”Dvale” af Camilla Grebe

Lindhardt og Ringhof 2019 – 461 sider

Min anmeldelse

For tredje gang i træk har svenske Camilla Grebe begået en krimi af højeste kvalitet. ”Dvale” er en selvstændig fortsættelse af”Når isen brister” og ”Husdyret”.

I ”Dvale” er attenårige Samuel kommet i problemer, da narkobossen Igor mener, at Samuel har snydt ham i forbindelse med en narkohandel. Samuel frygter for sit liv og flygter. Under sin flugt svarer han på et jobopslag, hvor den enlige kvinde, Rakel søger hjælp til at passe sin hjerneskadede søn, Jonas. Efter at Rakel og Samuel har talt sammen, får han jobbet.

Handlingener bygget sådan op, så den skifter synsvinkel mellem tre personer, hvoraf Samuel er den ene.

Intenst følger man Samuels handlinger og tanker og det, som han på forskellig vis udsættes for. Som handlingen skrider frem, er det ikke småting.

Bogens anden synsvinkel er Pernillas. Hun er mor til Samuel, som i sine teenageår virkelig har voldt hende problemerDa han flygter, vælger hun til at begynde med at lade ham sejle sin egen sø, hvilket hun har uhyre vanskeligt ved, da hun er stærkt religiøs og tilknyttet en frimenighed, og som et kristent menneske svigter man jo ikke sit barn.

På yderst troværdig vis skildres Pernillas indre kampe med sig selv i forholdet til Samuel.

Spændende bliver det, da de indre kampe munder ud i, at Pernilla beslutter sig for at hjælpe sønnen.

Samtidig med at man følger Samuel og Pernilla undersøger politiet med efterforskeren Manfred Olsson i spidsen en voldsom drabssag, hvor liget af to unge mænd omviklet af kæder er blevet fundet i havet.

Bogens tredje synsvinkel er Manfred Olssons. De tre hovedpersoners veje krydser hinanden, da Pernilla melder Samuel savnet.

Gennem Manfred følges politiets efterforskningsarbejde, som er meget fint skildret. Desuden – og det fylder på gribende vis meget i handlingen – hører man om hans og konen Afsanehs fortvivlelse i forbindelse med en forfærdelig nedstyrtningsulykke fra tredje sal, der er overgået deres toårige datter Nadia. Hun ligger i koma på hospitalet, hvor forældrene våger over hende. Det er meget problematisk for Manfred, som jo også har sit efterforskningsarbejde at tage vare på.

Beskrivelsen af Manfred, hans kone og hans politikollegaer er aldeles glimrende, og man kan ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet, når man hører om kollegaen Madde.

I det hele taget er personkarakteristikkerne virkelig gode, og de viser, at uventede begivenheder i ens tilværelse kan vende op og ned på alting.

Man kommer rundt i skiftende miljøer, som hver især fremstår tydeligt.

Bogen indeholder nogle meget vedkommende temaer: Forholdet mellem forældre og børn, sociale mediers indflydelse på menneskers tilværelse, religionens stærke indvirkning på mennesker og kærlighedens forunderlige verden.

Handlingen skrider stille og roligt af sted, men dramaet lurer hele tiden og kommer med jævne mellemrum op til overfladen.

Man kan kun konstatere, at Camilla Grebe kan sin metier og har med ”Dvale” skabt en fantastisk god psykologisk krimi – en af dem man husker.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2019 – 461 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...