”Damaskus” af Iben Albinus

Politikens forlag 2021 – 495 sider

Fra bogens bagside

Sigrid Melin udstationeres i Damaskus for en skandinavisk telegigant i håb om at hjælpe demokratiet på vej i Syrien og efterlader mand og barn i Danmark. Året er 2011, og det arabiske forår spirer. Da regimet tager brutale midler i brug for at slå oprøret ned, siger Sigrid ja til en ikke ufarlig opgave for den danske efterretningstjeneste.
I Syrien møder Sigrid samtidig ungdomsveninden, syriske Reem Nemir, efter en dramatisk begivenhed skilte dem ad i studieårene i København. Nu genforenes de endelig i Damaskus, hvor jasmintræerne blomstrer om kap med håbet om politiske reformer. Men Reem viser sig at stå på den modsatte side i konflikten. Hun leder et sikkerhedsfirma og har tætte bånd til regeringen.
Mens Sigrid prøver at gøre det rigtige, fører hun både sig selv og dem, hun elsker, ind i en livsfarlig konspiration og må spørge sig selv: Hvem er ven, og hvem er fjende?
”Damaskus er en spændingsroman om venskab og forræderi, om kærlighed og krigsforbrydelser og om, hvor forbandet svært det er at være et godt menneske i mødet med ondskab.

Min anmeldelse

”Damaskus” er Iben Albinus’ debut som romanforfatter, og det har hun klaret fremragende godt. Bogen indeholder masser af gedigen spænding og giver i høj grad også stof til eftertanke.

Iben Albinus beskriver klart og tydeligt, hvordan tilværelsen er for befolkningen i Syrien i 2011. Regimet tåler på ingen måde, at der sættes spørgsmålstegn ved de beslutninger, som ledelsen i landet – med præsident Bashar al-Assad som frontfigur – tager.

Folk, der retter ind og ikke giver udtryk for kritik af regimet, kan godt have en problemfri tilværelse. Til gengæld udsættes modstandere af de forhold, der hersker i Syrien, for en ubeskrivelig brutal forfølgelse.

Inden Sigrid Melin rejser til Syrien for at tiltræde jobbet i den skandinaviske telegigant, er hun blevet kontaktet af Forsvarets Efterretningstjeneste, som har bedt hende om at skaffe sig kontakt til en minister eller en højtstående embedsmand. På den måde håber FE, at kunne få fat i oplysninger, som kan være med til at vælte Syriens præsident Bashar al-Assad.

Af forskellige årsager går Sigrid med til at gøre forsøget. Det varer ikke længe, inden hun på nærmeste hold konstaterer, hvor vanskeligt styrets modstandere har det.

Iben Albinus’ beskrivelser af det, som modstanderne udsættes for, er meget barske og brutale.

Sigrids møde i Damaskus med sin gamle syriske veninde Reem Nemir medfører efterhånden store og uforudsigelige problemer for dem begge, da Reem jo har et sikkerhedsfirma med tætte forbindelser til regeringen.

At skulle agere i et land som Syrien er bestemt ikke let, når man som både Sigrid og Reem også har en familie at skulle tage vare på.

Man præsenteres for mange interessante personer – både de særdeles sympatiske, men også for dem, der på værste vis repræsenterer Syriens ledelse.

Iben Albinus giver et interessant indblik i de forskellige miljøer, hvor bogens personer færdes. Hun beskriver fint både et overklasseliv med ”fest og farver” og de grå og fattige miljøer.

Man konstaterer også, at diplomatiet ofte kan lægge hindringer i vejen for, at sandheden om, hvad er sker i Syrien kommer for en dag.

Man hører også, at multinationale selskaber ofte går på kompromis og lukker øjnene for forfærdelige tilstande og begivenheder i lande, hvor de skal sælge deres produkter.

Det har været virkelig interessant. at læse Iben Albinus’ ”Damaskus”. Handlingen er særdeles spændende, og man får en god og solid indsigt i, hvad der foregik i Syrien anno 2011.

Iben Albinus har bebudet en efterfølger til ”Damaskus”, og den vil jeg ogsåse frem til at læse.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021 – 495 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...