03-04-2017

KRIMIMESSEN 2017

Et af årets absolutte højdepunkter for mig er den årlige Krimimesse i Horsens. Så det var med meget store forventninger, at jeg lørdag morgen den 1. april kl. 9.20 indfandt mig på FÆNGSLET i Horsens, hvor messen afvikledes. Et mere unikt sted at mødes med forfattere, forlagsfolk, bloggere, venner og publikum, som alle har det til fælles, at de elsker krimiuniverset, findes ikke. Alt levede op til mine forventninger – ja, og mere til.

På Facebook har ”krimi-mor” Vibeke Johansen fra Horsens Bibliotek offentliggjort, at Krimimessen i år igen har sat publikumsrekord. Ikke mindre end 7300 mennesker kom forbi i løbet af weekenden. Stort til lykke til arrangørerne.

Som mange måske ved, er jeg tilknyttet sitet, KRIMIFAN.DK. Vi har i fællesskab med forlaget Peoples’Press i flere år haft en stand på messen, så her mødtes jeg med mine gode venner og krimifan-kolleger og vores kontaktperson, altid muntre Kristian Ravn og det øvrige personale fra Peoples’Press.

Vi fra ”Krimifan” skulle på skift passe vores stand. ”Krimifan” havde i år fået opsat en såkaldt selfievæg, hvor publikum kunne komme og tage et billede enten som selfie eller på mere traditionel vis sammen med en krimiforfatter.

Vi havde inviteret næsten 30 krimiforfattere, som kom på standen på fastlagte tidspunkter i løbet af de to dage.

Rigtig mange mennesker benyttede sig af tilbuddet om fotografering og medbragte som regel en af den fremmødte forfatters bøger, som så samtidig kunne blive signeret.

Selvfølgelig ville jeg da også selv gerne fotograferes med diverse forfattere. Jeg er efterhånden kommet til at kende mange af dem personligt, så det var også helt naturligt, at jeg i forbindelse med fotoseancen havde nogle gode snakke.

 

         

Stefan Ahnhem                                         Tess Gerritsen                    Elsebeth Enghom

          

Finn Halfdan                              Marie Kjær-Madsen                               Jussi Adler-Olsen

           

Clare Mackintosh                                 Judith Hastrup                                  Katrine Engberg

Pernille Boelskov

 

Der blev selvfølgelig også tid til at gå rundt og se på forlagenes stande og få en snak med forlagsfolkene. Også her gælder det, at jeg er kommet til at kende en del af dem personligt, så det giver også altid anledning til en gang snak.

En sjov lille snak havde jeg med pressechef Søren Anker Madsen hos Lindhardt og Ringhof. Jeg havde nemlig fundet ud af, at han - lige som jeg - er gammel Odder-dreng.

.

Lørdag kl. 12 havde Politikens Forlag inviteret nogle af os bloggere til frokost sammen med Julie Hastrup, der er aktuel med ”Mirakelmanden” og svenske Emilie Schepp, der er aktuel med ”Ondt blod”. Begge bøger er særdeles gode krimier. Det var et utrolig hyggeligt og interessant møde, hvor vi fik en lækker frokosttallerken og hørte om Julie og Emilies forfatterskaber. De sad over for hinanden ved bordet og fortalte skiftevis.

 

I øvrigt er Julie Hastrup den forfatter, jeg første gang henvendte mig til i forbindelse med en bog. Det var tilbage i 2010, hvor jeg gjorde hende opmærksom på, at der ikke findes en Bilka i Ringkøbing, som hun fejlagtig skrev i ”En torn i øjet”.

 

Når man kun kender en forfatter som en, der skriver spændende bøger og er kendt af mange læsere, kan man fejlagtigt tro, at det er en slags ophøjet person. Den opfattelse slog Julie ”en tyk pæl igennem” med sit venlige og imødekommende svar på min ”fejlfinding”.

 

Efter nu en del år på krimiparnasset, må jeg igen og igen konstatere, at jeg endnu ikke har mødt nogen forfatter, der giver indtryk af at være en ophøjet person.

 

Jeg erkender blankt, at jeg ikke er den bedste til at forstå talt svensk, men jeg havde fornøjelsen at sidde ved siden af søde og rare Emilie Schepp, og hun talte tydeligt og klart, så jeg fik fat i det meste. Det var på alle måder et godt møde med mulighed for os bloggere til at stille spørgsmål til de to forfattere.

Lørdag kl. 15 inviterede Lindhardt og Ringhof på eftermiddagskaffe sammen med Stefan Ahnhem og hans søde kone danske Mi. Jeg har fået et specielt forhold til Stefan, idet jeg inden han for alvor slog igennem, lavede mit første af tre interview med ham. Hver gang har Mi oversat svarene på mine skriftlige spørgsmål.

Stefan fortalte – på et let forståeligt og danskpræget svensk – om sin aktuelle bog ”Atten grader minus”, og Mi supplerede med at fortælle det at være forfatterhustru og oversætter til dansk at sin mands bog.

 

      

 

Igen i år var jeg sammen med bloggerkollegerne inviteret til festmiddag på Hotel Opus om aftenen. Det måtte jeg sige pænt ”nej tak” til, da jeg var inviteret til min svigersøns 40-års fødselsdag.

Søndag morgen den 2. april var jeg igen klar på Krimimessen allerede kl. 9. Peoples’Press havde nemlig inviteret på morgenkaffe sammen med tre af forlagets forfattere.

 

Det var Katrine Engberg, som har haft en forrygende og velfortjent succes med sin debutkrimi ”Krimivogteren”, som jeg vil karakterisere som en politiroman. Så var det Karen Strandbygaard, som er aktuel med den psykologiske thriller ”Se ikke væk,” og endelig var det Louise Stigsgaard, som i 2016 udgav sin første spændingsbog, som foregår i Beirut i Libanon.

 

De tre forfattere fortalte på skift om deres bøger og var i dialog med os bloggere, som foruden mig var 14 søde piger. Det var hyggeligt at starte dagen på denne måde.

 

                                                Katrine Engberg      Louise Stigsgaard     Karen Stranbygaard

 

Kl. 12 var det igen tid til at sætte sig til bords med en mindre flok piger og 2 mænd. Det var Lindhardt og Ringhof, som havde inviteret på sandwich i anledning af, at Anne Mette Hancock lige har udgivet sin første krimi, ”Ligblomsten”. I min anmeldelse af bogen, tøvede jeg ikke med at kalde hende ”en ny stjerne på den danske krimihimmel”.

 

Det var en fin oplevelse at høre hende fortælle om bogen og de overvejelser, hun havde gjort, fra hun gik i gang med bogen til det færdige resultat forelå.

 

  

 

Krimifans stand havde Skriveforlaget som nabo. Her stod min gode ven ”den gamle panserbasse” Erik Hauervig og præsenterede sin serie om kriminalassistenten Bjørn Agger. Inspirationen har Hauervig hentet fra sine egne oplevelser som politimand på Station City. Han og jeg slår tit en drillende tone an overfor hinanden, især når det gælder fodbold, hvor han er svoren Brøndby-tilhænger, og jeg holder med A.C. Horsens.