ANMELDELSER

03-11-2018

 

 

Anmeldelse

Jesper Steins krimi ”Solo” er nummer seks i hans serie om efterforskeren Axel Steen.

Axel Steen har forladt politiet og PET, og er blevet sikkerhedschef for en international investeringsbank med hovedsæde i Danmark. Han er blevet gift for anden gang med Cecilie og håber – i hvert fald udadtil – på at kunne få et almindeligt liv med Cecilie og deres datter Emma, men så svindler en medarbejder i banken sig til en anseelig sum penge. Axel får til opgave at afskedige medarbejderen. Det sætter en lavine af dramatik i gang.

Jesper Stein evner virkelig godt at skildre Axels forsøg på at blive familiemenneske, men man opdager hurtigt, at det ikke er nemt. Da Axel vil trænge om bag årsagen til svindlerens ageren, involveres han i begivenheder, som både omhandler kidnapning og drab. Dette sætter familielivet på stand-by. Axels jagtinstinkt efter retfærdighed bliver nu det vigtigste for ham.

Samtidig med dette er Axels gamle politikollega Vicki Thomsen i gang med opklaringen af et drab på en ung indvandrer med banderelationer.

Jesper Stein giver en fin og grundig beskrivelse af indvandrermiljøet i Urbanplanen på Amager, hvor drabet er foregået.

I det hele taget er miljøbeskrivelserne helt fantastiske. Det samme gælder personbeskrivelserne. Det er mennesker af kød og blod, man læser om.

Også når det gælder beskrivelsen af politiets efterforskning skinner troværdigheden igennem.

Den unge indvandrer, som bliver dræbt, viser sig at være en syrienskriger, så PET er hele tiden med på sidelinjen i Vicki Knudsens efterforskning. Som sædvanlig i mange krimier og – tror jeg helt bestemt – i virkeligheden, er det ensbetydende med konflikter, især på grund af at PET ikke fortæller alt, hvad de ved til det almindelig politi.

Både Axels og Vickies sager er indviklede, og efterforskningerne kræver i den grad, at de to yder deres allerbedste. Også læseren skal holde hovedet koldt for at følge med i efterforskningsarbejdet, men gør man det, får man i lighed med Axel og Vicki også trådene redt ud.

I og med at handlingen hele tiden skifter mellem de to sager, skifter synsvinklen også mellem Axel og Vicki, og det er med til at gøre handlingen virkelig intens.

Bogens titel "Solo” er yderst velvalgt. Den hentyder til, at Axel gang på gang går solo i det han foretager sig. Man må også sige, at ikke alle hans solo-beslutninger er lige velvalgte.

Sidste del af bogen er virkelig spændende og er meget svær at slippe.

Jeg kan på det kraftigste anbefale Jesper Steins krimiserie om Axel Steen.

5 krimihjerter af 5

 

Politikens forlag 2018 – 405 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her:

Plusbog: Jesper Stein: Solo

01-11-2018

  

 

 

 

Anmeldelse

”På afveje” er 9. bog i Linda Castillos serie om politichef Kate Burkholder og hendes rødder i amishsamfundet.

Joseph King, som tilhører Amishfolket, er undsluppet det fængsel, hvor han sidder på livstid for drabet på sin kone, Naomi. Han har hele tiden på det kraftigste påstået, at han er uskyldig, men alle spor og beviser peger på ham.

Ude i friheden finder han frem til sine 5 børn, som er i pleje hos deres dræbte mors søster og svoger. Han tager børnene som gidsler, og et gidseldrama af dimissioner finder nu sted.

Det drama, der udspiller sig, ser man tydeligt for sig.

Politichef Kate Burkholder, som jo selv har en fortid som amish, involveres på det kraftigste i dramaet, idet hun som følge af uheldige tilfældigheder ogsåbliver taget til fange af Joseph King. For Kate Burgholder er Joseph ikke bare en tilfældig kriminel amish. Hun kendte ham, da hun var en stor amishpige og hemmeligt forelsket i ham.

Nu er hun så hans gidsel. Han forsøger at overbevise hende om sin uskyld, og efterhånden begynder Kate at tvivle på, at Joseph har fået et retfærdig rettergang og måske har ret i sin påstand om sin uskyld. Den snak de to har virker meget overbevisende og realistisk. Det samme gør skildringen af det, som politiet foretager sig i bestræbelserne for at uskadeliggøre Joseph.

Joseph slipper Kate løs, da hun lover ham at undersøge hans sag nærmere.

Nu følger et yderst spændende drama. Forskellen på amishkulturen og de almindelige amerikanere er som sædvanlig skildret virkelig godt og overbevisende af Linda Castillo.

Medierne fatter snart stor interesse for sagen, og det hele intensiveres mere og mere, og meget besværliggøres, fordi politifolkene ikke alle er helt enige. Slet ikke med Kate Burkholder, som mere og mere tror på Josephs uskyld, selv om han bestemt ikke har tilhørt Guds bedste børn.

Kates efterforskning vanskeliggøres af forskellige årsager, og hun må gennem diverse kriser, inden hun trænger til bunds i sagen.

Man tror på de personer, man læser om. Det uanset om de er sympatiske eller usympatiske. Selv om der er meget spænding og dramatik i bogen, er der i lighed med Linda Castillos andre bøger også plads til gode miljøskildringer af amishfolket. Jeg undres fortsat over, at der i vores moderne samfund er mennesker, der lever på den måde, som amishfolk gør.

Kan Linda Castillo blive ved med at skabe nye, spændende og dramatiske krimi-dramaer inden for amishkulturen? Jeg tror det – og venter med spænding på hendes næste bog.

5 krimihjerter af 5

 

Hr Ferdinand 2018 – 382 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her: 

Plusbog: Linda Castillo: På afveje

 

 

 

 

15-10-2018

 

Karin Slaughters nye bog ”Brudstykker” vil jeg beskrive som en spændingsroman mere end en decideret krimi.

31-årige Andrea, kaldet Andy ser sin mor, Laura blive truet på livet og såret af en ung mand i et indkøbscenter. Forinden harhan koldblodigt har dræbt en kvinde og hendes unge datter.

Et er, at Andys mor bliver alvorlig såret. Noget andet er den måde, hun redder sig ud af den forfærdelige situation, hun er havnet i. Hun slår ganske enkelt den unge gerningsmand ihjel.

Andy er skrækslagen. Det er en handling, hun i sin vildeste fantasi ikke havde kunnet forestille sig, at hendes mor kunne udøve.

Beskrivelsen af den forfærdelse og det, der efterfølgende rammer Andy er i topklasse. Det gælder ligeledes beskrivelserne af alle andre personers tanker og ageren i bogen,

Andy er ikke i tvivl om, at moren må gemme på nogle hemmeligheder, som hun ingen forestilling havde om. Det viser sig barsk vis at holde stik, da moren igen bliver truet, da hun kommer hjem efter at være blevet behandlet for sine skader på hospitalet.

Denne trusselsituation involveres Andy på dramatisk vis i, og det betyder, at moren tvinger Andy til at flygte.

Herefter sker der mange dramatiske situationer, som viser, at det, som moren udsættes for, trækker blodige spor tilbage til begivenheder i 1986.

Andy er bestemt ikke nogen heltinde-type og kommer ud for truende situationer, hvor hun nærmest hverken ved ud eller ind, men hun hærdes dog efterhånden på sin flugt og evner at give modspil.

Vist er bogen spændende, men jeg synes også, den er lidt af en sejtrækker. Jeg mener godt, den kunne have været strammet op hist og her.

Jeg ville ønske, at Karin Slaughter ”went back to basis” dvs. til retsmedicineren og børnelægen Sara Linton og efterforskeren Will Trent.De er for mig indbegrebet af Karin Slaughter.

3 krimihjerter ud af 5

 

Harper CollinsNordic 2018 – 526 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her:

Plusbog: Karin Slaugther: Brudstykker

 

 

 

 

12-10-2018

  

Den 15-årige Mathilde Østergaard, rejser til Raqqa i Syrien for at gifte sig med ISIS krigsherren Sheik Ibn Omar og blive jihadbrud. Mathilde er en af de 5000 unge piger verden over, der hvert år føler sig kaldet til give sig hen til en ISIS-kriger. Svage og ensomme piger ser i en ISIS-kriger en form for idol, som vil kunne give dem tryghed og måske være med til at foretage handlinger, som i visse muslimske kredse vil kunne skabe beundring.

Skildringen af det, Mathilde oplever i forbindelse med den mand, hun er blevet gift med, er på alle måder ganske forfærdelig. Jens Strandbygaard formår virkelig at få læseren til – næsten på egen krop - at mærke, hvilke grufuldheder den 15-årige pige og andre piger i samme situation bliver udsat for.   

Beskrivelserne af bogens personer er virkelig gode og troværdige. Det gælder alle bogens personer og selvfølgelig i særdeles hovedpersonerne, hvor Mathilde er den ene.

Den anden er sognepræsten Daniel Vest, som foruden at være almindelig hverdagspræst også bruger sin tid på at hjælpe folk i nød. Det sker via hans hjemmeside PoseidonHelps. Da Daniel tidligere har været i Frømandskorpset er den hjælp han yder folk af en noget anden karakter, end den man normalt forbinder med præster. På sin egen måde tager fx hånd i hanke med mænd, der mishandler deres koner, og det er bestemt ikke opbyggelige samtaler den gode præst benytter sig af.

Daniel påtager sig efter en henvendelse fra Mathildes mor at tage til Raqqa og forsøge at få Mathilde med hjem. Det afstedkommer mange spændende og yderst dramatiske hændelser.

Jeg kan vældig godt lide Daniel, men jeg kan godt være i tvivl om, hvorvidt han er skildret lidt for action-agtig. Han formår i den grad at overvinde sine modstandere både rent kampmæssigt, men også med udspekulerede tiltag. På den anden side set, så ved jeg også, at netop medlemmer af Frømandskorpset kan noget helt særligt i kampsituationer, så jeg ”køber ham”.

Det varede i øvrigt en rum tid, før jeg fik styr på Danielsprivatliv, hvor der i beskrivelsen er indflettet noget symbolik. Det er ikke lige mig, men OK, manden er jo præst.

Når det drejer sig om bogens andre personer kan man tydeligt se Mathildes fortvivlede mor, flere muslimske kvinder – både sympatiske og usympatiske typer – og de fanatiske og meget modbydelige ISIS-krigere for sig - ikke mindst krigsherren Sheik Ibn Omar.

Beskrivelserne af Raqqa er meget fine, og dem – kombineret med det, som man har set fra Syrien på TV-  gør, at man virkelig får byen ind under huden. Da noget af handlingen også foregår i Aarhus, som jeg kender temmelig godt, kan jeg sagtens køre en indre Aarhus-film. Det gør sig især gældende i den meget spændende og spektakulære slutning.

Bogenbyder også på overraskelser undervejs, som jeg ikke lige havde set komme.

Jeg synes absolut godt om den. Den er både spændende, informativ og tankevækkende.

”Jihadbruden” er den første i en trilogi om sognepræsten og ex-frømanden Daniel Vest, og jeg venter spændt på bog nr. 2.

4 krimihjerter af 5

 

Byens Forlag 2018 – 324 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her:

KLIK HER: Plusbog: Jens Strandbygaard: Jihadbruden

 

 

25-09-2018

 

 

 

 

 

 

 

Bogens bagside:

 

 Anmeldelse:

Den svenske succesforfatter Stefan Ahnhem har begået mange drab i sine bøger. Nu har han igen begået en krimi af fineste karat.

Stefan Ahnhem fejer ikke noget under gulvtæppet. Han beskriver virkeligheden, som den er, og derfor lægger han i bogen ikke skjul på, at også børn kan blive ofre for ondsindede gerningsmænd. Det er bestemt ikke behagelig læsning, og det er noget, som man ikke glemmer lige med det samme.

For at få det fulde udbytte ud af handlingen i ”Motiv X”, vil jeg anbefale, at man først læser ”Offer uden ansigt”, ”Den niende grav” og ”Atten grader minus”, da der er mange hændelser, som bliver taget op igen i ”Motiv X”.

Der sker flere spektakulære forbrydelser i bogen, hvor man tænker ”Hvem er mon gerningsmanden?”. Stefan Ahnhem har det med at snyde sine læsere. På et tidspunkt i handlingsforløbet får drabsefterforskerne fat i, hvad jeg i hvert fald troede var den rigtige drabsmand til en af forbrydelserne, men efter at have færdiglæst bogen og fået en snak med en krimiblogger-ven, er jeg kommet i tvivl.

Man kommer virkelig godt ”ind i hovedet” på mange af bogens personer. Ikke mindst fordi synsvinklen skifter mellem flere i persongalleriet. De personer, hvis tankegang man ikke får direkte beskrevet, får man alligevel et virkelig godt kendskab til ud fra deres handlinger og andre personers opfattelse af dem.

Jeg føler, at jeg virkelig kommer til at kende efterforskerne Fabian Risk, Sverker ”Klippan” Holm, Irene Lilja og kriminalteknikeren Ingvar Molander bedre og bedre. Det gælder i øvrigt også de andre gengangere fra serien.

Beskrivelserne af de steder, hvor handlingen foregår, er af en sådan type, at man tydeligt ser dem for sig. Man kommer rundt mange steder lige fra de mest usle beboelser til en swingerklub et mondænt sted i København. I lighed med de andre af Stefan Ahnhems bøger er der nemlig også i ”Motiv X” dele af handlingen, som foregår på Sjælland.

”Motiv X” er andet end en krimi. Et tema, der i den grad bliver taget greb om, er den racisme, der florerer i det svenske samfund. Selv om bogen foregår i 2012 er der mange lighedspunkter med det, der sker i dagens Sverige i 2018.

Stefan Ahnhem er bestemt ikke bange for at give Sverigedemokraterne ”et gok i nødden” ved bl.a. at komme ind på, at nogle blandt de mest rabiate Sverigedemokrater har lighedspunkter med nazisterne.

Andre vedkommende temaer indgår også i handlingen. Begrebet skyld spiller en stor rolle, men også manglende ressourcer i psykiatrien, diverse former for sex – også den dybt kriminelle, forholdet mellem ægtefæller, far/søn forholdet, forældre/teenagebørn m.fl.

Kære Stefan Ahnhem bliv nu færdig med efterfølgeren til ”Motiv X”, som rummer flere cliffhangere. Jeg er mega spændt på, hvordan du følger op på dem.

5 krimihjerter af 5

 

Lindhardt og Ringhof 2018 – 438 sider 

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Bogen kan købes her:

Plusbog: Stefan Ahnhem: MOTIV X