ANMELDELSER

08-04-2021

At den svenske forfatter Anders Roslund er en fremragende forfatter fremgår igen med al tydelighed i hans nyeste spændingsroman ”Sov mit barn”.

At lade et emne som pædofili og vold mod børn være det bærende tema i en krimi, er ikke noget, man ofte ser. I ”Sov mit barn” følger man efterforskningen og optrevlingen af en international pædofilring.

Kriminalkommissær Ewert Grens fra Stockholms Politi – kendt fra Anders Roslunds fire forrige bøger – er kommet på sporet af en pædofilring. Uden sin overordnedes viden starter han i al hemmelighed sin egen efterforskning.

Man får en overordentlig grundig beskrivelse af, hvordan en efterforskning efter pædofile foregår. En meget stor del foregår på nettet. Det rent tekniske har Ewert ikke den store indsigt i, men takket være en dansk politikvinde og ung svensk mand, som Ewert har kendskab til, stykkes mere og mere sammen i Ewerts søgen efter oplysninger om pædofilringen.

For virkelig at komme i bund med efterforskningen må Ewert have hjælp af undercoveragenten Piet Hoffmann – også kendt fra de fire foregående bøger.

Det, som Piet og Ewert kommer ud for dels i virkeligheden og dels på nettet, er, at de får indsigt i den mørkeste af alle mørke verdener, hvor de må udkæmpe deres hidtil sværeste, farligste og mest modbydelige kamp.

Personbeskrivelserne er fremragende. I særdeleshed får man et helt eminent indblik i, hvad der foregår i hovederne på både Ewert og Piet. Man beundrer deres evner, og man føler med dem, når man læser om alt det, de må gennemleve i deres søgen efter oplysninger.

Beskrivelserne af de pædofile og deres handlinger vækker i høj grad væmmelse og afsky. Heldigvis skånes man for direkte beskrivelser af det, de foretager sig med de stakkels børn.

Man kommer rundt i mange forskellige miljøer, og de står lysende klare.

”Sov mit barn” er virkelig spændende og så er den i allerhøjeste grad tankevækkende.

Anders Roslund har ind imellem en forunderlig måde at skrive på. På bogens forside udtrykkes det således med et citat fra Skånske Dagbladet: ”Et stykke krimipoesi i de allermørkeste nuancer”.

”Sov mit barn” er en fremragende krimi med en grum og overraskende slutning.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2021 – 386 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

29-03-2021

Med ”Kollaps” har Thomas Rathsack skrevet en dramatisk spændingsroman, der i høj grad også fokuserer på havforurening forårsaget af udsivning af dødsensfarlige kemiske stoffer, der indgår i biologisk krigsførelse.

I ”Kollaps” er det Rusland, der er skurken, idet nogle depoter tæt ved havet på Kolahalvøen er i en så dårlig forfatning, at dødsensfarlig kemi kan være på vej til at slippe ud i Barentshavet og forårsage en altødelæggende naturkatastrofe. Alt dette beskriver Thomas Rathsack på dramatisk og saglig vis.

Den tidligere jægersoldat, Michael Plessner bliver kontaktet af en kvinde fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Hun tilbyder ham en halv million kroner for at tage til Rusland og være coach for en flok danske og udenlandske rigmænd i forbindelse med, at de skal på en fisketur på Kolahalvøen.

Den dybere mening med turen er dog en helt anden. Han skal hjembringe fysiske beviser for at risikoen for en mulig og sandsynlig havforurening af ufattelige dimensioner er til stede. Beviserne herfor er indsamlet af en idealistisk ung russisk kvinde, Siri.

Imidlertid er den russiske sikkerhedstjeneste klar over, at beviserne er på vej væk fra Rusland, og man vil gøre alt for at forhindre, at det kommer til at ske.

Spørgsmålet er nu, om det vil lykkes for Michael Plessner og Siri at undslippe sikkerhedstjenesten. Der opstår adskillige dramatiske situationer, hvor det kommer til at dreje sig om liv eller død.

Spændingsniveauet i bogen er højt. Der sker noget hele tiden, og selv om Michael Plessner ikke helt har den styrke, han tidligere har vist at besidde, ved han nok, hvordan han skal agere i pressede situationer.

Man ser tydeligt, at Thomas Rathsack har udstyret Plessner med nogle af de egenskaber, som han i høj grad kender til fra sig selv i sin tid i Jægerkorpset. Det er med til at give et klart indtryk af, hvordan Plessner er som person. Da man desuden får nogle tilbageblik i Plessners liv fra før i tiden, fremstår han virkelig tydelig.

Beskrivelserne af Siri og personerne i det hele taget er også fine.

Miljøbeskrivelserne er ligeledes virkelig gode, og man fornemmer tydeligt, hvordan de forskellige lokaliteter ser ud der, hvor personerne kommer omkring.

Foruden at være særdeles spændende sætter ”Kollaps” også nogle tanker i gang om, hvilken enorm naturkatastrofe som lemfældig omgang med oplagrede midler til biologisk krigsførelse kan medføre.

”Kollaps” er femte bind i serien om den tidligere jægersoldat Michael Plessner.

Jeg mener at vide, at Thomas Rathsack sætter bøgerne om Michael Plessner på pause nu, fordi han er i gang med at skrive en faglitterær bog.

Jeg håber virkelig, at Michael Plessner dukker op igen senere.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021 – 307 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

26-03-2021

”Slagside” er den tredje krimi i serien om nyhedsbloggeren Ramm og politiefterforskeren Blix. De to foregående bøger var ”Nulpunkt” og ”Røgslør”.

Et færdselsdrab, et selvmord, en dræbt gidseltager, et drab på en kvindelig efterforsker, en bortførelse, dramaer i et bilværksted m.m. er alle ingredienser i Jørn Lier Horst og Thomas Engers fremragende krimi, ”Slagside”.

Disse ingredienser indgår i et virkelig spændende plot, der til tider er meget barsk og følelsesladet og tankevækkende. Beskrivelsen af efterforskningen er god og troværdig. Man bevæger sig ud i interessante miljøer, og de personer man møder er velbeskrevne.

Selvfølgelig hører man mest om bogens to hovedpersoner, efterforskeren Alexander Blix og nyhedsbloggeren Emma Ramm. De to er hver især dygtige til deres arbejde, og almindeligvis har de meget gavn af hinanden. De har et næsten far-datter-lignende forhold, når alt går godt i forbindelse med det, de arbejder sammen om. Det går imidlertid ikke godt hele tiden.

Blix’s datter, politiskoleeleven Iselin udsættes for noget, som medfører, at hun kommer til at svæve mellem liv og død. Det får Blix til at udføre en handling, så han risikerer at blive anklaget for drab. Han bliver derfor fjernet fra efterforskningen.

I forbindelse med det, der overgår datteren ser man, at selv en særdeles dedikeret efterforsker på det nærmeste går ned med flaget. Man føler i den grad med ham.

Interessant er det også at følge, hvordan Blix’s kolleger på politigården i Oslo ikke rigtig ved hvilket ben, de skal stå på i forbindelse med det, der nærmest er en deroute for Blix.

Imidlertid lykkes det for Blix at komme så meget på fode igen, at han laver sin egen efterforskning sammen med Ramm og medvirker til, at de forbrydelser, der indgår i plottet, bliver opklaret.

Jeg synes helt enormt godt om ”Slagside”. Både Jørn Lier Horst og Thomas Enger er hver for sig særdeles gode krimiforfattere, og når de så går sammen, så forstår man jo godt, at det, der skrives, bliver godt.

Uden at bogen slutter med en decideret cliffhanger, indikerer slutningen alligevel, at der må komme en fjerde bog i serien om Ramm og Blix. En bog som jeg selvfølgelig skal læse.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2021 –308 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

23-03-2021

”Ude i kulden” er tolvte bind i Linda Castillos serie om politichefen Kate Burkholder og hendes rødder i amishsamfundet.

Kates bedste veninde fra politiskolen, Gina Colorosa er på flugt fra sit tjenestested ved Columbus politi. Hun er eftersøgt for drabet på en undercoveragent.

Flugten finder sted under en usædvanlig kraftig snestorm, som resulterer i, at Gina kører i grøften tæt på Painters Mill, hvor Kate er politichef på byens lille politistation.

Gina slås bevisløs ved turen i grøften.

Beskrivelserne af snestormen – vejret i det hele taget – er forrygende god.  

Amish-landmanden og enkemanden Adam Lengacher, har spændt hesten foran slæden og er på slædetur med sine tre mindreårige børn, da de opdager den bevidstløse Gina i bilen. Adam får Gina ud af bilen, over på slæden og transporterer hende med hjem til sin gård.

Adam kontakter politiet. Kate, som kender Adam fra før i tiden, kører til hans gård og her genforenes hun med Gina, som hun ikke har set i en del år.

Snestormen tager til, og Kate og Gina bliver nødt til at overnatte på gården.

Ved snakken med Gina får Kate visse oplysninger om nogle af de ansatte hos Colombus politi. Det er oplysninger, som ikke tåler dagens lys. Der er mørke hemmeligheder om løgne, der vedrører dødsfald og korruption.

Kate og Ginas venskab fik i sin tid en brat afslutning på grund Ginas ageren i nogle efterforskninger. Kate fornemmer nu, at også Gina er indblandet i noget af det ”snavs”, der finder sted i politiet.

Nogle af de indblandede politifolk frygter, at Gina ved noget, som kan ramme dem, og to politimænd begynder nu en jagt på Gina.

Efterhånden som deres jagt intensiveres, stiger spændingsniveauet kraftigt. Hidtil har der egentlig ikke været spændingen, der har været i højsædet. Til gengæld har man fået en fantastisk god indsigt i amishkulturen. Det har man også fået i tidligere bøger af Linda Castillo, men i og med at der i ”Ude i kulden” ikke har været amishfolk involveret i selve bogens kriminelle element, får beskrivelsen af amishkulturen lov til at fylde meget – især omkring det, der har med familielivet at gøre. Det gør sig rigtig godt.

Personbeskrivelserne er også særdeles fine. Man fornemmer virkelig, hvordan det er at være amish-landmand og også, hvordan det er at være enkemand, og hvad han som en sådan kan tillade sig at gøre. De tre børn fremstår også tydeligt for en.

Kate Burkholder har man som sædvanlig heller ikke svær ved at forestille sig. De tanker, hun bl.a. gør sig om Gina er beskrevet på allerbedste vis.

På grund af Linda Castillo gode måde at beskrive Gina Colorosa på ved man ikke rigtig, hvad man skal tro om hende. Det virker godt.

Også de to jagende politifolk beskrives godt, man oplever tydeligt, hvordan de med alle midler forsøger at finde frem til Gina.

Det er måske ikke helt realistisk, at der sker så mange voldsomme forbrydelser i amishsamfundet omkring Painters Mill, som der gør i de 12 bøger, som Linda Castillo har skrevet indtil nu. Det vælger jeg helt at se bort fra, idet alle bøger – ud over en række spændende krimihistorier – også giver virkelig interessant viden om amishskulturen. Jeg håber derfor, at Linda Castillo fortsætter med disse gode bøger, som jeg vil se frem til at læse.

4 krimihjerter af 5

Hr Ferdinand 2021 – 345 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

15-03-2021

”Mand uden ansigt” er den første bog i serien om efterforskerne Lykke Teit & Rudi Lehmann.

Skolelæreren Lasse og hans elev, Villads går rundt på en revle ude i Vadehavet – Lasse for at kigge på fugle og Villads for selve oplevelsen ved at gå rundt der. De overraskes af en tæt tåge. Villads går og sonderer lidt for sig selv. Pludselig opdager han et nedgravet lig. Skolelæreren bliver slået ned, og Villads forsvinder. Politiet aner en forbindelse til en sag med en lille seksårig pige, der forsvandt for halvandet år siden.

Dette er begyndelsen til et virkeligt spændende, uhyggeligt og til tider grumt drama af dimensioner.

Man kommer rundt om mange nærværende og aktuelle temaer. Først og fremmest fokuseres der på pædofili. Det, der sker i den forbindelse, er på alle måder modbydeligt, men Dennis Jürgensen svælger ikke i det.

Andre temaer er forholdet mellem ægtefæller, psykiske problemer, tilflyttere til mindre byer, sladder m.v.

Personbeskrivelserne af de mange forskellige mennesketyper lige fra de kriminelle til politifolkene er gode. Også beskrivelserne af de forskellige miljøer gør sig godt. Den lille opdigtede vestjyske by Melum fremstår meget klar og tydelig.

Dennis Jürgensen gør meget ud af naturbeskrivelserne, som han bl.a. bruger til at skabe stemning med. Således indgår tågen til at skabe uhygge.

Bogens to hovedpersoner er den danske efterforsker Lykke Teit og den tyske efterforsker Rudi Lehman. Det er to interessante personer, som begge også har lig i lasten, men det får ikke indflydelse på deres efterforskning. Samspillet mellem dem er godt beskrevet, og selv om det er meget alvorligt, det der efterforskes, er der i høj grad også plads til en god gang humor de to indbyrdes.

Et afsnit i ”Manden uden ansigt”, som var yderst interessant at læse, var da de to efterforskere afhører en indsat pædofil på Sikringen i Slagelse. Her kommer man virkelig godt ind i hovedet på en sådan person og får god indsigt i, hvad der foregår i hans sind.

Selv om selve essensen i efterforskningen med afhøringer og undersøgelser på gerningssteder i store træk er god og realistisk, er dette arbejde sat ind i en politimæssig ramme med en del faktuelle fejl. Det generer mig.

Jeg er til fulde klar over, at det langt fra er alle krimilæsere, der er lige så nørdede som mig, når det gælder det politimæssige, men jeg glædes hver gang, når det politimæssige fremstilles som i virkelighedens verden.

Mit kritikpunkttil trods har ”Mand uden ansigt” rigtig mange kvaliteter, og jeg skal selvfølgelig også læse den næste i serien om efterforskerne Lykke Teit og Rudi Lehmann.

4 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021 – 327 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO