ANMELDELSER

05-08-2021

“Kvæler”, er forfatterparret Faber og Pedersens tredje bind i serien om efterforskerne Martin Juncker og Signe Kristiansen.  De to første bøger var “Vinterland” og “Satans Sommer”, som var virkelig gode, så da jeg gik i gang med “Kvæler” var forventningerne særdeles høje. Jeg skal da lige love for at mine forventninger til fulde blev indfriet.

”Kvæler” er en aldeles fremragende og superspændende krimi af den allerbedste slags.

 Martin Juncker er efter at have gjort tjeneste ved lokalpolitiet i Sandsted vendt tilbage til Afdelingen for personfarlig kriminalitet på Teglholm Allé i København. Her skal han igen arbejde sammen med sin gamle makker, Signe Kristiansen.

Juncker er ikke helt på toppen. Han er ved at blive skilt fra sin kone, og så har han for nylig gennemgået en større kræftoperation, som det ser ud til, at han er kommet godt igennem.

Også Signe har sit at kæmpe med, idet hun føler det meget traumatiserende, at hun skal arbejde sammen med en kollega, som hun tidligere er blevet voldtaget af. Det har hun dog hemmeligholdt.

Næppe er Juncker kommet tilbage på jobbet, før han skal i gang med efterforskningen af et drab på en kvinde, der er blevet kvalt på Amager Fælled. Snart viser det sig, at drabet minder ham om et drab, han efterforskede 10 år tidligere.

Samtidig er Signe Kristiansen i gang med at efterforske drabet på en nynazist i forbindelse med en politisk aktion på Nørrebro.

Da de begge er kommet videre i deres individuelle efterforskninger, viser det sig, at der er personsammenfald i de to sager.

Fokus bliver nu lagt på kvindedrabet, som snart efterfølges af nye kvælerdrab på kvinder. 

En intens efterforskning går nu i gang. På yderst realistisk vis beskriver Faber og Petersen, hvordan en efterforskning foregår. Som i virkelighedens verden foretages der afhøringer af alle personer, som bare har den mindste tilknytning til de dræbte kvinder. Diverse teorier stilles op, hvor nogle hurtigt forkastes, og andre arbejdes der videre på. 

De to hovedefterforskere får virkelig deres sag for. Det slider på dem både fysisk og psykisk. De er ikke heltetyper, men mennesker som mennesker er, og de foretager sig også handlinger, som ikke altid er helt hensigtsmæssige.

At de begge er yderst kompetente, er der imidlertid ingen tvivl om.

Interessant er det også at læse om de personer – mistænkte såvelsom vidner – der indgår i handlingen. Også disse mennesker er meget realistisk beskrevet.

De fleste mennesker er jo rundet af det miljø, de er vokset op i, og det fremgår også tydeligt i “Kvæler”. Nogle af de beskrevne personer væmmes man ved, andre fatter man sympati for.

Efterhånden som handlingen skrider frem bliver spændingen mere og mere intens. De drab, der sker, er barske og væmmelige, men realistiske. 

For mig er der ingen tvivl om, at Faber og Petersen er et forfatterpar, der med “Kvæler” har slået fast at de tilhører den absolutte top af danske krimiforfattere. 

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021-08-05 – 416 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politikens forlag 2021-08-05 – 416 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-08-2021

”Himlen er altid højere” er første bind i svenske Jonas Moströms serie om psykiater og profiler Nathalie Svensson.

Handlingen foregår i henholdsvis 2014 og 2004. Nathalie Svensson er for nylig blevet skilt. I sin nye tilværelse føler hun sig fri til at gøre det, hun har lyst til, når hun ikke arbejder som profiler for politiet i Stockholm eller på en psykiatrisk afdeling på et hospital i Uppsala.

Hun bor i Uppsala men har også en lille lejlighed i Stockholm.

At føle sig fri betyder for Nathalie, at hun indleder forskellige erotiske forhold til mænd, som hun møder via datingsider. Ingen af forholdene er dog længerevarende.

Efter en to uger gammel date med en berømt skuespiller aftaler de to at mødes igen en aften ved et springvand i Stockholm. Netop som Nathalie ankommer til mødestedet, bliver skuespilleren skudt for øjnene af hende.

Drabet vækker forfærdelige minder, idet hun ti år tidligere i 2004 mistede sit livs kærlighed, journalisten Adam som blev dræbtpå nøjagtig samme måde.

Opklaringen af det nutidige drab ledes af efterforskeren Frank, som også er en god ven af Nathalie. Hun inddrages på forskellig vis i efterforskningen dels i samarbejde med politiet og dels på egen hånd.

Spændende situationer opstår undervejs i handlingen, og lidt efter lidt finder man ud af, at der er sammenfald mellem de to drab.

Handlingen skifter mellem 2004 og 2014, og efter endt læsning er man ikke i tvivl om, hvad der ligger til grund for drabene.

Jeg må indrømme, at jeg blev særdeles overrasket over slutningen.

Både personer og miljøer er godt skildret.

Jeg skal selvfølgelig også læse den næste Nathalie Svensson-krimi – ”Dominodøden”.

 4 krimihjerter af 5

People’s 2021-07-06 – 312 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

26-07-2021

Fra bogens bagside:

En kvinde bliver brutalt myrdet på et luksuriøst kurbad, og det er efterlønneren Anne-Maj Mortensen, der finder liget. Hun er på genoptræning efter en knæoperation, og udstyret med et mindre lager af smertestillende medicin går hun i gang med sin egen efterforskning, hvilket ikke ligefrem behager det lokale politi. Kort efter sker endnu et dødsfald, og Anne-Maj får sig møvet dybere ind i sagens opklaring. Men er det klogt at lægge sig ud med en morder, når man knap kan gå?

”Døden i kurbadet” er andet selvstændige bind i Anna Grues serie om fru Mortensen.

 Min anmeldelse

”Døden i kurbadet” omtales som en hyggekrimi. Ja, og det er jo det, den er, selv om ingen vel dog synes, at der er meget hygge ved, at en kvinde findes kvalt i et mudderbad, og der efterfølgende sker endnu et dødsfald af temmelig spektakulær karakter.

Jeg synes, at ”Døden i kurbadet” på mange måder kan sammenlignes med de danske kriminalromaner, der udkom i 60’erne. Ligesom det er tilfældet i ”Døden i kurbadet”, skulle morderen dengang ofte findes blandt en mindre og overskuelig gruppe mennesker, som man havde fået et temmelig godt kendskab til. Det kunne fx være nogen, der var på ferietur sammen, nogen der boede i sommerhus på en isoleret ø, nogen der var på krydstogt osv. – altså ægte whodunnit kriminalromaner, hvor mange uden tvivl var inspireret af Agatha Christie. Blandt danske forfattere er Else Fischer eksponent for denne genre.

I ”Døden i kurbadet” præsenteres man netop for en gruppe mennesker samlet på samme sted, nemlig gæsterne på kurbadet samt stedets personale.

Man får et klart og tydeligt indtryk af personerne, som er realistisk skildret. Selvfølgelig er hovedpersonen Anne-Maj Mortensen i centrum. Både de tanker hun gør sig, og de snakke hun har med de øvrige personer er med til at karakterisere hende.

Som det jo netop er tilfældet i en hyggekrimi, hører man rigtig meget om de fortrædeligheder, som hovedpersonen kommer ud for. For Anne-Majs vedkommende er det knæoperationen, der driller. Man hører også meget om de betragtninger, hun gør sig, om de personer hun møder. Her er både sympatier og antipatier. Man hører også om hendes hund, hendes nabo, hendes madlavning, hendes datter, hendes barnebarn, hendes gamle bil osv.

Beskrivelserne af de steder, hvor handlingen foregår er også rigtig fine.

Jeg synes, at det er virkelig godt, at Anna Grue lader coronakrisen være en integreret del af handlingen. Det er den første krimi, jeg har læst, hvor coronaen ikke bare er en sidebemærkning.

Jeg synes også godt om at blive præsenteret for de tanker og teorier, som Anne-Maj gør sig om, hvem morderen kan være, og som man gør i en whodunnit, gætter man jo med.

At Anne-Maj ligefrem tilknyttes politiets efterforskning er nok ikke helt realistisk; men det er til gengæld beskrivelserne af, hvordan tvivlsomme individer formår at sprede deres påstande på Internettet.

Flere steder i handlingen kommer man uvægerligt til at trække på smilebåndet. Her er tale om god humor.

”Døden i kurbadet” er en letlæst og underholdende hyggekrimi, men ikke helt realistisk.

 4 krimihjerter af 5

 Lindhardt og Ringhof 2021-05-28 – 410 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

20-07-2021

Min anmeldelse

Tove Alsterdal har med ”Stormfald” skrevet en fremragende krimi. Den blev i 2020 kåret som årets bedste krimi. Den er ikke fyldt med så megen ydre dramatik, men er rolig fremadskridende. Til gengæld er der psykologisk set drama for alle pengene.

En kun 14-årig dreng, Olof tilstod for 22 år siden drabet på en lidt ældre pige, Lina. Efterfølgende medførte det ikke den helt store og grundige efterforskning, for drengen havde jo tilstået ugerningen.

Olof var under den kriminelle lavalder og kunne derfor ikke retsforfølges, men han fik i sandhed efterfølgende ikke et godt liv med ophold på børne- og ungdomsinstitutioner.

Både som barn og voksen har Olof ikke haft kontakt med sin familie og får mest tilfældige jobs.

Da handlingen starter, arbejder han hos en bilopkøber, hvor han kører rundt i Sverige og henter klassiske ældre biler.

På en tur kommer han forbi sit barndomshjem. Efter lange overvejelser vælger han at køre ind. Indenfor i huset finder han sin far liggende død i brusekabinen – myrdet med en jagtkniv.

Politikvinden Eira Sjödin er lige vendt hjem til sin barndomsby for at arbejde ved det lokale politi og for at tage sig af sin mor, som er begyndende dement. Hun bliver inddraget i drabsefterforskningen bl.a. på grund af sit lokalkendskab.

Efterforskningen af mordet på Olofs far vækker hendes fortid til live. Eira var ni år, da Lina blev myrdet.

I og med at Olof var den, der fandt sin myrdede far, undersøger politiet selvfølgelig, om han kan være gerningsmanden.

Interessant er det at følge, når Eira som et led i efterforskningen kommer rundt til steder og personer, hun kender fra sin barndom. Det er er ikke ligefrem positive betragtninger befolkningen giver udtryk for overfor Olof på grund af hans tilståelse om at have dræbt Lina.

På fremragende vis beskriver Tove Alsterdal, hvordan alle i et lille samfund ved – eller tror de ved – alt om hinanden.

Tove Alsterdals beskrivelser af de personer, som inddrages i efterforskningen, er utrolig gode. Hendes psykologiske indsigt i menneskesindet er fremragende.

Man kommer meget tæt på Eira Sjödin og hendes mor, og efterhånden også på hendes 7 år ældre bror, som kendte Olof som teenager.

Ud over at Tove Alsterdal er god til at beskrive mennesker, så er hun også fremragende til at skildre naturen og de steder, hvor handlingen foregår.

Tove Alsterdal viser også, at hun uden at benytte sig af højdramatiske chokeffekter kan skabe endda meget store overraskelser i ”Stormfald”.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2021-05-05 – 366 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

06-07-2021

Forlagets beskrivelse

På en forblæst bakke i Sønderjylland finder politiet liget af en nøgen mand. Den døde er dækket til med en presenning og beskyttet mod vilde dyr af en ultralyds-skræmmer. Forvirringen er total, og det hjælper ikke ligefrem, da det viser sig, at manden døde tre dage tidligere og er blevet stjålet fra det lokale lighus. Men den nøgne mand er ikke forbrydelsen. Han er budskabet. Smøl Vold har i årtier skjult en langt mere spektakulær og gruopvækkende hemmelighed, der lynhurtigt får verdenspressens opmærksomhed.
To specialagenter fra enheden Task Force 14 tilkaldes fra København. Den gådefulde David Flugt og den excentriske Lucas Stage. Agenterne får en kølig modtagelse af de lokale politifolk og møder hård modstand i en landsdel, hvor folk køber deres gardiner nedrullede, og de flade marklandskaber kaster lange skygger. David og Lucas kommer hurtigt på sporet af en skræmmende seriemorder og jagten går ind. Men det, agenterne ikke ved, er, at de også jagter hinanden.
Manden i tre dele er en intens historie om skadelig kærlighed og giftig loyalitet.

Min anmeldelse

“Manden i tre dele” er en krimi om en grufuld seriemorder.

Inden morderen afsløres til sidst bliver læseren kastet rundt mellem forskellige ikke helt almindelige personer samt spektakulære steder.

Blandt stederne kan nævnes Smøl Vold - et voldanlæg på Broagerland i Sønderjylland – hvor man finder en massegrav med myrdede kvinder.

Et andet sted er spildevandsledninger under gaderne i byen Timisoara i det vestlige Rumænien, hvor der lever hjemløse med forbryderiske tilbøjeligheder.

Også en sønderjysk rigmandsvilla, en lystyacht og andre interessante steder og miljøer præsenteres man for. Alle steder møder man forskellige mennesketyper.

Af personer kan der nævnes familiemedlemmer, som alle har en eller anden tilknytning til en rigmandsfamilie, som ejer en af de største bygge- og anlægsvirksomheder i Sønderjylland. Der er en speciel præst, som har tilknytning til Indre Mission. Der en læge som ikke just lever op til den etik, som en læge bør udvise. Der er mennesker med kærestesorger. Der er ægtefæller som har problemer i ægteskabet. Der er utro ægtefolk. Der er sølle eksistenser osv.

Alle disse personer indgår i efterforskningen efter den seriemorder, der skjuler sine ofre i Smøl Vold.

Der er mange potentielle gerningsmænd. Som læser gætter man selvfølgelig med, men så nemt er det heller ikke.

Der er rigtig meget at holde styr på for politiet – ja og for læseren – så de to specialagenter David Flugt og Lucas Stage fra enheden Task Force 14 – en slags rejsehold – fra København, får virkelig deres sag for.

I øvrigt er disse to efterforskere temmelig specielle og vækker ikke ligefrem begejstring hos de lokale sønderjyske politifolk.

Jeg synes særdeles godt om bogen. Den er drønspændende, og der sker noget hele tiden. Jeg synes dog, at noget af det, der ind imellem sker i handlingen, er lidt urealistisk. Jeg ved godt, at det kan være med til at højne spændingsniveaet og gøre bogen til en ægte pageturner.

Jeg er meget spændt på at læse den næste krimi i Thomas Baggers nye serie.

4 krimihjerter af 5