ANMELDELSER

06-10-2022

Fra bogens bagside

I udkanten af Norrköping findes en mand brutalt myrdet i sit eget hjem. En bamse fundet på gerningsstedet peger politiet i retning af Filippa Falk, en tidligere politibetjent, der efter en grusom tragedie lever under beskytte identitet. Men er hun villig til at hjælpe politiet med at opklare sagen?

Samtidig forsøger anklagerenJana Berzelius at opspore gerningsmanden, men hendes mørke fortid haler ind på hende, og hun må tage alle midler i brug for at beskytte den mand, hun elsker. Han har fået nys om hendes forhistorie og er fast besluttet på at grave sandheden frem.

Bjørnen sover er en hæsblæsende spændingsroman om hvor langt et menneske vil gå for at få hævn og er syvende bind i serien om anklager Jana Berzelius.

Min anmeldelse

For at få det fulde udbytte af ”Bjørnen sover”, vil jeg helt bestemt anbefale, at man har læst de 6 foregående bøger i serien.

Emelie Schepp har for syvende gang skrevet en helt forrygende spændingsroman. Hun formår hver gang at finde på nye og overraskende hændelser i Jana Berzelius-serien, som i bund og grund er en lang fortløbende historie.

Samtidig med at der bliver føjet nyt til, relaterer handlingen også til det, der er sket i de foregående bøger.

Bogen indeholder derfor også et gensyn med flere af de i forvejen kendte personer fra seriens første seks bøger. Der er Danilo Peña, som på grufuld vis, har været en del af Janas liv siden deres fælles barndomstid. Der er Janas adoptivfar, som hun får et mere og mere anstrengt forhold til. Der er også hendes tidligere chef, Per fra anklage­myndig­heden, som hun nu er blevet dybt forelsket i, og så er der kriminalkom­missær Henrik Levin og kriminalinspektør Mia Bolander.

Hele persongalleriet er virkelig godt beskrevet. Især får man god indsigt i Filippa Falks personlighed. Hun er tidligere politibetjent, der nu lever under identitets­beskyttelse, fordi hun har været udsat for en forbrydelse, der er gået ud over hendes nære familiemedlemmer.

At manden, der findes myrdet med en legetøjsbamse i sin opsprættede mave, er politi­mand, giver selvfølgelig anledning til at grave i hans tidligere sager.

Selv om jeg skulle koncentrere mig en del for at få helt styr på opklaringen, så fandt jeg ud af sammenhængen, hvor der også var plads til gode overraskelser.

For mig er der ingen tvivl om, at der vil komme en bog nr. 8 i serien om Jana Berzelius. Den skal bestemt læses.

4 krimihjerter af 5

Hr Ferdinand 2022 – 299 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-10-2022

Fra bogens bagside

Møghund er en ny, fritstående krimi om journalisten Elliot Boye.

Agnete Holsten og hendes veninder er eksperter i få kærligheden til at blomstre.

Gennem deres arbejde i banker og pensionsselskaber udvælger de ensomme, velstående mænd. De hooker dem op med smukke kvinder fra deres netværk i Østeuropa og lader magien udfolde sig.

Når parret er lykkeligt gift, sørger de for, at mændene dør i velorkestrerede ulykker. Arven deler de med enkerne. ”Guldregn” kalder de deres hemmelige, succesfulde syndikat. 
Men en 17-årig pige tror ikke på, at hendes fars død var en ulykke. Politiet affærdiger hende. Det samme gør journalisten Elliot Boye, indtil han finder ud af, hvem hendes far var.

Min anmeldelse

“Møghund” er en forrygende, underholdende og spændende krimi. Der sker noget hele tiden. Nogle af hændelserne er meget barske og brutale.

Selv om jeg synes, at det, der sker, ind i mellem godt kan minde en del om en actionfilm og nok ikke er helt realistisk, synes jeg godt om bogen. Det skyldes, at Finn Halfdan også evner at flette store dele realisme ind i handlingen.

Man hører således om, hvad der sker på en dagbladsredaktion, hører om danske mænd, der gifter sig med kvinder fra Østeuropa, hører om ungdomskærlighed, der går i stykker, hører om forholdet mellem forældre og børn, hører om venskaber på godt og ondt osv.

Det helt store tema i bogen omhandler smukke kvinder fra Østeuropa, der er tilknyttet et kriminelt syndikat. De indgår ægteskab med ensomme, velstående danske mænd med den hensigt efterfølgende at dræbe dem, så kvinderne kan få arven efter dem og derefter dele den med syndikatet.

Jeg har aldrig hørt om noget sådant, så jeg ved ikke, om det er Finn Halfdan, der i sin egenskab af journalist, har hørt om det. Eller er det noget, han som krimiforfatter finder på? Uanset hvad, så er det en tankevækkende betragtning.

Man møder mange interessante personer, som fremstår tydeligt. Det gælder både “heltene” og ”skurkene”. At “skurkene” foretager sig grænseoverskridende handlinger, er forventeligt. Imidlertid ser man også, at “heltene” – tvunget af omstændighederne – kan føle sig nødsaget til at gøre noget grænseoverskridende.

Jeg har læst de 3 krimier, som Finn Halfdan tidligere har skrevet: ”Et nødvendigt offer”, ”De uskyldig døde” og ”Oraklet” Det var også gode krimier, så selvfølgelig skal jeg læse den næste, han skriver.

4 krimihjerter af 5

People’s 2022 – 379 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

20-09-2022

Fra bogens bagside:

HANNE WILHELMSEN, der for længst er pensioneret fra politiet, har levet i indre eksil i sin lejlighed i en årrække. Da pandemien skyller ind over verden, og Norge lukkes ned, kan hun endelig indtage sin mennesketomme by igen.

Politiefterforsker Henrik Holme arbejder med et drab, som ingen interesserer sig særligt for, og han må ty til sin gamle mentor, Hanne Wilhelmsen.  

På Norges største forlag har den unge redaktør Ebba Braut kun været ansat i fire dage, da pandemien rammer. Hun bliver sat til at jagte et værdifuldt, forsvundet manuskript af en af forlagets bedst sælgende forfattere, og også Ebba må trænge sig på hos Wilhelmsen, der netop har afleveret manuskriptet til sin første kriminalroman.

DET ELLEVTE MANUSKRIPT er en historie om familiehemmeligheder og bedrag, om identitetstyveri og svindel, og om hvordan litteratur kan være livsfarlig. Bogstaveligt talt.   

Min anmeldelse:

”Det ellevte manuskrift” forgår i 2020, da corona-epidemien er brudt ud i Norge. Man hører om udgangsforbud, mundbind, forsamlingsforbud, krammeforbud osv.

Coronaen er hele tiden en medspiller i de tre sager, som indgår i handlingen.

Sagerne drejer sig om et forsvundet manuskript– ”Det ellevte manuskript” på Norges største bogforlag, et drab på en kvinde, som findes med bortfjernet ansigt og en gammel gravers meget spektakulære fund i forbindelse med en gammel kvindes begravelse i en fjernt beliggende norsk egn.

På skift følger man efterforskningen af de tre sager.

Den sag, man hører mest om, er sagen om ”Det ellevte manuskript”. Ud over at man følger den unge redaktør, Ebba Brauts ihærdige jagt på manuskriptet, får man en særdeles indgående beskrivelse af, hvad der sker på et bogforlag, og som ikke har noget med selve handlingen af gøre. Jeg synes, det fylder rigeligt.

Til gengæld synes jeg, at opklaringen af sagen med liget uden ansigt er spændende. Det samme gælder den gamle gravers fund i forbindelse med begravelsen af den gamle kvinde.

Hanne Wilhelmsen, som læsere af Anne Holts bøger, vil kende, er lammet i underkroppen, efter at hun er blevet skudt. Det faktum har man hørt om i tidligere bøger. Heldigvis har hovedet ikke taget skade.

Hanne Wilhelmsen har skrevet en krimi, som hun gerne vil have udgivet. Ebba Braut får til opgave at være hendes redaktør. Dette er årsagen til at Hanne Wilhelmsen bliver involveret i jagten på det forsvundne manuskript.

Beskrivelsen af Hanne Wilhelmsen er fremragende. Jeg synes ikke altid, hun er lige sympatisk. Alle skal rette sig efter hende, og det SKAL man bare.

En, der også skal rette sig efter Hanne Wilhelmsen, er politiefterforsker Henrik Holme, som hun var mentor for, da hun var ved politiet.

Beskrivelsen af Henrik Holme er også særdeles god. Henrik er en meget speciel mand. Han har ikke held i kærlighed, og sine kolleger har han kun arbejdsmæssige relationer til. At han tilmed ser lidt anderledes ud med et stort hoved, gør ikke hans tilværelse lettere, men han er særdeles dygtig til sit arbejde.

Da Henrik Holme bare VIL opklare sagen med det ansigtsløse lig, opsøger han Hanne Wilhelmsen, som selvfølgelig hjælper ham, men ind imellem spiller hun helt utrolig kostbar.

Beskrivelsen af redaktør Ebba Braut er ligeledes særdeles god.

Også den gamle graver er fint beskrevet. Ihærdigt forsøger han at finde ud af, hvad de fund betyder, som han har gjort i forbindelse med den gamle kvindes begravelse.

Man får en virkelig god beskrivelse af de steder, hvor handlingen foregår. Det gælder både naturen og de steder, hvor man kommer indendørs.

En spændende og interessant krimi uden voldsom dramatik.

En forklaring på de tre sager får man selvfølgelig til sidst – den er dog lidt indviklet.

4 krimihjerter af 5

Modtryk 2022 – 408 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

13-09-2022

”Kun vi kender sandheden” er Christina Lists debutkrimi i trilogien om Dødsenglens datter, hvor det psykologiske aspekt er det centrale emne.

Fra bogens bagside:

Da endnu et mishandlet barnelig bliver fundet lidt uden for Silkeborg, begynder tre mennesker hver deres søgen efter svar. Betjenten Michael, fordi hans hund fandt barnet. Journalisten Kevin, fordi han jagter en god historie, og den psykisk syge kvinde, Sarah, fordi morderen er hendes far. 
Da Dødsenglen, berygtet for at udskære englevinger på sine ofre, endelig fanges, kan omverdenen ånde lettet op. Men noget stemmer ikke. Et nyt lig dukker op – og pludselig involveres alle tre igen på den værst tænkelige måde. Der er stadig en morder derude, og morderen har fået øje på dem. 

Min anmeldelse

Jeg har det lidt ambivalent med hensyn til, hvad jeg skal mene om ”Kun vi kender sandheden”. På den ene side oplever jeg, at det er en rigtig god bog, og samtidig oplever jeg også, at den på nogle områder er noget usandsynlig og ind imellem alt for grum og barsk.

Jeg kan rigtig godt lide, når bogens grundhandling ikke foregår i en dansk storby, men i et mindre lokalsamfund.

Beskrivelserne af de tre hovedpersoner er virkelig gode. Da synsvinklen hele tiden skifter mellem dem, får man en yderst god indsigt i deres gøren og laden.

Betjenten Michael, som er tilknyttet beredskabet, er et eksempel på, at selv om man er en dygtig politimand, behøver man ikke også at være en tough guy.

Journalisten Kevin har stjernejournaliststatus, men da han samtidig er et meget hidsigt gemyt, kommer han tit i problemer. Det sker også, da han borer i sagen om ofrene med englevinger.

Den psykisk syge kvinde Sarah, er meget spændende at følge. På en meget spektakulær måde kommer man godt ind i hovedet på hende, idet hun fører en indre monolog med sit andet jeg, Lucy.

De nye drab, afstedkommer en meget intens efterforskning. Her synes jeg, at betjenten Michaels involvering ikke er helt realistisk. Jeg tror ikke, at en betjent fra beredskabet og hans makker vil kunne involvere sig så meget i en efterforskning både som betjente så vel som på det mere personlige plan.

Jeg vil lige indskyde, at forfatter Christina List har fint styr på alt det politimæssige - både med afdelinger og politikredse.

Der er gode beskrivelser af steder og miljøer.

I bogen omtales en skovridder, som samtidig ejer et savværk sammen med to skov­fogeder. Det har jeg lidt svært ved at tro, kan finde sted i virkeligheden.

Selv om jeg til fulde er klar over, at mennesker også i virkelighedens verden kan foretage sig det mest modbydelige, når det drejer sig om at mishandle et medmenneske, så er det logisk nok, at det også kan foregå i en krimi.

Når jeg læser om sådanne grusomheder i en krimi, lægger jeg ikke bogen fra mig af den grund, men jeg kan sagtens forestille mig, at for nogle læsere vil de modbydeligheder, der forekommer i bogen her dog opleves som værende for meget.

Bogen er virkelig spændende. Jeg synes dog ikke, at alting er helt realistisk, når alt kommer frem i lyset ved bogens afslutning.

Til trods for lidt kritikpunkter er jeg spændt på at læse de kommende to bøger i serien.

3 krimihjerter af 5

Lindbak og Lindbak 2022 – 323 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

10-09-2022

Leif Davidsen har skrevet en fremragende historisk spændingsroman. Han formår på eminent vis at forene historiske facts om tiden før, under og efter den russiske revolution med elementer fra den fiktive spændingsgenre – vel at mærkeelementer, som er yderst realistiske.

Hovedpersoner erOskar Madsen, en ung sønderjyde fra Sydslesvig, som Danmark mistede til Tyskland efter krigen i 1864.

Beskrivelsen af Oskar er helt utrolig god og realistisk hele bogen igennem. Også bogens øvrige personer kommer godt ind under huden på læseren.

I epilogen skriver Leif Davidsen, at Oskar Madsen-figuren er skabt ud fra en virkelig eksisterende person.

Vi møder i 1910 den 20-årige Oskar, da han efter fire år i USA er kommet tilbage til Danmark, for at besøge sin elskede storesøster i Aabenraa og for at pisse på sin forhadte fars grav.

De fire år i USA har budt på mange oplevelser af forskellig karakter. Han har været i den amerikanske hær, hvor han bl.a. har medvirket i nedslagtningen af indianerstammer. Ikke noget han er stolt af. Endvidere har han været vicesherif og har foretaget arrestationer af forbrydere.

Oskar vælger at bosætte sig i København. En russer bor på samme pensionat som Oskar. Ved tilfældighedernes spil redder Oskar russeren fra at blive slået ihjel. Senere viser det sig, at russeren er Lenin.  

Oskar bliver herefter uofficielt livvagt for Lenin, mens han er i København. En opgave han klarer til Lenins fulde tilfredshed.

På grund af Oskars nære forhold til Lenin kommer han på et tidspunkt i politiets søgelys og kommer til adskillige afhøringer for om muligt at få ham til at røbe noget om Lenin.

Beskrivelserne af det København, som Oskar befinder sig i er helt fantastiske. Det hele kører næsten som en indre film, hvor man præsenteres for mange miljøer i byen. Der indgår også fine beskrivelser af, hvad man dengang spiste.

Oskar vælger nu atrejse tilbage til USA, hvor han igen bliver vicesherif i en prærieby. Igen konstaterer man, at Leif Davidsen på allerbedste vis formår at beskrive byer, det være sig små som store. 

Oskar bliver forelsket og gifter sig. Alt synes at gå godt, lige indtil han bliver ramt af en stor sorg.

I 1917, hvor Den russiske Revolution er i fuld gang og 1. verdenskrig raser i Europa, bliver Oskar kontaktet af Lenin via nogle russere. Lenin ønsker, at Oskar rejser til Rusland for at blive hans livvagt.

Oskar indvilliger og rejser til Rusland. Man hører herefter om et land, der er fuld af menneskelige tragedier, vold og brutalitet, hvor kulminationen er drabene på Zar Nikolaj den 2. og hans familie i 1918.

Til sidst bliver voldsomhederne for meget for Oskar, hvilket får ham til at træffe en logisk og uundgåelig beslutning.

Jeg synes “Lenins bodyguard” er enfantastisk bog, som giver læseren en virkelig god indsigt i den grufulderussiske revolution.

Samtidig er der gode samfundsbeskrivelser af steder både i København, Rusland og USA, og når der så også er god realistisk spænding tilsat, så kan man ikke forlange mere.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2022 – 437 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget