09-05-2017

To bogbloggermøder med to dages mellemrum – arrangeret af Politikens Forlag

Det første møde fredag den 5. maj foregik i Aarhus nærmere bestemt i Marselisborg Lystbådehavn på Bådcaféen. En meget charmerende café/spisested indrettet i en tidligere Endelave-færge.

Her mødtes vi bogbloggere med Anna Ekberg alias A. J. Kazinski alias Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich.

Hovedtemaet for mødet var Anna Ekbergs nye og virkelig gode bog ”Kærlighed for voksne”. Vi fik en god snak, hvor de to forfattere bl.a. fortalte om, at inspirationen til bogen er hentet i alle de mange skilsmisser, der finder sted i dagens Danmark. Begge forfattere har selv været igennem en sådan.

Det var meget interessant at høre om, hvordan det i bogens handling så kan lade sig gøre at tilføje en krimiintrige i den uenighed, der kan opstå mellem parterne i forbindelse med en skilsmisse.

”Kærlighed for voksne” forgår i Vejle, og i den forbindelse kom vi ind på, at det også for forfattere kan være spændende at lægge et handlingsforløb uden for København og omegn, hvor utrolig mange krimier foregår.

Det er vi også mange ikke-københavnere, der synes godt om.

Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich fortalte også om, hvordan de i fællesskab arbejder med at opbygge en bog og også om en voldsom indbyrdes konflikt, de havde i forbindelse med den første A. J. Kazinski-bog - en konflikt som nær havde ført til opløsning af deres samarbejde. Heldigvis blev det gode parløb genoptaget.

De to forfattere er meget sympatiske og har et glimt i øjet, når de fortæller.

I øvrigt er de klar med en ny A. J. Kazinski bog til efteråret – nok op til BogForum 10. -12. november 2017. De er også i fuld gang med research til den næste bog fra Anna Ekbergs hånd. En research som bl.a. har ført dem til Uganda.

Forfatterne vil dog ikke love, at den er færdig til Krimimessen i Horsens 17. og 18. marts 2018.

Mandag den 8. maj steg jeg på toget på Horsens Banegård og kørte til København til et bloggermøde på Politikens Forlag med Mads Peder Nordbo, som er aktuel med den meget spændende og tankevækkende krimi ”Pigen uden hud”. En bog der i den grad emmer af Grønland.

Mads Peder Nordbo kommer fra Tommerup på Fyn. Han er en yderst behagelig mand, tilbageholdende men har samtidig en underspillet fynsk humor.

Han fortalte om sin dybe fascination af Grønland med den storladne natur, rare mennesker og behageligheden ved ensomheden – en ensomhed han elsker. Den giver anledning til refleksion over tilværelsen, sagde han.

Samtidig fortalte han om en af de alvorlige skyggesider ved det grønlandske samfund – misbrug af mindreårige børn.

Netop dette er det helt store tema i ”Pigen uden hud”. Selv om misbrug stadig finder sted, fortalte Mads Peder Nordbo, at man fra samfundets side trods alt har fået nedsat misbruget en del.

Selvfølgelig har det været Mads Peder Nordbos hensigt at skrive en spændende krimi, men samtidig har det været ham magtpåliggende at gøre opmærksom på misbrug børn. Jo mere opmærksomhed jo større er muligheden for indgriben til stede.

Når man er ”fremme i skoene” og bringer kritik ”til torvs” kan man måske også risikere at ”få tæsk” fra dem, som måske ikke gør nok ved problemet og måske synes, det kan være ”landsskadelig virksomhed” i forhold til det billede, der tegnes af Grønland.

I den forbindelse fortalte Mads Peder Nordbo, at ingen havde kritiseret ham, og samtidig fortalte han, at skulle han møde kritik, vil det aldrig forhindre ham i i fremtidige bøger at kritisere forhold, som går ud over de svage i et samfund.

”Pigen uden hud” fik allerede inden udgivelsen i Danmark stor opmærksomhed i udlandet og blev købt af forlag i 17 lande.

Hvordan kan sådan noget lade sig gøre? Det sker ved, fortalte Mads Peder Nordbo, at hans agent har sendt et fortryk af 70 af bogens sider ud til de udenlandske forlag. Disse fortryk har så været af en sådan karakter, at den store interesse er blevet vakt.

Også flere filmselskaber har vist interesse for bogen.

Den store opmærksomhed, som bogen har i udlandet, glædede selvfølgelig Mads Peder Nordbo overordentlig meget, og det var for ham næsten helt uvirkeligt. Jeg tror, han har det som Jeppe i baronens seng: ”Drømmer jeg eller er jeg vågen?”.

Det skal blive spændende at se, hvad han tager op i efterfølgeren til ”Pigen uden hud”, men han røbede dog, at Thulebasen og spøgelsesbyen Færingehavn kommer til at spille en rolle.

Til slut er der kun at sige tak til Anders Rønnow Klarlund, Jacob Weinreich og Mads Peder Nordbo for en god og indholdsrig snak. Også en stor tak til Politikens Forlag fordi de så ofte arrangerer møder for os, der elsker krimier med nogle af landets allerbedste krimiforfattere.