ANMELDELSER

07-03-2019

Billedresultat
 for forfatter tess gerritsen

I en støvet kælder under Crispin Museum i Boston, bliver der fundet en perfekt konserveret mumie. Det viser sig til alles overraskelse, at der ikke er tale om en gammel ægyptisk mumie. Det er en nutidig kvinde, som er myrdet og siden gjort til en mumie.

Det er en oplagt sag for retsmediciner Maura Isles og drabsefterforsker Jane Rizzoli fra Boston Politi. Da der bliver fundet flere nutidige mumier, bliver efterforskerne hurtigt klar over, at en galning er på spil.

En ung kvindelig arkæolog, Josephine Pulcillo ved som den eneste, at disse mumier har noget med hende at gøre.

Nu udspiller der sig et højspændt drama, hvor diverse teorier kommer på bordet. Mange mennesker afhøres. Disse beskrives på glimrende vis, så man hurtigt få enten antipati eller sympati for dem.

Man kommer rundt mange interessante steder. Tess Gerritsen evner virkelig at lavegode beskrivelser af disse forskellige steder, der spænder fra upper class til de snuskede og snaskede miljøer.

Selv om bogen mange steder er barsk og brutal, indeholder den også interessante beskrivelser af, hvordan de gamle ægyptere lavede mumier. Man er i øvrigt også inde på begrebet moselig, og hører lidt om, hvordan de er blevet til.

Jo, jo. Man kan godt erhverve sig viden i en krimi.

Der sker mangt og meget i bogen. Den er meget spændende, men jeg synes samtidig, den går lidti selvsving med for mange urealistiske handlingselementer, der skal overgå hinanden.

Det skal under ingen omstændigheder afholde mig fra at læse kommende krimier af Tess Gerritsen.

4 krimihjerter af 5

 

Jentas 2019 – 335 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

07-03-2019

Der er nogle krimiforfattere, der kommer rigtig godt fra deres debut. En af dem er Helle Mogensen, som debuterer med ”Havunger”, som foregår i den fiktive nordjyske fiskerby Hvertsund med ca. 8000 indbyggere. Flere af dem har ondt i sjælen, og opsøger psykologen Anne Lebæk, som er bogens hovedperson.

Efter at være blevet skilt er Anne Lebæk er vendt tilbage til barndomsbyen efter 15 år i København.

En morgen skyller liget af en myrdet kvinde, Christel Birkenfeldt op på stranden. Hun var klient hos Anne, som sætter sig for at finde sandheden bag drabet.

Hendes undersøgelser kommer til at inddrage personer, som hun har kendt fra sin barndom, og Anne erfarer, at nogle af dem også har hemmeligheder, der kan have noget at gøre med drabet.

På god og troværdig vis skildrer Helle Mogensen personerne. Ligeledes er hendes beskrivelser af Hvertsund med dens forskellige miljøer glimrende. Det er rart at læse om andre steder end lige de store byer som København og Aarhus. Selv om byen er fiktiv, føler jeg, at jeg har været der. Normalt plæderer jeg ellers for, at krimier skal foregå i eksisterende byer, men denne blanding af Hvide Sande, Hanstholm, Thyborøn og Hirtshals er fin.

Bogen kører stille og roligt med hovedvægten lagt på de psykologiske aspekter med temaer som kærlighed, utroskab, pillemisbrug, barndom og ungdom, forældre og børn, men der bestemt også dramatiske situationer og en overraskelse af de store, er der også blevet plads til.

På bogens forside står der ”En Anne Lebæk-krimi”. Det fortæller, at der kommer flere bøger med hende i hovedrollen. Jeg håber, at Anne får en nærmere formaliseret tilknytning til politiet og skal hjælpe dem med deres efterforskning og ikke agere detektiv på egen hånd.

Jeg ser frem til den næste bog.

4 krimihjerter af 5

 

People’sPress 2019 – 252 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

26-02-2019

14. februar 2015 skete Danmarkshistoriens hidtilalvorligste terrorangreb. Det var, da Omar el-Husseins beskød og dræbte filmmanden Finn Nørgaard ved kulturhusetKrudttøndeni København for senere på aftenen ved Den jødiske Synagogeat skyde vagtmanden ved Synagogen, Dan Utzan samt såre 6 politifolk.

Bogen giver et meget interessant og også spændende indblik i jagten på Omar el-Hussein.

Ind imellem er det så godt beskrevet, at man, når man tænker tilbage på, hvad man dengang så om jagten i TV, tydeligt ser for sig alt det forfærdelige, der skete den 14. februar.

Bogen fortæller om de teorier, der giver baggrunden for Omar el-Husseins handlinger. Hans oprindelige hensigt havde været at dræbe den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks, men omstændighederne gjorde, at offeret blev Finn Nørgaard.

Ingen er i tvivl om, at Omar el-Husseins opvækst i indvandrerområder og bandemiljøer har været med til at gøre ham til den, han blev til – først som dybt kriminel og siden som terrorist.

Han havde i flere omgange også siddet i fængsel.

30. januar var han pludselig blevet løsladt fra Politigårdens Fængsel i København, hvor han havde siddet varetægtsfængslet sigtet for grov vold. Han havde fået en dom på 2 års fængsel i Byretten. Sagen var blevet anket, og da der ville gå langt tid, før sagen kunne komme for Landsretten, blev han løsladt.

Der hersker ingen tvivl om, at han under varetægtsfængslingen blev mere og mere radikaliseret, så da han kom ud af fængslet, er der klart belæg for påstanden om, at han straks gik i gang med planlægningen af og effektueringen afaktionen ved Krudttønden.

Der har efter terrorhandlingen været rettet kritik mod forskellige myndigheder for ikke at have været nok opmærksom på de radikaliserende påvirkninger, Omar-el Hussein havde været udsat for i fængslet.

Ligeledes har der også været rettet meget kritik mod selve efterforskningen umiddelbart efter drabene ved både Krudttøndenog Synagogen.

Kritikken til trods lykkedes det politiet via overvågningskameraer at opspore Omar-el Hussein. Efter at han også havde skudt mod politiet, blev han selv skudt og dræbt. Det skete godt 13 timer efter at Finn Nørgaard blev dræbt.

Ud over hvad der skete i forbindelse med selve terrorhandlingen beskriver bogen også fanatiske mellemøstlige terroropildnende muslimske organisationer, der både direkte og indirekte har været med til at præge Omar el-Hussein.

Det, som jeg finder mest interessant i bogen, er selve beskrivelsen af, hvad der skete den 14. februar 2015. Det er skildret troværdigt, levende og dramatisk.

Jeg er ikke tvivl om, at myndighederne på den hårde måde har taget ved lære af fejldispositionerne i forbindelsemedterrorhandlingen den 14. februar 2015.

Fx så man hvordan terrorberedskabettog affære med udførelse af en aktion i september 2018, hvor dele af Danmark i flere timer var lukket ned pga. af terrorfrygt.

Her i slutningen af februar 2019 ser man, at PET har styrket bevogtningen af både af justitsministerens og integrationsministerens bolig.

4 krimihjerter af 5 

  

Politikens forlag 2019 – 239 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

23-02-2019

Et ungt amerikansk kærestepar dykker i et vrag i Det Caribiske Hav. Efter kort tid bliver de alvorligt syge og dør.

Virologen Martin Hendersons undersøgelser viser, at de er blevet inficeret med en 100 år gammel dræbersygdom. Han gør sig efterfølgende de ihærdigste anstrengelser for at finde en vaccine, da han frygter, at en evt. smitte atter kan medføre en verdensomspændende epidemi.

Med stor indsigt, som må have krævet en omfattende research, beskriver og forklarer Claus Lohman, hvordan virologen finder frem til virussen, og hvordan vaccinen bliver til.

Denne del af bogen er meget realistisk.

Så er der en anden del af bogen, som efter min mening er mindre realistisk, men til gengæld meget spændende og knaldgodt fortalt. Her hører vi om gamle sunkne spanske skibe lastet med ufattelige rigdomme, om nutidige drab og kidnapninger, om politiefterforskning, kærlighed og jalousi, snyd og bedrag hvor intet er, som man tror, det er samt meget andet spændende.

Der er noget eventyragtig filmisk over alt dette. Det virker godt.

På dygtig vis formår Claus Lohman at flette det realistiske og det urealistiske sammen til en helstøbt spændingsroman.

Personerne – både de gode og de onde – er godt beskrevet. Det gælder i særdeleshed bogens to hovedpersoner, virologen Martin Henderson og den arkæologistuderende og ambitiøse freelancejournalist Emma Fitzgerald.

Det gælder også miljøerne som fx det laboratorium, hvor virologen Martin arbejder og også de steder, hvor bogens personer bor og lever.

Selv om der er mange handlingselementer, der skal flettes sammen til sidst, så lykkes det fint for forfatteren.

Jeg har det tit sådan, når jeg læser spændingsromaner og krimier, der indeholder rigeligt med vidensformidling, at jeg nemt ”går lidt kold” i læsningen. Men når de spændingsskabende afsnit i ”Under overfladen” tager over, kører læsningen bare glat derudad.

”Under overfladen” er første del i en serie om virologen Martin Henderson og den arkæologistuderende freelancejournalist Emma Fitzgerald.

4 krimihjerter af 5

 

Aronsen 2018 – 338 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

21-02-2019

James Whitehouse er konservativ juniorminister i den britiske regering. Premierminister Tom Southern er James’ bedste ven helt tilbage fra studietiden i Oxford for 24 år siden, hvilket kommer til at spille en rolle i bogen.

James er gift med Sophia og sammen har de to børn. Alt ånder fred og idyl, indtil Olivia, en kvindelig medarbejder i James’ ministerium anklager ham for voldtægt.

Det viser sig, at James og Olivia har haft et seksuelt forhold kørende i et lille halvt års tid. Imidlertid gør James forholdet forbi, men en uges tid efter bruddet følges de to ad i en elevator, og så sker det, som James siger er et afskedsknald, mens Olivia siger, det er grov voldtægt.

James stilles for retten sigtet for voldtægt.

Anklageren er Kate Woodcroft. Hun er overbevist om, at James er skyldig i voldtægt. Man får en virkelig god fornemmelse af de tanker, hun gør sig i den forbindelse.

Ligeledes får man et godt indblik i, hvad James’ kone, Sophia må gennemgå af tro og tvivl i forbindelse med, at hendes ægtefælle har en så alvorlig anklage hængende over hovedet.

Man følger nu flere forskellige personer og får et virkelig godt indkig i deres adfærd og tankevirksomhed både i 1993 og 2017, så man forstår dem under og efter retssagen. Det er i visse tilfælde ikke småting, man får at vide.

Miljøbeskrivelserne er fine. Især hæftede jeg mig ved beskrivelserne af studiemiljøet i Oxford. Hvad der måske ser fint ud på overfladen er ikke altid det, man ser, når man går i dybden.

Tanker og refleksioner fylder rigtig meget i bogen. Det ved jeg, der er mange, der sætter stor pris på. Jeg kan også godt være med et stykke hen ad vejen, men efter min smag fylder det for meget. Jeg mangler noget mere direkte spænding.

Der er også blevet plads til overraskelser. Jeg røber intet ved at fortælle, at den største – og den var stor – optræder midt i bogen.

Smag og behag er nu engang forskellig. Jeg ender derfor på den karakter, som jeg gør, men jeg er helt sikker på, at mange – især kvindelige læsere – vil synes aldeles godt om bogen.

3 krimihjerter ud af 5 

 

Hr Ferdinand 2019 – 318 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget