ANMELDELSER

04-07-2020

Anmeldelse

De to første bøger i Lotte og Søren Hammers serie om 2. verdenskrig ”Venner og fjender” hedder ”Vejen til Warszawa” og ”Kobberslottet”. I den tredje bog ”Gaden uden ende” går hovpersonerne igen, nemlig den dansk-tyske SS-soldat Peter og det dansk-jødiske søskendepar Kasandra og Alexander.

Skæbnen har villet det sådan, at de to søskende nu bliver sendt til Den jødiske Ghetto – et afspærret område i Warszawa.

Ved søskendeparrets ankomst til ghettoen står SS-soldaten Peter og Kasandra lige pludselig over for hinanden. Det bliver et møde, som ingen af dem glemmer. Senere mødes de igen og bliver dybt forelskede.

Hurtigt efter at Kasandra og Alexander er ankommet til ghettoen involveres de begge på forskellig vis i modstandsarbejde. For Alexanders vedkommende handler det om indsmugling af fødevarer og medicin fra den såkaldte ariske del af Warszawa. Kasandras arbejde er nærmest lidt ”agentagtigt”. Hun hjælper bl.a. med at opspore personer, der er særlig farlige for modstandsbevægelsen.

Man får et særdeles godt indblik i, hvilke grufuldeforhold der herskede i Den jødiske Ghetto, hvor jøder døde i hobetal på grund af sygdom, sult og nedskydning.

De mange tyske nazister, der var tjenestegørende i ghettoen, var for manges vedkommende nogle modbydelige mennesker, der fx ganske umotiveret kunne finde på at nedskyde eller på anden vis dræbe jøder i massevis.

Det gælder ikke Peter, der hurtigt efter sin udstationering til Warszawa slet ikke kan acceptere sine SS-kollegers adfærd over for jøderne. Det medfører, at han efterhånden på forskellig vis giver den jødiske modstandsbevægelse en hjælpende hånd, samtidig med at forholdet til Kasandra bliver mere og mere inderligt.

Flere af SS-soldaterne – også dem højt oppe i geledderne – var modtagelig for bestikkelse og tjente penge på forskellig vis dels ved at give oplysninger til modstandsbevægelsen og dels ved at se gennem fingre med de mange livsnødvendige indsmuglinger, der fandt sted.

”Gaden uden ende” er på mange måder en rigtig god bog, men jeg synes, at beskrivelserne af forhandlinger og snakke om dette og hint både i og uden for ghettoen fylder lidt for meget. Ligeledes synes jeg, at Kasandra og Alexander lidt for hurtigt opnår at få fremtrædende roller i modstandsbevægelsen.

Under alle omstændigheder synes jeg, at ”Gaden uden navn” er en rigtig god bog, der på bedste vis beskriver noget af det, der foregik under 2. verdenskrig.

Ved bogens slutning hersker der ingen tvivl om, hvor den 4. bog i serien ”Venner og fjender” kommer til at foregå.

4 krimihjerter ud af 5

Harper CollinsNordic 2020 – 293 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

03-07-2020

Anmeldelse

”Hævnen” er tredje og sidste bind i Inger Wolfs serie, ”Pyromanen”. De to foregående er ”Sorger” og ”Giften”. Jeg vil anbefale, at bøgerne læses i rækkefølge, da nogle personer er gennemgående, og desuden hænger nogle handlingselementer også sammen i alle tre bøger.

Klara Larsson er hovedpersonen. Hun er efterforsker ved Østjyllands Politi med ekspertise i brandefterforskning. Hun er født i byen Lycksele i Nordsverige, hvor hun som barn blev bortført og holdt i fangenskab i over et år. Denne grufulde oplevelse har selvfølgelig præget hende gennem hele livet.

På meget kompetent vis skildrer Inger Wolf de tanker, som Klara gør sig og den adfærd, som de afstedkommer hos hende.

Bortførelsen af Klara i sin tid medførte, at familien flyttede til Danmark. Der var alt for mange traumatiserende oplevelser i Lycksele, til at familien kunne blive der.

30 år efter Klara blev bortført, sker en ny bortførelse i Lycksele, som resulterer i, at den bortførte pige findes myrdet. Svensk politi anmoder Sara om at komme derop, fordi der er mange lighedspunkter mellem Saras bortførelse og den nutidige. Svenskerne håber på, at Sara kan bidrage med oplysninger, som måske ikke kom frem i Saras barndom, og som kan hjælpe i den nutidige efterforskning.

Med sig på turen får hun sin kæreste og kollega Sebastian Winther. Også beskrivelsen af Sebastian er virkelig god. Han har forståelse for de problemer, Sara tumler med, men irriteres samtidig over, at han ved, at Sara ikke snakker med ham alt om det, hun ind imellem tumler med i sit hoved. Saras trang til at se ild ligger altid som en bekymring i ham.

Til trods for sin psyke er Sara en yderst kompetent brandefterforsker.

Da Sara og Sebastian kommer til Lycksele konfronteres Sara med sin barndom, og minder, hun havde fortrængt, dukker lidt efter lidt op. Nogle minder er yderst væmmelige, og Sara og Sebastian begynder nu på eget initiativ – sideløbende med den nuværende bortførelsessag – også at efterforske Saras.

Efterhånden som Sara og Sebastian finder ud af mere og mere om den nutidige sag, og Sara i særdeleshed også om sin egen sag, intensiveres dramatikken og spændingen.

De to danske efterforskere møder forskellige personer. Det gælder både dem, som indgår i den aktuelle efterforskning, men også nogle som Sara kender fra sin barndom.

Disse personer er også fint skildrede.

Det er da nok muligt, at der ind imellem skrues ekstra op for dramatikken, men i og med, at det indgår i en bog, hvor det psykologiske spiller en stor rolle, er det fuldt ud acceptabelt.

Gad vide hvad Inger Wolf nu finder på i sine kommende bøger? Jeg venter i spænding, for skrive det kan hun.

5 krimihjerter af 5

People’sPress  2020 – 363 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

30-06-2020

“Brudzonen” er den tredje i rækken af Pernille Boelskovs bøger om efterforskeren Lars Bohn Hansen og hans kusine, præsten Agnethe Bohn.

De to foregående bøger er “Granitgraven” og “Bornholmerdybet”.

“Brudzonen” tager udgangspunkt i det historiske faktum, at Bornholm under Den kolde Krig var et af de steder, hvor flygtninge fra østbloklandet Polen forsøgte at kommetil.

En ung mand, der netop forsker i Den kolde Krig, findes død på spektakulær vis i sin lejlighed. Lars Bohn Hansen fra Bornholms Politi kobles på sagen som efterforskningsleder, og det konstateres, at der er tale om overlagt drab.

Yderligere to drab finder sted, og efterforskningen viser, at de på en eller anden måde alle har tilknytning til flugterne fra Polen til Bornholm under Den kolde Krig.

Pernille Boelskov evner på dygtig vis gennem politiets afhøringer af forskellige mennesker - i langt overvejende grad bornholmere - at formidle interessant viden til læseren om facts fra Den kolde Krig for over 30 år siden.

Samtidig med at Lars efterforsker drabene forsøger præsten Agnethe med ihærdighed at hjælpe en alenefar, Tomasz, som er enkemand. Han kæmper for at bevare forældreretten over sin datter. På grund af traumer erhan stum, hvilket er et problem i forbindelse med at skulle opdrage og være far for sin datter.

Det viser sig, at Tomasz er født i Polen og er uden sine forældre kommet til Bornholm i sin tidlige barndom under Den kolde Krig. Det kan derfor ikke undre, at Tomasz og Agnethe også filtres ind i drabsefterforskningen, som jo netop trækker tråde til Den kolde Krig.

De mange interessante mennesketyper, man præsenteres for fremstår yderst realistiske.

En af dem er Lars, som er en dygtig efterforsker, men samtidig kæmper han nogle indre kampe, da han fuldt forståeligt savner sin nylig afdøde kone. Han har det også svært med sin mor, der passer hans tobørn, efter at konen døde. Han har det heller ikke helt nemt med sin kusine, præsten Agnethe.For at forstå de familiemæssige problemer mellem Lars og Agnethe kan det absolut være en fordel, at man har læst Pernille Boelskovs to foregående bøger.

Man får også en god beskrivelse af Agnethe. Hun er ikke en helt almindelig præst, fx har hun et hemmeligt forhold til sin fætter Lars´ chef Jørn Mikkelsen. Man må også konstatere, at hun lever fuldt ud op til næstekærlighedsbuddet, da hun viser sin omsorg og hjælpsomhed over for Tomasz.

Jeg synes, det er virkelig fint, at man hører om, at personer har problemer i livet, men det kan også blive lidt for meget af det gode efter min smag.

Stemningen af, at bogen foregår på Bornholm, fornægter sig ikke, og da min kone og jeg sidste sensommer havde en skøn ferie på Solskinsøen, er der selvfølgelig mange steder i bogen, jeg kan nikke genkendende til.

Gad vide, hvad Pernille Boelskov finder på, der skal ske i hendes næste bornholmerkrimi? Det glæder jeg mig til at se.

4 krimihjerter af 5

Forlaget 4. til venstre 2020 – 332 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

24-06-2020

Anmeldelse

”Døden er kun et øjeblik” er Lisa Holmfjords debut som forfatter. Bogen er første bind i hendes nye thriller-serie. Hun er uddannet socialrådgiver, er direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre og har beskæftiget sig indgående med ligestilling, menneskerettigheder og vold begået mod kvinder. 

I bogen tager Lisa Holmfjord emnet hustruvold op. Et emne som altid har været og stadig er aktuelt.

Vi hører om lægesekretæren Esther, som i sit ægteskab med lægen Andreas udsættes for en ekstrem voldelig adfærd. Hun får svære psykiske problemer og bliver alkoholiker. Hun flygter fra Andreas og kommer på et krisecenter, hvor hun møder andre kvinder, som også er blevet udsat for vold af deres ægtemænd.

Andreas får Karen – en god ven fra overklasse-vennekredsen –  til at opsøge privatdetektiven David for at få ham til at finde Esther. David er tidligere politieftersker.

Lidt paradoksalt har David tidligere haft et forhold til Esther – et forhold som endte med et brud, som David bar skylden for, da han indledte et forhold til en ny kvinde, Anna, som er retskemiker. Også dette forhold går i stykker på grund af en meget ulykkelig hændelse. Bruddet og den ulykkelige hændelse resulterer i, at David bliver alkoholiker, er ved at gå i hundene og bliver fyret frapolitiet.

Esther bliver fundet, og hun og Andreas skal nu finde ud af, hvordan de hver især skal forholde sig til fremtiden. Selv om David finder Esther, involveres han mere og mere i det, der bliver kimen til en meget dramatisk, voldsom og ind imellem modbydelig handling, men hold da op, hvor bliver det spændende.

Man får et fantastisk godt og troværdigt indblik i, hvad der rører sig i hovederne på voldsramte kvinder, voldelige ægtemænd, hårdt ramte alkoholikere, en drabsmand, skeptiske politifolk m.v.

Miljøerne – krisecenteret, rigmandshuset, 70’er sommerhuset, den rodede alkoholiker ­lejlighed – er også fint beskrevet.

Thrillerdebutanten Lisa Holmfjord har skrevet en aldeles glimrende psykologisk thriller; men jeg har det lidt”træls” med, at den tidligere politimand, David og nu private efterforsker også er alkoholiker og ikke altid har det godt psykisk. Selvfølgelig er det ikke urealistisk, og det kan også overgå en politimand; men jeg synes, det bliver lidt for meget af det gode set i relation til bogens mange andre problemfyldte personer.

Ydermere synes jeg, at det er lidt søgt, at han så indgående kender den kvinde, som han engageres til at finde.

Jeg er helt klar tilat læse den næste bog i Lisa Holmfjords nye thrillerserie. Når man læser bogens epilog, får man en tydelig fornemmelse af, hvad den kommer til at handle om – og hvor lyder det spændende.

4 krimihjerter af 5

Gyldendal 2020 – 351 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

09-06-2020

ANMELDELSE

Den arbejdsløse journalist Jakob Fink har fået en freelanceopgave og skal dække åbningen af et flygtningecenter i Helsingør. I forbindelse med åbningen lærer han en ung syrer, Delevan at kende. Han forsvinder pludselig sammen med to andre unge flygtningedrenge.

Efter den snak, Jakob har haft med Delevan, er han af den overbevisning, at den unge dreng under ingen omstændigheder har haft til hensigt at forsvinde, idet han vil have sig en uddannelse i Danmark.

Jakob sætter sig for at undersøge sagen nærmere. Ingen myndigheder eller presse er synderlig interesseret i Delevans og de to andre drenges forsvinden. I dagens Danmark hører jo man jævnligt, at flygtninge, der er bor i et flygtningecenter forsvinder. Almindeligvis er det i det skjulte – men ganske frivilligt – de forlader centeret.

Jakobs undersøgelse udvikler sig meget dramatisk.

En smuk somalisk Røde Kors-medarbejder, Sheila på flygtningecenteret forsvinder også, en traumatiseret ex-soldat kommer på banen, gamle danske FN-soldater har noget at berette, nogle hårde og meget brutale rockere involveres, Jakobs diabetes giver ham problemer, mennesker anbringes i små bure, mennesker myrdes, lig graves ned i nyanlagte gravsteder,indflydelsesrige mennesker modarbejder på det kraftigste Jakobs undersøgelser.

Hvordan hænger det hele sammen? Det får vi en god og modbydelig forklaring på til sidst.

De mennesketyper, der beskrives fremstår klart og tydeligt. Imidlertid synes jeg, at deres ageren i mange tilfælde virker urealistisk idet, der er flettet rigelig ”tju-bang”ind i handlingen.  Det er bestemt ikke kedelig læsning, man alligevel – alting med måde.

Uanset hvad – er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg skal læse den næste bog i Morten Remars serie om journalisten Jakob Fink.

3 krimihjerter af 5

People’sPress  2020

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO