ANMELDELSER

07-07-2022

Forlagets beskrivelse

En regnfuld nat forlader fire unge mennesker en gymnasiefest i en stjålet bil og brager ind i et træ.

Føreren, den 19-årige Jonathan, mister livet i ulykken. De tre andre passagerer Tanja, Phillip og Nikoline overlever.

Medierne, politiet og Jonathans forældre køber historien om, at han var fuld og kørte for hurtigt. Men Mathilde, Jonathans søster, begynder at kigge nærmere på ulykken. Den eneste, der deler Mathildes tvivl, er den nyuddannede politibetjent Marc, som var den første på ulykkesstedet.

Tænk, hvis alle andre tager fejl. Hvad nu hvis Jonathans død slet ikke var en ulykke?

KNUST er en medrivende roman om at genvinde fodfæste, når man mister en, man elsker. Om uventet venskab, snigende forelskelser og om en sandhed, der ændrer alt.

Min anmeldelse

Anne Mette Kirk har indtil nu skrevet tre krimier. Det er ”Knust”, ”Låst” og ”Blæst”. Jeg har læst de to sidstnævnte. Begge bøger er særdeles gode.

Også ”Knust” er en rigtig god krimi, og så er det interessant, at hovedpersonerne er unge mennesker på 17-18 år – som oftest er hovedpersoner voksne mennesker. Bogen kan man næsten kalde en ungdomsbog for voksne. Man får en utrolig god indsigt i, hvad der rører sig i hovederne på unge mennesker på både godt og ondt, om kærestesorger og gode og dårlige venskaber.

Selvfølgelig indgår der også voksne mennesker i historien. I den forbindelse er det især deres forhold til deres børn, der fokuseres på. Ligeledes hører man om den ubærlige fortvivlelse, der rammer et forældrepar, der lige har mistet et barn.

Da de unge mennesker i bogen går i 2. og 3. g, kommer man selvfølgelig både indirekte og direkte ind på forholdene på gymnasiet og beskrivelser af lærerne.

Det hele er beskrevet yderst troværdig.

Hovedpersonen i ”Knust” er gymnasieeleven Mathilde, som mister sin storebror Jonathan. Hun har meget svært ved at fatte, at han har kørt i beruset tilstand og er kørt ind i træ og derved har mistet livet.

Ud over savnet af sin storebror, kæmper Mathilde også for at kunne genetablere venskabet med Nikoline, som hun ikke forstår, hun har mistet. Ved færdselsulykken blev Nikoline alvorligt vansiret i den ene side af ansigtet.

Uden at man på nogen måde kan beskrive Mathilde som en amatørdetektiv, begynder hun at kontakte både unge og vokse for at spørge ind til, om de måske ved noget om, hvad der er gået forud for ulykken. Alt er ikke helt, som man til at begynde med har antaget. Det kommer der både spænding og overraskelser ud af.

I ”Knust” introduceres man også for den nyuddannede betjent Marc, som skønt han er ansat i beredskabet også viser, at han har evner som efterforsker, hvilket gør at han er med til at komme til bunds i det, der er gået forud for ulykken.

Beskrivelserne af de unge mennesker samt de øvrige personer, som man følger, er yderst realistiske.

4 krimihjerter af 5

People’s 2022 – 319 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

28-06-2022

“Den nittende ø” er nr. to i serien om efterforskningsenheden Task Force 14. Det er en selvstændig fortsættelse til “Mand i tre dele”.

I en kirke i lille bygd på Færøerne bliver fire døde præster fundet i en pøl af blod. Kan der være tale om et kollektivt selvmord? Den teori går man væk fra, da det viser sig, at en femte præst, som også havde været til stede den nat, er sporløst forsvundet.

Det færøske politi anmoder om hjælp fra dansk politi. Lucas Stage fra Task Force 14 bliver derfor sammen med kriminalteknikeren Sidsel Jensen sendt til Færøerne. De finder hurtigt ud af, at der er tale om en meget spektakulær drabssag.

Der går ikke lang tid, før Lucas og Sidsel må sande, at efterforskningen vil blive meget vanskelig, ikke mindst fordi lokalbefolkningen ikke ligefrem ser velvilligt på den måde, som Lucas griber efterforskningen an på.

Samarbejdet med kollegaerne fra det færøske politi fungerer dårligt.

Bygden, hvori det firdobbelte drab er sket, ligger i det færøske bibelbæltet. Det præger i den grad livet i bygden, hvor man har den opfattelse, at alt er lagt i Gud Faders hånd.

Et kuriosum i handlingen er, at kriminalteknikeren Sidsel er født på Færøerne og har tilbragt en del af barndommen her, indtil hendes mor forlod ægtemanden og tog Sidsel med til Danmark.

Selvfølgelig kommer dette faktum også til at spille ind på hele historien.

Lucas og Sidsel kommer ud for mange barske oplevelse – ikke mindst fordi den færøske natur og klimaet hele tiden skal tages med i betragtning, når de skal beslutte, hvordan de skal agere.

Naturbeskrivelserne er fremragende. Det gælder også personskildringerne.

Man får et virkelig godt indblik i mange af personernes tanker. Adskillige af personerne er særdeles usympatiske.

Det gælder bl.a. Lucas. Det er ikke tit, at man møder en efterforsker og hovedperson, som man i flere tilfælde direkte væmmes ved. At han er en dygtig efterforsker, det er der ingen tvivl om.

“Den nittende ø” slutter med en cliffhanger af format, så jeg vil glæde mig til Thomas Baggers kommende bog i serien.

4 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2022 – 469 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

27-06-2022

Thomas Enger er en kendt norsk krimiforfatter, der tidligere har skrevet en serie om kriminalreporteren Henning Juul.

Han har desuden sammen med en anden kendt norsk krimiforfatter, Jørn Lier Horst skrevet serien om efterforskerne Alexander Blix og Emma Ramm.

”Galgens bog” er en særdeles spændende krimi, som bl.a. handler om Eva, der overlever et drabsforsøg i sin egen stue. Det gør til gengæld en mand, som hun har besøg af, ikke.

Det viser sig, at drabet og drabsforsøget kan relateres til Evas far, Peter, som er kommet på sporet af en grufuld handling, der er overgået en ung pige, der er blevet betalt for seksuelle ydelser i et over-over-klassemiljø i Oslo. Da personer i miljøet finder ud af, at Peter ved noget, indleder de en jagt på ham bl.a. ved at forsøge at gøre brug af lejemorderen Lille-Chris.

Thomas Enger evner virkelig at skabe spænding. Ikke mindst fordi handlingen ses fra forskellige personers synsvinkel – det er lige fra lejemorderen Lille-Chris til de ledende politiefterforskere.

Man får et fantastisk godt indblik i personernes psyke. Spændende er det læse om Lille-Chris og finde ud af, hvad der er årsag til, at han er blevet til den, han er.

Det er også virkelig spændende at læse om bogens forskellige miljøer. Selv om det, som foregår i bogens overklasse, kan virke utroligt, er jeg slet i tvivl om, at sådan vil det også kunne være i virkeligheden.

Jeg venter mega spændt på Thomas Engers næste bog. Den skal bare læses!

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2022 – 318 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

24-06-2022

”Station Z” er andet bind i Jakob Melanders trilogi om det umage par, politiassistent Christian Porsing og den tyske profiler Sigga Freitag. Første bind i serien er ”Jeg er Sarons Rose”.

Christian har søgt orlov fra Københavns Politi og er taget til Berlin for at hjælpe Sigga dels med at oversætte en bog og dels for at forsøge at blive oplært i at læse mentale spor på et gerningssted - en suveræn evne, som Sigga virkelig forstår at udnytte.

Om det kan lade sig gøre i virkeligheden er jeg noget tvivl om, men spændende er det i hvert fald at læse om.

Under opholdet opsøges de af journalisten Linnea Pudérs fra Göteborg, som beder om deres hjælp til at finde pigen Ineke, der som 9-årig i 2012 blev bortført sammen med sin lidt ældre bror. Umiddelbart efter bortførslen blev broren fundet dræbt.

Imidlertid er der nu forskellige tegn på at Ineke er i live, idet et brev, som med stor sandsynlighed er skrevet af Ineke, er blevet fundet på en legeplads i nærheden af Göteborg.

Christian og Sigga indvilliger i at rejse til Göteborg for hjælpe Linnea. Senere viser det sig, at Linnea har mere end journalistisk interesse i at finde Ineke.

Nu tager handlingen fart. Politiet finder frem til en mand, som måske kan have kidnappet Ineke, men er hun i live?

Göteborg er et af de steder i Sverige, man i stigende grad har været udsat for forskellige former for bandekriminalitet. De kriminelle er selvsagt ikke begejstrede for, at politiet i den grad er oppe på mærkerne og færdes mange steder i de kriminelle miljøer i håb om at finde den gerningsmand, der kan have bortført Ineke.

En indvandrerbande starter derfor deres egen eftersøgning efter bortføreren for hurtigt at slippe af med det store politiopbud. Både selvtægt og forslag om offentlig henrettelse kommer på bandens dagsorden.

Jakob Melander beskriver virkelig godt, hvordan Christian, Linnea og i mindre grad Sigga involveres i eftersøgningen. Det er bestemt ikke nogen let opgave, da det svenske politi ind imellem er meget genstridige, når det handler om at samarbejde med forskellige mennesker.

Jakob Melanders skildringer af både personer og steder er særdeles gode.

Hvordan det hele hænger sammen får man en god forklaring på til sidst.

Jeg synes rigtig godt om det, der har med det politimæssige at gøre, og jeg må konstatere, at de forbrydelser, der efterforskes er modbydelige og barske, men desværre ikke urealistiske.

Station Z er både en helt almindelig god politikrimi, men samtidig også noget anderledes, idet der fokuseres en del på mentale spor, som Sigga og efterhånden også Christian benytter sig af.

Jeg er sikker på, at det med at læse mentale spor på et gerningssted også kommer til at spille en væsentlig rolle i sidste del af trilogien, og selv om det i min optik ikke er helt realistisk, vil jeg bestemt glæde mig til at læse den.

4 krimihjerter af 5

People’s 2022 – 402 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-06-2022

”I bjørnens kløer” er den første bog i Peter Mogensens politiske spændingsbogsserie om den tidligere jægersoldat Henrik Foss’ karriere som venstrepolitiker. Bog nummer to og tre i serien er ”Skyggespillet” og ”Den forreste mand”.

Når man læser ”I bjørnens kløer”, vil man uvægerligt komme til at tænke på situationen i Ukraine.

I Peter Mogensens spændingsroman kæmper Tjetjenien via FN for at opnå selvstændighed. For den russiske præsident Sorokins muligheder for at forsætte som præsident vil det være en fatal beslutning, mens det for USA vil den være et tegn på, at USA er tilbage som leder af verdensscenen.

Danmark har netop fået formandskabet for FN, og har derfor en del indflydelse på sagen.

Selv om partiet Venstre ikke har regeringsmagten, har partiet selvfølgelig indflydelse på Danmarks ageren i FN. For at få Venstre til at presse Socialdemokratiet, som er regeringspartiet – udsættes venstremanden Henrik Foss – som man anser for en kommende udenrigsminister, den dag Venstre bliver regeringsbærende – for en massiv afpresning fra russisk side, idet hans to sønner og ekskone kidnappes af russiske agenter.

Det, som familien udsættes for, er aldeles forfærdeligt.

Da Henrik Foss er tidligere jægersoldat, forsøger han at bruge sine militære evner i en direkte infight mod de russiske agenter. I den forbindelse kommer han ud for en voldsom rå og modbydelig behandling.   

I skyggen af den russisk-tjetjenske politiske armlægning forud for afstemningen i FN kastes Danmark ud i en for offentligheden hemmelig regeringskrise.

Det, der sker i bogen, er både spændende og meget interessant læsning. Man mærker tydeligt Peter Mogensens store indsigt i det politiske liv på Christiansborg, idet han har været tilknyttet socialdemokratiet både som ministersekretær, sekretariatschef og betroet rådgiver.

Man møder mange særdeles interessante personer, og må desværre konstatere, at politikere undertiden giver udtryk en holdning i en retning, men med kynisme handler modsat.

Et lidt mere jordnært tema i handlingen er de problemer, som kan opstå omkring skilsmisse og børn.

Jeg var virkelig grebet af bogen, men den udviklede sig efter min mening hen mod slutningen til at blive lidt for kulørt og actionpræget. ”I bjørnens klør” er virkelig spændende og tankevækkende.

Jeg vil glæde mig til at læse de næste to bøger om den tidligere jægersoldat Henrik Foss.

4 krimihjerter af 5

Turbine 2018 – 425 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO