23-12-2019

”Røgslør” af Jørn Lier Horst og Thomas Enger

”Røgslør” er den anden bog i serien om politikommissær Alexander Blix og journalisten Emma Ramm. Den første bog hed ”Nulpunkt”.

Også denne gang har det norske forfatterpar Lier Horst og Thomas Enger skrevet en virkelig god og spændende krimi med et fremragende plot.

Nytårsaften er tusindvis af mennesker samlet på Rådhuskajen i Oslo. Klokken 12 sprænger en anbragt bombe og dræber fire af de tilstedeværende.

Alexander Blix er tilstede for at være med til at holde styr på nyårsfestlighederne. Ved bombeeksplosionen slynges en kvinde, der har stået klos op ad sprængningstedet, i havnen. Blix får hende reddet op i meget hårdtsåret tilstand og stærkt forbrændt i ansigtet. 

Blix er ikke utilbøjelig til at mene, at bomben var planlagt netop til at ramme den reddede kvinde, for et betalingskort i hendes lomme viser, at den hårdtsårede er Ruth-Kristine Smepass, som for 10 år siden var i rampelyset, fordi hendes to år gamle datter, Patricia blev kidnappet.

Ud fra denne synsvinkel går han i gang med sin efterforskning til trods for, at politiledelsen mener, der er tale om regulær terror.

Blandt de tilstedeværende på Rådhuskajen er også journalisten Emma, som med journalistisk tæft finder ud af, hvem den hårdtsårede kvinde er.

På tragiske vis viser det sig nu, at Emmas danske kæreste Thomas også er dukket op på Havnekajen og er blandt de omkomne. Indirekte kommer dette dødsfald til at spille en mindre, men meget væsentlig rolle i handlingen.

Naturligvis rammes Emma hårdt af kærestens død, men for ikke at lade sorgen omslutte sig fuldstændig, begynder hun gradvis ud fra en journalistisk synsvinkel at researche på Blix’s teori.

På forbilledlig vis skildres Blix´s politimæssige efterforskning og Emmas journalistiske research. I den forbindelse kommer de to i forbindelse med mange interessante og forskellige mennesker, som er virkelig godt beskrevet. Det gælder også på det følelsesmæssige plan.

At den ene af forfatterparret nemlig Jørn Lier Horst er politimand fornægter sig ikke, så jeg er sikker på, at det, som det norske politi foretager sig i bogen, er 100 % i orden.

Man kommer rundt på mange steder og i forskellige miljøer. Man er indenfor i et fængsel, man er i ensomt beliggende huse, i politihovedkvarteret, på en nyhedsredaktion, i et dansk parcelhus m.v.

Alt virker troværdigt. En lille, men meget vigtig del i handlingen foregår i Horsens. Gad vide, om det ikke er en indirekte hilsen til Krimimessen, som Jørn Lier Horst jo har besøgt.

Jeg vil bestemt glæde mig til flere bøger af Lier Horst og Enger.

Jeg er også meget glad for at erfare, at forlaget MODTRYK udsender både nye og ikke i Danmark tidligere udkomne bøger af Jørn Lier Horst i løbet af 2020.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2019 – 322 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som lyd- og e-bog på MOFIBO