20-06-2021

”Sag 1569” af Jørn Lier Horst

Forlagets beskrivelse

En sommeraften i 1999 blev den 17-årige Tone Vaterland dræbt på vej hjem fra arbejde. Sagen blev hurtigt opklaret. Skylden blev tildelt, straffen udmålt, og dommen afsonet.

Glemslens slør har lagt sig over sag 1569, indtil William Wisting modtager et brev, der kun indeholder en speciel talkombination, der peger på andre løsninger end den etablerede sandhed. 

SAG 1569 er fjerde og sidste bog i Jørn Lier Horsts cold case-kvartet, hvor politiefterforsker William Wisting fra Larvik genåbner gamle sager, der kan synes umulige at løse. Bogen kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

 

Min anmeldelse

Som altid, når jeg går i gang med at læse en krimi af Jørn Lier Horst, er forventningerne høje – og de blev indfriet.

At Jørn Lier Horst selv har arbejdet som politiefterforsker, ser man meget tydeligt i den måde, som bogens hovedperson politiefterforskeren William Wisting er skildret på. Det er meget troværdigt.

”Sag 1569” har en krimiintrige, hvor politiefterforskerne ind imellem ikke ved, hvad der er op og ned i sagen. Tilmed er sagen jo en cold case, hvilket ikke gør efterforskningen lettere.

De politifolk, der medvirker i efterforskningen, er meget velbeskrevne.

Der foretages mange interessante og troværdige afhøringer.

Selv om sagen med arkivnummer 1569 er 17 år gammel, og fra en tid, hvor trafikken på cyberspace ikke var helt så fremherskende som nu, fortager efterforskerne søgninger i massevis i cyberspace for at finde ud af, hvordan både vidner og mistænkte har kommunikeret, idet fortid og nutid ikke kan skilles fra hinanden.

Der gøres også meget ud af at beskrive, hvordan man via elektronikken kan få indblik i, fx hvor personer har indfundet sig på bestemte tidspunkter.

Alt i alt ligner den beskrevne efterforskning den, som fortages i virkelighedens verden. Det er netop det, der kendetegner den virkelig gode politiroman.

En politimand har også et liv uden for tjenesten. Jørn Lier Horst evner at beskrive den side af William Wistings liv virkelig godt. Man hører om det gode forhold, han har til datteren, journalisten Line og også om, hvor højt han elsker barnebarnet Amalie.

Hvordan den indviklede sag 1569 hænger sammen klart og tydeligt frem til slut i bogen.

Hvilke planer Jørn Lier Horst har med sin næste krimi, ved jeg ikke, men uanset om det måske alligevel bliver en cold case, en krimi han skriver sammen med Thomas Enger, eller om det bliver en ”almindelig” Wisting-krimi, ja, så skal den bare læses.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2021 – 341 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO