25-11-2022

”Blodmånen” af Jo Nesbø

Fra bogens bagside

Uret tikker, og der er varslet blodmåne over Oslo.

Harry Hole er taget til Los Angeles for at drikke sig ihjel.

Han har fået husly, selskab og et skræddersyet jakkesæt hos den aldrende skuespiller Lucille til gengæld for at have hjulpet hende med at flygte fra en gæld på en million dollar til et narkokartel.

I Oslo er to unge kvinder forsvundet, og lederen af Drabsafdelingen, Katrine Bratt, har brug for sin gamle kollega og Norges fremmeste ekspert i seriemord, men for hendes chefer er det udelukket at tilkalde Harry Hole. Da en mistænkt vil hyre Harry som privatdetektiv i den sag, Bratt efterforsker, havner Harry alligevel i Oslo, for klienten er parat til at betale en million dollar for at blive renset, nok til at løse Lucille fra gælden til narkokartellet.

Harry Hole samler et efterforskningshold bestående af en kokain­sælgende barndomsven, en korrupt politimand og en kræftsyg psykolog. De har ti dage til at opklare sagen.

Min anmeldelse

”Blodmånen” er Jo Nesbøs trettende bog i serien om Harry Hole.

Jeg har læst samtlige Jo Nesbøs krimier, som alle har været fremragende. Derfor var det med store forventninger, at jeg gik i gang med ”Blodmånen”, og jeg blev bestemt ikke skuffet. Den er virkelig god.

”Blodmånen” indeholder alt det, en krimi skal. Den er fyldt med direkte spænding, der er barske scener, og læseren bliver snøret godt og grundigt, når det drejer sig om at finde ud af, hvad der er op og ned.

Harry Hole er ikke længere ved politiet i Oslo. Han bor i Los Angeles og lever en alkoholiseret tilværelse der. Alligevel hyres han af en norsk rigmand til at opklare to kvindedrab i Oslo.

Sammen med et noget usædvanligt efterforskningshold bestående af tre meget specielle mænd, som Harry kender fra sin tid ved politiet, går deres efterforskning i gang parallelt med Oslo Politis.

Harry Holes alkoholisme til trods, er han stadig en dedikeret efterforsker, der kan sit kram.

Ud over at være en fremragende krimi er bogen også så meget andet, idet den indeholder mange alment menneskelige temaer. Det er alkoholisme foruden narkomisbrug, homofili, forældre/børn, børnemisbrug, dating, ægteskab, kærlighed m.m.

Et biologisk tema om parasitter indgår også i bogen.

Personbeskrivelserne er fremragende. Man får et særdeles indgående kendskab til bogens fremtrædende personer.

Jo Nesbø gør også meget ud af at beskrive steder i især Oslo og omegn. Det nye Munch-museum er Nesbø ikke den helt store beundrer af.

De forskelligartede miljøer, der indgår i handlingen, er beskrevet på allerbedste vis.

Jeg håber selvfølgelig, at Jo Nesbø vil fortsætte med at skrive om Harry Hole, selv om han også skriver andre gode krimier.

5 krimihjerter af 5

 Modtryk 2022 – 478 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO