ANMELDELSER

19-09-2020

Næsten dagligt kan medierne fortælle om unge piger, der er blevet voldtaget. Nogle gange er ofre blevet ydmyget og mishandlet og i værste fald myrdet. Uanset hvad forstår man godt, at forældre og nærtstående familiemedlemmer nærer en ubændig trang til at hævne sig på gerningsmanden.

Dette tema har adskillige danske krimiforfattere brugt i deres bøger, som for manges vedkommende har været tankevækkende læsning.

Det gør sig i høj grad også gældende i Steffen Jacobsens fremragende spændingsroman ”De stumme piger”.

Bogens hovedperson er efterforskeren Tanya Nielsen, som man stiftede bekendtskab med i Steffen Jacobsens foregående krimi, ”Proxy”.

Denne gang skal hun sammen med sin nye kollega Kadeem Forrashi forsøge at opklare et brutalt drab på Gordon Nimb, som har udstået en lang straf for flere meget voldsomme voldtægter.

Efterforskningen viser, at mange kunne have motiv til at myrde Gordon Nimb ikke mindst de, som har haft en eller anden relation til ”de stumme piger”, hvis voldtægter er uopklarede, men som Gordon Nimb pralede af at have begået, uden at det dog kunne bevises.

En af dem, der er mistænkt for at kunne have haft motiv til at dræbe Gordon Nimb, er Tanya og Kadeems nu sygemeldte kollega, Jakob Nordsted – som også medvirkede i ”Proxy” –. Det, han har set på et gerningssted, hvor han er overbevist om, at Gordon Nimb var gerningsmanden, har præget ham i voldsom grad.

Selvfølgelig vil Tanya og Kadeem gøre alt for at rense Jakob Nordsted for mistanke om drab. For at gøre det må de to foretage en grundig efterforskning, der med al tydelighed viser, hvor grufuld en voldtægt kan være. Det er bestemt ikke behagelig læsning.

Beskrivelsen af efterforskningen virker troværdig, både når det gælder undersøgelser af gerningssteder og afhøringer af vidner og mistænkte.

Nu er jeg jo lidt af en politinørd, så jeg undrer mig lidt over at selve den overordnede efterforskning styres af NEC. Lederen af NEC er desuden blevet tildelt nogle privilegier af usædvanlig art. Det ville aldrig ske i virkelighedens verden. Imidlertid er bogen så fantastisk, at jeg godt kan se bort fra det.

Bogens personer er yderst troværdigt skildret. Desværre tror jeg også, at det gælder dem, der medvirker til og gennemfører voldtægter. Ligeledes er steder og miljøer – dog med undtagelseaf beskrivelsen af øverste etage i NECs hovedkvarter – virkelighedstro og godt beskrevet.

Steffen Jacobsen er en knaldhamrende dygtig forfatter, og jeg ser altid med stor forventning frem til den næste bog fra hans hånd.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2020 – 284 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som lyd- og e-bog på MOFIBO

19-09-2020

"Vinger af sølv" er fortsættelsen til "Det gyldne bur".

Som i ”Det gyldne bur” er bogens absolutte hovedperson Faye, kvinden der har skabt en imponerende kosmetikvirksomhed, Revenge. Firmaet, som har mange aktionærer, er kommet under pres, da en person begynder at opkøbe aktier fra aktionærerne for at erobre magten i virksomheden. Hvis vedkommende får held til det, vil Faye fremadrettet intet have at skulle have sagt i firmaet, som er hendes livsværk.

Sammen med nogle kvinder, som Faye har skæbnefællesskab med, kæmper hun en indædt kamp for at redde firmaet, sig selv og dem, hun elsker.

Det bliver en kamp som kæmpes med alle til rådighed stående midler. Det kommer der meget dramatik ud af.

Handlingen foregår i to tidsperioder. Dels i nutiden og dels i Fayes barndom og ungdom.

Den nutidige handling foregår i miljøer, som kun kan karakteriseres som ”upper-upper-class”. Som mand synes jeg, at det i længden var lidt trættende at læse om superlækre lejligheder, de fineste og dyreste restauranter, hotelværelser, dyrt designet tøj, diverse Gucci-tasker o.l. Bortset fra det synes jeg, atbeskrivelserne af rigmandsmiljøerne er glimrende.

Personskildringerne i dette miljø har en tendens til at være stereotype. Kvinderne er de forfulgte, som efterhånden ”mander” sig op, og mændene er for fleres vedkommende nogle ”dumme svin”.

Efterhånden blev det også lidt trættende at læse om de saftige og udførlige beskrivelser af Fayes seksuelle ageren. Det kan også blive for meget.

Skildringerne af, hvad der foregik i Fayes barndoms- og ungdomsmiljø, er rystende og vidner om, at hun er vokset op i et hjem, hvor vold og misbrug ofte fandt sted.

Jeg synes ikke, at alt i bogen er lige realistisk. Den indeholder desuden en del elementer fra triviallitteratur-genren. Der er også flere sekvenser i handlingen, der falder lidt for godt i hak.

Når alt dette så er sagt, er bogen særdeles spændende, især 4. del.

Jeg mener helt klart, at ”Vinger af sølv” henvender sig mere til kvinder end til mænd.

Til trods for min kritikpunkter følte jeg ingen trang til ikke at læse bogen færdig. Jeg skal helt bestemt også læse fortsættelsen – selv om den nok også er mest til kvinder – for en sådan kommer der med garanti med den cliffhanger bogen slutter med.

3 krimihjerter af 5

People’sPress  2020 – 322 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

06-09-2020

“Ødemark” er Stina Jacksons anden bog. Hendes første bog var “Sommermørke”, som i 2019 blev kåret som Skandinaviens bedste krimi.

Da jeg var færdig med at læse “Ødemark”, måtte jeg konstatere, at jeg sjældent har læst en bog med så megen tristesse.

Selve området, hvor den lille by Ødemark ligger, og hvor handlingen foregår, virker trist og mørkt. Gårde og huse er for manges vedkommende dårligt vedligeholdte. Flere af gårdene er nedrivningstjenlige og kun fem af dem er beboede.

På virkelig fin vis formår Stina Jackson at skildre alt det triste, så man tydeligt kan se for sig, hvordan området ser ud.

Også personerne beskrives på allerbedste vis, og man får et virkelig godt indblik i de vigtigste personers tanker og forklaringer på, hvorfor de agerer, som de gør.

Bogens hovedperson er Liv, som er en kvinde i trediverne. Hun arbejder som aftenvagt på en tankstation. Hun bor sammen med sin far Vidar og sin teenagesøn, Simon på Vidars nedslidte gård. Områdets beboere undrer sig over, at Liv og hendes søn ikke for længst er flyttet fra stedet.

Det er bestemt ikke nogen drømmetilværelse, hun har sammen med faren og sønnen.

Til trods for at gården er forfalden og nedslidt, er Vidar overordentlig velhavende. Det ved folk på egnen. Han har gennem tiden solgt ud af de skove, som har været en del at gårdens tilliggender.

To andre personer, som også spiller en væsentlig rolle i handlingen, er de småkriminelle brødre Gabriel og Liam.

En dag sker der en meget alvorlig forbrydelse. Man følger ikke politiets efterforskning ret meget. I stedet fokuseres på det, der sker inde i hovederne på folk - altså på det psykologiske. Det betyder, at der ikke er meget nervepirrende spænding i bogen. Det kan jeg godt savne. Jeg synes også, at handlingen er temmelig langsomt fremadskridende, men heldigvis er der også plads til en overraskelse til sidst.

Selv om jeg godt kunne have tænkt mig noget mere fart i handlingen, synes jeg, at “Ødemark” er en absolut glimrende og meget læseværdig bog, og jeg vil se frem til den næste bog af Stina Jackson.

4 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2020 – 367 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

03-09-2020

“For barnets bedste” er forfatterparret Line Holm og Stine Bolthers krimidebut - og hvilken debut. Det er i al sin enkelthed en fremragende krimi. Plottet er virkelig godt, og så har jeg aldrig nogensinde læst en krimi, hvor det politimæssige er så eminent beskrevet.

Ingen tvivl om, at det, at Stine Bolther har været medforfatter, når kendte efterforskere - bl.a. Kurt Kragh og Ove Dahl - har skrevet bøger om deres efterforskning, har givet hende enormt stort kendskab til efterforskningsarbejde.

Også Line Holm har gennem sit arbejde som “graverjournalist” og forfatter til “Kuppet” om Danmarks største røveri fået en meget stor viden om efterforskningsarbejde.

Jeg kipper med flaget og klapper i hænderne, når det politimæssige skildres på denne realistiske måde.

“For barnets bedste” tager sin begyndelse, da generalsekretæren for Dansk Røde Kors bliver myrdet på meget spektakulær vis.

Den erfarne efterforsker Michael Dirk og hans nye makker Frederik Dahlin sættes i spidsen for efterforskningen, og de får virkelig deres sag for.

De to politifolk er meget forskellige. Den noget lukkede Michael og den langt mere åbne Frederik supplerer hinanden meget fint efterhånden, som efterforskningen skrider frem.

Alt imens at Michael og Frederik efterforsker drabet, følger man den unge politihistoriker Maria Just, som er i gang med at lave en udstilling med titlen “100 års uopklarede drabssager” på Politimuseet i København.

Hun støder bl.a. på et uopklaret dobbeltdrab fra 1968, som af uransagelige årsager viser sig at havetilknytning til drabet på generalsekretæren. Efterforskerne Michael og Frederik kan derfornmed fordel inddrage Maria i efterforskningen.

Her kan man selvfølgelig godt synes, det er lidt mærkeligt, at en politihistoriker forsker i en gammel sag, som viser sig at have tilknytning til en nuværende drabssag, men jeg accepterer det som tilfældighedernes mærkværdige spil.

Herefter sker der mangt og meget i bestræbelserne på at opklare drabet. Der går mediestorm og toppolitik i sagen.

Efterforskerne dykkerned i fortiden for at kunne trække tråde til det, der sker i nutiden og kan konstatere,at både fortidens og nutidens magthavere havde og har hensigter, som ikke just kan kaldes næstekærlige.

Forfatterparret mestrer at skildre personerne yderst troværdigt, og for flere af personerne gælder det, at de på forskellig vis har deres problematikker at kæmpe med. Man må konstatere, at der er stor forskel på, hvordan personerne håndterer det.

Man præsenteres også for mange forskellige miljøer, der spænder lige fra overklassen i København til fiskermiljøet ved Thorup Strand.

Jeg er spændt på, om det hint, der er til coronakrisen, skal opfattes som en cliffhanger til den næste bog i serien om Maria Just, Michael Dirk og Frederik Dahlin. Uanset om det er det eller ej, skal bogen selvfølgelig læses, for med Line Holm og Stine Bolthers helt suveræne debut kan der kun være tale om noget virkelig seriøst.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2020 – 496 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

02-09-2020

Igen har Jo Nesbø vist, at han på allerbedste vis kan sin metier, når det drejer sig om at skrive en thriller

”Kongeriget” er en enkeltstående thriller og handler således ikke om Nesbøs verdensberømte Harry Hole.

”Kongeriget” foregår i en lille norsk fjeldbygd, Os. Umiddelbart forestiller man sig nok ikke, at der i sådan et lille samfund kan foregå så meget fordækt og kriminelt, som tilfældet er i Os.

Den ene af bogens hovedpersoner er tankstationsbestyreren Roy, som også er mekaniker. Hans yngre bror Carl – den anden af bogens hovedpersoner – har i mange år levet i udlandet. Carl vender nu tilbage til Os sammen med sin kone, Shannon. Han har store planer om at bygge et stort luksushotel på den grund, som han og Roy i fællesskab har arvet efter deres forældre.

Efter at Carl er kommet tilbage, bliver der i byen rippet op i hemmeligheder fra de to brødres barndom hemmeligheder, der direkte og indirekte skaber problemer for flere af indbyggerne i Os.

Det er ikke småproblemer, det drejer sig om. Der er tale om forbrydelser af værste skuffe samt ”snavs” af forskellig karakter – alt sammen noget, som flere ikke ønsker skal komme frem i lyset.

På mesterlig vis skildrer Jo Nesbø alt det, som sker nu samt de gamle sager, som der efterhånden bliver rippet op i.

Bogens mange forskellige personer står levende for en. Man konstaterer også, at personer, som gerne vil fremstå som sympatiske og ordentlige mennesker viser sig at være det stik modsatte. Det handler ofte om at mele sin egen kage.

Man fornemmer også, hvordan livet i et lille samfund leves på godt og ondt samt det ”fnidder og fniller”, der indbyrdes hersker mellem nogle af indbyggerne.

Som nævnt i min indledning mestrer Jo Nesbø thrillerens kunst. Det, der gør ham til en mesterforfatter, er, at han evner at skrive forskelligartede thrillers, som adskiller sig fra hinanden.

Jeg tror, det er rigtig godt for Jo Nesbøs forfatterskab, at hans bøger om Harry Hole ikke kommer i en jævn og lind strøm, men sættes på pause en ”anden bogs tid”, så Jo Nesbø med fornyet kraft kan gå i gang med den næste bog om Harry Hole, som vi er et væld af læsere verden over, der holder umådelig meget af.

Uanset hvad Jo Nesbøs næste udgivelse bliver, forventer jeg mig igen igen en stor læseoplevelse

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2020 – 524 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kommer som e-bog og lydbog på MOFIBO