02-07-2019

"DET GYLDNE BUR" af Camilla Läckberg

Man skulle tro, at Faye har alle forudsætningerne for et lykkeligt liv. Hun er gift med Jack, somer forretningsmand og mangemillionær og sammen har de en yndig datter Julienne, men i virkeligheden lever hun i et ”gyldent bur” uden anden funktion i livet end at være staffage for ægtemanden. Hun må finde sig i al hans gøren og laden.

Faye magter meget mere. Faktisk er hendes indsigt og evner inden for forretningslivet større end Jacks.

En dag kommer Faye tidligere hjem fra en ferie end planlagt. Her afslører hun Jack i seng med en af sine kvindelige ansatte. Noget, som senere viser sig, bare er et af talrige utroskabsforhold, han har være involveret i.

Det bliver anledningen til at bryde ud af ”det gyldne bur”. Hun nøjes ikke med at lade sig skille. Hun iværksætter en hævn, der har til hensigt skade Jacks forretnings-
imperium mest muligt.

”Det gyldne bur” viser en helt anden side af Camilla Läckberg. Hvor hendes foregående bøger med journalisten Erica Falck og politimanden Patrick Hedström i høj grad tilhørte kategorien femikrimi, er der her tale om noget helt andet. Her er der tale om et ægteskabsdrama – en brutal kamp mellem kvinde og mand, som også viser, at forfatteren har fin psykologisk indsigt.

Denne indsigt gør sig også gældende i beskrivelsen af Faye. Det, som hun i sin barndom har gennemgået, præger hende stadig i voksentilværelsen.

Personskildringerne af bogens meget forskellige mennesketyper virker yderst troværdige, selv om der ind imellem skrues op for følelserne på forskellig vis, og nogle scener bliver lige lovlig sentimentale.

Camilla Läckberg beskriver ligeledes på fin og realistisk vis de steder, hvor handlingen foregår. Kontrasterne mellem de forskellige miljøer kommer klart frem.

Da først Fayes hævntogt mod Jack går i gang, synes jeg, det går lidt for problemfrit for Faye. Hendes planer lykkes næsten uden problemer.

Jeg havde nok ikke forventet, at den ”pæne” kvinde, som jeg altid har betragtet Camilla Läckberg som, er brudt ud af ”pænhedens bur” og intet overlader til fantasien, når det gælder beskrivelsen af bogens sexscener.

Afslutningen på ”Det gyldne bur” er virkelig overraskende. Den havde jeg ikke lige set komme, men den lægger fint op til fortsættelsen af Fayes historie. En bog som jeg selvfølgelig også skal læse.

4 krimihjerter af 5

People’sPress  2019 – 328 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget