26-05-2021

"Malstrøm" af Helle Mogensen

Hvis man er til en krimi, der foregår ved den jyske vestkyst, vil jeg anbefale, man læser Helle Mogensens ”Malstrøm”.

Hovedpersonen er psykologen Anne Lebæk, som også var hovedperson i Helle Mogensens debutkrimi ”Havunger”

Krimien foregår i den fiktive by Hvertsund. I huset, der tilhører Anne Lebæks veninde, indretningsarkitekten Erika, finder Anne liget af den myrdede unge kvinde, Betinah.

Anne kender Betinah fra sit job som psykolog, idet Betinah har haft behov for professionel hjælp til at bearbejde hændelser fra sin barndom.

Annes venskab med Erika gør, at hun begynder sin egen efterforskning. Hun håber derved, at hun kan hjælpe Erika til at komme over det traume, det er, at der er fundet en myrdet kvinde i Erika og ægtemanden Lars’ seng.

Den private efterforskning, som Anne går i gang med, gør, at hun møder mange forskellige mennesker, som på en eller anden måde har relation til Betinah.

Politiet foretager naturligvis også deres efterforskning, og på et tidspunkt bliver Anne tilknyttet politiet som en slagskonsulent.

Hvem har haft interesse i at slå Betinah ihjel? Det viser sig, at der er flere at mistænke.  Da der bliver myrdet endnu en ung kvinde, vender og drejer man mulighederne for at finde drabsmanden. Flere af personer har potentiale til at være den mistænkte. Der er derfor rige muligheder for læseren til at gætte med.

Helle Mogensen evner på særdeles fin vis og med stor psykologisk indsigt at beskrive personerne, som kommer fra mange forskellige miljøer, og som er velbeskrevne.

At Helle Mogensen har stort kendskab til den jyske vestkyst fremgår meget tydeligt. Hav, klitter og strand og en gammel tyskerbunker er med til at sætte stemningen i bogen.

Selv om den fiktive by Hvertsund på fin vis beskriver en vesterhavsby, holder jeg mest af bøger, som foregår på steder, der findes på landkortet. Et kompromis kunne være, at der blev tilknyttet eksisterende steder til Hvertsund, så man fx vidste, hvilket stort sygehus, det er, der omtales. Hvis man også vidste, hvilken politikreds det er, der har med efterforskningen at gøre, ville politiarbejdet også være blevet mere realistisk. En lille lokal politienhed som den i Hvertsund ville aldrig stå alene med en drabsefterforskning.

Uden at jeg ved det, håber og tror jeg, at Helle Mogensen ikke er færdig med Anne Lebæk og Hvertsund. Hvis jeg har ret, vil jeg glæde mig til at læse bogen.

4 krimihjerter af 5

Alpha 2021 – 339 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO