ANMELDELSER

27-07-2022

Saxos beskrivelse

"Karolines kærlighed" af Kim Leine er en dramatisk og medrivende spændingsroman, der følger en ung politiker i hendes skruppelløse kamp for at komme til tops på Christiansborg.

Karoline Blicher er en spirende stjerne i den politiske verden. Hun er datter af politikeren Henrik Blicher, der er kendt som stifteren af højrefløjspartiet Demokratisk Alliance. Det er forventet af mange, at Karoline snart vil træde i sin fars fodspor og indtage en rolle i partiet ved næste valg.

Indtil valget fortsætter Karoline med at bo i Rusland, hvor hun arbejder som forsvarsattaché ved den danske ambassade. Det er her i Moskva, at hun møder Mikhail Petrov og forelsker sig i ham. Han er en smuk og charmerende mand med kontakt til de vigtigste mænd i Kreml. Og det er Mikhail, der giver hende et forførende løfte: hvis blot hun samarbejder, kan han gøre hende til statsminister i Danmark.

"Karolines kærlighed" af Kim Leine er første bind i Leines romantrilogi om politikeren Karoline Blicher og hendes rejse inden for dansk politik. Politik viser sig dog at være en karrierevej, hvor Karolines magtbegær, slægtshemmeligheder og risikable russiske kontakter ikke nødvendigvis er et plus.

Min anmeldelse

Da jeg havde læst flere beskrivelser af Kim Leines spændingsbog ”Karolines kærlighed”, var det helt klart, at den bog skulle jeg læse.

Desværre levede bogen ikke helt op til mine forventninger.

Jeg synes, der er for meget snak frem og tilbage om politik, uden at det fører noget med sig af betydning for handlingen.

Kærlighed og elskov og derved skabte relationer mellem nogle af personerne indbyrdes fylder lidt rigeligt efter min smag.

Det føles ikke alt sammen helt troværdigt, at personer i både Rusland og Danmark på forskellig vis er så relateret til hinanden, som de rent faktisk er.

Hitlertidens jødeforfølgelser fylder en hel del i handlingen, idet fortidens synder – også i Danmark – stadig har betydning og bliver brugt mod en nutidig politisk modstander.

Jeg kan rigtig godt lide at læse beskrivelserne af de politiske intriger, der hersker på Christiansborg forud for et folketingsvalg.

Det er også spændende at læse om, hvordan russerne forsøger at gøre deres indflydelse gældende i dansk politik.

Personbeskrivelserne er fine, og de tre hovedpersoner med Karoline i spidsen er meget interessante. Ingen af dem er, som folk er flest.  

Miljøbeskrivelserne er fine. Man kommer vidt omkring lige fra fine steder i Rusland til en mere beskeden præstegård i Danmark.

Handlingen foregår i 2012, da Rusland var i krig med Ukraine om Krimhalvøen, og det er desværre ikke svært at relatere til den nuværende krig i Ukraine.

Mange virkelig eksisterende danske politikere omtales, og enkelte har ligefrem også replikker. Selv Putin er direkte med i handlingen.

Apropos replikker. Jeg forstår ikke helt, hvorfor bogens replikker/direkte tale ikke er markeret med en tankestreg, når en ny replik påbegyndes. Det var noget, jeg lige skulle vænne mig til.

”Karolines kærlighed” er første bind i en trilogi.

3 krimihjerter af 5

Gyldendal 2022 – 450 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

07-07-2022

Forlagets beskrivelse

En regnfuld nat forlader fire unge mennesker en gymnasiefest i en stjålet bil og brager ind i et træ.

Føreren, den 19-årige Jonathan, mister livet i ulykken. De tre andre passagerer Tanja, Phillip og Nikoline overlever.

Medierne, politiet og Jonathans forældre køber historien om, at han var fuld og kørte for hurtigt. Men Mathilde, Jonathans søster, begynder at kigge nærmere på ulykken. Den eneste, der deler Mathildes tvivl, er den nyuddannede politibetjent Marc, som var den første på ulykkesstedet.

Tænk, hvis alle andre tager fejl. Hvad nu hvis Jonathans død slet ikke var en ulykke?

KNUST er en medrivende roman om at genvinde fodfæste, når man mister en, man elsker. Om uventet venskab, snigende forelskelser og om en sandhed, der ændrer alt.

Min anmeldelse

Anne Mette Kirk har indtil nu skrevet tre krimier. Det er ”Knust”, ”Låst” og ”Blæst”. Jeg har læst de to sidstnævnte. Begge bøger er særdeles gode.

Også ”Knust” er en rigtig god krimi, og så er det interessant, at hovedpersonerne er unge mennesker på 17-18 år – som oftest er hovedpersoner voksne mennesker. Bogen kan man næsten kalde en ungdomsbog for voksne. Man får en utrolig god indsigt i, hvad der rører sig i hovederne på unge mennesker på både godt og ondt, om kærestesorger og gode og dårlige venskaber.

Selvfølgelig indgår der også voksne mennesker i historien. I den forbindelse er det især deres forhold til deres børn, der fokuseres på. Ligeledes hører man om den ubærlige fortvivlelse, der rammer et forældrepar, der lige har mistet et barn.

Da de unge mennesker i bogen går i 2. og 3. g, kommer man selvfølgelig både indirekte og direkte ind på forholdene på gymnasiet og beskrivelser af lærerne.

Det hele er beskrevet yderst troværdig.

Hovedpersonen i ”Knust” er gymnasieeleven Mathilde, som mister sin storebror Jonathan. Hun har meget svært ved at fatte, at han har kørt i beruset tilstand og er kørt ind i træ og derved har mistet livet.

Ud over savnet af sin storebror, kæmper Mathilde også for at kunne genetablere venskabet med Nikoline, som hun ikke forstår, hun har mistet. Ved færdselsulykken blev Nikoline alvorligt vansiret i den ene side af ansigtet.

Uden at man på nogen måde kan beskrive Mathilde som en amatørdetektiv, begynder hun at kontakte både unge og vokse for at spørge ind til, om de måske ved noget om, hvad der er gået forud for ulykken. Alt er ikke helt, som man til at begynde med har antaget. Det kommer der både spænding og overraskelser ud af.

I ”Knust” introduceres man også for den nyuddannede betjent Marc, som skønt han er ansat i beredskabet også viser, at han har evner som efterforsker, hvilket gør at han er med til at komme til bunds i det, der er gået forud for ulykken.

Beskrivelserne af de unge mennesker samt de øvrige personer, som man følger, er yderst realistiske.

4 krimihjerter af 5

People’s 2022 – 319 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

28-06-2022

“Den nittende ø” er nr. to i serien om efterforskningsenheden Task Force 14. Det er en selvstændig fortsættelse til “Mand i tre dele”.

I en kirke i lille bygd på Færøerne bliver fire døde præster fundet i en pøl af blod. Kan der være tale om et kollektivt selvmord? Den teori går man væk fra, da det viser sig, at en femte præst, som også havde været til stede den nat, er sporløst forsvundet.

Det færøske politi anmoder om hjælp fra dansk politi. Lucas Stage fra Task Force 14 bliver derfor sammen med kriminalteknikeren Sidsel Jensen sendt til Færøerne. De finder hurtigt ud af, at der er tale om en meget spektakulær drabssag.

Der går ikke lang tid, før Lucas og Sidsel må sande, at efterforskningen vil blive meget vanskelig, ikke mindst fordi lokalbefolkningen ikke ligefrem ser velvilligt på den måde, som Lucas griber efterforskningen an på.

Samarbejdet med kollegaerne fra det færøske politi fungerer dårligt.

Bygden, hvori det firdobbelte drab er sket, ligger i det færøske bibelbæltet. Det præger i den grad livet i bygden, hvor man har den opfattelse, at alt er lagt i Gud Faders hånd.

Et kuriosum i handlingen er, at kriminalteknikeren Sidsel er født på Færøerne og har tilbragt en del af barndommen her, indtil hendes mor forlod ægtemanden og tog Sidsel med til Danmark.

Selvfølgelig kommer dette faktum også til at spille ind på hele historien.

Lucas og Sidsel kommer ud for mange barske oplevelse – ikke mindst fordi den færøske natur og klimaet hele tiden skal tages med i betragtning, når de skal beslutte, hvordan de skal agere.

Naturbeskrivelserne er fremragende. Det gælder også personskildringerne.

Man får et virkelig godt indblik i mange af personernes tanker. Adskillige af personerne er særdeles usympatiske.

Det gælder bl.a. Lucas. Det er ikke tit, at man møder en efterforsker og hovedperson, som man i flere tilfælde direkte væmmes ved. At han er en dygtig efterforsker, det er der ingen tvivl om.

“Den nittende ø” slutter med en cliffhanger af format, så jeg vil glæde mig til Thomas Baggers kommende bog i serien.

4 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2022 – 469 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

27-06-2022

Thomas Enger er en kendt norsk krimiforfatter, der tidligere har skrevet en serie om kriminalreporteren Henning Juul.

Han har desuden sammen med en anden kendt norsk krimiforfatter, Jørn Lier Horst skrevet serien om efterforskerne Alexander Blix og Emma Ramm.

”Galgens bog” er en særdeles spændende krimi, som bl.a. handler om Eva, der overlever et drabsforsøg i sin egen stue. Det gør til gengæld en mand, som hun har besøg af, ikke.

Det viser sig, at drabet og drabsforsøget kan relateres til Evas far, Peter, som er kommet på sporet af en grufuld handling, der er overgået en ung pige, der er blevet betalt for seksuelle ydelser i et over-over-klassemiljø i Oslo. Da personer i miljøet finder ud af, at Peter ved noget, indleder de en jagt på ham bl.a. ved at forsøge at gøre brug af lejemorderen Lille-Chris.

Thomas Enger evner virkelig at skabe spænding. Ikke mindst fordi handlingen ses fra forskellige personers synsvinkel – det er lige fra lejemorderen Lille-Chris til de ledende politiefterforskere.

Man får et fantastisk godt indblik i personernes psyke. Spændende er det læse om Lille-Chris og finde ud af, hvad der er årsag til, at han er blevet til den, han er.

Det er også virkelig spændende at læse om bogens forskellige miljøer. Selv om det, som foregår i bogens overklasse, kan virke utroligt, er jeg slet i tvivl om, at sådan vil det også kunne være i virkeligheden.

Jeg venter mega spændt på Thomas Engers næste bog. Den skal bare læses!

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2022 – 318 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

24-06-2022

”Station Z” er andet bind i Jakob Melanders trilogi om det umage par, politiassistent Christian Porsing og den tyske profiler Sigga Freitag. Første bind i serien er ”Jeg er Sarons Rose”.

Christian har søgt orlov fra Københavns Politi og er taget til Berlin for at hjælpe Sigga dels med at oversætte en bog og dels for at forsøge at blive oplært i at læse mentale spor på et gerningssted - en suveræn evne, som Sigga virkelig forstår at udnytte.

Om det kan lade sig gøre i virkeligheden er jeg noget tvivl om, men spændende er det i hvert fald at læse om.

Under opholdet opsøges de af journalisten Linnea Pudérs fra Göteborg, som beder om deres hjælp til at finde pigen Ineke, der som 9-årig i 2012 blev bortført sammen med sin lidt ældre bror. Umiddelbart efter bortførslen blev broren fundet dræbt.

Imidlertid er der nu forskellige tegn på at Ineke er i live, idet et brev, som med stor sandsynlighed er skrevet af Ineke, er blevet fundet på en legeplads i nærheden af Göteborg.

Christian og Sigga indvilliger i at rejse til Göteborg for hjælpe Linnea. Senere viser det sig, at Linnea har mere end journalistisk interesse i at finde Ineke.

Nu tager handlingen fart. Politiet finder frem til en mand, som måske kan have kidnappet Ineke, men er hun i live?

Göteborg er et af de steder i Sverige, man i stigende grad har været udsat for forskellige former for bandekriminalitet. De kriminelle er selvsagt ikke begejstrede for, at politiet i den grad er oppe på mærkerne og færdes mange steder i de kriminelle miljøer i håb om at finde den gerningsmand, der kan have bortført Ineke.

En indvandrerbande starter derfor deres egen eftersøgning efter bortføreren for hurtigt at slippe af med det store politiopbud. Både selvtægt og forslag om offentlig henrettelse kommer på bandens dagsorden.

Jakob Melander beskriver virkelig godt, hvordan Christian, Linnea og i mindre grad Sigga involveres i eftersøgningen. Det er bestemt ikke nogen let opgave, da det svenske politi ind imellem er meget genstridige, når det handler om at samarbejde med forskellige mennesker.

Jakob Melanders skildringer af både personer og steder er særdeles gode.

Hvordan det hele hænger sammen får man en god forklaring på til sidst.

Jeg synes rigtig godt om det, der har med det politimæssige at gøre, og jeg må konstatere, at de forbrydelser, der efterforskes er modbydelige og barske, men desværre ikke urealistiske.

Station Z er både en helt almindelig god politikrimi, men samtidig også noget anderledes, idet der fokuseres en del på mentale spor, som Sigga og efterhånden også Christian benytter sig af.

Jeg er sikker på, at det med at læse mentale spor på et gerningssted også kommer til at spille en væsentlig rolle i sidste del af trilogien, og selv om det i min optik ikke er helt realistisk, vil jeg bestemt glæde mig til at læse den.

4 krimihjerter af 5

People’s 2022 – 402 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO