03-01-2017

Årsberetning fra en KRIMIFAN - 2016

2016 har været et virkelig godtår med mange gode krimi-oplevelser.

Lad mig begynde med bøgerne. Jeg har anmeldt 64 krimier, men læst 65. Hvorfor er der så ikke 65 anmeldelser? Det er der ikke, fordi Marie ikke har nået at læse korrektur på nr. 65, og jeg sender ingen anmeldelser ud, før hun har læst dem grundigt igennem. Det gør hun bare eminent.

Der har været rigtig mange gode krimier i 2016. Jeg vil ikke opstille en Top 10, men nævne dem, jeg har givet ”5 krimihjerter af 5” – og det er mange.

”Sundhedsplejersken” af Nova Lee Maier – ”Magtspillerne” af Michael Connelly – De uegnede” af Hjorth Rosenfeldt – "Stjålne liv" af Helle Vincentz – "Harpiks" af Ane Riel –  ”Døden venter” af Linda Castillo – ”De smukkeste” af Karin Slaughter –”Brudekjolen” af Pierre Lemaitre – ”Når isen brister” af Maria Grebe – "Bedemandens datter" af Sara Blædel – ”Iskold død” af Bernard Minier – ”Den ottende dødssynd” af Rebecka Edgren Aldén – "Lærlingen" af Tess Gerritsen” – Krokodillevogteren” af Katrine Engberg – ”Jeg lader dig gå” af Clare Mackintosh – ”Drømmetyderens død” af A. J. Kazinski – ”De frosne flammer” af Jens Henrik Jensen – "Rosa" af Lotte og Søren Hammer – "Djævelen i hullet" af Leif Davidsen – ”Selfies” af Jussi Adler-Olsen – ”Enhjørningen” af Steffen Jacobsen – ”Elektra” af Jakob Melander – ”Dybet” af Michael Katz Krefeld – "Offline" af Anne Holt – ”Naboparret” af Shari Lapena – ”Bliv hos mig” af Harlan Coben.

Jeg skal heller ikke undlade at nævne 3 lydbøger, som ikke var krimier, men som jeg var meget optaget af nemlig: ”Italiensvej” af Anna Grue – ”Drengen fra Godhavn” af Ole Tornberg – ”Pigen uden navn” af Christina Baker Kline

Det var bøgerne. Så er der de bogmesser, jeg har været på. For en krimielsker som mig, er der en messe, der overgår dem alle - nemlig ”Krimimessen i Horsens”. Det var en helt utrolig god weekend i marts, som jeg tilbragte på ”Fængslet” blandt mine bloggervenner fra ”Krimifan.dk”, forfattere, forlagsfolk, krimimessetilrettelæggere og selvfølgelig en masse andre krimielskere. Til den efterfølgende middag på Bygholm Parkhotel var jeg så heldig at have Helle Vincentz som borddame. Altid skønt at få en snak med en dygtig forfatter. 

I juni var Marie og jeg på ”Copenhagen Crime”, som er et nyt tiltag inden for krimiverdenen. Selv om messen var udmærket, var tilslutningen generelt ikke særlig stor.

Endelig var vi hele 3 dage på ”BogForum” i Bella Centeret i november. Det var som altid en helt fantastisk og meget givende oplevelse.

I løbet af året har jeg også haft den store glæde at møde mange gode forfattere i forskellige sammenhænge.

I maj var jeg inviteret til et møde med Jussi Adler-Olsen på biblioteket i Hjørring. Det var min gode ven og bloggerkollega Rikke Andrup, der havde været med til at arrangere mødet med efterfølgende foredrag af Jussi. Det blev alletiders spændende dag.

En anden spændende dag var i juni, hvor Politikens Forlag havde inviteret til et bloggermøde med Anna Grue på Café Casablanca i Aarhus i anledning af udgivelsen af ”I lige linje”.

Så fulgte der i august et virkelig godt møde med Jens Henrik Jensen på Søvind Kro nær Horsens. Det var igen Politikens Forlag, der inviterede. Faktisk var det mig, der havde forslået at mødet skulle holdes på Søvind Kro, fordi Jens Henrik bor i Søvind, som i øvrigt også er hans barndomsby.

I september var vi som så ofte før i vores ferielejlighed i Bogense. Det faldt helt tilfældigt sammen med, at Leif Davidsen var i byen for at promovere sin nye bog ”Djævlen i hullet”.

Leif Davidsen har haft sin barndom i Bogense,og en del af bogens handling foregår her. Han mødte TV2 på Bogense Kystcamping, som spiller en ret stor rolle bogen.Her mødte jeg op og fik en snak med ham.

I oktober var jeg i København, hvor Politikens Forlag havde inviteret til et bloggermøde med Jussi Adler-Olsen på Restaurant Sult i anledning af udgivelsen af ”Selfies”. Efter et godt møde var vi i Kongens Have, hvor Jussi viste os, hvor et af ofrene i bogen, var blevet myrdet. TV2 var også med til mødet. Her blev jeg fulgt tæt af en journalist og kameramand, som lavede et indslag til TV2 Nyhederne om bogbloggere. Det var en særdeles sjov og anderledes oplevelse.

Senere i oktober var jeg i Politikens Hus. Vi var en lille håndfuld bloggere, der fik en spændende og interessant snak med forfatter- og ægteparret Jeanette Øbro og Ole Tornbjerg, som stod for at udgive deres nye bog ”Pigen og vogteren”.

Senere i oktober var jeg for første gang til et bloggermøde arrangeret af Lindhardt og Ringhof. Det foregik på Café Parterre på Christianshavn. Her var hovedpersonen Michael Katz Krefeld, hvis nye bog ”Dybet” udkom dagen efter. Mødet sluttede med at Michael guidede os rundt på Christianshavn og viste, hvor en del af handlingen i hans krimiunivers foregår.

Min gode ven Lone Maj Knudsenog bloggerkollega, som bor i Malling ved Aarhus havde en varm sommerdag inviteret til et helt uformelt møde for at fejre at hendes blog ”Krimihjerte” havde fødselsdag. Her var Marie også med og vi fik en god snak med forfatterne Michael Lycke, Claus Lohman, Inger Wolf og Jens Østergaard.

Det sidste krimi-arrangement, jeg var med til i 2016 var sidst i november og foregik på Horsens Folkeblads redaktion, hvor journalisten og boganmelderen Arne Mariager interviewede Jens Henrik Jensen om hans forfatterskab og hans nye bog ”De frosne flammer”. Det var en herlig og god aften.

Jeg må nok indrømme, at da jeg indledte min ”kriminalistiske” løbebane i 2011, havde jeg ikke forestillet mig, at den skulle blive så omsiggribende.

Nu står 2017 så for døren. Her skal jeg prøve noget nyt. Jeg har sagt ja til at holde foredrag på Nørre Snede og Ikast bibliotek om min krimiinteresse. Jeg kalder foredraget ”Hva’ fan er du? Jeg er krimifan”

Til slut vil jeg ønske jer, der læser, hvad jeg skriver på min hjemmeside ET RIGTIG GODT NYTÅR.