06-09-2020

“Ødemark” af Stina Jackson

“Ødemark” er Stina Jacksons anden bog. Hendes første bog var “Sommermørke”, som i 2019 blev kåret som Skandinaviens bedste krimi.

Da jeg var færdig med at læse “Ødemark”, måtte jeg konstatere, at jeg sjældent har læst en bog med så megen tristesse.

Selve området, hvor den lille by Ødemark ligger, og hvor handlingen foregår, virker trist og mørkt. Gårde og huse er for manges vedkommende dårligt vedligeholdte. Flere af gårdene er nedrivningstjenlige og kun fem af dem er beboede.

På virkelig fin vis formår Stina Jackson at skildre alt det triste, så man tydeligt kan se for sig, hvordan området ser ud.

Også personerne beskrives på allerbedste vis, og man får et virkelig godt indblik i de vigtigste personers tanker og forklaringer på, hvorfor de agerer, som de gør.

Bogens hovedperson er Liv, som er en kvinde i trediverne. Hun arbejder som aftenvagt på en tankstation. Hun bor sammen med sin far Vidar og sin teenagesøn, Simon på Vidars nedslidte gård. Områdets beboere undrer sig over, at Liv og hendes søn ikke for længst er flyttet fra stedet.

Det er bestemt ikke nogen drømmetilværelse, hun har sammen med faren og sønnen.

Til trods for at gården er forfalden og nedslidt, er Vidar overordentlig velhavende. Det ved folk på egnen. Han har gennem tiden solgt ud af de skove, som har været en del at gårdens tilliggender.

To andre personer, som også spiller en væsentlig rolle i handlingen, er de småkriminelle brødre Gabriel og Liam.

En dag sker der en meget alvorlig forbrydelse. Man følger ikke politiets efterforskning ret meget. I stedet fokuseres på det, der sker inde i hovederne på folk - altså på det psykologiske. Det betyder, at der ikke er meget nervepirrende spænding i bogen. Det kan jeg godt savne. Jeg synes også, at handlingen er temmelig langsomt fremadskridende, men heldigvis er der også plads til en overraskelse til sidst.

Selv om jeg godt kunne have tænkt mig noget mere fart i handlingen, synes jeg, at “Ødemark” er en absolut glimrende og meget læseværdig bog, og jeg vil se frem til den næste bog af Stina Jackson.

4 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2020 – 367 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO