20-03-2020

”Kobberslottet” af Lotte og Søren Hammer

Anmeldelse

KOBBERSLOTTET er andet bind i serien VENNER OG FJENDER, der udspilles i årene 1939-45.

I bogen følger vi et ungt dansk-jødisk søskendepar Kassandra og Alexander fra København. De bor hos deres far, som er enkemand og kommunist. Børnenes afdøde mor var af jødisk slægt og stammede fra Polen. Hun var desuden adelig, men hadede hvordan adelen – hendes egen meget rige far indbefattet – udnyttede bønder og arbejdere. Hun brød derfor med sin familie, rejste til København og giftede sig med en kommunist og fik Kassandra og Alexander.

De to ungebørn og deres far har et velfungerende liv i København, da der kommer en invitation fra deres rige morfar i Polen i anledning af hans 70-års fødselsdag. Deres kommunistiske far giver dem lov til hentet til Polen for at være med til at fejre morfaren.

Fejringen af morfarens fødselsdag skal foregå på hans slot, Kobberslottet. Det er på alle måder et helt andet liv, der udspiller sig på morfarens slot end det, børnene er vant til i København. Morfaren har bl.a. sin formue fra en kobbermine, hvor arbejdere må knokle dagen lang for ussel betaling.

På virkelig fin vis skildrer forfatterparret personerne. Det gælder høj som lav. Ret hurtigt inde i handlingen bliver Kassandra bogens hovedperson, og hende får man et fantastisk godt kendskab til. Hun er en ung pige,der ved, hvad hun vil, når hun møder livets udfordringer. Hun konstaterer hurtigt, at hendes morfar elsker hende højt.

Morfaren er en hårdarbejdsgiver overfor minearbejderne. De ender derfor med at gøre oprør mod deres usle og fornedrende levevis.

Også bogens andre personer skildres virkelig godt. Nogle har udstråling og personlighed. Andre det stik modsatte.

Så bryder 2. verdenskrig ud. Som følge af en aftale mellem Hitler og Stalin er det i første omgang russerne, der besætter området, hvor de to unge børnopholder sig. Besættelsen medfører mange problemer, der afstedkommer diverse voldsomme handlinger.

På god og troværdig vis skildres disse begivenheder.

I det hele taget er der mange gode skildringer i bogen. Fx forholdet mellem de to danske børnog deres polske kusiner. Forskellen på rig og fattig. Beskrivelserne af arbejdet i kobberminen. Det forfærdelige når mennesker brutalt bliver slået ihjel. Forholdene mellem kønnene. Den første forelskelse m.m.

Beskrivelserne af steder og miljøer er særdeles gode.

Hitler og Stalins aftale holdtsom bekendt ikke og fra at være et russisk besat område, bliver området nu besat af tyskerne. Det afstedkommer at herværende jøder bliver sendt til Den Jødiske Ghetto i Warszawa. Det gælder også Kassandra og Alexander, hvis mor jo havde jødisk blod i årene, hvilket er ensbetydende med at de to søskende også betragtes som jøder. Børnenes videre skæbne hører man først om i den 3. bog i serien ”Venner og fjender”

Jeg synes ”Kobberslottet” giver et fantastisk godt indtryk af, hvordan forholdene var i Polen i tiden op til 2. verdenskrig og i krigens første år.

Lotte og Søren Hammer har planlagt i alt 8 bind i den historiske serie ”Venner og fjender” omhandlende menneskeskæbner 2. verdenskrig.

 5 krimihjerter af 5

 

Harper CollinsNordic 2020 – 266 sider

Findals krimiside

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

 

 

 

 

 

Harper CollinsNordic 2020 – 266 sider

 

Findals krimiside

 

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

Reklame:

 

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO