i opklaringsarbejdet gør hun sig nogle meget interessante og tankevækkende betragtninger om den lille by og dens indbyggere. På absolut ikke femikrimi-vis gør hun sig også nogle meget vedkommende betragtninger om sit kærlighedsliv.

Den anden person fra hvis synsvinkel, vi følger handlingen, er den 14-årige Jake, som i nogle sammenhænge er et mobbeoffer. Han bærer desuden på en for ham selv grufuld hemmelighed. Han elsker at klæde sig i pige/kvindetøj. Igen møder vi et handlingsforløb, som er er realistisk og tankevækkende.

Den tredje synsvinkel i bogen er den kvindelige profileringsekspert, Hanne, som er tilknyttet efterforskningen. Hun er begyndende dement, hvad der efterhånden går op for de øvrige politifolk i efterforskningsgruppen. Det, der gør hendes synsvinkel anderledes end Malins og Jakes er, at den stort set kun ses fra nogle dagbogsskriverier, hun gør under efterforskningen.

Bogensbeskrivelser af både personer og miljøer er som alt andet helt i top.

HUSDYRET indeholder mange interessante temaer: udkantsbyen med forladte industrier contra de større byer, flygtningetilstrømning der afstedkommer fremmedhad, arbejdsløshed, sære eksistenser, spirende kærlighed, familieforhold og ikke mindst demens.

Selv om bogen er på næsten 500 sider, læses den hurtigt. Siderne vender næsten sig selv, og så er det interessant med de skiftende synsvinkler.

Man synker lige en ekstra gang, når krimiintrigen finder sin løsning. Den glemmer man ikke lige med det samme.

Jeg ser meget frem til den næste bog fra Camilla Grebes hånd.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2018 – 496 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...