26-01-2019

"De venstrehåndedes forening" af Håkan Nesser

 

Håkan Nesser har med "De venstrehåndedes forening" bragt sine to kendte efterforskere Van Veeteren og Gunnar Barbarotti, som er hovedpersoner i hver sin krimiserie, sammen i en krimi med en god og gedigen intrige.

Handlingen skifter mellem begivenheder i 1950'erne, 1960'erne, 1991 og 2012.

I sluthalvtredserne opretter et par drenge en klub for venstrehåndede. Et par tvillingesøstre bliver også medlemmer.

I 50'erne var det ikke sjovt at gå i skole og være venstrehåndet.  Det beskrives barskt og realistisk.

Det samme gør sig gældende, når man hører om drengelivet og de efterfølgende teenageår.

Netop i klubmedlemmernes teenageår i 1960-erne finder en forbrydelse sted, som medfører, at klubben opløses.

På trods af det tages der i 1991 initiativ til en genforeningsfest. Igen finder en forbrydelse sted, idet fire medlemmer af klubben mister livet ved en mordbrand og en femte forsvinder.

Efterforskningslederen dengang var Van Veeteren. Han mente, at forbrydelsen var opklaret, men i 2012 indtræffer en hændelse, som gennemhuller opklaringen.

Van Veeteren, som nu er midt i halvfjerdserne, bliver bedt om at bistå med nærmere undersøgelser af sagen. Han inddrager sin kone som "medhjælpende hustru". Samspillet og snakken mellem de to er herlig læsning - yderst morsomt men også af mere filosoferende art.

Det filosoferende aspekt går igen mange steder i bogen.  Det er der læsere, der værdsætter meget højt, men personligt synes jeg, det ind imellem fylder for meget. Jeg er mere til jordnær snak og kommentarer.

Opklaringsarbejdet i 2012 viser sig at trække spor til en sag, som den svenske efterforsker Gunnar Barbarotti arbejder med i Sverige. Det medfører, at han må rejse til Mardam, og på den måde møder han og Van Veeteren hinanden.

"De venstrehåndedes forening" indeholder nogle helt fantastisk gode beskrivelser af personer og steder. Mange af beskrivelsen indeholder god lune og underfundighed.

Selv om opklaringsarbejdet er indviklet, og der dukker mange nye spor op, kommer alt for en dag til slut.

4 krimihjerter af 5

 

Modtryk 2018 – 461 sider Klik 

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser