12-03-2020

”Vejen til Warszawa” af Lotte og Søren Hammer

Forlagets beskrivelse

I KRIG ER DET SVÆRT AT SKELNE VEN FRA FJENDE

I VEJEN TIL WARSZAWA følger vi Peter, der er dansker i Nordtyskland. Han opta­ges i Hitlerjugend og bliver medhjælper hos en lille gruppe journalister, der arbejder rundt om i Nazi-Tyskland og de besatte lande. Senere kommer Peter på junker­skole, hvor han uddannes til SS-officer og udstati­oneres i Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

VEJEN TIL WARSZAWA er første bind i serien VENNER OG FJENDER, der udspilles i årene 1939-45. Vi følger en ung dansk-jødisk kvinde fra København og en ung dansk-tysk mand fra Grænselandet under deres rejse gennem krigens brændpunkter.

 

Anmeldelse

Lotte og Søren Hammer har med ”Vejen til Warszawa” skrevet en bog, der på én gang er spændende, tankevækkende og oplysende og ind imellem også humoristisk.

Peter og Uwe er to værgerådsdrenge, der i midt-trediverne er anbragt hos Bonden. Her udnyttes de på groveste vis som billig arbejdskraft. De bliver pryglet, hvis ikke de nøje følger Bondens forlangender.

Beskrivelserne af både personer og bondemiljøet er særdeles gode. Peter, som er bogens hovedperson holdes hjemme fra skolen, så hans boglige færdigheder er lig med nul.

Skæbnens uransagelige veje – Peters ariske udseende bl.a. – gør, at Peter kommer i Hitler-jugend. Desuden tilknyttes han en pressegruppe, der skal fortælle om nazismens fortræffeligheder. Han får nye venner og kommer i helt andre miljøer end dem, han kender. Igen gør gode person- og miljøbeskrivelser sig gældende.

Selv om Peter er uden skolekundskaber, er han en intelligent dreng. Ved venner og voksnes hjælp erhverver han sig kundskaber og praktiske færdigheder, og i løbet af relativ kort tid er han under uddannelse på SS-junkerskole.

SS-uddannelsen ikke er for tøsedrenge. De prøvelser, eleverne må igennem, er ovenud barske, og de beskrives, så man virkelig føler med drengene.

Bogen igennem møder Peter mange interessante personer, og der opstår både venskaber og fjendskaber. Det er værd at lægge mærke til, at hvor nazister og SS-folk almindeligvis skildres som ”dumme svin”, beskrives flere nazister mere nuancerede, idet nogle også er ganske sympatiske.

Selvfølgelig spiller jødeforfølgelsen også en rolle i bogen, og man hører lidt om, hvad der foregår i Dachau Koncentrationslejren, men om Peter kommer til at deltage aktivt i forfølgelsen, ved man ikke endnu, og man fornemmer, at han inderst inde stiller spørgsmål ved rigtigheden i nazisternes holdning til jøderne.

Efterhånden som Peter går fra at være dreng til at blive ung mand, kommer det modsatte køn også på banen, og Peter finder ud af, hvad kærlighed er.

Jeg synes, ”Vejen til Warszawa” er en fantastisk god bog, man virkelig lever sig ind i, og jeg vil glæde mig til at gå i gang med ”Kobberslottet”, som er den næste bog i serien.

5 krimihjerter af 5

Harper CollinsNordic 2020 – 315 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som e-bog og lydbog på MOFIBO