ANMELDELSER

08-11-2022

Fra bogens bagside

En ældre mand findes død på den lille ø Aarø ved Haderslev. Umiddelbart ser det ud til, at han er faldet uheldigt og er druknet i vandkanten, men særlige omstændigheder gør det hurtigt klart, at det lokale politi har brug for assistance fra Louise Rick og den nye rejseenhed, P13.
Camilla Lind er flyttet fra sin mand, Frederik. Mens hun går og pakker ud i sin nye lejlighed, ringer politiet på døren og meddeler, at hendes mor er død. Hun skynder sig sammen med sønnen Markus til morens hus i Skanderborg, og da hun gennemgår morens ting, støder hun på en chokerende hemmelighed.
Louises efterforskning trækker tråde til Skanderborg, og inden længe er Camilla personligt involveret i at afdække sagen, som måske stikker dybere end først antaget.
Elins død er en historie om, hvor langt man vil gå for at passe på det, man holder af. En historie om at placere skyld og ansvar, og om at svigte og tilgive.

Min anmeldelse

”Elins død” indgår i krimiserien med efterforskeren Louise Rick.

Sara Blædel evner virkelig at finde på gode krimiplots. Det er også tilfældet i ”Elins død”.

Samtidig er handlingen også præget af det følelsesmæssige især det, der relaterer til familieskabet.

Louise Rick er nu blevet tilknyttet det nyetablerede Rejsehold P13 og er derfor kommet til Aarø i Haderslev Fjord, hvor en ældre mand er fundet druknet og fastbundet til en liggende stol vandkanten.

Da der efterfølgende andre steder i landet bliver fundet personer, der også er druknet på mystisk vis, og som for fleres vedkommende kan relateres til den dræbte på Aarø, bliver en intens efterforskning sat i gang.

Louises mangeårige gode veninde Camilla Linds mor dør pludselig ved en ulykke i Skanderborg, hvor hun bor. Camilla bliver selvfølgelig chokeret og tager til Skanderborg med sin søn Markus, da der er meget, der skal foretages i forbindelse med et dødsfald.

Da hun under oprydningen i morens hus støder på nogle billeder, får hun på det nærmeste et chok, som virkelig sætter noget i gang rent følelsesmæssigt.

At Louises efterforskning på Aarø også viser sig at have forbindelser til Skanderborg bevirker, at de to nære veninder Louise og Camilla nødvendigvis må mødes, hvilket de ind til nu ikke har gjort i forbindelse med Louises mors død.

P13’s efterforskning foregår mange steder især i Jylland. Som sædvanlig synes jeg rigtig godt om, at handlingen foregår steder, jeg kender. Jeg er især godt kendt i områderne omkring Skanderborg og Ikast.

Da alt til sidst kommer for en dag, får man en god forklaring på, hvad der er motiverne til drabene.

Jeg synes, Sara Blædel er virkelig god til at beskrive, hvordan en efterforskning foregår.

Hun gør det også rigtig godt, når hun beskriver, de følelser mennesker har, når der opstår alvorlige problemer for dem.

Selvfølgelig gælder det også, når det handler om beskrivelsen af kærlighed. Jeg synes dog, at der i ”Elins død” fokuseres lidt rigeligt på både Louises og Camillas ægteskabelige og kærestemæssige forhold. Måske skyldes det, at jeg er en mand.

Personernes handlingsmønstre fremstår meget klart, og man har en tydelig fornemmelse af, hvorfor de agerer, som de gør.

De steder, hvor handlingen foregår, er særdeles godt beskrevne.

Selvfølgelig skal jeg også læse den næste Sara Blædel-bog. Det gælder hvad enten, hun skriver om Louise og Camila, eller om hun i samarbejde med Mads Peder Nordbo skriver om efterforskerne Liam Stark og Dea Torp.

4 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2022 – 333 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

26-10-2022

Fra bogens bagside:

Et drab uden fortilfælde.

En morder, der er mere blodtørstig end nogensinde før.

En sag, der vil presse ham til det yderste.

Har Robert Hunter mødt sin overmand denne gang?

”Tror du på djævelen, kriminalassistent Hunter?” spurgte betjenten. ”For hvis du ikke gør … så tror jeg, du skifter mening, når du kommer herhen.”

Med disse ord bliver Hunter kaldt ud til et af de mest barbariske gerningssteder, han nogensinde har set. Og det hele bliver endnu mere foruroligende, da retsmedicinerne finder et digt, som morderen har efterladt inde i liget.

Da der sker endnu et drab, er fremgangsmåden og signaturen så forskellig fra det første, at retsteknikerne ikke umiddelbart forbinder de to gerningssteder med hinanden. Men da de finder næste del af morderens digt, tyder det på, at de to mord kun er begyndelsen.

Robert Hunter indleder jagten på den mest brutale og disciplinerede morder, han nogensinde har oplevet. En morder, der går efter ofrenes frygt, og som ønsker at give sine ofre en lektion … en lektion, der ender med døden.

Min anmeldelse

”Blodig jagt” er Chris Carters 12. Robert Hunter-thriller.

Som det fremgår på bogens bagside, er ”Blodig jagt” en meget blodig og voldsom krimi. Der stikkes ikke noget under stolen, når et gerningssted beskrives. Blodet nærmest løber ned ad siderne.

Kunne Chris Carter ikke have sparet lidt på disse voldsomme og ulækre detaljer? Det synes jeg ikke, for der kommer en logisk om end sindssyg forklaring på, hvorfor gerningsstederne ser ud, som de gør. Det skyldes ganske enkelt en morders forfærdelige og bestialske logik.

”Blodig jagt” beskriver på allerbedste vis politiets intense efterforskning. Da Chris Carter er forhenværende kriminalpsykolog, ved han selvfølgelig meget om, hvordan en efterforskning foregår, og det fremgår meget tydeligt.

Jeg har læst alle Chris Carters bøger, så jeg føler, at jeg kender de to hovedpersoner, efterforskerne Robert Hunter og Carlos Garcia godt.

Selv om de to efterforskeres privatliv ikke fylder meget i bogen, så fornemmer man alligevel, at de har et. Robert Hunters liv består dogmest er arbejde.

Man møder mange interessante og velbeskrevne personer i ”Blodig jagt”. Også her skinner det igennem, at Chris Carter har en fortid som psykolog.

Jeg synes, ”Blodig jagt” er realistisk, men der er også plads til gode gedigne overraskelser.

Gad vide hvad Chris Carter finder på i sin næste krimi? Man skulle snart tro, at mulighederne for at finde på nye sindssyge grusomheder er udtømte. Det tror jeg nu ikke.

Jeg glæder mig meget til at læse den næste bog af Chris Carter.

5 krimihjerter af 5

Jentas 2022 – 492 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

23-10-2022

Forlagets beskrivelse:

En tilsyneladende uskyldig mand mister livet under en voldsom eksplosion på Nordjyllandsværket – et af Danmarks sidste kulfyrede kraftværker og en kæmpestor udleder af CO2. Hvad der først ligner en ulykke, viser sig hurtigt at være et angreb, da politiet finder fragmenter af en militær kamikazedrone i murbrokkerne. En radikal organisation tager skylden for angrebet. Danmark er ramt af sit første tilfælde af klimaterror.

Samme morgen findes en anden mand dræbt i en velhavervilla i det nordlige København. Han er søn af landets kontroversielle klimaminister, og sagen detonerer for alvor mellem efterforskernes hænder, da obduktionen afslører, at den dræbte har haft et heftigt kokainmisbrug – og desuden viser sig at have tætte forbindelser til en hidtil ukendt narkobande.

Er der en sammenhæng mellem de to forbrydelser? Juncker og Signe kan først ikke få øje på den, men så gør deres kollegaer en opdagelse, som tilsyneladende vender sagen på hovedet.

Min anmeldelse:

Når man som jeg har læst Faber og Pedersens foregående tre krimier ”Vinterland”, ”Satans sommer” og ”Kvæler”, som alle var særdeles gode og spændende bøger, var forventningerne til en ny krimi af forfatterparret tårnhøje.

”Skyggeriget” levede til fulde op til mine forventninger.

Jeg vil absolut anbefale, at bøgerne læses i rækkefølge.

Det er altid spændende og interessant læsning, når en krimi tager udgangspunkt i et emne, der er oppe i tiden. Det gør ”Skyggeriget”, som inddrager klimakrisen med klimafanatikere som et yderst vigtigt tema.

Et andet vigtigt og altid aktuelt tema, som også indgår i den spændende handling, er narkokriminalitet, hvor drab indgår. At der så også kan trækkes tråde fra hændelser i forbindelse med efterforskningen af eksplosionen på Nordjyllandsværket i Aalborg til narkodealere i København er yderst spændende.

I ”Skyggeriget” kommer man også ind på mulige drab på plejehjem, negative sider ved den københavnske overklasse, krigen på Balkan i 90’erne, skilsmisse og nye forhold, gymnasiernes puttefester, Herlufsholm, personalemangel i fængslerne m.m. På god og spændende vis indflettes disse temaer mere eller mindre i handlingen.

Bogen igennem møder man mange interessante og velbeskrevne personer. Hovedpersonerne politifolkene Martin Juncker, Kristoffer Kirch og Signe Kristiansen, som man kender fra de tidligere bøger, kan jeg slet ikke blive træt af at læse om.

Det samme gælder også den kvindelige palæstinensiske efterforsker Nabiha Khalid.

Beskrivelserne af politifolkene viser at selv dygtige og dedikerede efterforskere kan have store problemer både arbejdsmæssigt og på det private område, som er svære at håndtere.

Man præsenteres også for mange spændende steder, lige fra den økologiske og meget klimabevidste nyskabte minilandsby Grønnevang til mondæne villaer og ejerlejligheder i København og omegn.

Når man er journalister som Faber og Pedersen, så er baggrunden for det, der har med efterforskningen at gøre virkelig i orden.

”Skyggeriget” får min varmeste anbefaling.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2022 – 365 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

18-10-2022

Forlagets beskrivelse

Liv Jensen. 29 år, 162 centimeter høj, født i Rødovre.

Efterforsker Liv Jensen er i vildrede. Ubehagelige omstændigheder tvinger hende til at sige sit job op hos Aalborg Politi og rejse retur til barndomshjemmet.

Heldigvis finder hun hurtigt et lejemål i kælderen i et hus på Vesterbro hos den pensionerede rammemager, Jan Leon, og hans voksne datter, Hannah. To mennesker, som deler en stor sorg.

Liv drømmer om en stilling ved Drabsafdelingen i hovedstaden, men må indtil videre tage til takke med arbejdet som privatdetektiv – og så den cold case, hun får af sin ven og mentor, Petter Bohm fra Københavns Politi.

Sagen handler om en kulturjournalist, der blev kvalt for tre år siden, gerningsmanden er aldrig fundet. Måske kan Liv opklare den sag, slette minderne fra Aalborg og vende tilbage til politiet igen?

Sagen tvinger Liv til at genbesøge fortiden, rejse til den jyske vestkyst og ind i et af de mørkeste kapitler i danmarkshistorien. Det hele hænger sammen. Alle flygter fra noget, og ingen kan vide sig sikker. Heller ikke Liv.

Min anmeldelse

”Det brændende blad” er første bog i serien med Liv Jensen i hovedrollen.

Det er altid spændende, når en kendt forfatter som Katrine Engberg går i gang med en ny krimiserie.

Som altid, når Katrine Engberg skriver en krimi, får man en kvalitetskrimi.

Bogen foregår dels i København og dels i Thy. Jeg synes virkelig godt om, at handlingen foregår to så vidt forskellige steder.

Stederne og miljøerne er beskrevet helt utrolig godt.

Hovedpersonerne er ligeledes godt beskrevet. Det drejer sig om den lesbiske tidligere politiassistent og nuværende privatdetektiv Liv Jensen, rammemageren Jan Leon og hans voksne datter, Hannah, som begge har jødisk baggrund samt den iranske veteranbilekspert Nima Ansari.

Handlingen ses på skift fra hovedpersonernes synsvinkel, hvilket har stor indflydelse på de gode karakteristikker

Også bogens andre personer er meget velbeskrevne.

Handlingen i ”Det brændende blad” er rolig fremadskridende.

Selv om de tre drab, der begås, sker i København, er der rigtigt meget, der relaterer til Thy. Hvordan det hænger sammen, er det Liv Jensens opgave at finde ud af.

Det er spændende læsning, at en handling, der foregår i nutiden, trækker spor tilbage til besættelsestidens Danmark, hvor der især fokuseres på jødeforfølgelsen.

Selve opklaringen af de tre drab er en smule indviklet.

Jeg synes ikke, det er helt realistisk, at Petter Bohm fra Københavns Politi engagerer Liv i hendes egenskab af privatdetektiv til at efterforske en cold case.

”Det brændende blad” fængede hos mig lige med det samme. Jeg vil glæde mig til at følge Lis Jensen i seriens kommende bøger.

4 krimihjerter af 5

Alpha 2022 – 451 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

06-10-2022

Fra bogens bagside

I udkanten af Norrköping findes en mand brutalt myrdet i sit eget hjem. En bamse fundet på gerningsstedet peger politiet i retning af Filippa Falk, en tidligere politibetjent, der efter en grusom tragedie lever under beskytte identitet. Men er hun villig til at hjælpe politiet med at opklare sagen?

Samtidig forsøger anklagerenJana Berzelius at opspore gerningsmanden, men hendes mørke fortid haler ind på hende, og hun må tage alle midler i brug for at beskytte den mand, hun elsker. Han har fået nys om hendes forhistorie og er fast besluttet på at grave sandheden frem.

Bjørnen sover er en hæsblæsende spændingsroman om hvor langt et menneske vil gå for at få hævn og er syvende bind i serien om anklager Jana Berzelius.

Min anmeldelse

For at få det fulde udbytte af ”Bjørnen sover”, vil jeg helt bestemt anbefale, at man har læst de 6 foregående bøger i serien.

Emelie Schepp har for syvende gang skrevet en helt forrygende spændingsroman. Hun formår hver gang at finde på nye og overraskende hændelser i Jana Berzelius-serien, som i bund og grund er en lang fortløbende historie.

Samtidig med at der bliver føjet nyt til, relaterer handlingen også til det, der er sket i de foregående bøger.

Bogen indeholder derfor også et gensyn med flere af de i forvejen kendte personer fra seriens første seks bøger. Der er Danilo Peña, som på grufuld vis, har været en del af Janas liv siden deres fælles barndomstid. Der er Janas adoptivfar, som hun får et mere og mere anstrengt forhold til. Der er også hendes tidligere chef, Per fra anklage­myndig­heden, som hun nu er blevet dybt forelsket i, og så er der kriminalkom­missær Henrik Levin og kriminalinspektør Mia Bolander.

Hele persongalleriet er virkelig godt beskrevet. Især får man god indsigt i Filippa Falks personlighed. Hun er tidligere politibetjent, der nu lever under identitets­beskyttelse, fordi hun har været udsat for en forbrydelse, der er gået ud over hendes nære familiemedlemmer.

At manden, der findes myrdet med en legetøjsbamse i sin opsprættede mave, er politi­mand, giver selvfølgelig anledning til at grave i hans tidligere sager.

Selv om jeg skulle koncentrere mig en del for at få helt styr på opklaringen, så fandt jeg ud af sammenhængen, hvor der også var plads til gode overraskelser.

For mig er der ingen tvivl om, at der vil komme en bog nr. 8 i serien om Jana Berzelius. Den skal bestemt læses.

4 krimihjerter af 5

Hr Ferdinand 2022 – 299 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO