ANMELDELSER

29-11-2021

Jeg ved, det er en floskel, når jeg siger: ”Det er ikke en bog for folk med svage nerver”. Jeg tror ikke, at jeg nogensinde har læst en bog, hvor så mange bestialske drab beskrives så grumt og grundigt, som det er tilfældet i Mats Strandbergs ”Konferencen”.

Når det så er sagt, så er bogen helt utrolig spændende og på mange måder også tankevækkende.

En gruppe på ni medarbejdere i en svensk kommunes udviklingsafdeling er på konference i en idyllisk hytteby ved bredden af en skovsø. Temaet er teambuilding, peptalks og ideudvikling i forbindelse med et kontroversielt projekt vedrørende opførelsen af et storcenter på en kommunal byggegrund. Byggeriet skal påbegyndes næste dag.  Dog  har projektet vakt stærke følelser både blandt kollegerne og folk i lokalområdet.

Før kommunen har kunnet gå i gang med at føre planerne om storcenteret ud i livet, har man måttet opsige den landmand, som havde forpagtet den kommunale jord, hvor storcenteret skal bygges. Det har medført store menneskelige omkostninger for landmanden og hans familie, der nu tvinges til at flytte.

Fra kommunens side mener man, at et storcenter vil trække folk til med alt, hvad det vil indebære af fremgang for kommunen.

Et yderst interessant træk i bogen er, at synsvinklen hele tiden skifter mellem de ni personer i udviklingsafdelingen. Det giver læseren en fantastisk god mulighed for at lære dem særdeles godt at kende.

De personer, man præsenteres for, er meget forskellige, hvad holdninger til sagen angår, og samtidig er det bestemt ikke alle, der har et lige godt forhold til hinanden. Personbeskrivelserne er gode og realistiske.

Alt imens der foregår aktiviteter på det team-buildingsmæssige område, er en galning gået i gang med at myrde løs af deltagerne. Da det går op for de resterende deltagere, hvad der virkelig er på færde, forsøger de panisk at undgå morderen, samtidig med at de desperat prøver på at finde ud af, hvem der stræber dem efter livet. Det er ikke muligt for dem at tilkalde hjælp fra politiet, da gerningsmanden har opsat en jammer, som forhindrer telefonkontakt med omverdenen.

På særdeles grundig og modbydelig vis skildres drabene. Jeg har ingen vanskeligheder med at kapere den slags beskrivelser, men jeg må indrømme, at det også kan blive for meget, så jeg efterhånden ikke længere følte mig overrasket over de mange detaljerige beskrivelser af grusomheder.   

”Konferencen” er en drønspændende krimi - en rigtig pageturner, men også med rigelig meget ”splat”.

Efter endt læsning er der ingen i tvivl om, hvordan det hele hænger sammen, og hvad motivet til de drabelige handlinger er. Det, at så mange dræbes af en og samme person, ser man jo desværre også af og til i virkelighedens verden, så den form for massemord er helt realistisk.  

4 krimihjerter af 5

Modtryk 2021 – 344 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

13-11-2021

”Intet” er skrevet af den irske forfatter Catherine Ryan Howard. Hende har jeg ikke tidligere læst noget af. Jeg må sige, at det blev et rigtig godt nyt bekendtskab.

Det er længe siden, jeg har læst en thriller med en så spændende og genialt udtænkt opbygning.

Som 12-årig overlevede Eve Black som den eneste drabene på hendes mor, far og lillesøster begået af den berygtede seriemorder ”Intetmanden”.

Denne grufulde handling har selvfølgelig sat sig dybe spor i Eve, så hun beslutter sig for at skrive en true crime om ”Intetmanden”, som også har overfaldet og dræbt andre. Man hører nu, hvordan hun griber opgaven an. Bl.a. får hun et nært samarbejde med politiefterforskeren Ed Healy,

Allerede få sider inde i ”Intet” ved læseren, hvem ”Intetmanden” er. Han hedder Jim Doyle og er efterhånden blevet 63 år og har job som sikkerhedsvagt i et stormagasin efter at have arbejdet som politibetjent i 30 år. Siden drabene på Eves familie for næsten 20 år siden, har han ikke begået andre drab.

En dag opdager Jim til sin forfærdelse, at Eve har udgivet en bog, ”Intetmanden”, som fra ende til anden beskriver politiets efterforskning af drabene på hendes familiel, samt hvordan hendes liv har formet sig efterfølgende og hvilke tanker, hun har gjort sig, fra hun var 12 år til nu.

Jim får straks købt bogen og går i gang med at læse den.

Læseren læser nu Jim Doyle over skulderen, når han læser ”Intetmanden”. Samtidig hører vi om det liv, han lever både på sit arbejde og derhjemme med sin familie.

Han opdager hurtigt, hvor faretruende tæt Eve er på at finde frem til sandheden. Han indser, at hun ikke giver op, før hun har fundet ham. Han har intet andet valg end at stoppe hende, inden hun finder ham.

”Intet” er en barsk thriller. Det, Jim Doyle gjorde ved sine ofre, er ikke rar læsning, men jeg synes ikke, der svælges i beskrivelserne, som virker meget realistiske.

Personbeskrivelserne af både Eve og Jim Doyle er meget troværdige. De har jo hver især store problemer at kæmpe med, idet de begge vil finde frem til den anden – ganske vist med forskellige motiver.

Også bogens andre personer fremstår tydeligt.

Det er også meget let at forestille sig de forskellige miljøer og steder, der beskrives i bogen.

Opbygningen af ”Intet” med en bog i bogen vanskeliggør ikke læsningen, men gør, at den bliver yderst intens, og at man kommer rigtig godt ind i hovedet på både Eve og Jim Doyle.

Titlen på bogen ”Intet” og titlen på bogen i bogen ”Intetmanden” hentyder til, at Jim Doyle intet efterlader sig på gerningsstederne.

En virkelig fremragende thriller.

5 krimihjerter af 5

Forlaget Zara 2021 – 338 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

11-11-2021

Den 62-årige kriminalassistent Ringgaard fungerer ikke optimalt som drabsefterforsker i København. Han er udbrændt og savner sin kone, Ellen som døde for to år siden.

Han takker derfor ja til en nyoprettet stilling som landbetjent i Kongsvig - en fiktiv by - i Sydøstsjælland.

På god vis får man en meget fin beskrivelse af den lille by, og samtidig præsenteres man for nogle af dens indbyggere.

Umiddelbart tyder det ikke på, at jobbet som landbetjent kræver den helt store arbejdsindsats af Ringgaard. Arbejdet indebærer mest af alt forkyndelser af fx manglende betaling af vægtafgift, indkaldelser til at møde op i retten af forskellige årsager o.lign. Det er ikke så meget, man hører om møderne med de mennesker, som han aflægger besøg hos. Det savner jeg lidt.

En dag, hvor han er ude at lufte sin hund Vind, møder han byens særling, der ud af den blå luft opfordrer ham til at finde ud af, hvad er skete med den unge kvinde, Jenny Laursen, der forsvandt for 20 år siden.

Ringgaard bliver nysgerrig og opsøger lokalpolitistationen, hvor han får udleveret arkivmaterialet, der belyser sagen.

Jo, mere han studerer sagen, jo mere bliver han grebet af at komme til bunds i mysteriet. Han konstaterer også, at den efterforskning, der foregik for 20 år siden var meget mangelfuld.

Han opsøger de mennesker, der på den ene eller anden måde var impliceret i sagen. Disse mennesker beskrives på bedste vis.

Hans overordnede fra lokalpolitistationen synes, at Ringgaard bruger alt for meget tid på Jenny-sagen. Man betragter det nærmest som hans private efterforskning.

Det er virkelig interessant at læse om de betragtninger Ringgaard gør sig i forbindelse med granskningen af den gamle sag. Her mærker man til fulde, at Arne Woythal har 40 års erfaring som politimand. Man får virkelig generelt meget at vide om, hvordan politiet arbejder, når de efterforsker.

Man får også at vide, hvad der burde have været gjort, men ikke blev det, da Jenny Laursen forsvandt.

”Mysteriet om Jenny” er ikke en indviklet krimi. Den er lige ud ad landevejen. Der er ikke diverse forviklinger og fantasifulde handlingselementer. Jeg betragter bogen som en god politikrimi.

En del at bogen er også en fortælling om kærlighed mellem to lidt ældre mennesker, idet Ringgaard bliver forelsket i den midaldrende, alternative behandler Lærke Frost. Det er en lille sød fortælling.

I kølvandet på Jenny-sagen dukker flere tilfælde af forsvindingssager op fra fortiden. Jeg oplever dog, at det er lidt pudsigt, at netop som Ringgaard efterforsker de gamle sager, så forsvinder der igen en ung pige i lokalsamfundet.

Jeg synes også, at Ringgaard i sin efterforskning iværksætter nogle handlinger som jeg ikke tror, en landbetjent ville gøre uden, at det skete i meget nært samarbejde med sine overordnede.

Jeg synes, Arne Woythal har skrevet en særdeles god og spændende krimi.

”Mysteriet om Jenny” er første bind i serien om landbetjent Ringgaard i den lille by Kongsvig. Jeg venter spændt på bind to.

4 krimihjerter af 5

Byens Forlag 2021 – 334 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-11-2021

”Natrium Chlorid” er den niende i rækken af Jussi Adler-Olsens fremragende serie om Afdeling Q.

En 60-årig kvinde, Maja Petersen begår selvmord på grund af traumer i forbindelse med, at hun i 1988 mistede sin lille søn ved en meget voldsom eksplosion på det autoværksted, hvor hun havde sin bil til reparation. Også autoværkstedets mekanikere omkom.

Drabschef Marcus Jacobsen, som dengang var vicekriminalkommissær styrede efterforskningen og havde mistanke om, at eksplosionen skyldtes en bevidst handling. Det lykkedes ham ikke at opklare sagen. Han glemte den imidlertid aldrig.

I forbindelse med Maja Petersens begravelse kiggede han igen på efterforsknings­materialet fra den 32 år gamle sag og blev opmærksom på noget, som han dengang havde overset i kriminaltekniske rapport, nemlig at der uden for indgangsporten til bilværkstedet havde ligget en lille bunke køkkensalt.

Marcus Jacobsen henvender sig nu til Carl Mørck, fordi han husker, at Carl har haft en sag, hvori der også indgik køkkensalt.

Afdeling Q med Carl, Assad, Rose og Gordon bliver sat til efterforske, om der er flere lignende sager med køkkensalt – og det er der.

Flere af sagerne med køkkensalt er meget voldsomme drabssager – og der er mange af dem. Hvordan hænger det sammen? I Afdelings Q’s efterforskning tegner der sig efterhånden et billede af, at der en afsindig og hensynsløs morder på spil.

Efterforskningen bliver mere og mere intens, og der opstår den ene dramatiske situation efter den anden, som handler om liv og død. Det hele kulminerer 2. juledag 2020.

2020 var også året med nedlukning af Danmark på grund af coronaen. Dette faktum indgår på helt realistisk vis i ”Natrium Chlorid”, og det er helt rigtigt af Jussi Adler-Olsen, at han lader coronaen spille en stor rolle i bogen.

Grundsubstansen i efterforskningen er realistisk. Det er også rigtig fint, at Teglholmen nu er blevet stedet, hvorfra Afdeling Q’s efterforskning foregår.

Jeg holder meget af Carl, Assad, Rose og Gordon. De er alle stadigvæk, som vi kender dem. Jeg oplever dog, at Carl har ændret sig til at blive et mere glad og positivt menneske, efter han er blev gift med kriminalpsykologen Mona og er blevet far til lille Lucia.

Samtidig med at Afdeling Q efterforsker ”saltmordene”, konfronteres Carl med sagen for år tilbage, hvor han selv var involveret, og hvor hans gode kollega Hardy blev ramt af skud og blev lam i hele kroppen, og hvor en anden kollega blev dræbt.

Det helt store tema i ”Natrium Chlorid” er opgøret med menneskers hensynsløshed over for deres medmennesker i hverdagen. Det er alt lige fra at overskride hastighedsgrænserne til at begå forbrydelser af værste slags.

Bogens andet store tema er selvtægt. Enhver form for selvtægt er forbudt

Beskrivelserne af personerne er gode, og efterforskningen er grundigt og godt beskrevet.

Igen en fremragende og superspændende bog fra Jussi Adler-Olsen.

Bogen slutter med en cliffhanger, og når Jussi Adler-Olsen er færdig med det tiende og sidste bind i serien om Afdeling Q, har vi også fået Carl Mørks liv og historie beskrevet. Jussi Adler-Olsen vil da være nået i mål med Afdeling Q-serien.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021 – 460 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

26-10-2021

Fra bogens bagside:

Dansk-grønlandske Pipaluk mærker uroen, og hun begynder at overveje noget, som tidligere var utænkeligt. Hun begynder at overveje at vende tilbage. Tilbage til Grønland. Det Grønland, hun som ung pige akkurat slap fra i live, men som aldrig har sluppet taget i hende.  

Hun er siden blevet elitesoldat og har været udsendt på skarpe missioner for den danske hær. Nu får hun brug for alle sine færdigheder, ligesom hun kommer til at trække på enhver soldats stærkeste våben: Loyalitet.  

Pipaluk kon­fronterer sin fortid og møder et Grønland, som næsten ikke er til at kende. Stormagterne lægger arm om den militære sikkerhed, og kapitalinteresser slås om undergrunden. Samtidig smelter isen, og gamle hemmeligheder dukker frem i lyset. 

 Min anmeldelse

Omdrejningspunktet i ”Mørket under sneen” er det faktum, at et amerikansk bombefly med fire atombomber styrtede ned i det nordlige Grønland i 1968. Man fandt resterne af tre bomber, men den fjerde var forsvundet.

Denne historie spinder Morten Hesseldahl en ende over. Han lader den tidligere elitesoldat dansk-grønlandske Pipaluk sammen med en tidligere god ven og soldaterkollega samt tidligere samarbejdspartnere forsøge at finde ud af, hvad der skete med den fjerde atombombe. Det fører adskillige dramatiske situationer med sig, da de kommer på sporet af skjulte hemmeligheder om – bl.a. at amerikanerne i al hemmelighed havde haft til hensigt at bevare et projekt om deres fortsatte tilstedeværelse på Grønland inkluderende atomvåben til trods for, at de påstår, det ikke havde været deres hensigt.

Pipaluk og det øvrige hold finder også ud af, at hemmelighederne på Grønland tidligere har ført til drab i Danmark. Da der finder et nutidigt drab sted, skærpes deres interesse yderligere for at komme til bunds i sagen.

Selv om Pipaluk ikke har noget ønske om at vende tilbage til Grønland, gør hun det alligevel i håbet om at få klarlagt, hvordan tingene hænger sammen.

Grønland er ikke længere det Grønland, som Pipaluk i sin tid forlod. Kræfter fra USA, Sovjet og Kina forsøger hver især at få indflydelse i landet til egen fordel. Magthaverne i disse lande lover til gengældbedre velstand til grønlænderne.

Jeg har ikke svært ved at forestille mig Pipaluk og de andre personer. Miljøerne synes jeg også fremstår tydeligt.

I ”Mørket under isen” hører man, at et nyt grønlandsk parti gerne vil sige ”ja tak” til de goder, som tilbydes fra udlandet, mod at grønlænderne accepterer indflydelse herfra. Samtidig vil partiet bryde med Danmark.

Jeg er helt sikker på, at visse kræfter både på Grønland og i udlandet i virkelighedens verden arbejder herpå ihukommende Donald Trumps tilbud om at købe Grønland.

Morten Hesseldahl evner på god vis at blande fakta og fiktion og på den måde skabe en bog, som i høj grad giver stof til eftertanke.

4 krimihjerter af 5

Modtryk 2021 – 333 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO