04-09-2018

Bloggermøde på SKOVMØLLEN med JENS HENRIK JENSEN

I sin barndom boede Jens Henrik Jensen i Søvind ved Horsens.

Det var dengang, der var noget der hed søndagskøretur. For familien Jensens vedkommende gik køreturen sommetider til Moesgaard skovene ved Aarhus, og så blev eftermiddagskaffen og sodavandene nydt på ”Skovmøllen”, et lille spisested inde i skoven.

Det sted har Jens Henrik Jensen aldrig glemt, så da han og familien bosatte sig i barndommens land, Søvind, er området omkring ”Skovmøllen” igen blevet et sted, hvor Jens Henrik kommer. Ikke med familien – konen Mai og Hugo på 7 og Victor på 9 år, men helt alene, hvor han indlogerer sig på det nærliggende Hotel Marselis, når han behov for et sted, han bare kan være sig selv og uden forstyrrelser skrive og tænke tanker om et krimiprojekt. Mange krimitanker er blevet tænkt, når han går ad den sti, der fra området omkring hotellet ender ved ”Skovmøllen”, hvor Jens Henrik så går ind og får sigen kop kaffe eller en kop kakao.

Da Jens Henrik og Vicki Broue Meinertz fra Politikens Forlag inviterede en flok krimibloggere til møde i forbindelse med udgivelsen af Jens Henriks nye bog ”Lupus”, var det nærliggende, at arrangementet foregik på ”Skovmøllen”.

Det blev et meget givende, hyggeligt og humoristisk møde, hvor Jens Henrik fortalte om sit forfatterskab.

Ulven er Jens Henriks yndlingsdyr og samtidig med den heftige ulvedebat, der har været i længere tid, var det oplagt, at dette udholdende, stædige og tilpasningsparate dyr skulle spille en rolle i ”Lupus” og gøres til et dyr, som Niels Oxen var særdeles interesseret i.

Egentlig var det ikke meningen, at der skulle komme en ny bog med Oxen efter ”De frosne flammer”, men Jens Henrik syntes alligevel ikke, han var færdig med ham. Da han også mente, han på troværdig vis kunne komme videre med Oxen, gjorde han det, og efter ca. to års skriverier forligger nu Oxen 4, hvor et vigtigt tema er magt og magtmisbrug.

Når Jens Henrik skriver en bog, skriver han den helt færdig, før han afleverer den til sin redaktør, hvis mening han nærer dyb respekt for.

Godt nok stammer navnet Oxen fra en afdød adelsslægt, men det er kun navnet Niels Oxen har til fælles med adelsslægten, for han repræsenterer de krigsmærkede veteraner og underdanmark.

Selv om Jens Henrik ikke ved, hvad en femte bog i serien skal handle om, mener han, at der er stof nok til langt mere om Niels Oxen. Ud fra hvad han fortalte på ”Skovmøllen” er jeg sikker på, at en del af handlingen kommer til at foregå ude i naturen. Oxen er naturmenneske, hvilket Jens Henrik i øvrigt også er. Han er og har altid været lystfisker, og som nævnt er det også ude i naturen, han går og tænker sine krimitanker, når han skriver på en ny bog.

Ud over naturen har forfatteren og bogens hovedperson også det til fælles, at de på flere andre områder ligner hinanden. Andre personer i krimien tildeles også træk fra Jens Henrik selv.

Jens Henrik fortalte, at hans bøger om Niels Oxen er udkommet i udlandet. Især sælger de virkelig godt i Tyskland, hvor de udkommer på forlaget DTV, samme forlag hvor også Jussi Adler-Olsens krimier udkommer. Forlaget har gjort et virkeligt stort arbejde ud af at introducere Oxen-bøgerne i Tyskland. Der bliver lavet store arrangementer, hvor den skuespiller, der bruges til at synkronisere Daniel Craigs stemme i James Bond-filmene, læser op for et stort og meget lydhørt publikum, hvoraf mange køber bogen og skal have den signeret.

I øvrigt er filmrettighederne til Oxen-serien solgt til SF-film - Skandinaviens største filmselskab. Endnu foreligger der ikke noget konkret om, hvor vidt filmatiseringen bliver til noget, men optionen til filmrettighederne er i hvert fald forlænget.

Efter en dejlig middag på ”Skovmøllen” stillede alle deltagere op til fotografering iført en T-shirt med et flot Oxen-logo på forside og bagside. Logoet er en del af bogens forside, som Jens Henrik selv har haft stor indflydelse på.