17-04-2021

”Den trofaste læser” af Max Seeck

”Den trofaste læser” er en rigtig spændende krimi af den finske forfatterMax Seeck, som her viser, at han fortjener at blive optaget i kredsen af gode nordiske krimi- og spændingsbogsforfattere.

I ”Den trofaste læser” følger man opklaringen af en række rituelle drab, som alle følger et mønster hentet fra en trilogi af krimiforfatteren Roger Koponen.

Det første offer er Roger Koponens egen kone, Maria.

Efterfølgende sker der flere meget spektakulære drab, hvor de kvindelige drabsofre – lige som Maria – bliver fundet iklædt smukke sorte festkjoler.

Den unge efterforsker fra Helsinkis politi, Jessica Niemi leder efterforskningen. Hun er en særdeles dygtig politiassistent. Hun har i sit liv har haft nogle personlige kampe at kæmpe, hvilket man bl.a. får indblik i i nogle flashbacks fra hendes ungdomstid. Dog synes jeg, at disse flashbacks fylder lidt rigeligt i forhold til deres betydning.

Jessicas nærmeste makker i efterforskningen er den tiltalende politiassistent Jusuf Pepple, som er af etiopisk afstamning.

Den person, som især ansporer Jessica rent efterforskningsmæssigt, er hendes overordnede, politikommissær Erne Mikson. De to har et helt specielt godt forhold til hinanden.

Dejligt at der her er tale om en overordnet, som er sympatisk og ikke utiltalende, som det gør sig gældende i mange krimier.

Der er adskillige politifolk med i efterforskningen, og alle er velkarakteriserede. Det gælder også for bogens øvrige personer.

Især er det spændende at ”komme ind i hovedet” på de personer, som har rituelle tilgange til deres handlinger.

Man skal koncentrere sig under læsningen, da der er mange personer og steder at forholde sig til.

”Den trofaste læser” er absolut ikke nogen ”hyggekrimi”. Jeg synes trods alt også, at den ind imellem er lidt ”kulørt”, men det glemmer man, når man er i gang med læsningen.

Der er tale om en virkelig spændende krimi, som er første bind i en krimiserie med Jessica Niemi som hovedperson.

De næste bøger i serien skal jeg helt bestemt læse.

4 krimihjerter af 5