ANMELDELSER

11-03-2021

Igen har Matthew Arlidge skrevet en fremragende og særdeles spændende krimi. ”Langt ude i skoven” er den 8. bog i serien med politikommissær Helen Grace i hovedrollen.  Bogen er fyldt med gru og uhygge. Selv om noget er temmelig makabert, tror jeg, at det meste af det godt kunne være sket i virkeligheden.

Plottet går ud på at opklare, hvorfor en seriemorder i løbet af en kort periode dræber tre mennesker i New Forest i nærheden af Southampton. På grum og spektakulær vis udstiller han de dræbte ved at hænge dem op i træer med hovedet nedad.

Allerede ved det første drab sættes en ihærdig efterforskning i gang. Efterforskningen ledes af politikommissær Helen Grace.

Helens gode kollega og veninde Charlie spiller også en stor rolle i efterforskningen. Det samme gør deres nye kollega Hudson, som tidligt får et godt øje til Helen.

Alle tre politifolk er skildret på allerbedste vis. Det gælder i øvrigt alle bogens personer. En i særdeleshed interessant person er en miljøfanatiker, som er af den formening, at verden bør bringes tilbage til en fjern og helt naturlig fortid.

En anden spektakulær person er journalisten Emilia Garanita, som vil gøre alt for at få fat ien god historie til avisen. Hendes arbejdsmetoder er bestemt ikke lige efter bogen. Også Emilia Garanita er en person, der har været med i de tidligere bøger af Matthew Arlidge.

Ud over at være en spændende krimi, hvor der sker rigtig meget, er det også i allerhøjeste grad en psykologisk krimi, hvor tidligere hændelser har sat sig sig som uudslettelige spor i nogle af personernes bevidsthed.

Politifolkene er bestemt ikke skildret som heltetyper. På realistisk vis skildres også deres privatliv og personlige problemer, så man kommer til at kende dem rigtig godt som mennesker.

Som i alle gode krimier er det ikke lige umiddelbart til at til gennemskue, hvordan tingene hænger sammen. Da opklaringen kommer for en dag, står den imidlertid helt klart for en, selv om vejen hertil har været noget snørklet.

Beskrivelserne af de steder man præsenteres for fremstår tydeligt. Det gælder både naturen og de forskellige miljøer, hvor personerne færdes.

Bogen er aktuel. Vi hører om fester i ungdomsmiljøer, hvor det, der kan gå galt, går galt. Og så er der det med internettet. Man ved det jo godt, men alligevel overraskes man over, hvor mange oplysninger om alt og alle, som man kan finde her, hvis man bare ved, hvor man skal søge. Det ved mange af bogens personer – både de gode og de mindre gode.

Jeg gætter på og håber, at den niende bog i Matthew Arlidges virkelig gode krimiserie om Helen Grace og Co. er på vej.

Den vil jeg selvfølgelig også glæde mig til at læse.

5 krimihjerter af 5

Jentas 2021 – 461 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

06-03-2021

”Det kolde guld” er sjette bog om det umage efterforskningspar Tom Stilton og Olivia Rönning.

Endnu engang har det svenske forfatterpar Cilla og Rolf Börjlind skrevet en virkelig god og spændende krimi.

Handlingen tager sin begyndelse, da liget af en mand dukker op i en smeltet snelomme i Arjeplogfjeldet i det nordlige Sverige. Manden er dræbt af skud og har været død i ca. 20 år.

Olivia Rönning får overdraget sagen. Det er hendes første opgave som efterforskningsleder. Da hun kommer til Nordsverige, skal hun efterfølgende med helikopter flyves til fundstedet. Helt så langt, når hun ikke. På grund af et voldsomt uvejr styrter helikopteren ned.

Oliva overlever. Det gør helikopterpiloten også, men han er hårdt såret. Mobilsignal og nødradio virker ikke, så Olivia forsøger derfor at skaffe hjælp på anden vis. Hendes søgen efter hjælp vanskeliggøres i høj grad, da hun oplever, at to personer, der også viser interesse for sagen om den døde mand dukker op.

Hvad deres hensigt er, ved hun ikke, med det er i hvert fald ikke noget godt, finder hun på brutal vis ud af senere.

Det, hun i den forbindelse kommer ud for, afstedkommer, at Tom Stilton – tidligere kriminalkommissær og gammel makker med hendes far – rejser til Sverige for at være hos hende. Tom er næsten som en reservefar for Olivia. Han bor nu i Thailand med sin kæreste.

Heldigvis kommer Olivia hurtigt på benene igen, og sammen med Tom og den kvindelige pensionerede efterforskningschef, Mette og hendes psykologmand, Mårten, et par kolleger fra hendes egen efterforskningsgruppe og hendes og Toms fælles ven Abbas går en ihærdig efterforskning i gang.

Efterforskningen fører Tom og Abbas til Gambia, hvor meget dramatiske begivenheder udspiller sig.

Olivia og hendes gruppes efterforskning trækker bl.a. spor til en nutidig stor svensk koncern. Andre spor fører tilbage til begivenheder, der skete for mere end et halvt århundrede siden.

Jeg synes godt om den måde, som efterforskningen beskrives på. Dog tvivler jeg på, at det er helt realistisk, at den pensionerede Mette, kan have så meget at sige, som hun har.

Ud over at ”Det kolde guld” er en krimi, er en pæn del af bogen også lidt af en kærlighedsroman.

Man følger ikke mindre end 4 forhold – nemlig Olivas forhold til sin kæreste, den ikke helt psykisk stabile Lukas, forholdet mellem Tom Stilton og kæresten Luna i Thailand, pensionistkærligheden mellem Mette og ægtemanden Mårten og et nyt forhold mellem Abbas og den gambiske skønhed Mariama.

Det er bestemt helt OK med kærlighed i en krimi. Det fortæller jo, at politifolk naturligvis også har et privatliv og et kærlighedsliv. Måske er der her lidt rigeligt efter min smag.

Bogen er virkelig velfortalt, god og spændende. Personerne er karakteriseret utrolig godt – også bipersonerne. Handlingen ses fra flere forskellige synsvinkler. Det har en god effekt.

Forfatterparret Börjlind er rigtig gode til at beskrive både naturen samt de forskellige miljøer, man færdes i.

Bogen er aktuel, idet den også viser forfatterparrets samfundsmæssige engagement. Efterforskningen kommer bl.a. også til at handle om dumpning af farligt affald i havet.

Endvidere knyttes der kommentarer til det politiske liv i Sverige samt til den stigende vold i svenske byer. Det faktum, at volden er stigende, betyder, at efterforskningsgrupper, som den Olivia leder, kan komme til at mangle mandskab.

Jeg vil helt bestemt anbefale, at man læser krimiserien om Olivia Rönning og Tom Stilton i rækkefølge, så den kommer her: ”Springflod”, ”Den tredje stemme”, ”Sort morgen”, ”Sov du lille”, ”Koldbrand” og ”Det kolde guld”.

”Det kolde guld” slutter med en cliffhanger, så der må absolut komme en bog nr. 7. Den ser jeg også meget frem til at skulle læse.

4 krimihjerter af 5

Gyldendal 2021 – 405 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-03-2021

”Hovedvej 9” er Tina Frennstedts anden krimi om Cold Case­-afdelingen ved Malmø Politi. Den første bog i serien Cold Case hedder forsvundet ”Forsvundet”.

Lederen af Cold Case-afdelingen Tess Hjalmarsson frygter, at afdelingen på grund af besparelser samt mandskabskrævende aktuelle sager, står for at skulle nedlægges. Imidlertid dukker der pludselig et nutidigt drab op, som viser sig at kunne trække spor tilbage til en cold-case sag fra 2004, hvor en ung mand, Max på en yderst brutal måde blev knivdræbt.

Det betyder, at Tess og hendes afdeling – bestående af hende selv og makkeren Marie og ind imellem ogsåaf en ældre efterforsker – kan gå i gang med at efterforske den gamle sag.

Tina Frennstedt har bygget plottet op på den måde, at man i flashbacks dels følger Max i tiden umiddelbart op til drabet, dels i nutiden følger en hustru til en mand, man ikke lige umiddelbart ved, hvem er, og dels følger Tess og Maries efterforskning.

Der kommer mange teorier på bordet hos opklaringsteamet. Som følge af at Max boede i et kollektiv for studerende forsøger Tess og Marie at finde ud af, hvad der har været af venskaber og fjendskaber i dette miljø.

Beskrivelserne af såvel personerne i kollektivet samt ungdomsmiljøet i det hele taget er aldeles glimrende og helt realistiske.

I og med at der tilsyneladende er forbindelser mellem de to drab, forsøger efterforskerne nu at finde spor, der krydser hinanden i de to sager.

Dette gøres på god og troværdig vis.

Tess, der er lesbisk, er blevet forladt af sin kæreste. Af en eller anden grund opstår der nu et pludseligt behov i hende om at få et barn, og hun bliver derfor kunstig befrugtet på en fertilitetsklinik. De tanker, som Tess gør sig i den forbindelse fylder en del i bogen. Makkeren Marie og hendes mand er blevet skilt, så nu dater Marie diverse mænd. Også det hører man en del om. Personligt synes jeg, det fylder for meget, men det er jo smag og behag.

At der kan være problemer med ledelsen på en politigård er næsten ved at være standard i rigtig mange krimier. Måske er det også sådan i virkeligheden, man skulle næsten tro det, og så er det jo også realistisk nok, at det indgår, men altså ….

Når man ser bort fra ovennævnte betragtninger, har man med ”Hovedvej 9” at gøre med en helstøbt og meget troværdig krimi. Tina Frennstedt er en af Sveriges førende kriminalreportere. Hun ved virkelig noget om politiefterforskning og formår at formidle det på bedste vis. At det måske kan virke noget omstændeligt generer ikke mig, som sætter pris på, at en efterforskning skal beskrives realistisk.

Hvordan det hele hænger sammen, får man beskrevet på helt logisk vis.

Når de sidste sider i bogen tilmed er helt utrolig spændende, kan jeg til fulde anbefale ”Hovedvej 9”.

4 krimihjerter af 5

Gyldendal 2021 – 397 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

28-02-2021

”Falkeblik” er tredje del i serien om Anna Blaafalk og efterforskerne i afdelingen for personfarlig kriminalitet i København. De to foregående hedder "Ensom ulv" og "Havhvepsen" 

”Falkeblik” er en højdramatisk actionthriller. Her er ingen døde punkter. Der sker noget hele tiden.

Plottet består af to sideløbende handlinger. Den ene er om terroristen The Tailors planer om en terroraktion rettet mod Danmark, og den anden er om jagten på Napoleon, som er dæknavnet på den bagmand, der styrer det københavnske narkomarked.

Forbrydelserne i de to handlinger er desværre mere eller mindre aktuelle i den virkelige verden.

I det store og hele tror jeg, at beskrivelsen af planlægningen af terroraktionen er realistisk, men ind imellem, tror jeg også, at noget af det, der beskrives er lidt overdrevet. Det gør imidlertid ikke så meget, for spændende er det, så siderne vender sig nærmest af sig selv. Man bliver drevet af nysgerrighed.

Forestillingen om, at der sidder en bagmand, der styrer det københavnske narkomarked, har jeg det nok lidt svært ved. Efter min mening er det adskillige bander lige fra rockerbander til indvandrerbander, der står for salget af narko, men uanset det, så er det med, at der eren mystisk bagmand, der trækker i trådene, spændende læsning.

Persongalleriet består af en broget flok. Det gælder både dem fra forbrydermiljøet og dem fra politimiljøet, og man har ikke svært ved at forestille sig, hvordan de er som mennesker.

Mest kommer man ”ind i hovedet” på efterforskeren Anna Blaafalk og det ”løsgående missil” Sara Berg – tidligere politiefterforsker, som har valgt at gå forbrydervejen.

Tommy Thorsteinsson beskriver fint de steder, hvor handlingen foregår.

Til en afveksling kan jeg ind imellem god lide at læse krimier med spænding, fart og tempo som i ”Falkeblik”, så pyt med at der forekommer noget i handlingen, som nok ikke er helt realistisk

Med den cliffhanger bogen slutter med, må der nødvendigvis komme en efterfølger til ”Falkeblik”. Den skal jeg helt bestemt læse.

4 krimihjerter af 5

Superlux 2021 – 326 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

22-02-2021

”Natsangeren” er en fremragende krimi af svenske Johanna Mo.  Den er første bog i en ny krimiserie, Ölandsserien.

Den tager sin begyndelse, da den godt 30-årige politiefterforsker Hanna Duncker vender tilbage til sin barndomsø Öland til et nyt politijob efter at have boet i Stockholm i 16 år.

Hun bliver med det samme inddraget i efterforskningen af en tragisk sag, hvor en teenagedreng under mystiske omstændighederer fundet død ved øens store naturområde Alvaret.

Et er, at Hanna med det samme skal i gang med en efterforskning. Noget helt andet er, at hun også med det samme skal vænne sig til, at adskillige mennesker husker hende, fra da hun som barn og ung boede på Öland. Mange ved, at grunden til, at hun i sine tidlige ungdomsår forlod øen var, at hendes far blev idømt en langvarig fængselsstraf for drab, og at han efter udstået straf døde stærkt alkoholiseret.

Sagen med den døde teenager, Joel kan ikke undgå at berøre Hanna dybt. Joel er nemlig søn af Rebekka, som i sin tid var Hannas bedste veninde. Det er bestemt ikke den nemmeste sag i verden for Hanna at afhøre sin gamle veninde Rebekka.

Det er straks nemmere for Hanna at afhøre folk, som hun ikke kender, men som på en eller anden måde har haft en forbindelse til den døde dreng. Det viser sig, at hun er en dygtig efterforsker.

Alt peger i retning af, at Joel er blevet myrdet. Efterforskningen kommer derfor om ad mange personer i forskellige aldersgrupper, som på den ene eller anden måde har været relateret til Joel. Nogle betragtes som mistænkte andre blot som vidner. Fælles for alle er, at de særdeles godt beskrevet.

Det at blive ansat hos Kalmar Politi – som også dækker Öland – er noget af en udfordring for Hanna, da de fleste politifolk har kendskab til den gamle drabssag med hendes far. Hvordan vil hun blive taget imod? Hanna får imidlertid oparbejdet et godt og positivt forhold til langt de fleste af sine kolleger – især til makkeren Erik Lindgren, som en rigtig rar fyr.

”Natsangeren” er en meget realistisk krimi og fyldt med mange interessante psykologiske aspekter fx forholdet mellem ægtefæller, utroskab, forældre-børn, forholdet mellem søskende, teenageliv, han-hun-hen, fortiden contra nutiden m.v.

Under Hannas efterforskning i forbindelse med den myrdede dreng, nages hun ofte af tilbagevendende tanker om hendes fars sag. Blev den efterforsket korrekt?

Jeg er meget begejstret for ”Natsangeren”. Den viser, at en stille og realistisk krimi kan være fyldt med intens spænding.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2021 – 414 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO