ANMELDELSER

05-05-2020

Anmeldelse

“Efterårssorg” er den anden bog i “Skånekvartetten”. Bøgerne i kvartetten kan læses uafhængigt af hinanden.

“Efterårssorg” en fremragende krimi.

I august 1990 mødes de nyudsprungne studenter og venner Alex, Bruno, Carina, Marie og Simon en aften på deres sædvanlige sted - et fladt klippeudspring over en sø i et stenbrud uden for deres hjemby i Skåne. Her skal de hygge sig med grillmad, øl og overnatning i telt, inden deres veje skilles, fordi de skal videre ud i livet med deres uddannelser.

Da morgenen gryr, ligger Simon død i søen med kvæstelser i hovedet.

Politiet er af den overbevisning, at der er tale om en hændelig ulykke.

Alligevel har ulykken i 27 år præget lokalsamfundet med hemmeligheder og løgne

I 2017 afløser den stockholmske drabsefterforsker Anna Vesper den gamle politichef, da han går på pension. Anna er fraskilt, og da hendes ex-mand er død, har hun sin 16-årige datter, Agnes med til den skånske by.

Anna fatter interesse for for den 27 år gamle sag, da hun ikke mener, den er fuld belyst.

Det sætter gang i handlingen, som skifter mellem henholdsvis 1990 og 2017. Man får et fantastisk indblik i begivenheder, der udspiller sig dels i fortiden og dels i nutiden.

Selve krimiplottet viser, hvordan Anna forsøger at bore sig ned i fortiden. Det er svært, for ikke alle fortæller, hvad de ved. Der er mange hensyn at tage i lokalsamfundet, hvor en bykonge i 1990 og hans datter, som nu i 2017 er blevet bydronning, ikke er interesserede i at alle oplysninger omkring den gamle ulykke ulykken skal frem i offentligheden. En fornyet opmærksomhed herom, kan skade udefrakommende investeringer.

Andre personer fra 1990 bl.a. de fire venner har også ting at skjule. Det gælder også den nu forhenværende politichef, som er far til Alex, en af de unge fra venneflokken, der mødtes den fatale aften i 1990.

Ud over selve krimiplottet fylder kærlighed - især den vanskelige - på forskellig vis rigtig meget.

Man møder mange virkelig interessante personer i bogen. De er særdeles velkarakteriserede. Jeg sætter stor pris på, at personskildringerne er af en sådan karakter, at man kommer til at holde meget af nogle personer. Andre føler man sig meget frastødt af. Det fortæller, at det psykologiske også spiller en stor rolle i bogen.

Man kommer desuden rundt i mange spændende og interessante miljøer.

Efter endt læsning kan jeg kun konstatere, at “Efterårssorg” er en af de krimier, som jeg – og givetvis mange andre læsere –  ikke glemmer lige med det samme.

Jeg vil derfor glæde mig til, når den 3. bog i “Skånekvartetten” udkommer.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2020 – 494 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

26-04-2020

Forlagets beskrivelse

En ældre amishkvinde bliver brutalt myrdet, imens hun samler valnødder med sine to børnebørn på en forladt gård. Gerningspersonen tager det ene barn med sig, og da det andet barn bliver spurgt om, hvem der overfaldt hendes bedstemor, svarer hun: Djævelen! 
Politichef Kate Burkholder dykker ned i sagen, som snart bliver et kapløb mod tiden. Den myrdede kvindes familie er velanset i amishsamfundet. Men det går hurtigt op for Kate, at de skjuler noget for hende og bærer på en pinefuld fortid. 
Efterforskningen fører Kate til et andet isoleret amishsamfund nær floden i det sydlige Ohio. Her er de tilhængere af Den Gamle Orden og indordner sig slavisk under en lang række regler. I starten virker de hjælpsomme, indtil Kate begynder at stille spørgsmål og pludselig befinder sig i en livstruende situation.

Vanæret er ellevte bind i Linda Castillos serie om politichefen Kate Burkhholder og hendes rødder i amishsamfundet.

 Anmeldelse

Jeg har læst alle de bøger, som Linda Castillo har udgivet i Danmark om amishsamfundet. I alle bøgerne er hovedpersonen Kate Burkholder - politichef i Painters Mill, en lille by i Ohio. Jeg har været meget begejstret for bøgerne. Det er jeg også helt bestemt for “Vanæret”.

I “Vanæret” drejer plottet sig om et drab på en ældre kvinde og om en kidnapning af en 7-årig lidt tilbagestående pige.

Handlingen er meget intens og udspiller sig over otte dage. Som altid, når et barn bliver bortført, bliver efterforskere generelt mere følelsesmæssigt ramt og frygter, at der skal ske det bortførte barn noget forfærdeligt. Det gør sig bestemt også gældende for Kate Burkholder, som indleder en særdeles indgående efterforskning, og som altid er hendes kæreste John Tomasetti fra BCI med på sidelinjen.

En efterforskning i amishsamfundet er anderledes end i det omkringliggende samfund. Religionen og de uforståelige holdninger og skikke vanskeliggør en efterforskning.

Da Kate Burkholder jo selv er opvokset i amishsamfundet, har hun nogle rigtig gode forudsætninger for at trænge om bag meget af det, der sker.

Mens efterforskningen pågår, sker der yderligereto drab, hvilket er med til at vanskeliggøre opklaringen.

På sædvanlig sikkervis skildrer Kate Burkholder personerne i amishsamfundet. Også bogens øvrige persongalleri er fint skildret. Ligeledes får man et virkelig godt indblik i steder og miljøer.

Når alt det grumme til slut kommer for en dag, ved man alt om motivet. Et motiv som i høj grad rummer stof til eftertanke.

5 krimihjerter af 5

Hr Ferdinand 2020 – 325 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

 

15-04-2020

Fra bogens bagside

En pige på 15 år begår selvmord efter at have deltaget i en ”puttemiddag” på et nordsjællandsk gymnasium. Hun er blevet filmet med fire ældre drenge i scener, som hun selv beskriver som voldtægt. Men drengene går fri, hvilket udløser en hadefuld konflikt mellem forældrene.

En af drengenes fædre bliver myrdet på færgen mellem Stockholm og Helsinki. Pigens far bliver udsat for et gasangreb i København, hvor flere andre omkommer. Tilsyneladende er der tale om hævn med relation til selvmordet. Men hvem er efter hvem - og hvorfor? Hvem er ofrene, og hvem er de skyldige?

Politiassistent Tessa Højmark bliver sat på sagen, som hurtigt også involverer sikkerhedskonsulent Adam Forsberg. Sporene fører dem til Tallinn, hvor de opdager, at ingenting er, som de troede. Pludselig er Tessa og Adam de jagtede, uden at vide, hvilke monstre, der gemmer sig i mørket...

MONSTERLAND er andet selvstændige bind i serien om Tessa Højmark og Adam Forsberg.

Anmeldelse

“Monsterland” vidner om, at forfatterparret Lindholm & Zornig har foretaget en enorm research vedrørende alt det, der sker i den digitale verden. Man får et grundigt indblik i, hvordan digitale midler kan bruges og misbruges både militært og i almindelige menneskers hverdag.

En del af plottet handler om, at en ung pige er blevet voldtaget til en gymnasiefest af fire unge drenge, som har filmet voldtægten. Filmen bliver herefter lagt ud på de sociale medier.

En anden del af plottet foregår i Tallinn, hvor der fokuseres på en øvelse i Nato-regi, som bl.a. har til formål at kunne imødegå digitale angreb fra Rusland. I forbindelse med øvelsen myrdes en dansk sikkerhedsrådgiver. Han er far til en af de drenge, der har deltaget i voldtægten.

Jeg synes desværre, der går for meget Tallinn og for megetNato-øvelse i handlingen.

Jeg føler, der går langtid, inden man for alvor kommer til at beskæftige sig med den voldtagne pige, og de drenge der står bag filmen af voldtægten. For mig er den del af handlingen mere vedkommende.

Når man omsiderkommer så langt i bogen, kommer det til mange spændende og dramatiske situationer bl.a. et voldsomt gasangreb til et offentligt møde.

Jeg tror helt bestemt, at beskrivelserne af, hvad der sker i forbindelse med Nato-øvelsener realistisk beskrevet.

Jeg synes også, at den efterforskning, der foregår i forbindelse med pigens selvmord, og hvad det afstedkommer er troværdigt.

Personerne er godt beskrevet, og det blev et fint gensyn med politiassistent Tessa Højmark og sikkerhedskonsulent Adam Forsberg. Deres efterforskning i forbindelse med pigens selvmord, drabet på den danske sikkerhedsrådgiver under Nato-øvelsen og det voldsomme gasattentat er særdeles godt beskrevet.

Midt i alt det voldsomme er der også tid til lidt på kærlighedsområdet. Her er alt heller ikke idyl hele tiden.

Bogens beskrivelser af steder og miljøer er virkelig gode.

Jeg var desværre ikke rigtig fanget af temmelig stor del bogen på grund af det, der har med Nato og diverse efterretningstjenester at gøre. I denne bog fylder det for meget efter min smag. Det virker som om forfatterparret vil alt for meget og vil øse af den enorme viden, de tydeligvis har om dette emne.

3 krimihjerter af 5

Harper CollinsNordic 2020 – 459 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

11-04-2020

Havhvepsen er et af verdens farligste dyr. Dens gift fører til en hurtig og smertefuld død!

Fra bogens bagside

En intelligent og skruppelløs hacker er på spil i dansk erhvervsliv. Hackeren går målrettet efter velhavende erhvervsfolk, der bærer pacemaker. En afslappende ferietur til Mallorca ender med et kynisk angreb, og snart kan hackeren skrive morder på visitkortet.

Under ledelse af drabschef Victor Bach kæmper efterforskerne med at identificere gerningsmanden. De søger hjælp hos Dieter Wolf, der nu arbejder hos NC3, Nationalt Cyber Crime Center. Han kommer hurtigt på sporet af den tilsyneladende hacker, men har de rettet kikkerten mod den rigtige, eller har Dieter fundet sin overmand?

Samtidig kæmper Anna Blaafalk med eftervirkningerne af sommerens likvideringsforsøg og et dødsfald i familien. I kulissen spøger både kærligheden og en tidligere kollega.

HAVHVEPSEN er andet selvstændige bind i den anmelderroste serie om efterforskerne i Afdelingen for personfarlig kriminalitet.

Anmeldelse

”Havhvepsen” er en særdeles spændende bog, hvor der sker noget hele tiden.

Plottet går bl.a. ud på, at bogens gerningsmand evner at hacke hjertepatienters pacemaker, og derved styre de elektriske impulser vedkommendes hjerte får. Gerningsmanden afpresser derfor nogle særdeles velhavende hjertepatienter for nogle enorme pengebeløb ud fra devisen: ”Betal, hvad jeg forlanger, eller jeg får din pacemaker til give dig så meget strøm, at du dør”.

Det kommer der i sagens natur meget dramatiske situationer ud af.

Gerningsmandenbetjener sig også af andre aflivningsmetoder, idet han benytter sig af en havhveps – en vanvittig giftig gople.

Efterforskerne får deres sag for. Under ledelse af drabschef Victor Bach arbejder hans folk ihærdigt på at finde gerningsmanden. I teamet indgår politiassistenterne Anna Blaafalk og Andreas Axelsen, samt Dieter Wolf, den eminent dygtige cyberspaceekspert. De tre var også var med i Tommy Thorsteinssons foregående bog ”Ensom ulv”, og enkelte tråde i ”Havhvepsen” fører læseren tilbage til denne.

Bogens hovedpersoner er godt beskrevet. Man får også godt kendskab til bipersonerne.

Jeg må dog indrømme, at det generer mig, at vi også i denne bog – som i et utal af andre krimier – igen møder en chef, som er kolerisk ud over alle grænser.

Man kommer rundt mange forskellige steder, og disse er velbeskrevne.

Ind imellem er der virkelig dramatik, men ikke alt i bogen er trods alt helt realistisk. Det kan jeg sagtens se bort fra, da der er underholdning for alle pengene.

Ja, bogen er underholdende, men der er også et hint til, at al den teknik, der findes i cyberspace – og som kan give os uanede muligheder på godt og ondt – rummer en megastor fare for at blive misbrugt.  

Både bogens første og sidste sider er cliffhangere, som lægger op til en tredje bog. Den skal jeg selvfølgelig også læse.

4 krimihjerter af 4

Forfatterskabet 2020 – 332 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

08-04-2020

Bogens bagsidetekst

Det nordiske politisamarbejde, der går under navnet Akademiet, samles til deres 2. elitemodul. Hampus Cedergren bliver tilbudt at deltage, men gensynet med Nadia Elmkvist er ikke det eneste, der får ham til at fortryde sin beslutning om at rejse til København. Teamet skal profilere gerningsmanden i en sag, hvor et spædbarn er forsvundet, og minderne om kæresten, Elin, der har været savnet i mere end to år, bliver ikke lettere at håndtere, da det viser sig, at efterforskningslederen mistænker barnets nærmeste pårørende.

Nadia rager hurtigt uklar med både Bjørn og efterforskningslederen. Også hun er personligt påvirket af sagen, og da Hampus presser hende til at gennemføre en afhøring af drengens mor, træffer hun en beslutning, der får katastrofale konsekvenser.   

 

 

Anmeldelse

”Akademiet 2 – Drengen der forsvandt” er på mange måder en spændende krimi, men ikke alt i bogen falder i min smag.  

Efterforskerne er for de flestes vedkommende tilknyttet Akademiet – et nordisk politisamarbejde, hvor nordiske politifolk primært bliver uddannet til at udarbejde gerningsmandsprofiler.

Man følger en lille flok efterforskere, der udgør et hold, som er på kursus på Akademiet. De kommer fra henholdsvis Danmark, Norge og Sverige. Man får en rigtig fin beskrivelse af deres karakterer, så man kommer godt ind i hovederne på danske Nadia, svenske Hampus og norske Bjørn både som politifolk men også som almindelige mennesker, der har problemer med dette og hint. Ja, det ligger jo næsten i luften, at kærligheden også bliver sat på prøve.

Plottet handler om, at små babyer forsvinder fra deres barnevogne. Egentlig er det kun meningen, at holdet skal profilere den person, der bortfører babyerne, men hurtigt bliver holdet også involveret i selve efterforskningen.

Man hører nu om holdets ihærdige bestræbelser på at finde børnene og få dem hjem til deres forældre.

Ud over holdet kommer man også til at kende de overordnede på Akademiet, de ulykkelige forældre, der har fået bortført deres små børn og et par computernørder, der laver spil til nettet. Karakteristikkerne er fine.

Også de mange steder, hvor handlingen foregår, er fint beskrevet.

Det, der ikke helt falder i min smag i ”Akademiet 2 – Drengen der forsvandt” er, at jeg ikke synes særlig godt om det, der har med ”Akademiet” at gøre. Der er for alt meget ævl og kævl og snakken frem og tilbage i ledelsesgruppen, og det finder jeg uinteressant.

Selvfølgelig ved jeg godt, at Eva Maria Fredensborgs hensigt med selve Akademiet har været at skabe en fornyelse, men jeg var desværre ikke fanget af det

Der kunne være kommet en alletiders spændende krimi ud af det, hvis alt med Akademiet havde været skåret fra, og handlingen havde koncentreret sig om den egentlige efterforskning, for den er beskrevet virkelig godt og er fuld af spænding og dramatik.

Eva Maria Fredensborg har en fantastisk viden om alt det tekniske, som indgår i en politiefterforskning. Det er virkelig imponerende.

4 krimihjerter af 5

People’sPress  2020 – 416 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan findes som e-bog og lydbog på MOFIBO