ANMELDELSER

26-08-2021

En tidligere dansk PET-agent findes brutalt myrdet i Maine i USA. Hans lig er arrangeret, så det minder meget om Edvard Munchs berømte maleri Skriget.

Sammen med andre danske efterforskere sendes Maya Winther til USA for at assistere FBI. Maya har speciale i kriminologisk psykologi.

Den måde, dette samarbejde finder sted på, anser jeg desværre for urealistisk, idet jeg tror, at de danske efterforskere får alt for meget at sige.

Maya Winther er meget velkarakteriseret. Hun er ung, ambitiøs og rapkæftet, men har også personlige problemer, som hun kæmper med.

I øvrigt gælder det, at personkarakteristikkerne er fine. En, som især gør sig bemærket, er den karismatiske FBI-agent Jack DeLuca, som Maya Winter nærmest får et had- kærlighedsforhold til.

Flere drab finder sted mens efterforskningen pågår. Fælles for dem er, atofrene udstilles, så de relaterer til forskellige kendte malerier.

Efterforskningen viser hurtigt, at de uhyggelige drab har en forbindelse den lille ø, Malaga Island ved Maines kyst, og at hændelser, som virkeligt har fundet sted for mange år tilbage, på spændende vis spiller en rolle i denne fiktive historie.

Malene Klein har lavet et fint stykke researcharbejde for at finde frem til alle de historiske detaljer.

Bogen er spændende, men jeg synes, at den er rigelig lang, idet der bruges meget tid på at beskrive de danske efterforskeres temmelig problematiske privatliv.

Men en rigtig flot debut af Malene Klein.

4 krimihjerter af 5

Lindbak og Lindbak 2021 – 478 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

22-08-2021

En velhavende erhvervsmand bliver på særdeles brutal og bestialsk vis myrdet i sit hus på Møn.

Allerede få sider inde i handlingen følger man morderens tanker og konstaterer, at et religiøst vanvid ligger til grund for drabet.  

Sydsjællands og Lolland-Falsters politi beder om assistance fra SEØ (Særlig Efterforskning Øst som hører under Københavns Politi, men beskæftiger sig med sager i hele landet.)

Efterforskningen lægges i hænderne på makkerparret Mikkel Gomez og Henrik Tange, som vi også mødte i Frank Sebastian Hansens ”De forsvundne”, som er første bog i serien.

De to drabsefterforskere bevæger sig rundt i det lille lokalsamfund og taler med mange forskellige mennesker. Her konstaterer de, at mange har en mening om alt og alle, hvilket man meget tit ser i mindre lokalsamfund.

Endnu et modbydeligt drab finder sted. Denne gang er offeret en kvinde.

Bogen igennem hører man om morderens tanker, og hele tiden spiller det religiøse vanvid en rolle. Det gør sig naturligvis også gældende ved mord nummer to.

De to efterforskere ved til at begynde med ikke, at noget religiøst spiller en rolle i forbindelse med drabene. I starten er deres teori, at drabsmanden er en, der føler sig snydt og bedraget af erhvervsmanden, og at der i forbindelse med den myrdede kvinde kan være tale om et jalousidrab.

Frank Sebastian Hansen skildrer på bedste vis bogens personer, og der er mange interessante og forskellige typer.

Også lokalsamfundet, somefterforskningen foregår i, beskrives godt.

Hvad det rent efterforskningsmæssige angår, er jeg ikke helt sikker på, at SEØ i virkelighedens verden ville blive inddraget i en drabssag af denne type. Jeg mener at vide,at enheden efterforsker sager, der vedrører bandekriminalitet på tværs af politikredsene.

Jeg kunne godt have tænkt mig, at man hørte lidt mere om de andre efterforskeres gøren og laden i forbindelse med opklaringen af mordene, for jeg synes, at Mikkel Gomez og Henrik Tange på det nærmeste er ene om efterforskningen.

Uanset hvad, så er den efterforskning, man følger, i hvert fald spændende beskrevet.

Jeg synes godt om, at handlingen ses fra flere synsvinkler. Jeg holder meget af at læse krimier, hvor slutningen er overraskende. Det er den i ”Helvedesgabet”.

Selv om handlingen i ”Helvedesgabet” ind imellem er virkelig barsk og brutal, skal jeg selvfølgelig også læse den tredje bog i Frank Sebastian Hansens serie om de to dygtige og effektive drabsefterforskere Mikkel Gomez og Henrik Tange. Det bliver sikkert også barsk læsning.

4 krimihjerter af 5

EC EDITION 2021-21-04-08 – 269 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

 

05-08-2021

“Kvæler”, er forfatterparret Faber og Pedersens tredje bind i serien om efterforskerne Martin Juncker og Signe Kristiansen.  De to første bøger var “Vinterland” og “Satans Sommer”, som var virkelig gode, så da jeg gik i gang med “Kvæler” var forventningerne særdeles høje. Jeg skal da lige love for at mine forventninger til fulde blev indfriet.

”Kvæler” er en aldeles fremragende og superspændende krimi af den allerbedste slags.

 Martin Juncker er efter at have gjort tjeneste ved lokalpolitiet i Sandsted vendt tilbage til Afdelingen for personfarlig kriminalitet på Teglholm Allé i København. Her skal han igen arbejde sammen med sin gamle makker, Signe Kristiansen.

Juncker er ikke helt på toppen. Han er ved at blive skilt fra sin kone, og så har han for nylig gennemgået en større kræftoperation, som det ser ud til, at han er kommet godt igennem.

Også Signe har sit at kæmpe med, idet hun føler det meget traumatiserende, at hun skal arbejde sammen med en kollega, som hun tidligere er blevet voldtaget af. Det har hun dog hemmeligholdt.

Næppe er Juncker kommet tilbage på jobbet, før han skal i gang med efterforskningen af et drab på en kvinde, der er blevet kvalt på Amager Fælled. Snart viser det sig, at drabet minder ham om et drab, han efterforskede 10 år tidligere.

Samtidig er Signe Kristiansen i gang med at efterforske drabet på en nynazist i forbindelse med en politisk aktion på Nørrebro.

Da de begge er kommet videre i deres individuelle efterforskninger, viser det sig, at der er personsammenfald i de to sager.

Fokus bliver nu lagt på kvindedrabet, som snart efterfølges af nye kvælerdrab på kvinder. 

En intens efterforskning går nu i gang. På yderst realistisk vis beskriver Faber og Petersen, hvordan en efterforskning foregår. Som i virkelighedens verden foretages der afhøringer af alle personer, som bare har den mindste tilknytning til de dræbte kvinder. Diverse teorier stilles op, hvor nogle hurtigt forkastes, og andre arbejdes der videre på. 

De to hovedefterforskere får virkelig deres sag for. Det slider på dem både fysisk og psykisk. De er ikke heltetyper, men mennesker som mennesker er, og de foretager sig også handlinger, som ikke altid er helt hensigtsmæssige.

At de begge er yderst kompetente, er der imidlertid ingen tvivl om.

Interessant er det også at læse om de personer – mistænkte såvelsom vidner – der indgår i handlingen. Også disse mennesker er meget realistisk beskrevet.

De fleste mennesker er jo rundet af det miljø, de er vokset op i, og det fremgår også tydeligt i “Kvæler”. Nogle af de beskrevne personer væmmes man ved, andre fatter man sympati for.

Efterhånden som handlingen skrider frem bliver spændingen mere og mere intens. De drab, der sker, er barske og væmmelige, men realistiske. 

For mig er der ingen tvivl om, at Faber og Petersen er et forfatterpar, der med “Kvæler” har slået fast at de tilhører den absolutte top af danske krimiforfattere. 

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021-08-05 – 416 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politikens forlag 2021-08-05 – 416 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-08-2021

”Himlen er altid højere” er første bind i svenske Jonas Moströms serie om psykiater og profiler Nathalie Svensson.

Handlingen foregår i henholdsvis 2014 og 2004. Nathalie Svensson er for nylig blevet skilt. I sin nye tilværelse føler hun sig fri til at gøre det, hun har lyst til, når hun ikke arbejder som profiler for politiet i Stockholm eller på en psykiatrisk afdeling på et hospital i Uppsala.

Hun bor i Uppsala men har også en lille lejlighed i Stockholm.

At føle sig fri betyder for Nathalie, at hun indleder forskellige erotiske forhold til mænd, som hun møder via datingsider. Ingen af forholdene er dog længerevarende.

Efter en to uger gammel date med en berømt skuespiller aftaler de to at mødes igen en aften ved et springvand i Stockholm. Netop som Nathalie ankommer til mødestedet, bliver skuespilleren skudt for øjnene af hende.

Drabet vækker forfærdelige minder, idet hun ti år tidligere i 2004 mistede sit livs kærlighed, journalisten Adam som blev dræbtpå nøjagtig samme måde.

Opklaringen af det nutidige drab ledes af efterforskeren Frank, som også er en god ven af Nathalie. Hun inddrages på forskellig vis i efterforskningen dels i samarbejde med politiet og dels på egen hånd.

Spændende situationer opstår undervejs i handlingen, og lidt efter lidt finder man ud af, at der er sammenfald mellem de to drab.

Handlingen skifter mellem 2004 og 2014, og efter endt læsning er man ikke i tvivl om, hvad der ligger til grund for drabene.

Jeg må indrømme, at jeg blev særdeles overrasket over slutningen.

Både personer og miljøer er godt skildret.

Jeg skal selvfølgelig også læse den næste Nathalie Svensson-krimi – ”Dominodøden”.

 4 krimihjerter af 5

People’s 2021-07-06 – 312 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

26-07-2021

Fra bogens bagside:

En kvinde bliver brutalt myrdet på et luksuriøst kurbad, og det er efterlønneren Anne-Maj Mortensen, der finder liget. Hun er på genoptræning efter en knæoperation, og udstyret med et mindre lager af smertestillende medicin går hun i gang med sin egen efterforskning, hvilket ikke ligefrem behager det lokale politi. Kort efter sker endnu et dødsfald, og Anne-Maj får sig møvet dybere ind i sagens opklaring. Men er det klogt at lægge sig ud med en morder, når man knap kan gå?

”Døden i kurbadet” er andet selvstændige bind i Anna Grues serie om fru Mortensen.

 Min anmeldelse

”Døden i kurbadet” omtales som en hyggekrimi. Ja, og det er jo det, den er, selv om ingen vel dog synes, at der er meget hygge ved, at en kvinde findes kvalt i et mudderbad, og der efterfølgende sker endnu et dødsfald af temmelig spektakulær karakter.

Jeg synes, at ”Døden i kurbadet” på mange måder kan sammenlignes med de danske kriminalromaner, der udkom i 60’erne. Ligesom det er tilfældet i ”Døden i kurbadet”, skulle morderen dengang ofte findes blandt en mindre og overskuelig gruppe mennesker, som man havde fået et temmelig godt kendskab til. Det kunne fx være nogen, der var på ferietur sammen, nogen der boede i sommerhus på en isoleret ø, nogen der var på krydstogt osv. – altså ægte whodunnit kriminalromaner, hvor mange uden tvivl var inspireret af Agatha Christie. Blandt danske forfattere er Else Fischer eksponent for denne genre.

I ”Døden i kurbadet” præsenteres man netop for en gruppe mennesker samlet på samme sted, nemlig gæsterne på kurbadet samt stedets personale.

Man får et klart og tydeligt indtryk af personerne, som er realistisk skildret. Selvfølgelig er hovedpersonen Anne-Maj Mortensen i centrum. Både de tanker hun gør sig, og de snakke hun har med de øvrige personer er med til at karakterisere hende.

Som det jo netop er tilfældet i en hyggekrimi, hører man rigtig meget om de fortrædeligheder, som hovedpersonen kommer ud for. For Anne-Majs vedkommende er det knæoperationen, der driller. Man hører også meget om de betragtninger, hun gør sig, om de personer hun møder. Her er både sympatier og antipatier. Man hører også om hendes hund, hendes nabo, hendes madlavning, hendes datter, hendes barnebarn, hendes gamle bil osv.

Beskrivelserne af de steder, hvor handlingen foregår er også rigtig fine.

Jeg synes, at det er virkelig godt, at Anna Grue lader coronakrisen være en integreret del af handlingen. Det er den første krimi, jeg har læst, hvor coronaen ikke bare er en sidebemærkning.

Jeg synes også godt om at blive præsenteret for de tanker og teorier, som Anne-Maj gør sig om, hvem morderen kan være, og som man gør i en whodunnit, gætter man jo med.

At Anne-Maj ligefrem tilknyttes politiets efterforskning er nok ikke helt realistisk; men det er til gengæld beskrivelserne af, hvordan tvivlsomme individer formår at sprede deres påstande på Internettet.

Flere steder i handlingen kommer man uvægerligt til at trække på smilebåndet. Her er tale om god humor.

”Døden i kurbadet” er en letlæst og underholdende hyggekrimi, men ikke helt realistisk.

 4 krimihjerter af 5

 Lindhardt og Ringhof 2021-05-28 – 410 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO