06-03-2021

”Det kolde guld” af Cilla & Rolf Börjlind

”Det kolde guld” er sjette bog om det umage efterforskningspar Tom Stilton og Olivia Rönning.

Endnu engang har det svenske forfatterpar Cilla og Rolf Börjlind skrevet en virkelig god og spændende krimi.

Handlingen tager sin begyndelse, da liget af en mand dukker op i en smeltet snelomme i Arjeplogfjeldet i det nordlige Sverige. Manden er dræbt af skud og har været død i ca. 20 år.

Olivia Rönning får overdraget sagen. Det er hendes første opgave som efterforskningsleder. Da hun kommer til Nordsverige, skal hun efterfølgende med helikopter flyves til fundstedet. Helt så langt, når hun ikke. På grund af et voldsomt uvejr styrter helikopteren ned.

Oliva overlever. Det gør helikopterpiloten også, men han er hårdt såret. Mobilsignal og nødradio virker ikke, så Olivia forsøger derfor at skaffe hjælp på anden vis. Hendes søgen efter hjælp vanskeliggøres i høj grad, da hun oplever, at to personer, der også viser interesse for sagen om den døde mand dukker op.

Hvad deres hensigt er, ved hun ikke, med det er i hvert fald ikke noget godt, finder hun på brutal vis ud af senere.

Det, hun i den forbindelse kommer ud for, afstedkommer, at Tom Stilton – tidligere kriminalkommissær og gammel makker med hendes far – rejser til Sverige for at være hos hende. Tom er næsten som en reservefar for Olivia. Han bor nu i Thailand med sin kæreste.

Heldigvis kommer Olivia hurtigt på benene igen, og sammen med Tom og den kvindelige pensionerede efterforskningschef, Mette og hendes psykologmand, Mårten, et par kolleger fra hendes egen efterforskningsgruppe og hendes og Toms fælles ven Abbas går en ihærdig efterforskning i gang.

Efterforskningen fører Tom og Abbas til Gambia, hvor meget dramatiske begivenheder udspiller sig.

Olivia og hendes gruppes efterforskning trækker bl.a. spor til en nutidig stor svensk koncern. Andre spor fører tilbage til begivenheder, der skete for mere end et halvt århundrede siden.

Jeg synes godt om den måde, som efterforskningen beskrives på. Dog tvivler jeg på, at det er helt realistisk, at den pensionerede Mette, kan have så meget at sige, som hun har.

Ud over at ”Det kolde guld” er en krimi, er en pæn del af bogen også lidt af en kærlighedsroman.

Man følger ikke mindre end 4 forhold – nemlig Olivas forhold til sin kæreste, den ikke helt psykisk stabile Lukas, forholdet mellem Tom Stilton og kæresten Luna i Thailand, pensionistkærligheden mellem Mette og ægtemanden Mårten og et nyt forhold mellem Abbas og den gambiske skønhed Mariama.

Det er bestemt helt OK med kærlighed i en krimi. Det fortæller jo, at politifolk naturligvis også har et privatliv og et kærlighedsliv. Måske er der her lidt rigeligt efter min smag.

Bogen er virkelig velfortalt, god og spændende. Personerne er karakteriseret utrolig godt – også bipersonerne. Handlingen ses fra flere forskellige synsvinkler. Det har en god effekt.

Forfatterparret Börjlind er rigtig gode til at beskrive både naturen samt de forskellige miljøer, man færdes i.

Bogen er aktuel, idet den også viser forfatterparrets samfundsmæssige engagement. Efterforskningen kommer bl.a. også til at handle om dumpning af farligt affald i havet.

Endvidere knyttes der kommentarer til det politiske liv i Sverige samt til den stigende vold i svenske byer. Det faktum, at volden er stigende, betyder, at efterforskningsgrupper, som den Olivia leder, kan komme til at mangle mandskab.

Jeg vil helt bestemt anbefale, at man læser krimiserien om Olivia Rönning og Tom Stilton i rækkefølge, så den kommer her: ”Springflod”, ”Den tredje stemme”, ”Sort morgen”, ”Sov du lille”, ”Koldbrand” og ”Det kolde guld”.

”Det kolde guld” slutter med en cliffhanger, så der må absolut komme en bog nr. 7. Den ser jeg også meget frem til at skulle læse.

4 krimihjerter af 5

Gyldendal 2021 – 405 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO