ANMELDELSER

20-03-2019

 

19 mennesker mister livet ved en voldsom eksplosion på et julemarked på Kongens Nytorv i København. Herefter følger man den videre efterforskning, som på særdeles troværdig vis ledes af efterforskeren Signe Kristiansen. Hun er en meget dedikeret efterforsker, der ikke helmer før selv den mindste detalje bliver undersøgt, og hurtigt finder man ud af, at der er tale om en decideret terrorhandling. Den beskrives, så man tydeligt ser dens grufulde konsekvenser for sig.

Beskrivelserne af Signe er ovenud gode, og da man følger hende både som efterforsker og som ægtefælle til Niels og mor til deres børn, kommer man virkelig godt ind under huden på hende.

I efterforskningsarbejdet savner Signe særdeles meget sin tidligere makker Martin Juncker, som er en af landets bedste drabsefterforskere. Han er ”trådt ved siden af” og er blevet degraderet og befinder sig nu i den lille sløve provinsby Sandsted på Sydøstsjælland, hvor han skal lede en nyoprettet lokalstation, som er kommet til på grund af et flygtningecenter på stedet. Tilfældet vil, at han samtidig kan passe sin demente far, som stadig bor i Martins barndomshjem i Sandsted.

Martin fylder snart 60. Han er bestemt ikke nogen humørspreder, snarere tværtimod. Hans adfærd over for andre mennesker er distancerende, bedrevidende og ironiserende og samtidig kæmper han nogle indre kampe.

Skildringen af Martin er fortræffelig, og man forstår til fulde de frustrationer, han gennemgår, når han skal agere i forbindelse med sin demente far.

Man oplever i høj grad Martins evner som efterforsker, for samtidig med at Signe efterforsker terrorsagen i København, myrdes en mand brutalt i Sandsted og konen forsvinder.

Herefter sker der mangt og meget både i København og Sandsted. Signes og Martins efterforskninger krydser hinanden, og ondskaben, i det de arbejder med, viser sig fra sin allerværste side.

Alt imens den dybdegående, spændende og dramatiske efterforskning foregår, fokuseres i høj grad også på almen menneskelige problemer.

Efterforskningsarbejdet skildres på forbilledlig og troværdig vis. Forfatterne Kim Faber og Janni Pedersens journalistiske baggrund fornægter sig ikke, så når de skriver om Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet og diverse afdelinger ved politiet, Politiets efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets efterretningstjeneste (FE) så ved de, hvad de har med at gøre.

De mange forskellige mennesker, der er med i bogen, beskrives overordentlig troværdigt.

Man mærker virkelig atmosfæren i de skildringer, der er af de steder, hvor handlingen foregår. Det gælder, hvad enten man er på fx den lokale politistation, i Martin eller Signes hjem, hos vidner og ikke mindst ude i vinterlandet.

Jeg har udelukkende ros til overs for ”Vinterland”. Absolut en krimi, der ligger blandt de allerbedste i krimiernes superliga.

5 krimihjerter af 5

 

Politikens forlag 2019 – 464 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

20-03-2019

  

”Søster min” er en spændingsroman, der foregår i medicinalindustrien. Hovedpersonen er Sofie Munk, som er tilknyttet det private efterforskningsbureau, CJ Consult. Hun får som opgave at finde ud af, hvem der i det store danske medicinalfirma NomoDep Pharma har sendt ulovlige dokumenter til Lægemiddelstyrelsen i forbindelse med firmaets største satsning nogensinde – en banebrydende pille til kvinder med depression, som mister sexlysten.

Sagen er bestemt ikke ligetil, og efterhånden viser det sig, at en medarbejder ved NomoDep Pharma har gjort sig ihærdige anstrengelser for ved hjælp af ulovlige midler og meget grove handlinger at bane vejen for pillens succes.

For at finde ud af, hvad det hele handler om, må Sofie Munk som en anden undercover agent undersøge medicinalbranchens mange grene.

Man kan ikke andet end beundre Helle Vincentz for den fantastiske viden, hun har om medicinalindustrien, og som hun videreformidler til læseren. Hun må have brugt enorm megen tid på research.

Mange spændende personer optræder på meget troværdig vis i bogen. Det er meget forskellige persontyper, man møder. Sofie Munk fx er en helt utrolig ihærdig og seriøs kvinde, når hun arbejder, men er et rodehoved og en kærlighedshungrende pige i andre situationer. Jeg holder meget af Sofie Munk.

Helle Vincentz gør også meget ud af at beskrive, hvad der sker inde i hovedet på mennesker, der får en depression. Ligeledes hører man, hvordan det ikke bare er personen selv, der rammes, men også i høj grad familie og omgangskreds.

De mange forskellige miljøer, der bliver præsenteret i bogen, er yderst interessante og forskelligartede.

Den direkte spænding, uhyggen og gyset skal man ikke forvente at få, når man læser ”Søster min”. Spændingen ligger i det ”urene trav”, der her foregår i medicinalbranchen.

For mit vedkommende var bogen ikke en, jeg kunne haste igennem. Der er et mylder af vidensformidling, man skal forholde sig til, og der er en del at holde styr på med de mange personer og steder, man bliver præsenteret for. Her kunne jeg godt have ønsket mig en personliste, hvor man kunne se, hvilke dele af medicinalverdenen personerne hører til.

”Søster min” er en spændende og interessant bog, der giver sin version af, hvad der kan foregå i medicinalbranchen, når der er penge og prestige på spil, og man for vindings skyld ikke tager tilstrækkelig hensyn til menneskers ve og vel.

4 krimihjerter af 5

 

People’sPress 2019 – 367 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

07-03-2019

Billedresultat
 for forfatter tess gerritsen

I en støvet kælder under Crispin Museum i Boston, bliver der fundet en perfekt konserveret mumie. Det viser sig til alles overraskelse, at der ikke er tale om en gammel ægyptisk mumie. Det er en nutidig kvinde, som er myrdet og siden gjort til en mumie.

Det er en oplagt sag for retsmediciner Maura Isles og drabsefterforsker Jane Rizzoli fra Boston Politi. Da der bliver fundet flere nutidige mumier, bliver efterforskerne hurtigt klar over, at en galning er på spil.

En ung kvindelig arkæolog, Josephine Pulcillo ved som den eneste, at disse mumier har noget med hende at gøre.

Nu udspiller der sig et højspændt drama, hvor diverse teorier kommer på bordet. Mange mennesker afhøres. Disse beskrives på glimrende vis, så man hurtigt få enten antipati eller sympati for dem.

Man kommer rundt mange interessante steder. Tess Gerritsen evner virkelig at lavegode beskrivelser af disse forskellige steder, der spænder fra upper class til de snuskede og snaskede miljøer.

Selv om bogen mange steder er barsk og brutal, indeholder den også interessante beskrivelser af, hvordan de gamle ægyptere lavede mumier. Man er i øvrigt også inde på begrebet moselig, og hører lidt om, hvordan de er blevet til.

Jo, jo. Man kan godt erhverve sig viden i en krimi.

Der sker mangt og meget i bogen. Den er meget spændende, men jeg synes samtidig, den går lidti selvsving med for mange urealistiske handlingselementer, der skal overgå hinanden.

Det skal under ingen omstændigheder afholde mig fra at læse kommende krimier af Tess Gerritsen.

4 krimihjerter af 5

 

Jentas 2019 – 335 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

07-03-2019

Der er nogle krimiforfattere, der kommer rigtig godt fra deres debut. En af dem er Helle Mogensen, som debuterer med ”Havunger”, som foregår i den fiktive nordjyske fiskerby Hvertsund med ca. 8000 indbyggere. Flere af dem har ondt i sjælen, og opsøger psykologen Anne Lebæk, som er bogens hovedperson.

Efter at være blevet skilt er Anne Lebæk er vendt tilbage til barndomsbyen efter 15 år i København.

En morgen skyller liget af en myrdet kvinde, Christel Birkenfeldt op på stranden. Hun var klient hos Anne, som sætter sig for at finde sandheden bag drabet.

Hendes undersøgelser kommer til at inddrage personer, som hun har kendt fra sin barndom, og Anne erfarer, at nogle af dem også har hemmeligheder, der kan have noget at gøre med drabet.

På god og troværdig vis skildrer Helle Mogensen personerne. Ligeledes er hendes beskrivelser af Hvertsund med dens forskellige miljøer glimrende. Det er rart at læse om andre steder end lige de store byer som København og Aarhus. Selv om byen er fiktiv, føler jeg, at jeg har været der. Normalt plæderer jeg ellers for, at krimier skal foregå i eksisterende byer, men denne blanding af Hvide Sande, Hanstholm, Thyborøn og Hirtshals er fin.

Bogen kører stille og roligt med hovedvægten lagt på de psykologiske aspekter med temaer som kærlighed, utroskab, pillemisbrug, barndom og ungdom, forældre og børn, men der bestemt også dramatiske situationer og en overraskelse af de store, er der også blevet plads til.

På bogens forside står der ”En Anne Lebæk-krimi”. Det fortæller, at der kommer flere bøger med hende i hovedrollen. Jeg håber, at Anne får en nærmere formaliseret tilknytning til politiet og skal hjælpe dem med deres efterforskning og ikke agere detektiv på egen hånd.

Jeg ser frem til den næste bog.

4 krimihjerter af 5

 

People’sPress 2019 – 252 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

26-02-2019

14. februar 2015 skete Danmarkshistoriens hidtilalvorligste terrorangreb. Det var, da Omar el-Husseins beskød og dræbte filmmanden Finn Nørgaard ved kulturhusetKrudttøndeni København for senere på aftenen ved Den jødiske Synagogeat skyde vagtmanden ved Synagogen, Dan Utzan samt såre 6 politifolk.

Bogen giver et meget interessant og også spændende indblik i jagten på Omar el-Hussein.

Ind imellem er det så godt beskrevet, at man, når man tænker tilbage på, hvad man dengang så om jagten i TV, tydeligt ser for sig alt det forfærdelige, der skete den 14. februar.

Bogen fortæller om de teorier, der giver baggrunden for Omar el-Husseins handlinger. Hans oprindelige hensigt havde været at dræbe den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks, men omstændighederne gjorde, at offeret blev Finn Nørgaard.

Ingen er i tvivl om, at Omar el-Husseins opvækst i indvandrerområder og bandemiljøer har været med til at gøre ham til den, han blev til – først som dybt kriminel og siden som terrorist.

Han havde i flere omgange også siddet i fængsel.

30. januar var han pludselig blevet løsladt fra Politigårdens Fængsel i København, hvor han havde siddet varetægtsfængslet sigtet for grov vold. Han havde fået en dom på 2 års fængsel i Byretten. Sagen var blevet anket, og da der ville gå langt tid, før sagen kunne komme for Landsretten, blev han løsladt.

Der hersker ingen tvivl om, at han under varetægtsfængslingen blev mere og mere radikaliseret, så da han kom ud af fængslet, er der klart belæg for påstanden om, at han straks gik i gang med planlægningen af og effektueringen afaktionen ved Krudttønden.

Der har efter terrorhandlingen været rettet kritik mod forskellige myndigheder for ikke at have været nok opmærksom på de radikaliserende påvirkninger, Omar-el Hussein havde været udsat for i fængslet.

Ligeledes har der også været rettet meget kritik mod selve efterforskningen umiddelbart efter drabene ved både Krudttøndenog Synagogen.

Kritikken til trods lykkedes det politiet via overvågningskameraer at opspore Omar-el Hussein. Efter at han også havde skudt mod politiet, blev han selv skudt og dræbt. Det skete godt 13 timer efter at Finn Nørgaard blev dræbt.

Ud over hvad der skete i forbindelse med selve terrorhandlingen beskriver bogen også fanatiske mellemøstlige terroropildnende muslimske organisationer, der både direkte og indirekte har været med til at præge Omar el-Hussein.

Det, som jeg finder mest interessant i bogen, er selve beskrivelsen af, hvad der skete den 14. februar 2015. Det er skildret troværdigt, levende og dramatisk.

Jeg er ikke tvivl om, at myndighederne på den hårde måde har taget ved lære af fejldispositionerne i forbindelsemedterrorhandlingen den 14. februar 2015.

Fx så man hvordan terrorberedskabettog affære med udførelse af en aktion i september 2018, hvor dele af Danmark i flere timer var lukket ned pga. af terrorfrygt.

Her i slutningen af februar 2019 ser man, at PET har styrket bevogtningen af både af justitsministerens og integrationsministerens bolig.

4 krimihjerter af 5 

  

Politikens forlag 2019 – 239 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget